![]() |
Europe objechałem juz prawie całą na stopa, więc mi bokiem wyszła. Teraz to już tylko wschód został hahah.... w środę ruszę na przejażdżkę do okoła Pol. wzdłuż granicy, więc strzele sobie dokładne pomiary tego zużycia oleju. W sumie to od dwóch lat, nic w niej nie robiłem, lałem i jeździłem.
|
To będzie bardzo dobra okazja. Motul 3000 20W50 to bardzo porządny olej. W Rumunii często płakałem rzewnymi łzami podczas całodniowego katowania silnika na podjazdach w upale po 40 stopni przy non stop włączonym wentylatorze. Wyjazd 3500km pochłonął 4 litry tego szlachetnego płynu.
Potem po rozbiórce silnika okazało się, że gładź ma jedynie punktowe zerwania filmu olejowego. Małe ryski nie były skupione w jednym miejscu a rozsiane na całej powierzchni co świadczy raczej o skutkach odpalania na zimno a nie przytarcia podczas ciężkich warunków drogowych. Ryski zniknęły po honowaniu. |
Toż to ze 3000 taki remont, to nie lepiej silnik kupić ?
|
Zaraz pewnie ktoś odpowie, ze lepiej remont niz kupować niewiadomą używkę ;)
Witek, jaki olej mieliście zalany do silników Afryk podczas przejazdu przez Czarny Ląd? Paliły Wam fury olej? |
Każdy oceni według własnych kryteriów. Jakbym miał zużycie kwalifikujące silnik do szlifu na pierwszy nadwymiar to pewnie bym kupił ten silnik od Ciebie :).
Zatopiłem kiedyś pół Afryki w dnie rzeczki. Cały tył był pod wodą. Odpaliłem i słyszałem tylko sapanie silnika. Zero szmerów, stuków, nawet cykania. Gdyby nie niebieskie bąbelki spod wody uznałbym, że silnikowi nie można nic zarzucić. Że ma 10kkm. Wtedy postanowiłem najpierw go rozebrać i wszystko pomierzyć. I wyszło taniej niż 3000 :). I tego autorowi życzę :). |
Ok. Po przejechaniu około 4000km(bo w trakcie 4dniowej ulewy na Ukrainie poległ ślimak i licznik przestał kręcić) stwierdzam na stepujące fakty! Silnik w sumie nie pali oleju regularnie! Na niskich biegach w wysokiej temperaturze, kiedy się dość często załączają wszelkie wentylatory Afri potrafi pochłonąć nawet 3 setki tego oleju. a przy normalnej jeździe w normalnych standardowych temperaturach pochłania na prawdę śladowe ilości na 1000km. Czyli silnika nie tykam, a olej pozostawiam ten sam.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:25. |