Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Rumunia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1170)

Matek 18.08.2008 10:47

Cytat:

Napisał Big_Brother (Post 19611)
napisz coś o delcie - dlaczego nie motorem?? ... wybieramy się w 3 afryki we wrześniu i to jeden z planów :)

:oldman:

Witam,ogólnie to wygląda tak,na deltę można jechać,tyle że jak chcecie dojechać do Suliny(najdalej na wschód położona miejscowość Rumunii,a także najniżej bo zaledwie na 3,5m n.p.m)to sie po prostu nie da.Na mapie rzekomo droga istnieje ale tak naprawdę to sie gdzieś kończy po ok 40km-offroadu,gdzie gęsty las się rozrosnął centralnie na drodze i mimo starań(toporek był)nie było możliwość przebić sie.Później po dotarcie do celu-promem pasażerskim(moto też zabierają),mogliśmy podziwiać piękną Deltę.Moja rada w Tulcea zapakować sie na prom i od razu dopłynąć do celu,trwa to ok 4,5h i kosztuje coś koło 100-130zł(2 moto+2 osoby).

Pozdrawiam

xtr 18.08.2008 17:44

Albo mozna tez dojechac do jakiejs wioski w glebi delty wyporzyczyc łódke na kilka dni i zostawic moto u wlascicieli łódki bo moze byc problem z wpakowaniem 3 afryk na prom jak bedzie durzo ludzi a oni tam różne rzeczy przeworza :)

Dnieprw 23.08.2008 22:41

Witajcie. Właśnie wróciłem z Rumuni, byliśmy na dwa motocykle i samochód (Afica,Shadow 1100 i Ford Focus), oczywiscie w tym składzie o żadnym offie nie było mowy. Przejechalismy trase transfogarska "7C" i z powrotem przelomem rzeki Olt- droga "7". Pierwszy raz byłem w Rumuni, widoki faktycznie wspaniałe, góry super! Warto jechac i zobaczyc. Wybrał bym sie jeszcze na "transkarpacka"- "67C". Może na jesieni sie uda.Jednak wracajac, jakies 20 km przed Ordeją (trasa nr. 1) mielismy dość nieprzyjemne zdarzenie. Szukajac noclegu wjechalismy w boczna droge prowacdzaca do jakiejś wsi. Znależlismy fajne miejsce pod lasem, szutrowa droga, pasace sie krówki, miejsce po starych ogniskach, jakieś 1,5 km od wsi.Wszystko super, ale w nocy zaczeły sie "zabawy"- na górce przed nami i w lesie za obozowiskiem siedziały grupy dzieciaków i usiłowali najwyrazniej nas wypłoszyc. Wyli:), udajac Drakule , strzelali petardami i takie tam śmiechy-chichy:haha2:
Wyśmialiśmy ich oczywiscie, po głosach było słychac że to dzieci.Oczywiście spać też nie poszliśmy,czekaliśmy co będzie dalej. Koło północy poszli sobie, ale pokazali sie inni, widac ich było przez lornetke, tym bardziej ze była pełnia.Jakieś 4 osoby siedziały w krzakach i obserwowały obóz, tym razem, dorosłe sadzac po sylwetkach.Było nas 5 osób wiec niezbyt sie przestraszyliśmy, ale wiadomo było że spac nie bedziemy, postanowiliśmy jechać dalej i szukac innego miejsca , albo jechac noca, balismy sie troche że moga czymś rzucic i uszkodzic samochod.Szybko sie zwinelismy , nawet nie bardzo pakujac, tylko wrzucajac graty do auta i wyjechalismy.Przodem Ford, potem kumpel na Shadowce , a ja jeszcze objechalem obóz sprawdzajac czy czegos nie zostawilismy.Po jakis 200 m okazało sie że droga jest zabarykadowana zwalonym drzewem i gałeziami, to dopiero podniosło adrenaline. Próbowałem zepchnać barykade przednim kołem ale tylko sie rozsuneła, udało mi sie przejechac Afryka na druga strone i ja z jednej a kierowca Forda z dziewczynami z drugiej rozebralismy ta blokade, 2 albo 3 świerki jakies 10-15 cm grubości i gałezie w poprzek drogi. Przejechał Ford a potem kolega na Shadowce. A mnie głupiemu przyszło na myśl , że to może nie na nas barykada , tylko na krowy co sie wcześniej pasły:mur:.Zanim zapaliłem Afri poczekłem chwile , bo myśle sobie, zaraz śmiech usłysze , jak to tylko zabawy. Ale usłyszałem tylko jak jakacyś ludzie przedzieraja sie przez krzaki w moja strone i to dosć wściekli , sądząc po głosach. No to ja za rozrusznik i w nogi:). Potem okazało sie że jak juz przejechałem koło samochodu, przez barykade, ktoś rzucił opone za Forda, żeby nie można było wycofać, a kolega na Shadowce dostał czyms w plecy, chyba kamień, na szczęście rykoszetem.Jak bym o tym wtedy wiedział to bym wiał, a nie obserwował czy sie śmieja czy nie, dobrze że przyszło mi do głowy zgasić światła , bo też bym jakimś kamieniem zarobił:mur:. Byłem wiele razy na Ukrainie , ale z takim czyms sie nie spotkałem, Mieliście podobne przygody? A może jakies pomysły jak sobie radzic? Oprócz jazdy z wózkiem wyporzonym w nie do konca zdekowany kaem:)

