![]() |
Jestem absolutnie przekonany, że warto wcześniej przeczytać chciaż wybrane fragmenty "Opowiadań Kołymskich" Szałamowa. Mam wrażenie, że Bader napisał "Dzienniki Kołymskie" będąc pod wpływem m.in. tej książki.
Z innej beczki, parę lat temu natknąłem się w Dużym Formacie na poniższy artykuł JHB. Przyjemnej lektury :) http://wyborcza.pl/1,95364,5427827,M...ne_wiatru.html |
Uhmmm, samorodek mówisz Alosza, komu go podarujesz? Głodujące dzieci w Afryce? Może nowy Range? Zaręczam że parkuje się nim fatalnie. To szczególne miejsce gdzie łamie się dotąd ducha człowieka, a smutki i marzenia topi w wódce. Piękne jak wiele innych ale straszne. No i te komary. Wolę jednak Amazonię, mniej rozpaczy, więcej ciepła, wódka lepiej smakuje i komary gryzą inaczej. Nie pojadę na Kołymę, a HB robi dobrą robotę!
|
kupiłem, przeczytałem ...
Dawno nie miałem tak dobrze reklamowanej i tak źle napisanej książki. |
To była jedna z książek , którą czytałem najdłużej , chłonąłem jej każdą cząstkę jak krople wódeczki :D nie raz wracając do wcześniej przeczytanych wątków . Wczesniej połknałem " Syberię " Jacka Pałkiewicza , który właśnie jako pisarz , choć to może za mocno powiedziane/napisane , rozczarował me gusta literackie :(
|
Właśnie wyszedłem ze szpitala po zabiegu na przepuklinę.
W związku z tym miałem dwa dni na czytanie:) Przeczytałem Dzienniki Kołymskie. Zdecydowanie polecam, bo oddaje klimat, przekazuje ciekawe historie i fajne dialogi. Nie jest to jednak książka genialna. |
Fenomenalne książki i płynnie wchodzą. Pożarłem Dzienniki i Gorączkę jak byłem chory, potem dobiłem Long Way Round, ...Down, Mondo Enduro i Terra Circa i mam teraz głód AT coby gdzieś pojechać :)
|
Pozwolę sobie polecić coś w podobnym, niezbyt optymistycznym klimacie zniszczonego świata:
http://merlin.pl/Po-Syberii_Colin-Th...7536-285-5.jpg Książka napisana jakieś 10 lat temu, ale dopiero teraz u nas wydana. |
Ja polecam Tomka Michniewicza i jego książkę "Gorączka". Fajnie się czyta :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:25. |