Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Teoretyczny mix Varadero i Africa Twin? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10561)

puszek 09.10.2011 20:38

Cytat:

Napisał fxrider (Post 200183)
Przeca to jest zwykłe varadero z plastikami, bakiem, przednim zawiasem i kołami z afry (tył z tego co widzę jest oryginalny z wiadra). Za co takie pieniądze to ja nie wiem. Przerost formy nad treścią.
Robiąc takie coś mogliby chociaż jakiś fajniejszy zawias do przodu wrzucić.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/sh...e&pageNumber=1

tu chyba jakiś inny zawias... a jakby co to swój przełożę...:at::at::at::at:

luzMarija 10.10.2011 15:06

Cytat:

Napisał bartol (Post 200185)
Natomiast, wsadzenie odpowiedniego zawiasu do Varadero... hmm..., to może być całkiem ciekawe...

No właśnie, a z czego można podmienić zawiechy w viadrze? żeby było 21' z przodu i sensowny zawias z tył?

fxrider 10.10.2011 15:38

I żeby jeszcze moto nie ważyło tyle ile waży ? I po takiej rzeźbie nie miało zbyt wysoko środka tej całej ciężkości? I nie straciło właściwości jezdnych na czarnym ? ;)

Viadro to bardzo fajne moto, ale raczej jako konkurencja dla GSa a nie AT.

rambo 10.10.2011 16:57

Viadro to pomyłka. Największy muł z motocykli 100 konnych jaki jest :Thumbs_Down::Thumbs_Down::Thumbs_Down:

cheniek 10.10.2011 18:06

Eee tam :D
Wiaderko w teren jest za ciężkie i ma za mały prześwit .... wiem co mówię ;)
Myślę, że 21 cali za wiele nie pomoże .Ancwalt czy szuterki to tak ... ale to można i na seryjnym zawiasie ...

Dzieju 10.10.2011 18:38

Cytat:

Napisał rambo (Post 200321)
Viadro to pomyłka. Największy muł z motocykli 100 konnych jaki jest :Thumbs_Down::Thumbs_Down::Thumbs_Down:

No gdybym nie zrobił na wtryskowym 1000km to może i bym uwierzył ;)
no ale zawsze można się mylić :)

Cheniek , bardzo często to kierujący nie daje rady ...z różnych powodów, a sprzęt w odpowiednich rękach sporo może.
Kiedyś trzema Afrykami i GS1100 mielismy ciężko nadążyć po suchym terenie za wiadrem dodam że jedną AT i GSem jechali ludzie którym jazda po za asfaltem nie była całkiem obca.

rambo 10.10.2011 19:05

To proszę mi podać przyklad wolniejszego od varadero motocykla 100 konnego.
Albo jeszcze jakieś skany z GPS jak viadro przekroczyło 200kmh

Bo inaczej nie obroniony zarzut stanie się faktem ;) :D

bartol 10.10.2011 20:13

a to właściwie o co chodzi - o zap...anie ponad 200 /h na autobanie czy o jazdę bardziej terenową, bo jedno z drugim chyba ma niewiele wspólnego?

Dzieju 10.10.2011 20:19

Rambo ja się tam nie znam ale np 1200GS sporo wolniejszy i do setki bo Vmax pewnie zbliżony.
Nie trafiłem na stronę z wszytkimi motocyklami i ich danymi technicznymi.
Może podaj przykłady szybszych turystyków nie spotrowych motocykli niż wiadrowe 3.6sek do 100 , z pewnością masz już konkretne przykłady.Np VFR800 110KM robi 3.1 ale to inna bajka.
Dla utrudnienia może niech będą tak samo wygodne , tak samo elastyczne , żeby było ciekawiej conajmniej tak samo bezawaryjne...... no dobra już nie będe ci utrudniał .
Wystarczy tylko przyśpieszenie do 100 jako wykładnik

zbyszek_africa 10.10.2011 21:16

Ktm 990 leczy Was obu Bartol & Dzieju :D
Tylko proszę bez pierd...nia że się psuje i jest niewygodny:Sarcastic:
Ja to nie wiem po co to gadanie o przeróbkach, chcecie fabrycznych inzynierów poprawiać?? Chyba że podłubać coś w długie zimowe wieczory...
Te przeróbki to tylko strata kasy ( o czasie nie mówie, bo dla niektórych to przyjemnośc, dla mnie też bo lubie mieć motor w dobrym stanie technicznym)
pozdr.

Misza 10.10.2011 21:29

Eeeetam, jak licze to wydam ze tysiaka przez zime na przeróbke silnika. Ja nie palę a niektórzy wydają więcej na fajki w tym czasie...

Pozatym jestem za glupi żeby kupować gotowe wynalazki :D Fabryczni inżynierowie są ograniczani, w czasach produkcji afryk również byli ograniczani. Może trochę mniej ale na pewno.

No i nic nie daje więcej satysfakcji jak widok min właścicieli sportów którym afryka ucieka spod świateł, właścicieli supermoto nienadążająych po mieście i zakrętach i właścicieli hardenduro gdy afryka zjeżdża ze szlaku którzy oni ukończyli przed chwilą i stoją na dole dumnie prężąc napisy na firmowych jerseyach :D

Adventure Anarchy :D

Dzieju 10.10.2011 21:30

Zbyszku , Rambo wspomniał że są wolniejsze turystyki 1000 niż Wiadro a 990 to klasa enduro więc się nie liczy :D
A swoją drogą to ile kręci do setki 950 i 990 ?
Nie stresuj się nie bedziemy wspominać o jakości KTM , wygodzie siedzenia ani też o jego zawieszeniu a już o tym że się psuje absolutnie :)

Ronin 10.10.2011 21:43

zauważam coraz większą potrzebę utworzenia wątku: dlaczego nie lubię KTMa ;)
:lc8:

zbyszek_africa 10.10.2011 21:47

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 200376)
Zbyszku , Rambo wspomniał że są wolniejsze turystyki 1000 niż Wiadro a 990 to klasa enduro więc się nie liczy :D
A swoją drogą to ile kręci do setki 950 i 990 ?
Nie stresuj się nie bedziemy wspominać o jakości KTM , wygodzie siedzenia ani też o jego zawieszeniu a już o tym że się psuje absolutnie :)

@Misza:Thumbs_Up:
@Dzieju:) Ja się wcale nie stresuje:D wszędzie gadają o awaryjności Ktm-a, wygodzie siedzenia:Thumbs_Down::mad: ale o jego zawiechach to same superlatywy:bow: wszystkie Afry niedługo będą je miały:D
Nie wiem ile ma duży kat do setki, ale kiedyś na światłach podjechał koleś jakimś ścigiem, ostro się naprężał, ale niestety powąchał spaliny:D
pozdr.

Misza 10.10.2011 21:51

Żeby nie było... kiedyś ciągnąłem 950 na holu za afrą przez 450km :D banał był ale wkurwiający :D Teraz tenże szacowny kateemiarz ma 990 i nie udaje mu się go zepsuć :D

zbyszek_africa 10.10.2011 22:03

Cytat:

Napisał Ronin (Post 200380)
zauważam coraz większą potrzebę utworzenia wątku: dlaczego nie lubię KTMa ;)
:lc8:

Możemy smiało utworzyć wątek:
Dlaczego lubię Ktm-a:D
pozdr.

ps. ja nie bedę go zakładał, z wiadomych przyczyn...
Ale każdy który coś powie nie tak dostaje "w ryja".... tak po forumowemu, w przenośni:hehehe:

Ronin 10.10.2011 22:28

Cytat:

Napisał zbyszek_africa (Post 200386)
Możemy smiało utworzyć wątek:
Dlaczego lubię Ktm-a:D
pozdr.

ps. ja nie bedę go zakładał, z wiadomych przyczyn...
Ale każdy który coś powie nie tak dostaje "w ryja".... tak po forumowemu, w przenośni:hehehe:

Zbyszku, kwestia kilku lat i wszyscy skończymy na LC8 ;)
A poważnie, to już mi chodzi po głowie :at: -->:lc8:
ale to jeszcze nie na studencką kieszeń ;)

myku 10.10.2011 23:02

Nie tylko je montuje,ale i rozdziewiczam,oczywiscie jak nikt nie widzi :D.A tak na serio juz to duzy Kat jest naprawde swietnym wyborem.W moim przypadku bardziej do turystyki,niz dziczenia.Mimo to patrzac na moje najblizsze plany,mysle czasami o jego sprzedazy,ale nic na sile :(

zbyszek_africa 10.10.2011 23:18

Myku:)
Duzy kat to taki kompromis, do dziczenia za cięzki i mi go szkoda:)
Ale do takiej enduro-turystyki, poszwędać się po głębokich zadupiach moto jak znalazł:)
pozdr.

@Wieczny BIEEERZ KAAAATA:D

myku 10.10.2011 23:23

Dokladnie tak jak mowisz Zbysiu.To prawdziwe turystyczne enduro.Nie zaden cross,jak co niektorzy probuja udowodnic.Ale jak ktos potrafi jezdzic to sprzet daje mozliwosci.Ja to tak bardziej rekraacyjno-turystycznie :o

ex1 10.10.2011 23:34

Mam obecine drugą LC8, pierwsza miała nakrecone cos ponad 60 tys. padło spzrzęgło rozrusznika. Kupione na niemieckim ebayu za 11 euro. i lecieł dalej, więcej Awarii nie było. W nowej Lc8 padł reglator napięcia, wynik błednego osadzenia nad kolektorem wydechowym, nowy kuopiony na ebayu za 40 euro. zamontowany na puszcze filtra, nic sie nie dzieje. Na obu maszynach mam nakręcone ponad 50 tys. Pewnie to w realiach Varadero czy BMW nie za wiele, jednak maszny nie miały łatwo..
Typowe usterki i słabsze punkty zosktały już zdiagnozowane w pełni, (tak jak w Afrykach) sam piec LC8 to mocna i trwała konstrukcja, są już przebiegi blisko 200 tys.
jeżeli jakiekolwiek problemy występują to zawsze chodzi o osprzęt. I tak jak w Afrykach wystarczy się dbać, serwisować, wymieniać i pokłopocie.
Wymienić - wyspzręglik na akcesoryjny
Zestaw naprawczy pompy wody co 30 tys.
Filtr pompy paliwa przy 990 co 20-30 tys.
styki pompy paliwa przy 950 kontrolować ( zestaw naprawczy 60 zł)
lub wymienic na pompe pociśnieniwą
pilnowac stanu oleju
W SE - przenieść Regler w inne miejsce
i tyle...

Dodatkowo powiem wam że ilośc częsci i zamiennników jest tak duża na portalach aukcyjnych że penwie Afrikanerzy nie mają tyle.
Silniki Lc8 były i montowane od 2003 roku w modelach

950 ADV
950 SM
950 SMR
950 SE
990 SUPER duke
990 SM
990 Super duke R
990 SMR
990 SMT
990 ADV
a i nawet po trochu w RC8, bo ten silnik to rozwiercona Lc8

rambo 11.10.2011 01:05

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 200355)
Rambo ja się tam nie znam ale np 1200GS sporo wolniejszy i do setki bo Vmax pewnie zbliżony.
Nie trafiłem na stronę z wszytkimi motocyklami i ich danymi technicznymi.
Może podaj przykłady szybszych turystyków nie spotrowych motocykli niż wiadrowe 3.6sek do 100 , z pewnością masz już konkretne przykłady.Np VFR800 110KM robi 3.1 ale to inna bajka.
Dla utrudnienia może niech będą tak samo wygodne , tak samo elastyczne , żeby było ciekawiej conajmniej tak samo bezawaryjne...... no dobra już nie będe ci utrudniał .
Wystarczy tylko przyśpieszenie do 100 jako wykładnik

Podzielić się mogę tylko tym co sam sprawdziłem
1. Masa załadowanej varaderki :Thumbs_Down:
2. Szerokość z kuframi :Thumbs_Down:
3. Fatalne zestrojenie tylnego zawieszenia w varaderce. W tych przed 2003 dobija a po 2003 jakby moto był na sztywno. W tych starszych dobija tez przód na większych dziurach. :Thumbs_Down: Narzekałem ja i pasażerowie
4. Wyłączanie się silnika przy manewrach na półsprzęgle w varaderce, choć tu obarczył bym wtrysk. :Thumbs_Down:
5. W ciepłe dni tylny gar grzeje jaja na twardo :Thumbs_Down: Chłodnie z boku jak zaczną mielić to też nie jest ciekawie.
6. kanapa nadaje się do offu tak jak całe varadero. :Thumbs_Down: twarda jak na rodeo i wrzyna się uda.
7. Plastikowa osłona silnika :Thumbs_Down:
8. Nie widać co się dzieje przed przedni kołem :Thumbs_Down:
9. Nie wiem jak w gażnikowej ale w tej nowszej zestrojenie skrzyni jest fatalne. Jedynka za długa. Dwójka za wysoko a na 6stce pali wiecej przy jeździe z kuframi i pasażerem niż na piątce i ciężko cokolwiek wyprzedzić :Thumbs_Down:
10. Prześwit pod silnikiem :Thumbs_Down:

Kupisz Dzieju co bedziesz chciał. Tu masz moje 10 pkt na NIE

Dzieju 11.10.2011 09:08

Cytat:

Napisał rambo (Post 200440)
Podzielić się mogę tylko tym co sam sprawdziłem
1. Masa załadowanej varaderki :Thumbs_Down:
2. Szerokość z kuframi :Thumbs_Down:
3. Fatalne zestrojenie tylnego zawieszenia w varaderce. W tych przed 2003 dobija a po 2003 jakby moto był na sztywno. W tych starszych dobija tez przód na większych dziurach. :Thumbs_Down: Narzekałem ja i pasażerowie
4. Wyłączanie się silnika przy manewrach na półsprzęgle w varaderce, choć tu obarczył bym wtrysk. :Thumbs_Down:
5. W ciepłe dni tylny gar grzeje jaja na twardo :Thumbs_Down: Chłodnie z boku jak zaczną mielić to też nie jest ciekawie.
6. kanapa nadaje się do offu tak jak całe varadero. :Thumbs_Down: twarda jak na rodeo i wrzyna się uda.
7. Plastikowa osłona silnika :Thumbs_Down:
8. Nie widać co się dzieje przed przedni kołem :Thumbs_Down:
9. Nie wiem jak w gażnikowej ale w tej nowszej zestrojenie skrzyni jest fatalne. Jedynka za długa. Dwójka za wysoko a na 6stce pali wiecej przy jeździe z kuframi i pasażerem niż na piątce i ciężko cokolwiek wyprzedzić :Thumbs_Down:
10. Prześwit pod silnikiem :Thumbs_Down:

Kupisz Dzieju co bedziesz chciał. Tu masz moje 10 pkt na NIE

Bardzo dokładnie podszedłeś do tematu i to się chwali.
pkt 1 masz rację ale też każde inne moto z masą wyjściową ok 250kg będzie tak samo ciężkie np GS1200ADV.
pkt 2 no cóż duże kufry to i szeroko jest w każdym motocyklu.
pkt 3 masz rację gaźnikowe za miękkie a wtryskowe twardawe na kiepskie drogi przy większych prędkościach nieprzyjemnie podskakują na poprzecznych garbach.
pkt 4 i 5 nie spotkałem się z tą dolegliwością.
pkt 6 to już zależy jaką kto ma dupę i na czym mu wygodnie ja nie narzekałem.
pkt 7 do turystyki bez znaczenia
pkt 8 jak chcemy mieć lepszą ochrone przed wiatrem ..... cos za coś w innych sprzętach z większa szybą też bywa różnie.
pkt 9 zestrojenie do jazdy solo bez uwag, w pełni załadowaną nie jechałem ale co do 6ki to trudno oczekiwać od nadbiegu żeby się pod dużym obciążeniem zbierała i to jeszcze np z niższych obr.
pkt 10 bez znaczenia przy turystyce

-dodam że na seryjnej szybie komfort do 140-150 potem zaczynają być "przeciągi" przyda się przeróbka
-spalanie w trasie solo 5 ltr i to bez szczególnych oszczędności.
-w korku masa swoje robi i po np pofałdowanym asfalcie między samochodami wskazana uwaga ale daje jakoś radę choć za Afryką czy 990 nie nadąży.

Rambo , wyszło ciekawe zestawienie wrażeń z jazdy wiaderkiem , każdy trochę inaczej je odbiera bo i każdemu do nieco innej jazdy potrzebne.
Może się to komuś jeszcze przyda.
Jest wielu szczęśliwych z posiadania GSów , KTMów , Wiader czy Afryk i każdy coś dla siebie w nich znajdzie .....i o to chodzi.

