Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Rosja, Mongolia i jak dalej? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8449)

MISIEK 28.01.2011 22:02

A odpierdolcie się od MISIÓW, miś też człowiek

Lepi 28.01.2011 22:43

Raz, że odbiłbym na zachód przed Ułan Bator, jest skrót ale nim niestety nie jechałem. Wszystko wskazuje że się da. Ułan Bator jest otoczony asfaltem ze szlabanami i niema sensu tam wjeżdżać. Można minąć przy samym mieście a można skręcić wcześniej. Musiałbym spojrzeć na mapę i tracki.
Dwa, że za Ułan Bator pojechałbym tak, żeby objechać jak najdłużej jeziora. Są wielkie i piękne. Można jechać 100 km wzdłuż linii brzegowej. Jakbym jechał na lekko to w ogóle bym zaszalał, tam da się objechać każda górę bo stoją na płaskim, można też podjechać suchymi potokami i przekroczyć pasmo, co tylko się zachce. Generalnie kluczyłbym między środkową a północną Mongolią.

Mirmil 18.04.2011 07:16

Cytat:

Napisał JARU (Post 155721)
do Workuty niestety tylko pociągiem a może i statkiem? Niestety wyprawa raczej nie na motórach a szkoda bo sam bym chętnie wybrał.

Do Workuty na platformie pociagu da sie,statkiem nie ma mozliwosci,bo to przeciez za gorami i nic tam nie doplywa.Jest opcja,zeby dojechac motocyklem,ale przez wieksza czesc drogi bylaby to jazda po nasypie kilejowym.A w miasteczkach wzdluz torow jest droga,ale zazwyczaj za miastami droga sie konczy,lub trzeba przejechac przez jakis wiekszy brod.
natomiast zpaliwem na trasie uchta-workuta raczej nie bedzie problemu.

majo 26.04.2011 10:10

Może przed wyjazdem uszeregujecie ciekawe miejsca godne odwiedzenia?? Warto to poprzeć zdjęciami poglądowymi:)

bajrasz 26.04.2011 23:34

Właśnie wpadła mi w ręce książka Bolesława Uryna-Mongolia wyprawy w tajgę i step.
Na razie obejrzałem tylko obrazki;)...dech zapiera

No to przeczytałem. Czyta się "na raz". Polecam!

monah 25.05.2011 11:00

Z Irkutska do granicy Mongolii (mozna jechac tylko przez kiachte - Mondy otpadaja - tam jest przejscie tylko dla rosjan i mongolow) jakies 1000 km. Trzeba sie kierowac do Ulan Ude trasa m55 i w ulan ude na poludnie w strone Kiachty.

I panowie wybierajacy sie na syberie.. Syberia jest endemicznym miejscem wystepowania kleszczy. Jest tu ich od cholery. Wcale nie trzeba sie wloczyc po lasach by dac sie ugryzc. Na majowke pojechalem z kumplami na turbaze sezon otworzyc. Uwalil mnie kleszcz. Wynik encefalit (kleszczowe zapalenie mozgu) + borelioza.Wlasnie po trzech tygodniach wyszedlem ze szpitala. Takze wszystkim podroznikom polecam szczepienia

wolly 25.05.2011 11:39

teraz szczepienie to musztarda po obiedzie szczepionka jest w chyba w trzech etapach

ktm 25.05.2011 13:15

W Polsce też są kleszcze nie tylko na syberii.

PARYS 25.05.2011 13:32

Kleszcze są wszędzie ale pasożyty i wirusy z nimi symbiujące są inne w różnych regionach.
Np. na południu europy masz kleszcze z pasożytem piroplazmozy czego u nas (chyba jeszcze) nie ma.

bajrasz 25.05.2011 19:22

Cytat:

Napisał monah (Post 179396)
Z Irkutska do granicy Mongolii (mozna jechac tylko przez kiachte - Mondy otpadaja - tam jest przejscie tylko dla rosjan i mongolow) jakies 1000 km. Trzeba sie kierowac do Ulan Ude trasa m55 i w ulan ude na poludnie w strone Kiachty.

Będę wjeżdżać prawdopodobnie przez Taszante.

Cytat:

Napisał monah (Post 179396)
I panowie wybierajacy sie na syberie.. Syberia jest endemicznym miejscem wystepowania kleszczy. Jest tu ich od cholery. Wcale nie trzeba sie wloczyc po lasach by dac sie ugryzc. Na majowke pojechalem z kumplami na turbaze sezon otworzyc. Uwalil mnie kleszcz. Wynik encefalit (kleszczowe zapalenie mozgu) + borelioza.Wlasnie po trzech tygodniach wyszedlem ze szpitala. Takze wszystkim podroznikom polecam szczepienia

Na szczepienie przeciw KZM to już jest trochę za późno, a na boreliozę to chyba pozostaje sama profilaktyka.
Monah, wiem że na rynku rosyjskim jest dostępny repelent o dużo większej zawartości DEET niż te dostępne na rynku Unii-możesz coś polecić z rodzimego rynku?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.