![]() |
Cytat:
|
2,5 Nm jest np w przypadku tych śrubek kontrujących przy zaciskach hamulcowych. Ale gdzie jest 3,5 to nie wiem ??
|
Tak mi się wydaje, że 35 jest górną wartością dla śrub i nakrętek M x 8 a trochę ich jest silnik - rama
|
proxxon
Cytat:
|
Jak już człowiek coś ukręci to i po rozum do głowy się wybierze. 4-24 już jest. Ten wyższy zakres jest potrzebny dla pewności, czy też można coś ukręcić?
|
Ukręcić to pewnie nie, ale niedokręcić owszem. np główna śruba od półek ta 30mm. 125Nm. Dokręciłem i uważam że to jest bardzo dużo.
Powyżej 24Nm masz praktycznie wiekszość śrub fi 8mm w alu lub stal, czyli pólki, zaciski, ośki kół, mocowania zębatki tył, i pewnie sporo w silniku. Przydaje się. |
"Z ręki" też się da dokręcić większość gwintów. Wystarczy kilka przekręcić i już się wie co i jak.
Ale ja mam pytanie trochę z innej beczki. W mandarynce do wielu śrub nie dojdę żadnym kluczem nasadowym. Są jakieś klucze dynamometryczne na klucz płaski? Póki co wszystko śmiga składane "z łapy". pzdr. |
|
Jak z Bety to jeszcze nie jest tak źle.Polecam sprawdzić Stahlwille lub Gedore.Z tej pierwszej firmy za komplet nasadek udarowych na 1-cal mój kolega zapłacił prawie 6,5 tyś zł.Są to jedyne klucze które wytrzumują codzienną prace w jego branży.
|
Hazet i Matador, dobre firmy, warto poszukać, czasem się coś znajdzie w necie...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:13. |