![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Rider SAG (powinien być zawsze podobny) nieważne czy solo czy z trzema kuframi. Tu chodzi o zachowanie geometrii całego motocykla. Właśnie w tym celu koledzy przerabiają amorki i dokładają wstępne napięcie sprężyny. Polecam lekturę, bo ja jako leszcz-teoretyk zagalopuję się i naplotę głópstw.
SAGi można spokojnie ustawiać samemu (przyda się ktoś do przytrzymania motocykla). W sieci łatwo znajdziesz SAGi dla typowych "dzików" AT i TA mają mniejsze skoki. Roboczo przyjmij to co podał rambo. |
Roboczo to tylnego amora w rd07 i rd07a przy 100kg nie da się ustawić prawidłowo bo seryjna sprężyna jest za słaba.
Dziś sprawdzałem nawet jak mam u siebie (rambo = 90kg) Sprężyne mam ściśnietą na tyle na ile się ja da dopiąć kluczem a potem meselkiem i młotkiem :dizzy: i mam sag bez kierownika na tyle na 4,5cm a z kierownikem na 8,5. Nie jest źle a le jak dla mnie zeby to miało ręce i nogi powinno być 4cm i 7cm. Wymiana sprężyny np na wilbersa 90/260 załatwia sprawę :Thumbs_Up: |
No nie wiem właśnie jak ci producenci przyjmują wagę kierownika. W KTM uważają, że przeciętny kierownik waży 75 kilogramów. Widać motocykle sa dla młodych ;)
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Właśnie zamontowałem u siebie zawiechę przód od KTM LC8 ADV o skoku 230 mm, tył KTM lc4 620 SC skok (katalogowo 300 mm - na pewno nie wynika to ze skoku tłoka amortyzatora), spężyna Ohlins 90/250 Poradźcie w jaki sposób ją wyregulować: - SAG przód (teraz pod masą moto siada mi 6,5 cm), z kierownikiem nie badałem bo brakuje mi chętnej drugiej pary rąk. Czy ta śruba służy do regulacji napięcia wstępnego sprężyny? Załącznik 20129 - SAG TYŁ (teraz pod masą moto siada 3 cm), z kierownikiem jak wyżej b/d - odbicie i dobicie raczej każdy ustawia pod swój styl jazdy i odczucia. |
Skąd masz dane o 230 mm skoku widelca? Nie znam takiego.
Co do tyłu skok koła nigdy nie jest równy skokowi amortyzatora. Wahacz robi za dźwignię. |
Biały, wg mnie przód Ci siada za dużo a tył za mało. Ale pomierz jeszcze z kierowcą, to będą pełniejsze wyniki.
To co pokazujesz wygląda na reg napięcia wstępnego. ;) |
Ano w serwisie KTM mi powiedzieli, że zawieszenie z roku 2003 KTM LC8 ADV miało 230 mm a w wersji S -bodajże 260 mm.
A co? Coś się nie zgadza? Ty jako Czarnuch o pomarańczowej krwi powinieneś wiedzieć jak jest faktycznie ... |
Tu to potwierdzają: http://www.motocykl-online.pl/testy/...venture_S_2003, ale to "Motocykl"...
Zmierz długość dolnej goleni na podniesionym kole. USD realizuje skok do samego dołu, więc dł dolnej goleni wystającej z górnej to skok. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:22. |