Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Jakwybić śrubę/oś dźwigni. Pomocy ! (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8279)

Kazmir 02.01.2011 19:28

Po lekkim podgrzaniu i dopasowaniu jakiegoś ściągacza powinno dać radę. Napieprzanie młotkiem to marny pomysł.
Mam taki czarny szuwaks (dostałem go od kumpla kilkanaście lat temu) nie wiem co to jest:dizzy:
Śruby w zawieszeniu auta po kilku latach wychodzą jak - jak coś po czymś bardz........o przyjemnym.......:haha2:

Łysy 02.01.2011 20:13

Cytat:

Napisał majo (Post 151631)
Łysy wybiłeś to ustrojstwo??

Eeee tam, na razie myślę usilnie :dizzy: W przyszłym tygodniu nie będę miał żadnej szansy tego zrobić, najwcześniej od następnego poniedziałku. Jednak wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na tzw. fleksa, i to razem z tuleją.
Ot, życie.

Jaro-Ino 04.01.2011 01:04

Podłączam się do tematu, to chyba jakaś plaga. Czym zabezpieczyć to ustrojstwo tak, żeby wychodziło po paru sezonach jak po czymś bardzo przyjemnym? :D Jak się zwie specyfik i co to dokładnie jest?

wieczny 04.01.2011 01:08

Trzeba to rozbierać raz w roku i wtedy wystarczy nawet ŁT-43.

Łysy 04.01.2011 08:27

Cytat:

Napisał wieczny (Post 151810)
Trzeba to rozbierać raz w roku i wtedy wystarczy nawet ŁT-43.

Obawiam się, że Wieczny ma rację ... Zabierałem się do tego jak pies do jeża, ale nie jest aż taki wielki problem, trzeba tylko sporo drobiazgów poodkręcać i poodpinać (ja mam jeszcze dodatkowo Scottoiler na wahaczu). jeszcze zależy jak kto się topi w błocie czy tez piachu - może być to obowiązek doroczny.
Na razie próbuję metod znachorskich (szmata+coca-cola +płyn z myjki żrący strasznie).
Pozdrawiam.

podos 04.01.2011 10:22

nie przesadzajcie z tym raz do roku... bez jaj. Ale wiadomo - smarować trzeba.

majo 04.01.2011 11:19

Jak jest tu jakiś Cwaniak który wie jak to wyjąć bez zbędnego cięcia i destrukcji (dodatkowych kosztów) to niech coś poradzi:) To że smarować trzeba jest oczywiste:) Ale jak widać jest to element notorycznie zaniedbywany w AT:)

Cibor klv 04.01.2011 14:56

Cholera, mnie też to czeka, ciekawe czy da się to rozbebeszyć bez pomocy kątówki, w sezonie tylna zawiecha Afry wydawała dźwięki jak zardzewiałe drzwi od stodoły, podejrzewam, że czeka mnie nie kiepawy zonk.

Łysy 04.01.2011 21:38

Cytat:

Napisał majo (Post 151843)
Jak jest tu jakiś Cwaniak który wie jak to wyjąć bez zbędnego cięcia i destrukcji (dodatkowych kosztów) to niech coś poradzi:) To że smarować trzeba jest oczywiste:) Ale jak widać jest to element notorycznie zaniedbywany w AT:)

ZWYCIĘSTWO ! Dzięki pomysłowi mojego kolegi Michała B., śruba się poddała. Został rozwiercony łeb, po usunięciu śruba zrobiła się szpilką - i została wybita w drugą stronę :) Po 3-4 cm przesuwu została odcięta, i wyjęta pod kątem.Wybicie tulei na imadle to już była formalność.
To chyba najmniej destrukcyjny z możliwych sposobów na takie problemy.
Dziękuję wszystkim za opisy i posty, pomogło to znaleźć inną drogę.
Pozdrawiam.

majo 04.01.2011 22:10

Graty Łysy..uszczelniacze i łożyska ucierpiały?? łożysko miało smarowanie czy igiełki pordzewiałe w środku??

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:02.