![]() |
Chodzi o emulator immo,niestety do Hondy może być ciężko z emulatorem ,do Yamahy są bez problemu.Być może istnieje możliwość dorobienia transpondera na podstawie zawartości eepromu z modułu.Zapytam się kolegów po fachu czy mają motocykle Hondy uwzględnione w swoich programatorach.
|
Forumowy spec od elektryki RD02 nie zajmuje sie takimi problemami?
Warto zapytac. |
Sprawa jest do ogarnięcia , ale nie tania.
Proponuję najpierw zająć się sprawami mechanicznymi , paliwowymi , elektrycznymi a na końcu samym immo. Moduł jest PGM Fi i jest mapowany, nie będzie łatwe wsadzenie wszystkich czujników tam gdzie ich miejsce oraz zapewnienie im warunków pracy takich jak fabryka przewidziała. Proteza taka może być ciężka do ogarnięcia ze względu na nieprawidłowe parametry odczytywane z czujników ,a co za tym idzie spadek parametrów pracy silnika. |
Nie znam się zupełnie na immo ani elektronice ale z tego co kumam to jeśli kolesie od których kupiłeś serce + kompletną instalacje posiadają org. VIN dawcy a moto nie było sprzętem "pożyczanym" to Pan Hunda pewnie takowy kluczyk z PIN-em czy innym kodem Ci dorobi. Moim zdaniem wyjdzie sporo ale pewnie i tak taniej jak ewentualna walka z elektroniką i innymi pierdołami o których R2D2 pisał. POWODZENIA
Ps. Na zdrowy rozum producent posiada pewnie jakieś "immoarchiwum" bo co by to było gdyby zagubienie kluczyków skutkowało koniecznością złomowania motocykla - tak mi się wydaje ale ja naiwny mocno jestem. |
Cytat:
jest zapisany w papierach i na blaszcze w komplecie z dwoma kluczykami masz kod masz nowy kluczyk i to nie jakoś strasznie drogo |
Nie wiem jak u dealerów motocyklowych ale w samochodówce trzeba pokazać papiery od pojazdu do którego mają być dorobione klucze,inaczej nie ma rozmowy.Na koniec dochodzi jeszcze temat dopisania nowego transpondera do ECU ,a to pewnie potrafi tylko fabryczny tester.Przy dorobieniu transpondera z zawartości ECU wystarczy zamontować pestkę w kluczu lub przykleić na stałe przy pętli i mamy odpalony silnik bez żadnych dodatkowych czynności.Koszt takiego dorobienia powinien się mieścić w przedziale 250-350zł.
|
Widywałem kiedyś gościa na Ebay.com z Polski który ogłaszał się że dorabia kluczyki pod Hondowskie Immobilisery (Pamiętam że na pewno miął aukcje z takim kluczykiem do ST1300). Gość pisał że trzeba mu przysłać ECU (sterownik) i odsyła razem z zakodowanym kluczykiem który można dociąć gdzie się chce.
Znalazłem gościa. Wygląda że jest z Wawy. Transalp 700 jest na liście więc wygląda że to zrobi. Tylko kwestia dogadania ceny. Na Ebay jest troszkę nierozsądnie drogo ale jak powiesz mu jaką masz sytuacje i że nie masz ciśnienia żeby to zrobić to może cenę da się zbić. CONTACT DETAILS: tel. (+48) 791 368545 skype: killeradamski email: killeradamski@wp.pl Nie mam z gościem żadnych powiązań. Nie mogę nawet powiedzieć że polecam. Tylko jego aukcje widziałem. |
Ja podejmę się dorobienia transpondera jeśli będzie taka potrzeba.Cena będzie dostosowana odpowiednio jak dla forumowego kolegi.W pierwszej kolejności niech spyta u Dealera jakie koszty będzie musiał ponieść żeby zrobić to na oryginał.
|
Procedura serwisowa wygląda tak że jak nie ma kluczy to do wymiany idzie ECU , zamki + zakup nowych kluczy.
W rzeczywistości wygląda to tak że da się dokodować transpondery do używanego ECU , o zamkach nie będę wspominał. Po żadnych VIN-ach i innych kodach nie kupicie zakodowanych kluczy , nie ma też żadnych kodów PIN ponieważ systemy ECU nie są obsługiwane z zewnątrz. Kod na blaszce o którym pisał pałeł to kod rzeźby mechanicznej klucza. Z tym kodem można zamówić sobie docięty nie zakodowany kluczyk. |
właśnie ze nie :) klucz jest czysty tzw mydło , do nacięcia ale zaprogramowanym immo :)
surówka jak mnie pamięć nie myli a sprawdzać mi się niechce to do 100 zakodowanie nie pamietam z 250zł chyba kosztowało |
Wszystko fajnie tylko kolega nie ma żadnego klucza od kompletu i tu pewnie zaczną się schody w serwisie.
|
to już inny problem:) w nowym motocyklu są dwa kluczyki i blaszka z numerem stary właściciel na pewno ma :)
|
Podziękował za informację będę szukał najtańszej alternatywy z racji nowych wydatków nowotworzejących mam ograniczony na to budżet więc najtańsza opcja będzie.
