![]() |
W swojej zaraz po kupnie wymienialem na tarcze Versach i sprezyny akcesoryjne, marki niestety nie pamietam. Klamka stala sie twardsza ale nie jakos bardzo mocno, zestawik smiga do dzis, a lekko nie mial.
Pozdro |
Dzięki Panowie.
Czyli z tarczami nie ma problemu. Zmierzę dzisiaj swoje sprężyny i się okaże co i jak. Jak się okazało sprężyny mam ok - 41 mm. Sprawdzę jeszcze jak tam tarcze. |
Kupiłem tarcze i sprężyny EBC ,mam na nich zrobione 42tyskm i nadal działają.
Sprężyn nie mierzyłem ale i tak nigdy nie założę tych EBC. Oryginały od 24 lat działają to i podziałają jeszcze dalej. Aha jest jedyny powód założenia tych twardych , jak gdzieś daleko od domu sprzęgło zacznie się podslizgiwać to można je wsadzić co by z trasy wrócić. Nie widzę innego zastosowania dla nich. |
Jak jest z kompatybilnością sprzęgła transalpa 650 z 2005roku do rd03? Posiadam cały takowy silnik - a w mojej Afri sprzęło się kończy.
Czy nie jest ono takie samo? Sprężyny na pewno powinny podejść wraz z tarczami wg mnie ... PS: Jaki jest graniczny wymiar sprężyny, gdy trzeba juz ja wymienić wg książki serwisowej? |
Dla TA 650 wg haynesa minimalny wymiar serwisowy tarcz sprzęgłowych to
Dla typu A 2,3 mm dla typu B 2,6 mm ( to ta jedna zewnętrzna) Limit serwisowy sprężyn to 42,2mm |
Cytat:
Albo jak wspomniano pomierzyć choć zapewne tyczy się to oryginałów bo w przypadku zamienników mimo wymiaru może być inna sztywność. Przykładowo oryginał i np EBC mają te same wymiary ale każda będzie miała inna twardość. Dlatego sam wymiar nie jest ostatecznym wykładnikiem a ewentualnie wskazówką. |
Rozumiem, dzięki.
Z czasem rozbiorę, pomierzę, i wrzucę na forum ;) |
A może zacząć od:
1) wyczyszczenia 2) nasmarowania 3) sprawdzenia czy prowadnica linki po prawej przy sprzęgle nie powoduje że linka się zagina. Odgiąć na chama tak żeby linka wychodziła z prowadnicy w miarę równolegle. |
Kupiłem już sprężyny ale zanim otworzę opakowanie, chciałbym się upewnić czy są ok.
Wziąłem te: http://www.larsson.pl/index.php?c=od...owe&bid=104400 W opakowaniu jest 6 sztuk, a ja potrzebuję 4. Tak ma być? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |