Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   kask crossowy na dalsze wypady? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9118)

fazi 03.04.2011 22:13

Cytat:

Napisał Misza (Post 169883)
Ale za to masz darmowy camelback :D

Taaa i latajaca darmowa przekaska czasami wpadnie na zab;):D

bukowski 03.04.2011 22:36

uvex enduro daje rade. ma wypinana, szczelna szybe. Paruje mocno, gdy zimno, ale ogolnie jest OK. w trase i tak zatyczki trzeba wkladac

dopra 04.04.2011 15:45

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 169921)
A ja dzisiaj na giełdzie w Białymstoku pakupił kask crossowy za całe 90 zł firmy "krzak"oczywiście made in China albo nawet dalej.

Odważny jesteś, ja bym za 90 zł głowy nie oddał.

siwy 04.04.2011 16:03

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 169921)
A ja dzisiaj na giełdzie w Białymstoku pakupił kask crossowy za całe 90 zł firmy "krzak"oczywiście made in China albo nawet dalej, ale na bani całkiem dobrze leży, jeszcze jakieś gogle i będzie komplet. A parę lat temu na podobnym komplecie pojechałem do Anglii i z powrotem i dobrze było...ale jak pojechałem w Bieszczady w listopadzie to fajnie już tak nie było. Ale na lato fajnie się lata.

a ja za 250 pln sprzedałem latem oneal'a nówkę co w polskich sklepach 1000 stał, trza było poszukać lepiej takiego kasku bo to i wygodniej i bezpieczniej byś miał a różnica w cenie nieduża w sumie.

bartim 04.04.2011 16:10

Cytat:

Napisał zbyszek_africa (Post 169913)
(...) Gogle nie są dobre na deszcz, błyskawicznie parują. (...)

Jeśli gogle to tylko z antifogiem, wewnętrzna strona pokryta jest takim czarodziejskim specyfikiem że aż sie nie da ich zachuchać paszczą, to naprawde działa, sprawdzałem przy -20.

Jest jeszcze opcja z podwójną szybą i antifogiem ale zaobserwowałem że z czasem woda potrafi przedostać się pomiędzy i zostawia syfiasty nalot z którym nic już nie da sie zrobić a przeszkadza.

Ostatnia ważna uwaga - nie należy zbyt intensywnie i często czyścić takiej nieparującej szyby od wewnątrz, szybko wyciera się z niej magiczny preparat.

Misza 04.04.2011 16:43

Niektore gogle parują nieco rzadziej, np progripy które aktualnie posiadam. Nie pamiętam modelu, kosztowały 100zł. Nie mają żadnych antifogów, bo wymieniałem w nich szybki i chyba jest to sprawa konstrukcji bardziej niźli chemii.

Rzeczywiście deszcz walący po policzkach przy 100kmh+ trochę kłuje... ale da się przeżyć. Szosowe kaski za to nie mają takiego poczucia luzu i wszechstronności dual sportowej

siwy 04.04.2011 16:47

ja do kasku crosowego dokupiłem maskę neoprenową na zimne dni, spokojnie daje radę i przy kilku stopniach powyżej 0

zbyszek_africa 04.04.2011 17:14

Cytat:

Napisał bartim (Post 170073)
Jeśli gogle to tylko z antifogiem, wewnętrzna strona pokryta jest takim czarodziejskim specyfikiem ....

Ostatnia ważna uwaga - nie należy zbyt intensywnie i często czyścić takiej nieparującej szyby od wewnątrz, szybko wyciera się z niej magiczny preparat.

Ów magiczny preparat był, ale się zmył:) znaczy się wytarł:Sarcastic:
pozdr.

Cibor klv 04.04.2011 22:25

Cytat:

Napisał dopra (Post 170068)
Odważny jesteś, ja bym za 90 zł głowy nie oddał.

Podejrzewam, że czy za 90 zł cz za 1000 zł głowa jest chroniona w zbliżonym stopniu, w tym za 1000 oczywiście będzie wygodniej, przyjemniej i malowanie będzie cacy, ale warunki do spełnienia wymogów atestowych są takie same dla obydwu kasków, prawdopodobnie chodzi o wytrzymałość skorupy... oczywiście w przypadku kasków integralnych gdzie lata się z dużymi prędkościami jakość ma sens... w przypadku Afry do latanie offem i lasem, nie ma to dla mnie znaczenia, czy mam na kasku fajny wzorek i napis Arai... oczywiście gdyby mnie było stać to właśnie taki bym miał napis na kasku.. ale to już inna para kaloszy..

Agent 04.04.2011 22:33

Jeśli ma atesty to spoko, a jeśli nie to zapewniam Cie, że o słowie 'bezpieczeństwo' możesz zapomnieć.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.