Dzwoniłem do Hondy w moim mieście to odpowiedzieli mi że nie mają możliwości na dorobienie tego chipa polecają kupno nowego modułu. Pan w przybliżeniu podał mi cenę 4 cyfrową to od razu grzecznie podziękowałem. A niema, możliwości wstawienia innego modułu, tzn na aledrogo jest parę modułów od hondy. Posiadają pestki od nich w przystępnych cenach wówczas pozostawało by wgrać tą mapę paliwową i teoretyczne było by pięknie. Lecz jak pokazują statystyki nic co piękne nie jest łatwe hehe |
Wsadź silnik do ramy i zostaw starą instalację , zamontuj gaźniki od XL 650 V z ostatniego modelu . Chyba ze chcesz montować power commander i mieć możliwość zmiany map zapłonowych , to zmienia postać rzeczy , wówczas kombinacja warta wydania kupy kasy .
|
Tak też myślałem, że mogą być z tym kłopoty, kiedyś miałem z tym zgryz w swojej cbr f4i .. Honda chce wszystkich uszczęśliwić na siłę i pakuje ten cholerny HISS a potem takie właśnie historie mamy.
|
Cytat:
|
Panowie a doradźcie mi, ponieważ pompa paliwa oryginalna z trampka wymaga sporej rzeźby ze względu na jej kształt i nie chciałbym ciąć baku.
Jest jakiś zamiennik typu np. pompy facet która była by mała a zarazem wydajna i nie trzeba by jej w bak wkładać. Czy jedynie pozostaje rzeźba. |
Coś się powinno dobrać z samochodowych pomp tylko trzeba by było znać chociaż ciśnienie jakie utrzymuje oryginał.
|
Szukaj samochodowej :Thumbs_Up:
|
Cytat:
Przede wszystkim to trzeba sprawdzić jakie ciśnienie panuje w magistrali paliwowej w TA700. Zewnętrzne pompy miały Hayabusy pierwsze 2 roczniki. Ciśnienie w magistrali jest bardzo istotne i ma duży wpływ na dawki wtryskiwanego paliwa. Nie można wziąć sobie pierwszej lepszej pompy bo nie wszystkie układy wtryskowe pracują z tym samym ciśnieniem roboczym. |
Ciśnienie paliwa nie zawsze jest regulowane w obrębie pompy. Pompy samochodowe są chyba w większości pompami zatapialnymi.
|
A zawór ciśnienia z reguły jest przy listwie wtryskiwaczy.
|
Jeżeli w magistrali nie ma regulatora ciśnienia a sądzę że nie ma to jest w pompie.
To są parametry z manuala od TA700 : Fuel pressure at idle 343 kPa (3.5 kgf/cm2, 50 psi) Fuel pump flow (at 12 V) 189 cm3 (6.4 US oz, 6.6 Impoz)minimum/10 seconds |
R2D2 ma rację regulator jest w pompie, tak że kombinacji nie zalecam, raczej oryginał.
|
Tak więc albo ciąć oryginalny zbiornik, albo dorobić dodatkowy zbiornik tylko dla pompy połączony przewodami paliwowymi z oryginalnym zbiornikiem. O ile w tej drugiej opcji znajdzie się miejsce dla takiego zbiorniczka.
|
Hmm chyba oryginalny spróbuję zaadoptować, jak będę miał jeszcze problem to zapytam :)
|
A czy pompa aby nie wejdzie przez wlew? W kacie jest dość mała.
|
A wąż paliwowy ? , dziura w korku :)
Kup jakiś bak od 700, po glebie wytnij osadzenie pompy i wstaw w Afrykański bak. |
Nie wiem czy zda to egzamin ponieważ, oryginalna pompa jest pod kontem 45s. i idealnie pasuję w bak Trampka.
Jak wiadomo w afrze jest inaczej usytuowany bak więc pompa musiała by być w pionie |
Cytat:
|
Jest to jakiś pomysł :).
Ja zrobiłbym jednak, drugi zbiornik ( jak pisał Cibor ) paliwa w miejscu oryginalnego air-boxa i tam wpakował pompę połączył go z oryginalnym bakiem i zrobił dobre odpowietrzenie ( tu może być mały problem, musi być powyżej baku) albo grube węże łączące dwa zbiorniki powinno to działać. Podobnie ma virago 535. Oczywiście zakładając, że będzie rzeźba na airboxie z 700. Pozdrawiam |
Można jeszcze zamontować zewnętrzną pompę i zewnętrzny regulator ciśnienia paliwa na którym można ustawić tyle ile trzeba http://allegro.pl/regulator-cisnieni...022147950.html
|
Tutaj temat znowu ożył a u nas się wyłożył na kosztach, które zmiażdżyły autora :D
Myślę, że najlepsza opcja to zatapialna pompa paliwa (tylko jak to zamocować ?) i zewnętrzny regulator ciśnienia. Integralne motocyklowe zwykle są pomyślane pod to żeby część robocza była w baku a króciec na zewnątrz i tu trzeba by wjechać ze spawarką (po uprzednim płukaniu baku z benzyny :) ). |
Nie koniecznie. Motocyklowa pompa, taka jak w kacie 690 jest zwykłą pompą do której podłączony jest wężyk. Którędy on potem opuści bak to zależy tylko od pomysłu autora.
Ja bym to zrobił tak: Zakładając, że pompa wejdzie przez wlew to włożyłbym wężyk przez otwór na kranik,wyciągnął go przez wlew, podłączył pompę i wciągnął z powrotem do środka. pozostaje uszczelnić wężyk i unieruchomić pompę. Proste i pewnie najtańsze. |
A czym ją wtedy unieruchomić musiały by jakieś bolce wychodzić najlepiej od spodu łączące korpus pompy z dołem baku.
Lecz co z instalacją nie widzę sobie tego aby wiązka zasilająca dyndała sobie w baku i podawała jej napięcie dla mnie to jak jazda na bombie :P |
W KTM 690 kable razem z pompą są normalnie utopione w baku. Do tego pompa nie jest jakoś specjalnie przymocowana do baku. I jakoś to jeździ i nie wybucha. ;)
|
Wszyscy wiedzą, że kateemy się psują więc nie należy kopiować rozwiązań :)
Co do bomby i dyndającej pompy. W kacie jest bardzo dobrze przymocowana, nic nie dynda. Wszystkie pompy zatapialne mają kable i styki zatopione w paliwie. Nigdy nic nie wybuchło więc przyjmijmy że tak ma być. Co do unieruchomienia pompy w afryce to wybrałbym sposób najprostszy, przykleiłbym do niej magnes neodymowy :) |
I od razu mamy magnetyzer paliwa :D Tak poważnie, to magnes mógłby być z zewnątrz jeśli będzie dość mocny. Będzie w stanie przyciągnąć pompę przez bak. Ewentualnie można kombinować z wykorzystaniem fabrycznego mocowania kranika/pompy (pojęcia nie mam jak to było w @).
Gdy oglądałem Ericthecarguy gdzie odwiedzał zakład produkujący pompy to widziałem na prawdę małe pompki samochodowe które spokojnie by wlazły do afryki i prawdopodobnie mogłyby napompować odpowiednio wysokie ciśnienie. Znalezione: http://www.airtexproducts.com/Produc...ueldelive.html |
Hej panowie odświeżam temat, sezon się zbliża a czasu na poskładanie pozostaje coraz mniej.
Mam pytanie czy ktoś z was drodzy afrykanerzy podjołby się wspawania (patrz umieszczenia) w oryginalny bak od afry, pompy paliwa od trampka chodzi mi oczywiście o zostawienie oryginalnego baku wycięciu kawałka blachy i wsadzeniu tego ustrojstwa. Moje manualne zdolności poległy na tym punkcie a chciałbym temat wykończyć do końca. |
pare lat temu gosciu spawal aluminiowe (robil od podstaw pod wymiar) zbiorniki do trike dla rewaco,ma zaklad w Sarzynie kolo koszalina-przedluzenie ul.Polczynskiej.pewnie by takie cos ogarnal w stali.
|
Poszukaj warsztatu co spawa tigiem
Pozdro |
chyba będę musiał się przejechać i popytać nie wiem czy czegoś takiego na polibudzie nie zrobią.
Ogólnie to rozchodzi się o to że dół zbiornika w afrze jest taki nie symetryczny i nie wiem czy jak wspawa się płaską blachę, to będzie dobrze się wkręcał w ramę i nic nie będzie odstawało i chaczyło |
U nas w Warszawie podobno jest spec nielada od spawania nawet alu ale bóg jeden wie czy podejmie się baku i no dochodzi wysyłka.
|
Cytat:
|
Pamiętaj, że warto zapewnić dostęp do pompy bez potrzeby ponownego wycinania.
|
Spawanie zbiornika
Radziłbym nie dotykać szlifierką używanego zbiornika paliwa,a broń Boże spawać!!u mnie w pracy kiedyś znajomy ciął szlifierką zbiornik po paliwie który stał kilka lat pusty na działce....zbiornik wybuchł a kolega zginął :( także odradzam...
|
Cytat:
Należy to zrobić beziskrowo. Spawanie też jest do zrobienia ale z zachowaniem odpowiednich procedur. |
Albo uprzednio zalać go wodą do pełna :)
|
Cytat:
|
panowie spokojnie na razie nie mogę odpalić modułu więc luzik na pewno nie będę szlifierką traktował baku no chyba że na gazie hehe.
A tak na serio jak by ktoś miał dobrą rękę do tego typu roboty to jak najbardziej jestem za aby ktoś mi użyczył pomocy w tym temacie |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |