Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   czy kupić taki regler...??? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7945)

maher 19.12.2010 09:15

Cytat:

Napisał rob (Post 149566)
Na ADVrider ktoś takim patentem zarzucił
http://www.easternbeaver.com/Main/St.../r-r_swap.html

I że prundu więcej...

Nie prundu więcej tylko napięcie wyższe,a co za tym idzie łatwiej o wygotowanie elektrolitu no i koniec aku.

PawelZDR 19.12.2010 11:57

Cytat:

Napisał maher (Post 149840)
Nie prundu więcej tylko napięcie wyższe,a co za tym idzie łatwiej o wygotowanie elektrolitu no i koniec aku.

To tylko w teorii.W praktyce ten nowsze regulatory działają o wiele lepiej od tych starszego typu.Mam taki już drugi rok i zapomniałem co to brak prądu.

maher 19.12.2010 16:05

Cytat:

Napisał PawelZDR (Post 149855)
To tylko w teorii.W praktyce ten nowsze regulatory działają o wiele lepiej od tych starszego typu.Mam taki już drugi rok i zapomniałem co to brak prądu.

Ok zgadzam się z tobą tylko że podnosząc napięcie ładowania pow 14.5V możemy doprowadzić do zagotowania aku i przedwczesnego zużycia aku.Więc dobry regler trzyma napięcie na odpowiednim poziomie i tyle.A ta reklama że ten który daje 13.8V a lepszy 15V to totalna bzdura.

PawelZDR 19.12.2010 17:27

Zgadzam się w 100%.Ja u siebie widziałem raz krótki pik na 14,7 normalnie przy niewielkim obciążeniu jest 14,2.

rambo 20.12.2010 00:03

Potwierdzam. 14,2V. A piki to i są owszem, i pewnie powyżej dużo, bo usmałażyłem już dwie ładowarki do tel na 12/24v :cold:

michał O. 17.01.2011 16:09

Mam pytanie , byc może kotoś z Was już praktykował: Na aukcji jest napisane "regulator do afryki rok 1993 i dalej " ale ja mam w RD04 regulator o tym samym symbolu SH 538D - 13 . Wiecie może jaka w takim razie jest różnica między reg.do 04 i 07 ?
Regulatorów do RD04 brak albo za słabo szukałem.

http://moto.allegro.pl/regulator-nap...405485050.html

rambo 17.01.2011 18:58

Sam regler działa tak samo, ale są różne inne wtyczki

PiotrTMC 12.03.2011 23:04

Cytat:

Napisał maher (Post 149882)
Ok zgadzam się z tobą tylko że podnosząc napięcie ładowania pow 14.5V możemy doprowadzić do zagotowania aku i przedwczesnego zużycia aku.Więc dobry regler trzyma napięcie na odpowiednim poziomie i tyle.A ta reklama że ten który daje 13.8V a lepszy 15V to totalna bzdura.

14.8V to wartość książkowa , nie reguła, każdy motocykl jest inny ale wartość ta jest wartością orientacyjną a często właściwą. Jeśli aku się gotuję to po prostu regler nie przejmuje nadmiaru prądu z prądnicy.Moim zdaniem wina leży po stronie aku. Często ludzie eksploatują aku do ostatniego tchu, choć jego pojemność dawno spadła o 1/3 to dalej nie wymieniają i często to jest także przyczyną padnięcia reglera, a także w skrajnych przypadkach prądnica potrafi też się sfajczyć. 14.5V to znak że regler jest ok.jeśli przy tym napięciu(w miarę stabilnym) gotuje się aku, to radził bym zacząć od jego wymiany :)

bliźniak 13.03.2011 00:21

Cytat:

Napisał PiotrTMC (Post 165058)
14.8V to wartość książkowa , nie reguła, każdy motocykl jest inny ale wartość ta jest wartością orientacyjną a często właściwą. Jeśli aku się gotuję to po prostu regler nie przejmuje nadmiaru prądu z prądnicy.Moim zdaniem wina leży po stronie aku. Często ludzie eksploatują aku do ostatniego tchu, choć jego pojemność dawno spadła o 1/3 to dalej nie wymieniają i często to jest także przyczyną padnięcia reglera, a także w skrajnych przypadkach prądnica potrafi też się sfajczyć. 14.5V to znak że regler jest ok.jeśli przy tym napięciu(w miarę stabilnym) gotuje się aku, to radził bym zacząć od jego wymiany :)

Nie zgadzam się z Tobą kolego za bardzo - regler jest po to, żeby przy barku odbioru ograniczył "dostawę" prądu, bo jak masz full naładowany aku i jedziesz bez żadnych odbiorników, to jakie ma zanczenie stan czy rocznik aku? I kto Ci powiedział że trzeba wymieniać aku co jakiś czas? Jak się nie zasiarczy - a to się dzieje właśnie jak się przeładuje i wygouje się elektorlit / lub rozładuje poniżej min a to dla aku 12V (a tak na prawdę 14,2V) to ok 6V, chociaż księgi podają min 9V. Tak czy inaczej przyczy są dwie: roz/prze/ładowanie i tylko reg ma na to wpływ podczas normalnej exploatacji. I jeszcze jedno 14.8 pomimo, że wyczytałeś to w księdze, to za dużo! 13,8-14,4 to są krańcowe wartości dla życia aku - bez dyskusji i to jest reguła ;)

PiotrTMC 13.03.2011 14:26

Cytat:

Napisał blizniak79 (Post 165086)
Nie zgadzam się z Tobą kolego za bardzo - regler jest po to, żeby przy barku odbioru ograniczył "dostawę" prądu, bo jak masz full naładowany aku i jedziesz bez żadnych odbiorników, to jakie ma zanczenie stan czy rocznik aku? I kto Ci powiedział że trzeba wymieniać aku co jakiś czas? Jak się nie zasiarczy - a to się dzieje właśnie jak się przeładuje i wygouje się elektorlit / lub rozładuje poniżej min a to dla aku 12V (a tak na prawdę 14,2V) to ok 6V, chociaż księgi podają min 9V. Tak czy inaczej przyczy są dwie: roz/prze/ładowanie i tylko reg ma na to wpływ podczas normalnej exploatacji. I jeszcze jedno 14.8 pomimo, że wyczytałeś to w księdze, to za dużo! 13,8-14,4 to są krańcowe wartości dla życia aku - bez dyskusji i to jest reguła ;)

Nie chce z Tobą tutaj polemizować na temat prądów oboje wiemy swoje, ale co do aku mnie nie przekonasz. Przeładowywanie to tylko jedna przyczyna zasiarczenia aku, jest ich więcej. Moim zdaniem zły a więc uszkodzony akumulator zasiarczony może być przyczyną uszkadzania się reglera, tak samo złe połączenie prądnica-regler-aku.Tego nie wymyśliłem to po prostu stwierdzam na swoim doświadczeniu z moto.A w ogóle nie trzeba wymieniać często aku trzeba go tylko dobrze eksploatować :D.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:52.