![]() |
Cytat:
|
Sprawdź jeszcze czy w oprawkach żarówek jest zasilanie , i jak już pisałem na czarnym przewodzie w dużej kostce od zegarów.
|
Cytat:
|
Sam przewód nie jest zabezpieczony , bo bezpiecznik musiał by być na klemie. :)
|
Matylda rzuciła palenie, więc rozebrałem i mierzę.
Objawy, dla przypomnienia: nie palą się kontrolka luzu i oleju, nie paliła z kosy, teraz zupełnie przestała palić (nic nie tyka, na przekaźniku rozrusznika, nic się nie dzieje. Co sprawdziłem: 1. Czujnik luzu wygląda jak nowy, dotykanie do dowolnej części masy nie powoduje zaświecenia kontrolki. Na przewodzie do czujnika nie pojawia się prąd. 2. Bezpieczniki sprawdzone, miernikiem na wszelki wypadek. Zasilanie w gniazdach bezpieczników jest. 3. Na czarnym przewodzie za zegarami jest 12V. Na czarnym przewodzie do klamki hamulca także. 4. Dioda wymieniona, na zielono-różowym przewodzie jest 12V 5. Na żadnym z przewodów w klamce sprzęgła nie ma prądu... Pomocy, pomocy, wzywa ludek sierocy. |
Skoro na czarnym masz 12V i nie siweca kontrolki oleju i luzu to wyglada na to ze nie masz masy gdzies pomiedzy aku a reszta. Skad brales mase do pomiaru ?
Dla pewnosci napiecie sprawdzaj zarowka 12V/5W bo jesli sprawdzasz miernikiem to w przypadku brudnego kontaktu gdzies miernik pokaze 12V a pod obciazeniem bedzie blisko 0V. |
Cytat:
Mała poprawka: na klamce sprzegla napiecie jednak jest, pojawia sie takze na obu stykach przekaznika rozrusznika - po nacisnieciu startera. Cos musialem zle zmierzyc. na zlaczu glownym pradowym od strony aku napiecie jest, po drugiej stronie - nie ma. Klemy i grube zlacza podokrecalem. Przekaznik: Po podaniu napiecia na zolto-czerwony i masy na zielono-czerwony, rozrusznik kręci. Po nacisnieciu przycisku pojawia sie napiecie na zolto-czerwonym (niskie co prawda, jakies 8V) i zielono-czerwonym, jednak rozrusznik nie kreci. Nacisniecie klamki sprzegla powoduje, ze znika napiecie na zielono-czerwonym (przy wcisnietym starterze). przekaznik? jakies zwarcie? |
"na zlaczu glownym pradowym od strony aku napiecie jest, po drugiej stronie - nie ma" - tego nie moge zrozumiec, jakie zlacze glowne ? Gdzies nie masz kontaktu i stad te 8V.
Zrob DOKLADNIE TAK: -wez zarowke 5-15W podlacz jeden jej zacisk do ramy gdzies a drugi pod czarny przewod przy zegarach (staly + po stacyjce), przekrec stacyjke i powiedz co sie stanie. Pomiary miernikiem czy brzeczykiem przy slabym kontakcie gdzies w instalacji SA NIE MIARODAJNE ! ;) |
zlacze glowne pradowe - to grube klemy przy przekazniku rozrusznika.
zarowka podpieta pod czarny przewod przy zegarach swieci jasno i pewnie. kontrolki nie swieca sie, ale musze pochwalic sie rzeźbą. Niestety, w tym tygodniu afryka MUSI jezdzic, mam w planach przeprowadzke...mam nadzieje ze jej nie spale. Wpialem miedzy + akumulatora i zolto-czerwony przekaznika wlacznik. Jak go wlacze, to wcisniecie klamki sprzegla uruchamia rozrusznik. Potem musze go wylaczyc i juz jest dobrze. w zwiazku z powyzszym szukam _bardzo_ pilnie elektryka w Warszawie, ktory temat wyprostuje. Jakby byl Wawer albo Wola, to w ogole bylby wypas. A moze ktos, po takim zachowaniu, wykmini, co mi sie odlaczylo? |
Dziwna sprawa skoro zarowka 5-15W podpieta pod czarny przewod i RAME swieci to kontrolka oleju tez powinna... gdyz jest podlaczona tak samo z ta roznica ze dostaje mase przez czujnik cisnienia oleju. Wiec albo czarny przewod gdzies przy zegarach nie laczy albo cos krecisz ;)
Co do tego 'zlacza glownego' z tego co piszesz jest ok +12V w normalnym stanie ma byc tylko na jednej srubie, na drugiej pojawia sie w momecie jak dziala rozrusznik. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:56. |