Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Riga (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7566)

lotnik 08.10.2010 17:34

Na Litwe i Łotwe potrzebna Ci tylko karta kredytowa

AdaM72 08.10.2010 21:37

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 136300)
Zawsze przekraczając naszą granice trzeba mieć paszport. Dowód jest dokumentem ważnym tylko na terenie Polski. Spróbujcie załatwić jakąkolwiek sprawę w innym państwie czy to w urzędzie czy innej instytucji na dowód.
Co do ubezpieczenia to osobiście wolę mieć przy sobie wiecej niż za mało i zieloną kartę mam zawsze przy sobie przekraczając granice.
Nie mam zamiaru potem w razie np kolizji mieć dodatkowych problemów z racji braku dokumentów.

Kolego Dzieju. Nie wiem na ile zameldowanie, wynajęcie mieszkania, załatwienie karty podatkowej, ubezpieczenia socjalnego, konta w banku i wreszcie wylegitymowanie się pracodawcy to poważne sprawy, ale w Niemczech załatwiłem to właśnie przy pomocy dowodu osobistego. A do Rygi to się wsiada na motór i jedzie a nie pitoli. Karta kredytowa to owszem ale raczej maestro niż visa i raczej bez cipa.
A obwód Kaliningradzki to trochę inna bajka jakby jest. Zwłaszcza, że mają tam sporą strefę zmilitaryzowaną gdzie żadne wizy, paszporty i bilety amerykańskiego NBP nie pomogą.

Roberto 09.10.2010 04:23

Miesiąc temu wróciłem z Estonii jadąc przez Rygę i takie spostrzeżenia:

- na Łotwie nie przyjmują Euro !!!, musisz mieć miejscową kasę
- większość stacji benzynowych to automaty 24 bez obsługi tzn. wsadzasz do dziury ichni banknocik albo kartę, choć ta druga opcja ma taki minus, że maszyna ściąga większą kwotę ( tzn. blokuje na koncie ),a po kilku dniach bank bierze ile się należy. W moim przypadku było to 256 zł. Problem jeśli masz mały limit dzienny, bo może nie starczyć. Szukaj więc tych normalnych, tam przynajmniej można kawę wypić
- w Rydze policja jeździ na zielonych motocyklach i pojawia się dość szybko, ale gdy wjechałem na Stare Miasto pozostawiając w tyle znak zakazu wjazdu i zaparkowałem centralnie pod knajpą, było tylko miłe pozdrowienie i pojechali sobie dalej. Widać albo szanują turystów, albo też chcieliby mieć Afryczki
- Visa wszędzie bez problemu

yuris76 09.10.2010 23:47

kurcze jak miło zapytać na forum:bow: a my tu juz takie spekulacje mieli :dizzy:

Zoltan 10.10.2010 00:17

Cytat:

Napisał Roberto (Post 136764)
Miesiąc temu wróciłem z Estonii jadąc przez Rygę
...

Będzie jakaś relacja ?? Zima idzie, i dobrze jest mieć co czytać w długie wieczory ;)

yasiu71 10.10.2010 19:46

Też chętnie bym coś poczytał :drif: A swoją drogą kiedyś czytałem o planowanej podróży dookoła Polski :D Odbyła się? Zoltan gdzie relacja?:)

Roberto 11.10.2010 04:15

Relacji jakoś nie planowałem, bo pismak ze mnie słaby. Ale nad jakąś historyjką obrazkową z podpisami pomyślę jak zdjęcia poprzeglądam.

Generalnie był to szybki wyskok na estońską wyspę Saaremaa, 3500 km w 7 dni w celu objechania jak największej ilości szutrów które z dnia na dzień znikają pod asfaltem.
Kraj wspaniały, ludzie bardzo mili, taniej niż w Polsce ( kemping 4E, obiad z kawą 18 zł ), wszędzie dostęp do neta, policja nie zatrzymuje obcokrajowców, drogi asfaltowe szerokie i w stanie idealnym, natężenie ruchu prawie zerowe tzn. jeden samochód na 20 km.
A do tego super czyste powietrze jak ze skandynawskiego folderu i morze dookoła.

Więc czego można chcieć więcej? ... nie wracać do kraju?

majki 11.10.2010 11:41

Roberto, mam nadzieję, że nasz uraczysz czymś trochę większym, niż fotki z podpisami na picassie. ;) Jestem bardzo ciekaw tamtych rejonów, jak zresztą wiesz. :)

Roberto 11.10.2010 12:38

Majki, mogliśmy jechać razem, pojechałem sam.
Ale dobrze wybrałeś, bo do Estonii jest dwa kroki i można skoczyć tam w każdej chwili, a Turcja to już trochę dalej... no i dwa tygodnie jazdy w doborowym towarzystwie miałeś

Zoltan 12.10.2010 11:34

Cytat:

Napisał yasiu71 (Post 136974)
Też chętnie bym coś poczytał :drif: A swoją drogą kiedyś czytałem o planowanej podróży dookoła Polski :D Odbyła się? Zoltan gdzie relacja?:)

Się odbyła, Planowany Tour De Pologne, relacja o tym tytule jest już w stosownym miejscu :P :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.