Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Kosowo - problemy na granicy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6830)

Orzep 20.06.2013 17:38

Przejechałem przez Kosovo w poprzedni wtorek...nic dodatkowego nie wykupywałem i nikt odemnie tego nie wymagał.
Pozdro Orzep

ArturS 20.06.2013 17:39

Polskie ubezpieczenie tam nie działa, przynajmniej nie działało w 2012r. Nam nie kazali wykupywać na granicy, więc nie zaprzątaliśmy sobie tym głowy, ale tuż przy granicy z Macedonią mieliśmy starcie z policją i wesoło nie było. Na szczęście puścili dalej.

Mech&Ścioła 20.06.2013 17:47

Ja mam nieco inne doświadczenia z maja tego roku, niż te przytoczone przez Elwooda:

Cytat:

Napisał Elwood (Post 324088)
Wszystkie historie o problemach z wjazdem do Kosova czy następnie powrotem do Serbii z Kosova można włożyć już między bajki. Od grudnia 2012 są tam podpisane porozumienia i można normalnie przekraczać granice w obie strony.

Dodatkowe ubezpieczenie?
Na granicy z serbsko-kosovskiej pokazalismy zielone karty i nic wiecej nie gadali. moze te porozumienia o ruchu granicznym rozwiazaly i ten problem, tego nie wiem. w kazdym razie zadnego dodatkowego OC nie kupowalismy.

Do Kosowa wjechaliśmy z Albanii i zamierzaliśmy przez Serbię wracać do domu. Granicę Kosowsko - Serbską mieliśmy zamiar przekroczyć jadąc z Prisztiny przez Podujevo do Kursumlija (Serbia). Niestety, gdy pogranicznik zobaczył w moim paszporcie, że do Kosowa wjechałem z Albanii, stwierdził, że nie może mnie wpuścić do Serbii. Na nic zdały się prośby, a nawet próba przekupstwa (może 20 eurobaksów to było jednak zbyt mało...). Chcąc jednak pójść nam na rękę poprosił o dowód osobisty. Ja go nie zabrałem z domu, ale kolega miał go przy sobie i mógł przekroczyć tę granicę na dowód osobisty. Mnie kazali wjechać do Serbii przez Macedonię.

Odnośnie zielonej karty - wjeżdżając do Kosowa musieliśmy wykupić dodatkowe ubezpieczenie (15 euro za 1 motocykl).

Wydaje mi się, że gdybyśmy wjeżdżali do Kosowa z Serbii, to nie byłoby żadnych problemów zarówno z uznaniem zielonej karty, jak i powrotem do domu.

Pils 20.06.2013 23:25

Cytat:

Napisał Mech&Ścioła (Post 324097)

Do Kosowa wjechaliśmy z Albanii i zamierzaliśmy przez Serbię wracać do domu. Granicę Kosowsko - Serbską mieliśmy zamiar przekroczyć jadąc z Prisztiny przez Podujevo do Kursumlija (Serbia). Niestety, gdy pogranicznik zobaczył w moim paszporcie, że do Kosowa wjechałem z Albanii, stwierdził, że nie może mnie wpuścić do Serbii. Na nic zdały się prośby, a nawet próba przekupstwa (może 20 eurobaksów to było jednak zbyt mało...). Chcąc jednak pójść nam na rękę poprosił o dowód osobisty. Ja go nie zabrałem z domu, ale kolega miał go przy sobie i mógł przekroczyć tę granicę na dowód osobisty. Mnie kazali wjechać do Serbii przez Macedonię.

Odnośnie zielonej karty - wjeżdżając do Kosowa musieliśmy wykupić dodatkowe ubezpieczenie (15 euro za 1 motocykl).

Wydaje mi się, że gdybyśmy wjeżdżali do Kosowa z Serbii, to nie byłoby żadnych problemów zarówno z uznaniem zielonej karty, jak i powrotem do domu.

Dokładnie tak samo było w maju bieżącego roku. Mech myślę, że ten sam pogranicznik nas trzepał

Lewar 21.06.2013 14:35

Wróciłem wczoraj. Granicę Serbia - Kosowo przekraczałem w rej. jeziora Gazivoda. Nie chcieli mi sprzedać żadnego ubezpieczenia na Kosovo ale przy wyjeździe na granicy Kosovo - Macedonia ( droga 2 lub 65 Prisztina - Skopje ) pogranicznik buczał coś o ubezpieczeniu. Udałem, że nie rozumiem i odpuścił.

ArturS 21.06.2013 15:55

W Macedonii obowiązuje zielona karta, w przypadku jej braku wołają 50 euro chyba za 2tyg. Thorgala nie chcieli bez tego puścić dalej (zapomniał zabrać ZK).

Kadet 11.09.2013 15:48

Ma ktoś z Was wiedzę, czy do Kosowa można obecnie wjechać na dowód osobisty? Na stronie polskiego MSZ widnieje informacja tylko o paszporcie, z kolei na stronie kosowskiego MSZ (http://www.mfa-ks.net/?page=2,158) jest informacja, że obywatele UE mogą od maja tego roku wjechać do Kosowa po okazaniu dowodu osobistego.
Po kilku telefonach udało mi się porozmawiać z pracownikiem kosowskiego MSZ, który teoretycznie stwierdził, że mogę. Nie było jednak przekonania w jego głosie. Dlatego wolałbym, gdyby ktoś kto był w ostatnim czasie mógł potwierdzić, że również w praktyce nie ma problemów wjechać do Kosowa jedynie z dowodem osobistym.
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje!

Sub 11.09.2013 22:03

Można. Informacja z czerwca/lipca 2013 r. Zapewniała nas o tym Polka stacjonująca na granicy SRB/RKS, że to praktyka powszechnie stosowana przez innostrańców aby wyeliminować ryzyko ew. trudności stwarzanych przez Serbów. W ten sposób do RKS można wjechać na dowód osobisty nie pozostawiając śladu w paszporcie swojego pobytu w Kosowie :)

xtr 28.07.2015 10:36

Panowie śmigał ktoś w tym roku przez Serbie Kosowo do Albanii z przyczyn losowych gonię swoja ekipe i ta droga najbardziej mi odpowiada czy na granicy Serbsko Kosowskiej należy wykupić ubezpieczenie jeśli tak to ile to kosztuje?

sowizdrzal 28.07.2015 14:08

Już Ci mówię: mam dane sprzed 2-ch lat i to bylo tak, że jesli na granicy jest agencja ubezpieczeniowa, to wykupujesz;
jest to kasa rzędu 15-20 euro za 2 tyg. Mówimy oczywiście wyłącznie o OC.

Jesli natomiast przekroczysz granicę w punkcie bez agencji, to skierują Cię do najbliższego miasta, np. Kosowskiej Mitrowicy.
I tam był zong, bo w typowych agencjach można bylo wykupić ubezp. tylko na miesiąc lub rok, za dużo pieniędzy.
Po ubezpieczenie ,,tranzytowe'' skierowano nas do czegoś w rodzaju agencji celnej (?) gdzie trzeba było poczekać, odstać...

Jak coś to zadzwoń: 796 7 cztery 4 zero 8 dziewięć.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:26.