![]() |
Chcesz oszukać moduł zapłonowy??? Chyba Ci się w ten sposób nie uda :p
Głęboka ta rzeka co wspominałeś o niej....:D:haha2: |
Teraz po roztopach głęboka... ALEEEEEEEEEEE .......znalazłem CHYBA przyczynę. Zamieniłem śrubki składu i wykreciłem bażej. Jest miodzio i równo. Jak się okazało tez, o-ring na śrubie składu puszczał paliwo, ze az z niej sączyło. Założyłem inny i jest bajka. Dawno tak równo nie chodziła. Czyli CHYBA do rzeki wrzucę co innego i dam namiary... :D
ps. jeszczę sie nie cieszę , bo z nia jest jak z kobietą... |
Cytat:
Jak mi się marzy o takiej pracy. Moja niby jeździ i wolne ma, ale przy gwałtownym dodaniu gazu ZIONIE OGNIEM z gaźnika przedniego cylindra..:mur: Kaszel itp.:vis: |
Mecia to jak to w końcu jest bo piszesz w pierwszym poście ze robiłeś colortune i dalej miałeś problem a teraz pomogła zmiana ostawień gaźnika? Na colortune miałeś idealnie i dalej źle chodził? Sprawdzales co teraz pokazuje colortune?
nicek27 mi to wygląda na rozrząd, sprawdzałeś go dobrze? Nie masz przestawione o ząbek? Mierzyłeś kompresje? Jak masz nadpalony zawór to wyjdzie na pomiarze. Co do zapłonu to pożycz gdzieś lampę stroboskopową i popatrz czy się tobie znaki pokrywają? Nie znam twojego modelu ale na pewno masz gdzieś na wale znaki zrobione żeby to sprawdzić, pewnie jest jakiś dekielek do wykręcenia. |
Marcin, jeżeli mam być szczery to teraz zaczęła naprawdę równo chodzić, ale musi być rozgrzana. Na zimnym silniku wygląda to troszkę gorzej. Ustawiłem ją na słuch, jezeli chodzi o skład mieszanki, colortune mnie tylkko nakierował na to , ze trzeba fest odkręcić śruby składu, przy ustawionym 2,25 , pechowy tylny gar chodzi nierówno i lekko popierduje w wydech, nie mówiąc o strzelaniu w gażnik. Na zimnym silniku na wolnych obrotach potrafi jeszcze lekko kichnac w gaznik, ale nie ma tragedii. Czekam jeszcze na gażniki od Newroma i na nich sprawdze dokładnie. Mimo wszystko przerażają mnie tak mocno wykręcone śruby(ponad 4 obroty na tylnym garze). Dodam, że dzisiaj mierzyłem cisnienie na garach , ale zrobiłem to błędnie bo na zamknietych przepustnicach i słabo rozgrzanym silniku bo się spieszyłem... :mur: Nie zdążyłem zrobić na otwartych bo o tym nie wiedziałem i wcześniej oddałem manometr mechanikowi , który po chwili zamknął zakład. Wyszło mi około 8 bar na cylinder, czyli tragicznie. I teraz pytanie: czy dużo by się zmieniło przy pomiarze, gdybym otworzył przepustnice i bażej rozgrzał sprzęt?
|
Zmieniłoby się jeśli silnik jest zdrowy. Do tego wypadałoby przeprowadzić próbę olejową również na ciepłym silniku i wstępnie będziesz mógł ocenić stan silnika oraz ewentualną przyczynę zbyt niskiego ciśnienia sprężania.
|
Moja przy 150 000km też ma koło 8atm. I tak spada po 1atm rocznie :o
|
Jutro zmierzę na otwartych przepustnicach i rozgrzanym piecu. Znajomy mechanior powiedział, że może nawet o 40% skoczyć w górę.
|
To wyjmij filtr powietrza, no i zrób próbę olejową.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:56. |