Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Hydrauliczny napinacz spręzyny tylniego amora (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=749)

podos 02.06.2008 10:27

nie no, na ebay. moje akurat wygladalo jak nowe... Ludzie to w sportach raczej maja, i nie katuja w Afrykach jak my...

myku 02.06.2008 11:48

piekna robota i piekny opis.ale wlasnie ,calosc opiera sie tylko na jednej nakretce ex-koronkowej.czy nie jest ona za cienka zeby wytrzymac max obciazenia?

Pastor 02.06.2008 12:02

Cytat:

Napisał myku (Post 9634)
piekna robota i piekny opis.ale wlasnie ,calosc opiera sie tylko na jednej nakretce ex-koronkowej.czy nie jest ona za cienka zeby wytrzymac max obciazenia?

Nie ma obawy. Nie chce mi się liczyć, ale gwint średnicy 50 mm ma zajebisty zapas nośności. Tak BTW - para nakrętek zakontrowana między sobą wcale nie ma 2x większej nośności ;)
Dla wątpiących polecam obejżenie sobie jak jest blokowany napinacz hydrauliczny w amorze NTV650. Tam za blokade robi pojedynczy pierścionek z drucika o przekroju podobnym jak pojedynczy zwój gwintu afrycznej nakrętki ;) A amor w tym bzyku jest napięty o wieeele mocniej - ma inne przełożenie sił i znacznie twardszą spręzynę.
Zaprawdę powiadam Wam - jesli cokolwiek może się tu zdupczyć, to na pewno nie to ;)

W oryginalnym rozwiązaniu druga nakrętka przeciwdziałała odkręcaniu sie całego interesu, gdyż ponieważ albowiem iż sprężyna śrubowa w czasie uginania ma tendencję do delikatnego obracywania się i może luzować pojedynczą nakrętkę.
Tutaj kontra jest nie potrzebna gdzyż iż ponieważ albowiem nakrętka nie obróci się bo jest blokowana przez występy na korpusie amora. ;)

No i tyle.
Zdrowia
:hello:

P.S.
Podos masz w ryja za to kadzidło.

Reinchardt 02.06.2008 13:18

No to ja też tak kce... Co wpisać na jebaju zeby to odszukac? Niemieckiego nie znam (nawet zbytnio nie chce znac) ale poprosze o pomoc:)

chomik 02.06.2008 16:02

No gratulacje :) Panowie.
A teraz mi powiedzcie czy na wyprawę powinienem coś zrobić z amorem ? Dręczy mnie ostatnio sen w którym rozpierdala mi się tylny amor a goni mnie akurat wielki goryl i dziwnie z lubością patrzy na mój tył.....
Generalnie będę miał około 450 kg, moja afri ma 25000 km ale ostatnie 12000 to sporo przeszła w terenie.... :mur:

Pastor 03.06.2008 14:08

Cytat:

Napisał chomik (Post 9666)
A teraz mi powiedzcie czy na wyprawę powinienem coś zrobić z amorem ?

Ta. Poświęcić :D

A serio - weź se dla spokojności przesmaruj łożyskowania monolinka i wez na zapas jedną śrubę. Niech Ci Podos powie którą ;)

Cytat:

Napisał chomik (Post 9666)
Dręczy mnie ostatnio sen w którym rozpierdala mi się tylny amor a goni mnie akurat wielki goryl i dziwnie z lubością patrzy na mój tył.....

To jeszcze oprócz łożysk przesmaruj sobie solidnie "tył" :haha2:

Zdrowia!
:hello:

podos 03.06.2008 14:08

Przy tej wadze wez sobie w zapasie druga srubę - oskę. mocująca link-arm do ramy.
15. 90151MM9000 F-23 - BOLT, FLANGE, 10X118 8,93€

Taka waga ma szanse sciac je głowe. Przetestowano empirycznie. :)

Co do samego amora, jest raczej swieżutki, dla spokoju mozesz wysłalac gdzies na przegląd. choćby dobic cisnienie w kompensatorze. (co 18 tys)

podos 03.06.2008 14:12

Cytat:

Napisał Reinchardt (Post 9646)
No to ja też tak kce... Co wpisać na jebaju zeby to odszukac? Niemieckiego nie znam (nawet zbytnio nie chce znac) ale poprosze o pomoc:)

hydraulische feder(n?)vorspannung albo jakos tak :(

Reinchardt 03.06.2008 14:44

Dzięki Podos, bede przeglądał no i może cos sie znajdzie. Zdrowia

myku 04.06.2008 11:38

zalozmy,ze jestem w pelni przekonany.podoba mi sie ten tjuning.tez sie rozejrze .czy sa rozne srednice tech napinaczy?na co mam zwrocic szczegolna uwage(poza cena)?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:05.