![]() |
łożyska wahacza funkiel nówki nie śmigane, przemyłem piasty, nasmarowałem łożyska i zostawiam bez dalszych ingerencji (ktoś widocznie tam już kiedyś zaglądał i o nie zadbał (bo ja - pierwszy raz:Sarcastic:).
Za to kiwaczka - agonia. Jedną śrubę udało mi się wybić, wszystko wewnątrz przyrdzewiałe razem do kupy. Jak walczyłem to z pozostałych łożysk też mi igły powyskakiwały, ale widząc ich stan (mocno taki sobie, powiedziałbym, chyba i tak trzebaby się nad ich wymianą pochylić...). Druga ze śrub, na rysunku nr 11, trzyma jak diabeł sołtysa i jeszcze nie udało mi się jej wybić. Poszło duuuużo wd40 i poczekam do rana. Gdzieś jeszcze powinienem zajrzeć? (aż się boję odpowiedzi, bo widzę, że co wskazówka to trup w szafie:D). A tak przy okazji - łożyska z kiwaczki wybijamy analogicznie jak np. w kołach - pręt i po skuśce atakujemy łożysko po przeciwnej stronie tulei - czy bardziej prymitywnie - po prostu z góry w łeb ją? |
Cytat:
A tak na poważnie - te łożyska można dorwać gdzieś taniej. Poczekajmy aż ktoś kto wie Cię poinformuje gdzie dokładnie albo sobie poszukaj. W jakim stanie są te tuleje będące wewnętrzną bieżnią łożysk igiełkowych? Również trup? Bo tu niestety tylko Honda. O dziwo mają to dość tanie. Na pewno nikt tego taniej nie dorobi, nie utwardzi itd. |
Nie wiem jak do trampka ale żaden All Balls do afry łożysk kiwaczki nie robi. Ceny oryginalnych zabijają, zamienników próżno szukać.
Mam pewien pomysł bardzo wymyślony, muszę jedynie go wcielić w życie bo i moje łożyska poszły się definitywnie jebać. A do rzeczy... niektóre a afrze są dostępne tak że podpasują bez niczego z tego co pamiętam o 1mm węższe, a niektóre mają zew bieżnię o 1mm większą. Więc moim zamysłem było wytoczenie o ten milimetr większych gniazd na nie... Mięsa tam sporo to nie powinno być problemów z wytrzymałością dźwigienki,a ceny zbliżają się do tych ludzkich a nawet co roku można by je wymieniać. Tulejki chyba 19zł/szt w hondzie więc nie ma sensu kombinować, uszczelniacze też można dobrać... |
No to nie chcę wprowadzać w błąd... Wydaje mi się, że Pałeł oraz Mat coś znaleźli. Jeszcze za czasów Ramiresa. NTN zdaje się. Ale mogę się mylić.
|
Cytat:
No nie powiem, żeby banan nadal tkwił na mej twarzy. Było nie było, dobrze że zajrzałem do tej kiwaczki cholernej bo jak zrobię to będę miał zrobione i w trasie mi się nie scukruje... A się do takiej troszku większej przymierzam i byłoby głupio motocykl 2k km na plecach nieść:-) Jutro jadę do zaprzyjaźnionego sklepu z łożyskami, może coś wymyślą |
masz racje wieczny znalazłem te igiełki ale zamiennik był jakoś 2 razy droższy niż honda
uszczelniaczy nie ma bo to przeciwkurzowe sa i wymiary ni z gruszki ni z pietruszki sworznie tylko honda, zostają dwa łożyska kulkowe standardowe łatwo kupić w hondzie mam gówno nie rabat ale gdyby coś to ci pomóc mogę |
A myślał ktoś żeby te łożyska zastąpić np tulejkami z ertalonu ?
|
Fucktycznie Mat ostatnio coś mówił o zamiennikach łożysk w tylnym zawiasie, tylko nie wiem czy wahacza czy kiwaczki. Temat mnie interesuje, bo nie wiem czy u mnie przetrwały ten sezon (trochu miały ciężko), a ceny u Pana Hądy zabijają...
|
Cytat:
Z tylnego łożyska to tylko rdzawy pył mi został ... Zastanawiam się co z uszczelniaczami ... |
Ja takowe łożyska kupywałem z NTN w sklepie PREMY. Sa to sklepy z łożyskami, paskami etc..full dostepnych łożysk.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:22. |