xtr 24.08.2008 10:10

Ło kurde ostro ! , my przejechalismy rumunie i spalismy w roznych miejscach czasami nad jeziorami gdzie obok spali rumunscy obozowicze i wszystko było ok nawet nas rybkami czestowali :) . Mogli to byc Romowie

Dnieprw 24.08.2008 14:36

Cytat:

Napisał xtr (Post 20581)
Ło kurde ostro ! , my przejechalismy rumunie i spalismy w roznych miejscach czasami nad jeziorami gdzie obok spali rumunscy obozowicze i wszystko było ok nawet nas rybkami czestowali :) . Mogli to byc Romowie

No właśnie, wczesniej też spaliśmy,nad jeziorkami, obok wedkarzy i nic, normalny nocleg, żadnego poczucia zagrożenia.Ukraina też miała byc niebezpieczna, a od paru lat tam jezdże i nic złego mnie nie spotkało.Już wydawało mi sie że te wszystkie opowieści o bandach i napadach to bajki , żeby ubarwic "długie zimowe wieczory":). A tu prosze,sam nie wiem co o tym sądzic, nie da sie wszędzie jezdzic np. 10 osobową ekipą. Można wybierac starannie miejsce na nocleg, ale też nie wiadomo jaka to okolica gdzie nocujemy.

mroova 25.08.2008 18:30

Proszę mnie tu nie straszyć! :) Bo ja na 90% jadę w sobotę z moją piękną tylko i zamierzam na dziko spędzić parę nocy...

jasiek1712 26.08.2008 10:35

Witaj Mroova,moze sie zobaczymy 06.09. w Sibiu?Tez wyruszam w sobote.Szerokosci i przyjaznych Cyganow zyczmy sobie:)

jasiek1712 26.08.2008 10:46

Juz tylko 4 dni..tylek swedzi jak cholera:)

mroova 26.08.2008 18:26

Cytat:

Napisał jasiek1712 (Post 20819)
Witaj Mroova,moze sie zobaczymy 06.09. w Sibiu?Tez wyruszam w sobote.Szerokosci i przyjaznych Cyganow zyczmy sobie:)

Z moich obliczeń wynika, że będzie to nasz ostatni dzień w Transylwanii przed zdobywaniem Urdele:mur:, także postaramy się dotrzeć.