Jako że GS 1200 , 1150 i Wiadro testowałem chyba czas na test 990 co by zdanie sobie o nim wyrobić bo jedna krótka rundka którą zrobiłem nie daje pełnego obrazu ( wtedy jakoś szoku nie przeżyłem że jest aż taki rewelacyjny).

Adagiio 11.10.2011 09:36

Mam odmienne zdanie na temat varadero , zapewne jest to spowodowane tym że nie jeździłem nim z kuframi i pasażerem . Uważam jednak że jest to optymalny motocykl do turystyki asfaltowej , ale to moje zdanie , więc nie będę wdawał się w dyskusje i udowadniał dlaczego mam racje .
Napiszę tylko o przypadłości gaśnięcia , ponieważ 90% użytkowników tego motocykla nie ma bladego pojęcia dlaczego czasami tak sie dzieję .
Przyczyną jest wtrysk tzn : w momencie lekkiego dodawania gazu ( szczególnie podczas zawracania ) , dawka paliwa podawana do cylindra jest zbyt duża , co powoduje zarzucenie świecy i z tego powodu potrafi zgasnąć silnik . Rozwiązanie jest bardzo proste , świece irydowe .
Miałem dwa viadra , którymi przejechałem kilkadziesiąt tys/km i jeśli kiedyś powrócę do turystyki asfaltowej , to kupie następne .
Nie będę się rozpisywał o tym że seryjne zawieszenie jest do bani w każdym motocyklu , po za pomarańczą ( choć i to trzeba odpowiednio umieć ogarnąć i zestroić ).
Rozwianie problemów zawieszenie w viadrze , wiąże się z wymianą sprężyn na progresy i dobranie odpowiedniej gęstości oleju na przodzie i wymianie tylnego mono na Ohlinsa .
Vardero nigdy nie było i nie będzie motocyklem enduro .
Można wodę z kibla pić , tylko po co ?
Zdrowia .

dabal 11.10.2011 10:15

Dokładnie tak jak napisał Adagio. Kilka prostych czynności takich jak wymiana sprężyn, oleju, akcesoryjnego zawiasu bądź inne, np. filtry, wydech, świece itp. zmienia nam- ulepsza naszego rumaka. takie przyklady można mnożyc, każdy użytkownik podnosi tym atrakcyjośc i komfort jazdy... może i bezpieczeństwo. Jednak zastanawiam się nad tym jak niektórzy pacjenci na siłę próbują zobic crossa z Africy, lub dążą do nadmiernego udoskonalenia, nie podnosząc przy tym swoich kwalifikacji i umiejętności z jazdy. Oczywiście wszelkie profesjonalne przeróbki są bardzo ciekawe i pięknie wyglądają, osobiście ciekawy jestem jak taką hybrydą Africa-Viadro by się jeździło

puszek 11.10.2011 10:40

Bardzo fajnie się ten watek rozwija... Od banalnego naigrywania się z tej czy innej marki w chwili wolnego czasu dochodzimy do ciekawych i przydatnych wniosków. Oczywiście ,że Afri nie jest najlepsza, KTM nie do wszystkiego się nadaje a Viadro też ma swoich zwolennikow.. Czytając ten wątek każdy może znaleźć nisze dla siebie.. Proponowałbym wnioski konfrontować z wątkiem Lepiego o połamańcach :-))...i dopiero wtedy wybrać odpowiednie moto...

Pajdor 11.10.2011 15:25

Cytat:

Napisał dabal (Post 200462)
Dokładnie tak jak napisał Adagio. Kilka prostych czynności takich jak wymiana sprężyn, oleju, akcesoryjnego zawiasu bądź inne, np. filtry, wydech, świece

Jeszcze do tego gmole, szyba, bagażnik + aluminiowe puchy i mamy wydane tyle kasy że starczyłoby na cenowo GS ADV a z tym Wiadra nie ma co porównywać

luzMarija 11.10.2011 17:24

Gejes to żaden wyznacznik dla mnie, tak tylko z ciekawości zapytam że uzbrojone viadro kosztuje tyle co gs adv?

rambo 11.10.2011 17:35

Myśle że sporo mniej. Uzbrojone po zęby viadro będzie kosztować napewno sporo mniej niż goły gs adv

Cibor klv 11.10.2011 19:35

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 200454)
. Uważam jednak że jest to optymalny motocykl do turystyki asfaltowej ,
Vardero nigdy nie było i nie będzie motocyklem enduro .
Można wodę z kibla pić , tylko po co ?
Zdrowia .

Dokładnie tak jest. Miałem klv 1000 czyli DL 1000 i dokładnie doszedłem do tych samych wniosków.

Adagiio 11.10.2011 20:04

Jeśli zabierasz się za przeróbkę to musisz posiadać wiedzę i doświadczenie , wówczas coś sensownego wyjdzie i przede wszystkim , musisz mieć określony cel zastosowania tego co stworzysz
Doświadczenia nie zdobędziesz czytając fora , lub oglądając filmy , trza zmieniać motocykle i jeździć , wówczas sam dojdziesz do odpowiedniego wyboru . Jeden motocykl nigdy nie zadowoli w 100% , minimum to dwa .
BMW ADV to żaden wyznacznik najlepszego moto .
Najlepszy to ten , który dla mnie jest najlepszy bez względu na emblemat na baku i mam gdzieś ze inni uważają inaczej .
Powodzenia .
Ps. Jak dla mnie ta sylweta pozostanie ponad czasowa :).

Dzieju 11.10.2011 23:06

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 200454)
Uważam jednak że jest to optymalny motocykl do turystyki asfaltowej

O to właśnie chodzi , porównywanie wiadra z enduro i wytykanie mu ułomności terenowej nie ma sensu a na asfalcie radzi sobie całkiem dobrze.

Cibor klv 11.12.2011 00:12

A taki jeszcze mix... w sumie nawet zgrabnie to wygląda, gdyby tak jeszcze 30 kg mniej...

http://i154.photobucket.com/albums/s...J/DSC00068.jpg

http://i154.photobucket.com/albums/s...Twindero-1.jpg

i Godzilla

http://www.google.com/url?source=img...MpSciumoyPm0bw

roadrunner 02.02.2012 13:33

To pierwsze bardzo fajne! Na pierwszy rzut oka tylko ramę i silnik ma od Viaderka. Nawet chłodnice z boków przeniesione (chyba na przód). Dwa pozostałe to już Viaderka, zmodyfikowane ale cały czas Viaderka.
Jeżeli chodzi o samo Varadero... Jak na litrowy silnik ze sportowym rodowodem 94KM to troszkę mało, ale daje radę (94 a nie 100K!!) Motocykl nadaje się wyłącznie na asfalt i utwardzone drogi, to nie jest enduro tylko ciężki motocykl turystyczny!! No właśnie...
Jest KOSZMARNIE ciężki z racji wysoko położonego środka ciężkości jak i samej masy własnej. Mało stabilny, trudny w prowadzeniu i cieżki do opanowania przy małych prędkościach, ale jeden z najwygodniejszych motocykli jakie kiedykolwiek prowadziłem!! Zaryzykowałbym stwierdzenie, że równie trwały jak Afryka, zwłaszcza gaźnikowy model produkowany jeszcze w Japonii. Zawieszenie w pierwszym modelu mocno niedopracowane, a z pierwszego rocznika od razu na śmietnik. Potem już lepiej a w modelu z ABS-em całkiem przyzwoite + sprężyny progresywne za 300zł i nic więcej do szczęście nie trzeba.

Gacuś 25.02.2012 12:46

http://tinypic.pl/lvblzx5jg23i

rambo 25.02.2012 15:51

No TDM 850
to jakiś kłiz..? ;)

Balugass 16.07.2013 20:24

Panowie mamy w Polsce możę afryczkę z silnikiem od viaderka?? dla mnie byłoby to idealne rozwiązanie :)

Misza 16.07.2013 20:35

nie mamy ale za 100 tys zł Ci taką zrobię :)

Balugass 16.07.2013 21:10

gdybym miał 100tyś zł to myślę ze bym sobie poradził sam ;) nigdzie nie znalazłem co można do Afryki swap-ować ?? pytam czysto teoretycznie bo serducho w mojej puki co pracuje zdrowo :)

Misza 16.07.2013 21:13

max co z tego wycisniesz to silni z trampa 700... projekt taki był ale niestety "spalił na panewce" że się tak niegrzecznie wyrażę :/

Obiecuję tak i obiecuję ale wszystko wychodzi na to, że zimą zrobię eksperyment z rozwiertem mojego zajechanego silnika. :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28.