![]() |
Jeszcze jedno pytanie odnośnie tranzytowej.
Gdzie można ją wyrobić i czy na granicy gruzińsko - rosyjskiej da radę? |
Z tego co się oriętuję to na granicy nie ma szans, trzeba załatwić wcześniej w kraju.
|
W konsulatach w: Gdańsku, Poznaniu, Krakowie oraz ambasadzie w W-wie można wyrabiać osobiście.
Obowiązuje rejonizacja. Nie potrzeba do tego agencji pośredniczącej, jeno porządnego kumpla, który z naszym upoważnieniem i kwitami (o ile nie mieszkamy w miejscu danych placówek) za nas temat załatwi. Brać podójna tranzytową, cena jest ta sama! 34€. Przez 10 dni można spokojnie poszwędac się po rejonie, jeno trzeba pamiętać, a by w wybranych terenach przygranicznych się zarejestrować. Okolice Elbrusa np. |
Cytat:
Ale jak to się zarejestrować? U kogo? I po co? Np podjechać na jakąś komendę, pokazać papiery, powiedzieć ze chce sie kręcić w okolicy? Ja serio pytam i faktycznie okolice Elbrusa chiałem oglądać z bliska. Elwood, rozwin proszę kwestię tego meldunku. |
Pamiętaj jednak o jednym. Do wniosku wizowego musisz załączyć swoją trasę przejazdu z określeniem dnia i miejsca pobytu. Wiza tranzytowa dwukrotna (2x10 dni).
Oto dla przykładu moja lista z zeszłego roku. 4 lipiec 2011 granica z Ukraina: Kerc na Krymie > Krasnodar 5 lipiec 2011 Krasnodar > Stavropol 6 lipiec 2011 Stavropol > Svetlograd > Elista 7 lipiec 2011 Elista > Astrachan 8 lipiec 2011 Astrachan > granica z Kazahstanem: Kotjajewka Powrót do Polski: 8 sierpień 2011 granica z Kazahstanem: Masztakowo na drodze M32 > Balakovo > Saratow 9 sierpień 2011 Saratow > Kalininsk 10 sierpień 2011 Kalininsk > Woroneż 11 sierpień 2011 Woroneż > Kursk 12 sierpień 2011 Kursk > granica z Ukrainą: Sudża (na drodze H07 do miasta Sumi w Ukrainie) We wniosku wizowym piszemy daty 04 lipiec - 12 sierpień w pktach 10 i 11. Ma być to samo na wniosku jak na rozpisce z miastami. |
Super. Czyli na wizie będę miał wbite tylko miejsce wjazdu i wyjazdu. A na wniosku wpiszę jakąś trasę, żeby maiła jako tako ręce i nogi, bo i tak kontrolujący mnie gdzieś na Kaukazie milicjant nie będzie miał jak sprawdzić, czy jadę zgodnie z tym co napisałem, czy nie.
Sorki, że jeszcze podrążę: plan był taki, żeby gdzieś z okolic Soczi ruszyć na wschód, możliwie górami, możliwie blisko granicy (na ile oczywiście znajdziemy jakiekolwiek drogi/ścieżki). Kwestia pozwoleń na pobyt w strefie przygranicznej mocno komplikuje taki plan, bo oprócz walki z naturą dodaje przeszkody biurokratyczne. Takie pozwolenie dostaje się na jakiś konkretny obszar? Trasę? Może na taki ichni kraj/republikę? Szkoda byłoby się gdzieś pchać dzień, czy półtora, żeby spotkać patrol i się dowiedzieć, że 'nielzja'. Wiem, że to Rosja, i że trzeba brać poprawkę, ale może jest gdzieś rozpiska gdzie się załatwia takie pozwolenie na dany obszar? Albo wiem - zapytam w ambasadzie jak będę składał wniosek wizowy. A może nie? Bo wydam się podejrzany, że chcę się tranzytem im kręcić niewiadomo gdzie wzdłuż nerwowej granicy? I mi w ogóle wizy nie dadzą? No i się zapętliłem:( Hilfe!:) |
hmmm... a nie łatwiej załatwić wizę biznesową? tak miałem w zeszłym roku. mimo, że bylem pierwszy raz w Rosji, dostałem wizę wielokrotna biznesową i z niczego się nie tłumaczyłem. temat mnie interesuje, bo w tym roku chyba też pojadę do Gruzji i będę chciał drogą wojenną przejechać do Rosji, a potem w kierunku Krymu....