Cyganów przyjaznych lub żadnych:)

Lepi 26.08.2008 22:22

7greg pojechales w koncu?
Tak sie zastanawiam czy nie wybrac sie jeszcze w tym roku na szybki sprint przez rumunie. Maks 7 dni od/po 6 wrzesnia. Oczywiscie jak najwiecej offa.
A moze ktos inny kombinuje podobnie?

vampir 27.08.2008 12:33

jedziemy w sobote 6.9 ze sniegolem i big brotherem na wyprawke do rumunii przez ukraine naddniestrze i moldawie. ma ktos jakies sugestie odnosnie trasy lub propozycje polaczenia sil?
prosze o info.

jasiek1712 27.08.2008 16:02

Vampir,czytaj wyzej,moze wyjedziecie w piatek,zeby byc w Sibiu w sobote?
My jedziemy pozniej przez Bukareszt nad Morze Czarne i na polnoc,do wesolego cmentarza i domow polskich w okolicy Suceava.

jasiek1712 27.08.2008 16:04

Oczywiscie bedziemy juz po przejezdzie transfogaraska i jako takim objezdzie Transylwanii.

śniegol 27.08.2008 23:29

Cytat:

Napisał jasiek1712 (Post 20970)
Oczywiscie bedziemy juz po przejezdzie transfogaraska i jako takim objezdzie Transylwanii.

odpowiedz masz na :http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1425
i tam się kontaktujmy bo zamieszanie za dóże:))

xtr 04.09.2008 15:57

Kilka fotek z wypadu do Rumunii http://picasaweb.google.pl/eXTReme19790/Rumunia#

dery 04.09.2008 17:57

hej!
powiedzcie, z czego wynikaja roznice w koncowkach tlumikow na tym zdjeciu?

http://picasaweb.google.pl/eXTReme19...82506324826146

czy to nie sa oba oryginaly?

a jednak ten z prawej ma duuzy otwor!

ps. zazdroszcze wyjazdu! :brawo:

xtr 04.09.2008 20:01

sa identyczne tylko w tym z prawej poprzedni wlasciciel zrobil dodatkowe otwory nawet ladnie teraz chodzi na wolnych obrotach ;)

Misza 07.09.2008 23:00

Parę fotek z objazdu Rumuńsko - Ukraińskiego. Urdele, transfogaraska, zakarpacie. Nic takiego a jednak cholerna satysfakcja z pierwszego w życiu wypadu poważniejszego :D

http://picasaweb.google.pl/michal.ch...niaUkraina2008

PS. Dla jadących transfogaraską trasą polecam odbić w szuterek znajdujący się (jadąc od północy) tuż przed tym jeziorem poenari się chyba nazywającym

PS2. Kurcza!!! Rumunia to raj enduro :D

wieczny 07.09.2008 23:15

Za rok pojadę :). Uralem :D.

jasiek1712 16.09.2008 16:53

Witajcie,nizej link do paru zdjatek z podpisami,opis krotki : WSZEDZIE bezpanskie,glodne,natretne psy dajace nocami koncerty wycia i szczekania,prawie wszedzie smrod nie majacy sobie rownego,szczegolnie odczulismy to na campingu Ananas w Cisnidoarze k/Sibiu,gdzie pani wlascicielka zakazala w 3 jezykach wrzucania papierow od kupy do ubikacji,trzeba bylo zbierac w podstawionym wiaderku,oprozniane chyba raz na kilka dni-brrrrrrrrrr!!!!!!,widoki sliczne,szczegolnie w gorach,przepiekny Dunaj na poludniu,przy granicy z Serbia i droga wzdluz niego,Sibiu-centrum ladnie i czysto,obrzeza mniej,zdecydowanie Rumunia jest rajem enduro choc trafiaja sie tez bardzo dobre drogi na motocykle typu R1100RT.Pozdrawiam serdecznie Rudiego i spotkanych tamze Maje,Mroove,i silna grupe poznansko-Szkieletowa : Vampira,Sniegola i Big Brothera.:)
http://picasaweb.google.pl/JanuszJR49/Rumunia2008#

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:39.