Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Lagi nie pasują w półkę (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8549)

graphia 06.02.2011 20:21

główka ramy nie ma w tym przypadku znaczenia?

newrom 06.02.2011 20:37

IMHO nie, jakby była przekoszona to przestawiłaby raczej obydwie lagi i byłby motór 2 śladowy.

Cibor klv 06.02.2011 23:11

Jeśli jesteś pewien, że lagi masz proste, no to bankowo któraś z półek jest skoszona innej opcji nie ma.

wasilczuk 07.02.2011 00:43

dokładnie wyjmij lagi i przyłóż od dołu do dolnej półki jakąś idealnie równą krawędź. wbrew pozorom dolna półka bardzo łatwo się gnie. prostuje się to w imadle za pomocą rury o takiej samej średnicy jak laga. metoda rolnicza ale działa.

kotwas 07.02.2011 09:07

kręcąc lagami zawsze pozostają w tym samym miejscu jak na rys. więc lagi są bankowo proste, ale wyjmę i sprawdzę na stole czy na pewno. Podsunął ktoś mi pomysł żeby zmierzyć odległość dolnej od górnej półki po ich lewej i prawej stronie. Mam nadzieje że da się wyłapać jakieś przesuniecie

puntek 07.02.2011 09:58

Cytat:

Napisał kotwas (Post 158298)
kręcąc lagami zawsze pozostają w tym samym miejscu jak na rys. więc lagi są bankowo proste, ale wyjmę i sprawdzę na stole czy na pewno. Podsunął ktoś mi pomysł żeby zmierzyć odległość dolnej od górnej półki po ich lewej i prawej stronie. Mam nadzieje że da się wyłapać jakieś przesuniecie

żeby lagi pogiąć panie to trzeba przyje....

Ale dziwne jest też, że dół półki się zmienił ( ewentulanie) a góra pozostała nietknięta...

newrom 07.02.2011 10:16

Nie zgodzę się podwójnie :)
Lagi można pogiąć przy byle paciaku, ale musi być dość pechowy. A półki mogły się przestawić, a nie pokrzywić (o co jeszcze łatwiej niż o pogięcie lag).

kotwas 07.02.2011 12:40

Cytat:

Napisał newrom (Post 158307)
Nie zgodzę się podwójnie :)
Lagi można pogiąć przy byle paciaku, ale musi być dość pechowy. A półki mogły się przestawić, a nie pokrzywić (o co jeszcze łatwiej niż o pogięcie lag).

jak to przestawić?

wieczny 07.02.2011 12:49

Po wyjęciu lag można obracać jedną półką względem drugiej. Trzeba tylko pokonać opór toczny jaki stawia łożysko główki ramy.

Dolna półka gnie się zdecydowanie łatwiej przy konwencjonalnym wypadku, bo działa na nią większy moment gnący (siła uderzenia w koło * ramię jakim jest laga) niż na górną.

Dziękuję za uznanie,
Wróżbita Maciej.

Kuba 07.02.2011 13:07

Cytat:

Napisał wieczny (Post 158334)
Po wyjęciu lag można obracać jedną półką względem drugiej. Trzeba tylko pokonać opór toczny jaki stawia łożysko główki ramy.

Dolna półka gnie się zdecydowanie łatwiej przy konwencjonalnym wypadku, bo działa na nią większy moment gnący (siła uderzenia w koło * ramię jakim jest laga) niż na górną.

Dziękuję za uznanie,
Wróżbita Maciej.

Nie masz w kserówkach jakiegoś wzoru na prostowanie półki?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:59.