Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Ślizgi w lagach (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7501)

paku 28.09.2010 09:55

Jakoś mi sie nie chce wierzyć żeby to tak latało że można coś zmienić wsadzając palec ... ale jak Wasilczuk tak twierdzi to możne tak jest.

wieczny 28.09.2010 10:53

Po kupnie rozebrać, zobaczyć, ocenić, przeczyścić, złożyć i jeździć. I wymieniać sam olej trochę częściej niż nakazuje serwisówka. Jak zawieszenie proste to ślizgi będą żyły dłuuugo. Jak zawiecha prosta i olej zmieniany to poważnie prędko nie padną.

banditos 28.09.2010 11:02

Wasilczuk masz racje po co rozbierac jak dziala?

Olej wymienie i bedzie gitara!

paku 28.09.2010 16:54

Cytat:

Napisał banditos3 (Post 134811)
Wasilczuk masz racje po co rozbierac jak dziala?

Olej wymienie i bedzie gitara!

tylko musisz zdecydować czy demontujesz i odwaracasz /wylanie górą/ czy na moto przez śrubkę ... a to decyzja trudna ....

Swoją drogą właśnie mi przyszedł do głowy taki pomysł, czy dałoby się wydłużyć tłoczysko - to coś przytwierdzone śrubą od dołu. Zwiększyłby się wtedy skok lagi:) Słyszał ktoś o takim pomyśle ? No i trochę sprężynę trzeba by dać dłuższą albo jakiś patent...

Albo jeszcze prościej, dać dłuższą śrubę - naprawdę długa taką z 10 cm i po prostu jakąś dodatkową tuleję na dole ... i już mamy skok w okolicach 300mm :)

Tyle tylko czy laga się nie przełamie ...

wasilczuk 29.09.2010 14:48

Cytat:

Napisał jorge (Post 134745)
Na czym polega ta komedia ?

Polega na tym, że otwierając okienka zwiększasz przepływ oleju co się przekłada na mniejsze tłumienie. to we fabryce jakoś ustawiają i na pewno obie lagi mają takie samo ustawienie. w warunkach domowych nikt tego nie zrobi.
jeżeli ktoś chce umyć bebechy bez rozrywania lagi to można spuścić dołem albo wyjąć lagę z półek i płukać i z dołu i z góry. najlepiej na koniec przepłukac czymś co dobrze odparuje np rozcieńczalnikiem ale delikatnym żeby gumy nie jadło. najlepiej zrobić tak. odkręcić tłoczysko i wyjąć górną i to czyścić oddzielnie a to co zostaje płukać i wylewać do efektu

paku 29.09.2010 14:51

Ale to musi być jakoś zabezpieczone, te blaszki przecież tak po prostu tam nie latają. Miałem dopiero co w rękach ...

wasilczuk 30.09.2010 15:19

nie latają same z siebie ale dociekliwi mogą chcieć to rozebrać albo pchać tam jakieś śrubokręty.

banditos 30.09.2010 19:52

Wasilczuk pierwsze slysze o lagodnym rozpuszczalniku...;)

Tes sie zastanawialem czym to przeplukac, moze nafta albo tym samym olejem ktorym lagi zostana zalane.

paku 30.09.2010 19:58

Cytat:

Napisał banditos3 (Post 135339)
Wasilczuk pierwsze slysze o lagodnym rozpuszczalniku...;)

Tes sie zastanawialem czym to przeplukac, moze nafta albo tym samym olejem ktorym lagi zostana zalane.

Ja bym to zrobił benzyną ekstraktacją bo najszybiej rozpuści i szybko odparuje. Nafa co prawda bardziej tłusta ale zostanie na wieki.

banditos 30.09.2010 21:39

Ale czy benzyna nie doprowadzi do tego ze uszczelki napecznieja?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:30.