trochę mnie martwią kolejne info o problemach w tym rejonie: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/walk...wiadomosc.html |
W wize będziesz miał tylko daty, nic więcej.
|
Cytat:
"zamawiając voucher dla Pana w naszym biurze partnerskim otrzymalismy powiadomienie, że ze względu na polityczną sytuację na Kaukazie nasze biuro partnerskie w Moskwie może wystawić vocher, na którym widnieć będzie tylko Moskwa. Nie ma natomiast aktualnie możliwości wystawienia vouchera z miejscowościami leżącymi na Kaukazie. Podróż na Kaukaz z takim voucherem może okazać się możliwa, jednak nie możemy tego gwarantować ze względu na trudną sytuację na miejscu" |
No to z innej beczki.
Rozeznawał ktoś już Moto Asisstance i inne ubezpieczenia na Gruzję i Armenię? |
Cytat:
|
No tak.......:)
Chociaż są tam dość agresywne krowy z którymi miał watpliwą przyjemność spotkać się nasz forumowy kolega. |
Rychu, ja mam PZU na europe. Gruzji i Armenii nie obejmuje. Pewnie tam takich uslug nie ma. Moje assitance wyglada tak, ze gdyby motor sie popsul zamierzam zaplacic wlascicielowi jakies ciezarowki 200-300 lari (400 lari to srednia pensja w Gruzji) za kurs do granicy, przepchac motocykl na turecka strone i dzwonic do PZU.
Jezei ktos ma inne dane, chetnie sie dowiem. ps Armenia nawet nie jest w zielonej karcie i trzeba kupic OC na granicy, a w Gruzji OC jest nieobowiazkowe. |
Nie głupi pomysł :Thumbs_Up: :)
Jak się nic nie znajdzie to pójdę ta drogą wykupując sobie PZU Europa. |
Cytat:
http://www.tamarawizy.pl Wiza turystyczna+voucher+ubezpieczenie+pośrednictwo - 313 pln za całość... Ktoś znajdzie taniej? :) |
|
Cytat:
PZDDR! |
Skonfigurowana pod moje potrzeby :) czyli tylko przelot do Gruzji.
|
Na przelot wystarczy tranzytowa i ubezpieczenie na 10 dni.
34€ + 30zł ubezpieczenie = 170zł i dwie wizyty w konsulacie*. Jak podówójna, to ubezpiecznie wzrasta o czas wazności wizy. Wypad na m-c, to koszt łaczny ze 280zł. Ponieważ do konsulatu mam 7km, mnie wyjdzie taniej :) *Jak ktoś mieszka z dala od tychże, to musi skalkulować doń dojazd i swój czas. P.S. Sub, pewnie doliczyć musisz jeszcze wysyłkę kwitów w dwie mańki. |
No i tu jasności nie mam... w/g pośrednika - zgodnie z prikazem konsulatu - aby otrzymać wizę tranzytową powinienem m.in. przedstawić wizę kraju docelowego czyli... Gruzji, która jak wiadomo ich nie wymaga. Nie wiem jakby zostało to uznane, gdybym wpisał kraj docelowy Turcja, której wizy - wjeżdżając do Rosji - jeszcze w paszporcie nie mam, bo kupuję na granicy... Może warto spróbować ale z drugiej strony nie chcę się narażać na rozwiewanie papierowych wątpliwości stojąc przed szlabanem w Verkhniy Lars, bo wiadomo: nieoficjalna dopłata, urwane godziny, nerwy itepe. A co do dodatkowych kosztów to i tak jestem w Krakowie 2 x w miesiącu więc :at: jeszcze przyjemność będzie... :)
|
Sub,
moge powiedzieć tylko tyle, że podówójną wizę tranzytową ruską otrzymałem w listopadzie ubieglego roku, podając za cel wizyty Gruzję. Święższej informacji chyba nie znajdziesz. |
Ile płaciłeś za podwójny tranzyt?
|
34 €.
|
Poczytałem wątek i sporo ekip jedzie tą trasą, czy Ktoś je zliczył wraz z terminami ?
|
..... to jak zwykle lista :D:D:D
|
A czy Ktoś rozważał po wyjeździe z Gruzji odbicie jeszcze dalej na E - Czeczenia, Dagestan, m. Kaspijskie?
http://www.youtube.com/watch?v=71mF70VUo6U |
wrruuummmm
wiadomość z dziś: Warszawa, tranzytowa dwukrotna wizy: 321,08 za dwóch obowiązkowe ubezpieczenie: 120 za dwóch czyli na głowę: 220,54 a czy to wystarczy żeby wrócić - napiszemy ;) |
Cytat:
|
wrruuummmm
Cytat:
Belwederska 49 |
Cytat:
Dagestan robi się trochę nerwowy w tym sezonie: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...wiadomosc.html |
No racja, temat do przemyślenia i decyzja już na miejscu.
|
wrruuummmm
no i oczywiście posiadanie wizy nie daje żadnej gwarancji na nic :) http://majek.riders.pl/2012/wizaROS.JPG :devil: :devil: |
wiadomość z poznańskiego konsulatu z 27.04.2012 : nie ma możliwości wydania wizy tranzytowej wpisując jako kraj wjazdu lub wyjazdu Gruzję. Jedyna możliwość to wiza pobytowa, cel wjazdu do Rosji jest mniej ważny bo wiza jest na całą federację, ale wiza nie gwarantuje przejazdu przez przejśćie na drodze wojennej (oficjalnie granica jest nieprzejezdna dla turystów) wszystko zależy od sytuacji politycznej i widzimisie pograniczników
|
Fragment mojej korespondencji z pośrednikiem wizowym:
"Udało nam się nieco tutaj dowiedzieć. Jesteśmy po rozmowie ze służbą operacyjną Wojsk Pogranicznych Federacji Rosyjskiej. 1. Obecnie blokada granicy została zniesiona, czyli przejeżdżać - MOŻNA! :-) 2. Na jak długo - nie wiadomo. 3. Obywatele Unii Europejskiej, mogą przekraczać tą granicę Rosja-Gruzja. Mamy też informacje z Tbilisi, 1. Granica jest otwarta - można przekraczać. 2. Cudzoziemcy z UE mogą wjeżdżać. Podobno lepiej wygląda granica Gruzja -> Rosja... kierunek Rosja ->> Gruzja jest nieco gorzej, większa kontrola." Kraków nie wydaje niestety wizy tranzytowej na wyjazd do Gruzji - odmawiają ze względu na brak wizy kraju docelowego w paszporcie. Mi doradzono i na takie rozwiązanie się zdecydowałem - Wiza turystyczna 30-dniowa dwukrotna Pozdrawiam |
Cytat:
|
czego dotyczy ten wpis ?
15 maja jadę poszwędać się po kolskim.
We wniosku wizowym pośrednik wpisał mi Sankt P. ,a na dole wizy w dodatkowych informacjach wpisano: 000 smolenskoje bmmt cputnik ,smolensk 002051-01371-150512 czy Wy też w swoich wizach do rosji macie podobne wpisy??? Spanie planuje w hotelu 1000 gwiazdkowym, czy mimo to powinienem się gdzieś rejestrować? z góry dzięki. |
My bierzemy wizę tranzytową na 10 dni (jedziemy z Kazachstanu), koszt wizy to 154 zł na osobę. Kupiliśmy ubezpieczenie Voyager w PZU. Od 1. czerwca PZU zmienia warunki tego ubezpieczenia, ale laska, która nas obsługiwała nie wiedziała na jakie.
