Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Mocowanie przedniego koła (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7664)

maher 21.10.2010 15:28

Cytat:

Napisał BIAŁY (Post 138558)
Czy w przypadku gdy średnica ośki koła przedniego wynosi 20mm a mocowanie w lagach jest 24 mm, dopuszczalne jest zastosowanie pierścienia redukującego??

Załącznik 15422

Nie wkładaj szajsu bo zrobisz sobie krzywde a może i komuś przypadkiem!
Grubsza średnica jest po to na ośce żeby w momencie jej dokręcenia ścisnąć łożyska do siebie i dlatego jeden koniec jest wkręcany w lage a drugi jest w momencie montażu pływający aby lagi ustawiły się równolegle względem siebie.Póżniej dopiero zaciskasz cztery śrubki na klucz 10.Ja osobiście bym dotoczył ośke na wymiar(najlepiej z grubej śruby o twardości min 8.8)

Artuditu 21.10.2010 15:31

Nie mam pojęcia. Nie wydaje mi się. Ale wiesz jak to jest z Allegro ;)
Sam jakiś czas temu o nim myślałem ale... na myśleniu się skończyło. Też od jakiegoś czasu jest Marzocchi Shiver. Z tym że bez dolnej półki. Jest tego trochę-w dobrych pieniądzach. Jestem wykwalifikowanym operatorem koparki allegro. ;)

Cytat:

Napisał maher
Ja osobiście bym dotoczył ośke na wymiar(najlepiej z grubej śruby o twardości min 8.8)

Ośkę ze śruby? A to tak można? Bo wydaje mi się że tym można dopiero krzywdę sobie i innym wyrządzić. Ale ja nie znam się na materiałach śrub. Tylko kilka razy w życiu toczyłem ośki. Zawsze z Cr-Mo 4130

BIAŁY 21.10.2010 15:41

Cytat:

Napisał maher (Post 138642)
Grubsza średnica jest po to na ośce żeby w momencie jej dokręcenia ścisnąć łożyska do siebie i dlatego jeden koniec jest wkręcany w lage a drugi jest w momencie montażu pływający aby lagi ustawiły się równolegle względem siebie.Póżniej dopiero zaciskasz cztery śrubki na klucz 10.Ja osobiście bym dotoczył ośke na wymiar(najlepiej z grubej śruby o twardości min 8.8)

Tak właśnie planuję zrobić. A co do materiału to zdam się na wiedzę fachowców.
Mam gościa który zanim coś wytoczy to bada twardość materiału z jakiego jest zrobiony oryginał. Myślę że można na tym polegać.

Lepi 21.10.2010 16:03

Cytat:

Napisał maher (Post 138642)

Kolego a zastanowiłeś się co piszesz? Jak wsadzi grubszą ośkę w węższe łożyska??
Jaki koniec jest wkręcany w lagę?? Przyjrzyj się jeszcze raz temu zawieszeniu. Na świecie jest coś więcej nić trampek.

maher 21.10.2010 17:11

Cytat:

Napisał Lepi (Post 138653)
Kolego a zastanowiłeś się co piszesz? Jak wsadzi grubszą ośkę w węższe łożyska??
Jaki koniec jest wkręcany w lagę?? Przyjrzyj się jeszcze raz temu zawieszeniu. Na świecie jest coś więcej nić trampek.

|epi nie przyglądałem się temu zawieszeniu sugerowałem się oryginałem jeśli widziałeś oryginalną ośkę z afry to może zakumasz o co mi chodzi.

Lepi 21.10.2010 17:26

No właśnie widziałem dlatego napisałem co napisałem.

maher 21.10.2010 17:28

Cytat:

Napisał Artuditu (Post 138643)
Nie mam pojęcia. Nie wydaje mi się. Ale wiesz jak to jest z Allegro ;)
Sam jakiś czas temu o nim myślałem ale... na myśleniu się skończyło. Też od jakiegoś czasu jest Marzocchi Shiver. Z tym że bez dolnej półki. Jest tego trochę-w dobrych pieniądzach. Jestem wykwalifikowanym operatorem koparki allegro. ;)

Ośkę ze śruby? A to tak można? Bo wydaje mi się że tym można dopiero krzywdę sobie i innym wyrządzić. Ale ja nie znam się na materiałach śrub. Tylko kilka razy w życiu toczyłem ośki. Zawsze z Cr-Mo 4130

Artuditu chciałem podpowiedzieć koledze jeśli miałby toczyć sam jaki materiał może zastosować na oskę,natomiast podany przez Ciebie jest dobrany wg.jakich kryteriów?

7Greg 21.10.2010 17:40

Na ośkę to najlepiej wziąć półośkę z auta.

Na szrocie jest tego od cholery. Ważne aby była pełna, a nie rura :D

Lepi 21.10.2010 17:44

Cytat:

Napisał 7Greg (Post 138675)
Na ośkę to najlepiej wziąć półośkę z auta.

Na szrocie jest tego od cholery. Ważne aby była pełna, a nie rura :D

Ja mam rurę, pełne to musi być szkło :)

wieczny 21.10.2010 17:55

Jako moderator powinienem tu pewnie ostro posprzątać bo wiele głupot i śmiecia zostało tu napisane. Niemniej jednak nie poczuwam się do odpowiedzialności bo już dawno wybiłem sobie z głowy zmianę zawieszeń w AT bo to nie ma sensu :D. Nie mam zatem na ten temat ani wiedzy praktycznej ani teoretycznej. I nie będę miał. Jak się komuś to uda to niech to opisze :D.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:27.