![]() |
Panowie... Fakt niepodważany - weźmy takie produro - puszka ta sama do TA (600), AT (750), DR(350-800 - wow-spora rozbieżność, nieprawdaż?), XTZ(obie). Byle łącznik kolektory-tłumik był odpowiedniej dłogści i objętości... O długość (objętość) dopytujemy posiadacza leona, Arrowa Dakar Repllica, Lasera Produro, AQ, Remusa Titsranjum. Potem wystarczy kupić tłumik (montii, KM malon), który w sumie decyduje TYLKO O DŹWIĘKU i mamy głośny tłumik. Rurę łączącą dorobi nam każdy SZANUJĄCY się warsztat. Jak nie sam, to za pośrednictwem firmy np. "el-tec" z Pistowa pod Wawą.
PS: zgodnie z tym co Bozia nakazuje - tłumiki z 07 NIE SĄ zamienne z 04, ponieważ geometria wałków rozrządu i i czasy otwarcia zaworów się nieznacznie różnią, a to wpływa na osiągi silnika. Reasumuąc - liczony na poważnie wydech raczej na rynku wtórnym nie istnieje. Można za to przebierać w dźwiękach, które proponują producenci wypuszczając tłumik przelotowy zbudowany z rury perforowanej oraz waty tłumiącej. Różnice na hamowni - z chęcią obejrzę na wykresach :] ALE: oczywiście można wpierdzielić dobie zamiast tłumika rynnę i ona również będzie odprowadzać spaliny ;). |
Ja raczej nie planuje zakupu w rodzaju kupie sobie to tu a rure tam a potem to wszysko jeszcze "pan kaziu" dostosuje. Kupije caly zestaw u sprawdzonego producenta i wiem ze ma byc tak jak powinno , potem nie piepsze sie z jakimis regolacjami i nie martwie ze moze byc nie tak, wyznaje zasade że: jak mnie było stac na moto to musi mnie byc na jego utrzynanie. Jak mam ochote cos zmieniac pomino ze wszystko dzaiła a jest to tylko moja fanaberia musi mnie byc stac na to.
|
Ja sie podpisuje pod tym co mówi moj ziom Izi, mialem nawet tłumik na dwóch odzielnych rurach do każdego cylindra i inne tszodopodobne. bez żadnych regulacji na starcie na byle przelotówce kasowałem inne afri na każdym biegu o poł długości motocykla ( 5 biegów = 2,5 długości afri = 5metrów )
regulacje OK ale to po K&N np a nie po przelotówce. za poł darmo można miec naprawe lżejszą o 5kg AT i o wiele lepszy dół i nieskrepowane wkrecanie sie silnika do odciecia zapłonu :oldman: dziś leciałem z Niedim. on czwórką na produro, ja viadrem na seriach i szedł jak burza i musiałem nieźle krecic by zanim miejscami nadążyc. a czwórka ma 57 koni a viadro 96. choc sa tacy którzy sie upieraja ze po założeni przelotu osiągi sie nie poprawiły. to już jakas sprawa na inna rozmowe. Wieczny: tłumiki od rd07 i rd04 nie są zamienne bo nie są przelotówkami. A o tłumikach mialem pisac ja, ale za dużo wsród czytających jest mocherowych kasków z kołka wzajemnej adoracji i dałem sobie siana i czepłem sie tramwaja :haha2: PS: aktulanie mam carbon IXila Silenser z wkładką wyciszającą :) (demontowalną) |
a czy ktoś z was próbował obniżyć tłumik? chcę zwężyć rozstaw stelaży, szukam pomysłów i zdjęć :)
|
Cytat:
O 'scisnietych' stelazach tez jest na forumie cosik.. |
mam! ;)
http://archiwum.africatwin.com.pl/in...orum=3&id=2190 więcej na starym forum nie ma, poszukam jeszcze w necie. Jeśli ktoś znajdzie coś przede mną proszę, o wrzucenie fotek na forum. |
http://archiwum.africatwin.com.pl/in...orum=1&id=2939
tutaj masz duzo danych na temat obnizenia tłumika i waskiego stelaza.:oldman: |
Cytat:
|
witam, fabryczny stelarz givi ma 60cm. Po wyjebaniu tłumika na doł można zejsc do 40cm. nie trzeba kupowac jakiegos tam tłumika. mozna to zrobic na seryjnym. motor jest o 2/3 grubosci kufra weższy. lista plusów dodatnich i plusów ujemnych takiej modernizacji wykazuje wystepowanie tylko tych pierwszych :p
wygladą to tak: http://farm4.static.flickr.com/3033/...9c88b48d_o.jpg |
Ktokolwiek widział ktokolwiek wie, gdzie można zanabyć tłumik MIG do AT. Jakoś nie potrafię znaleźdzć (kiedyś sprzedawał to GRANDYSduo, a tera nie :( ). Chyba firma sie nie rozpadła?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:09. |