Do wizy tranzytowej potrzebujemy: - wniosek + zdjęcie - dokładny plan podróży (skąd, dokąd, po co, z kim, czym) - ksero dowodów rejestracyjnych lub karty pojazdu - ksero prawa jazdy (nasze + międzynarodowe) - ksero ubezpieczenia Wiza załatwiana w Gdańsku. Ponieważ jedziemy z Kazachstanu do Polski przez Rosję i Ukrainę (gdzie nie ma wiz dla Polaków), to powiedziano nam, że musimy DOKŁADNIE opisać nasz plan podróży. |
Dochodzą do mnie sprzeczne informacje na temat konieczności posiadania międzynarodowego prawa jazdy w Gruzji... ktoś wesprze rzetelną informacją?
|
Międzynarodowe prawo jazdy jest wydawane za darmo w Twoim urzędzie miasta, jeśli informacje są sprzeczne, to warto ze sobą je zabrać. Na wydanie oczekujesz około tygodnia.
Rok temu wzięliśmy międzynarodowe prawo jazdy ze sobą, ale nie było szansy sie nim pochwalić :-) Nie byliśmy kontrolowani przez Policję drogową, którą wszyscy w Gruzji wydają się mieć w d....e. |
http://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/miedzynarodowe,prawo,jazdy,281.html
"Wykaz państw pozaeuropejskich honorujących polskie prawo jazdy w ruchu turystycznym: ... Gruzja" http://www.urloplany.pl/title,Miedzynarodowe_Prawo_Jazdy,pid,139.html "Jednak jeśli wybierasz się na wschód, np. do Albanii, Rosji, na Ukrainę lub Białoruś taki dokument musisz mieć przy sobie". A w urzędzie, w okienku pani Marysia nie wie... :confused: W sumie nie koszty więc dla spokoju zrobię. |
Cytat:
Nie wiem jak Albania ale w praktyce w pozostałych wymienionych nikt tego nie wymagał a milicja zatrzymywała nas dość często (zwłaszcza na Ukrainie :mur:). |
W Albanii ani na Ukrainie nikt nie chciał ode mnie międzynarodowego prawka.
|
Pytanie do tych co już byli.
Brać kostki, czy na Metzlerach Tourancach oblecę? W planach Gruzja i Armenia. Opinie w necie są podzielone. Jakby nie było to kolejne 10 kg na pokładzie. Lecę z plecaczkiem i żadnego hard enduro raczej nie będzie. |
Metzelery się nadadzą - będzie Pan zadowolony :-)
|
Obleciałem w zeszłym roku na anakach, dało radę mimo kilku setek offu na ichniejszych kamienistych drogach.
|
Na nowych anakee oblecisz i jeszcze zostanie ich coś.
Na touransach napewno da rade ale gorzej na śliskich kamieniach |
Czyli polecę na Tourancach, bo takie zalegają mi w garażu.
Najwyżej żonka będzie leciała przed moto i wycierała szmatką mokre kamyczki. http://africatwin.com.pl/images/icons/icon7.gif |
.........
|
Czy wjeżdżał ktoś w ciągu ostatnich dwóch dni do Gruzji na wizie tranzytowej przez Werchnij Lars? Ambasada w Warszawie zaprzestała wydawania wiz tranzytowych z krajem docelowym jako Gruzja (jeszcze 3 tygodnie temu normalnie wizy wydawali), chyba że ma się zezwolenie na przejazd przez Abchazję. Tylko znowu Gruzini nie uznają Abchazji i przekraczanie granicy w tym miejscu jest nielegalne. Rosjanie twierdzą też, że Lars jest zamknięte, ale konsul Gruzji dzwonił na granicę i dzisiaj normalnie odprawiają. Jeżeli udaje się teraz w ogóle przekroczyć granicę to zostaje wyrobienie podwójnej turystycznej.
|
Cytat:
Mogę potwierdzić jedynie problem z wizami tranzytowymi przez Rosję w przypadku wyjazdu z Gruzji. Wczoraj odbiłem się od konsulatu a wcześniej od rosyjskiego centrum wizowego (taki ich nowy twór). Wizy turystyczne podobno wydają normalnie, za tydzień będę wiedział na 100% czy faktycznie tak jest. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:33. |