![]() |
A odpierdolcie się od MISIÓW, miś też człowiek
|
Raz, że odbiłbym na zachód przed Ułan Bator, jest skrót ale nim niestety nie jechałem. Wszystko wskazuje że się da. Ułan Bator jest otoczony asfaltem ze szlabanami i niema sensu tam wjeżdżać. Można minąć przy samym mieście a można skręcić wcześniej. Musiałbym spojrzeć na mapę i tracki.
Dwa, że za Ułan Bator pojechałbym tak, żeby objechać jak najdłużej jeziora. Są wielkie i piękne. Można jechać 100 km wzdłuż linii brzegowej. Jakbym jechał na lekko to w ogóle bym zaszalał, tam da się objechać każda górę bo stoją na płaskim, można też podjechać suchymi potokami i przekroczyć pasmo, co tylko się zachce. Generalnie kluczyłbym między środkową a północną Mongolią. |
Cytat:
natomiast zpaliwem na trasie uchta-workuta raczej nie bedzie problemu. |
Może przed wyjazdem uszeregujecie ciekawe miejsca godne odwiedzenia?? Warto to poprzeć zdjęciami poglądowymi:)
|
Właśnie wpadła mi w ręce książka Bolesława Uryna-Mongolia wyprawy w tajgę i step.
Na razie obejrzałem tylko obrazki;)...dech zapiera No to przeczytałem. Czyta się "na raz". Polecam! |
Z Irkutska do granicy Mongolii (mozna jechac tylko przez kiachte - Mondy otpadaja - tam jest przejscie tylko dla rosjan i mongolow) jakies 1000 km. Trzeba sie kierowac do Ulan Ude trasa m55 i w ulan ude na poludnie w strone Kiachty.
I panowie wybierajacy sie na syberie.. Syberia jest endemicznym miejscem wystepowania kleszczy. Jest tu ich od cholery. Wcale nie trzeba sie wloczyc po lasach by dac sie ugryzc. Na majowke pojechalem z kumplami na turbaze sezon otworzyc. Uwalil mnie kleszcz. Wynik encefalit (kleszczowe zapalenie mozgu) + borelioza.Wlasnie po trzech tygodniach wyszedlem ze szpitala. Takze wszystkim podroznikom polecam szczepienia |
teraz szczepienie to musztarda po obiedzie szczepionka jest w chyba w trzech etapach
|
W Polsce też są kleszcze nie tylko na syberii.
|
Kleszcze są wszędzie ale pasożyty i wirusy z nimi symbiujące są inne w różnych regionach.
Np. na południu europy masz kleszcze z pasożytem piroplazmozy czego u nas (chyba jeszcze) nie ma. |
Cytat:
Cytat:
Monah, wiem że na rynku rosyjskim jest dostępny repelent o dużo większej zawartości DEET niż te dostępne na rynku Unii-możesz coś polecić z rodzimego rynku? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |