![]() |
Andrzej nie polecam tego sprzedajacego http://allegro.pl/klucze-nasadowe-ze...971448207.html
handlują chińszczyzną a obsługa klinta i gwarancja to tragedia. Jak najdalej od nich. Mają kilka kont na allegro pod tym samym adresem. |
Yato, yato. W ciągu 3 lat poszła mi grzechotka 1/4 (mój błąd, za duża siła), a ostatnio ukręciłem małego torxa.
Ps. Czasami ludzie wyprzedają na allegro garażowe skarby :) Dzięki takim akcjom można wyhaczyć całkiem fajne narzędzia. Dwa miesiące temu upolowałem ponad 250 kluczy wszelakiej maści, plus kilka bonusów. Cały worek szczęścia :D |
Potrzebuję stojak/uchwyt wiertarki. Macie coś na zbyciu?
|
Chodzi Ci o uchwyt na wiertarkę ręczną? Jeśli tak to nie warto. Lepiej kupić najtańszą stołówkę.
|
|
Hmmmmm ciekawe.....
http://www.youtube.com/watch?v=KFBJidvxrJ0 W PL chyba nie do dostania, ale w Jueszej kosztuje to kilka baksów... |
Było na Mango do kupienia ale nie pamiętam za ile.
|
We wszelkiej maści klucze uniwersalne nie bardzo wierzę. "Żabą" lub "Francuzem" też odkręcisz kilka śrub - ale to nie to. Co do YaTo to to samo co ToYa - tylko w lepszej jakości. Niżej jest tylko Topex. NEO z resztą to ich flagowy wyrób, niestety są gorsze od Proxonów (za którymi nie przepadam osobiście). Stal jest odpowiednio ulepiona (sprawdzałem trzpieniówki do etapu puszczenia rączki w kluczach).
Co ciekawe a'propos Stanley np. na Szwecję ma inną jakość niż na RP. Reasumując niżej niż NEO nie polecam schodzić. Ostatnio oglądałem klucze płaskie w Lidl - porażka (ładowarkę mają ok, ale nie wyroby Proside czy jakoś tak). Ścianki kluczy cienkie jak bibuła. Z najtańszych kluczy, dobrych jakie widziałem do Dropex (czy jakoś tak) i z Carefura. |
Zanabyłem ostatnio taki wózek warsztatowy Yato. http://bimex24.pl/data/gfx/pictures/...9/3/1139_1.jpg
Szukałem takiego poniżej 2kzł dlatego padło na tą firmę. Wybrałem wersję z wyposażeniem (4 szuflady pełne skarbów), bo różnica w cenie między pustym, a pełnym była relatywnie niska i za całość zapłaciłem nieco ponad 2kzł. Konkluzja jest taka, że sam wózek jest całkiem sprytny. Jeździ płynnie i lekko, szuflady są na łożyskach i mimo wypakowania jednej z nich zestawem kluczy udarowych i innego żelastwa nadal z łatwością można nią operować. Na bokach jest perforacja i można tam przywiesić jakieś gadżety. Ja mam dodatkową półkę z wieszakiem na papier i koszyk na spraye. Ranty wózka zabezpieczone są gumowymi odbojami więc jest mniejsze ryzyko uszkodzenia siebie lub okolicznych pojazdów przy kolizji. Półka górna jest niestety plasticzana i nie wiem jak zniesie mój pomysł na posadzenie tam imadła. Się okaże niebawem. Po tygodniu operowania już się trochę zaprzyjaźniliśmy i sam wózek oceniam na 4+. Co do zestawu kluczy zawartego w pudle to segment średnio-niski. Gołym okiem widać ziarno w strukturze. Nasadki kiepsko trzymają wymiar, czyli: jest wyczuwalny luz na śrubach/nakrętkach, na które Hazet pasuje idealnie. Ale coś za coś, za tak niską cenę nie spodziewałem się niczego lepszego. Kwestia jest jedynie taka, że jeśli ktoś liczy na wysoką jakość to: Yato to nadal jest Toya. |
Mądrze prawisz.
Ja choruję na tę: http://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Szafka-...dy-84-205/4517 co prawda nie jest klasycznie czerwona - ale pasuje do moich ulubionych BAHCO i NEO (oczywiście w domowym użytku) :D. Wyposażenie + szafka i mamy prawie 3000 zł :/ BTW Polecam do Afryki taki zestaw - 12 kluczy w jednym. Bywają za 130 zł ! (sprytni rodacy wykupują i handlują wtedy okazjami na Allegro :D). http://www.jula.pl/zestaw-kluczy-zgrzechotka-132011 |
Poluję na ten zestaw Bahco ale aktualnie nie ma promocji a i do Wrocławia czy Poznania specjalnie nie pojadę.
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli będziesz używał narzędzi zgodnie z ich przeznaczeniem to to Yato w zupełności wystarczy.Możesz mi wierzyć,że ja mojego zestawu nie oszczędzam.A jeśli pan Edzio w PGRze na klucz założy metrową rurę to nawet te najdroższe nasadki będą pękać. :umowa: |
Cytat:
Robiłem przy Afrze mocowanie tłumika i mocowanie płyty bagażnika - rozwaliłem klika toraxów i płaski wkrętaków. Połowa z tego była od Yato lub pochodne. Nie mówię, że masz sobie nie kupować - dla mnie możesz robić młotem i przecinakiem - kto co lubi. Ja po prostu mówię, że zamiast wydać 100 zł na kilo złomu, wolę wydać 200 zł na dobry (nie profesjonalny) mniejszy zestaw. Do wkładania rurek mam japoński klucz, który kosztuje tyle co 4 zestawy chińskiego wyrobu. jeśli ktoś dokręca śruby we współczesnych Suzuki (dokręcałem to wiem) to faktycznie nie potrzebuje nic wielkiego :D. Ja tam nie lubię kiedy klucz 13" ma 13,3", a nasadka po dokręceniu zostaje na śrubie, razem z końcówką klucza... Przecież Nm jest taki sam dla chińczyka i nie ... Jeden lubi jabłka, drugi córkę ogrodnika ... |
Przed chwilą porównałem zestaw nasadek swojego wózka ze znajomego walizkowym zestawem sprzed 6 lat i różnica jest bardzo duża! Niestety na NIEkorzyść tych nowych :(
Spasowanie, jakość wykonania itp w tym starszym zestawie są o wiele lepsze... Szkoda, że firma oszczędza w ten sposób. |
Wszyscy oszczędzają na wszystkim, równanie w dół jest faktem. Pokaż mi jedną firmę która robi jakościowo lepsze rzeczy!? Młodzi myślą że tak ma być i na tym się robi interes, starzy nie mają racji ;) Stary Proxxon wytrzymał u mnie ponad 20 lat, moje graty Miele też koło tego. To są niezłe jajca że 20 letnie samochody czy motury wyglądają lepiej niż 5-letnie. Coś się skończyło i prędko nie wróci...
|
Cytat:
|
To możesz zrobić zawsze, nawet gdybym pierdolił
|
Cytat:
|
Chciałem się odnieść do tego co napisał Jaro. Otóż zgadzam się w zupełności – kupując narzędzia musisz wiedzieć jak będziesz z nich korzystał (intensywność prac, stopień skomplikowania etc.). Jeśli 5 razy w roku wbijasz gwóźdź w ścianę żeby zawiesić ramkę ze zdjęciem, to nie potrzebujesz wydawać pieniędzy na młotek z najlepszych materiałów. Podobnie ma się sprawa z narzędziami mechanicznymi. Co innego jeśli lubisz godzinami szperać w garażu lub jesteś zawodowym mechanikiem, tu już nie ma miejsca na półśrodki i trzeba kupić coś lepszego (i droższego).
Jako, że pracuję dla Grupy Topex nie będę się wypowiadał na temat wspomnianych produktów konkurencji. Mogę się jednak odnieść do narzędzi, na których się znam. Wspominaliście o nasadkach Spline od NEO. Warto zwrócić uwagę na ich uniwersalność: obsługują 5 typów śrub. To pomocne jeśli chcemy ograniczyć ilość narzędzi na warsztacie. Przykładowo mamy teraz w ofercie taki zestaw, który składa się z 71 elementów, ale w związku z użyciem technologii Spline zastępuje zestaw składający się ze 164 elementów, a to już wyraźna oszczędność miejsca. Nie będę się tu rozpisywał na temat konkretnych produktów. Jeśli jednak ktoś chciałby zapytać o jakieś konkretne rozwiązania to proszę o wiadomość prywatną. |
Cytat:
PS Każdy ma kolego jak lubi. Ja osobiści (JA) nie lubię trzymać w ręku kluczy Topex - bo mnie ta jakość dojmuje ... NEO jest za to całkiem przyjemne. Gdyby jeszcze cena nadążała za jakością... Mieliśmy tu pisać o narzędziach a nie spierać się kto lubi Chiny, a kto Niemcy. KAŻDY lubi lepsze, nie każdego stać.... |
Ekspercie Topeksowy , wygląda jak byś chciał podreklamować swój towar.
Każdy wie że jakość tych narzędzi jest conajwyżej średnia,owszem działają ale z zasady raczej do okazyjnych prac. Każdy kto potrzebuje na dłużej i niezawodniej szuka lepszych. Uszkodzenie np śruby w miejscu niedostępnym a potem np wyjmowanie silnika by sobie z nią poradzić szybko weryfikuje pogląd na jakość narzędzi. Uważam że lepiej kupić możliwie dobre na jakie można sobie pozwolić lub będą potrzebne i używać 20lat niż co jakiś czas zmieniać bo słabe się zużyły. Niektóre moje klucze mają ponad 30lat i nadal działają ale wtedy nikt nie myślał o zmniejszaniu trwałości i produkcji z utwardzanej ciastoliny. No ale jeśli są tacy co lubią byle co byle bardzo tanio to i znajdzie się ktoś kto zechce na tym zarobić :) Przyjemność trzymania w ręku dobrego narzędzia bezcenna. Ale co kto lubi. |
Mądrze prawisz :). Dla "oszczędnych" dziś robiłem kluczami powerfix chyba 179 zł ciekawostka bo napisali ze robiony w Germany. Nieźle to wykonane nawet. Widać słabe odlewy, ale ZA TE cenę jest nieźle
|
Lidlowy produkt. Mam płasko-oczkowe i do okazyjnego grzebania całkiem OK.
|
Cytat:
http://www.jula.pl/wozek-narzedziowy...azeniem-660029 |
outlet
|
A ja mam pytanie o zestaw naprawczy do gwintów, kto co kupował i jak się sprawdzało? http://allegro.pl/zestaw-do-naprawy-...aign=Customers i czy taki w ogóle ma sens?
|
Używałem oryginalnego Helicoil'a i nawet się to sprawdzało, szczególnie przy mniejszych gwintach 6-8 mm.
|
1 Załącznik(ów)
niedzielny offtop w warsztacie :lukacz:
|
Szukam zestawu gwintowników i narzynek. Do tej pory od ojca pożyczałem niezniszczalne VIS-Koszalin, czas się usamodzielnić.;)
|
Cytat:
|
Fanar.
|
A ja może podbiję temat trochę, ale coś tam polecę - mianowicie - chińskie narzędzia a la yato sprzedawane na alledrogo z reguły z jakimś dodatkiem od yato.
Pełno tego, wystarczy wyszukać sobie narzędzia yato i zaraz będą zestawy w jakichś niskich cenach. W moim wypadku duży chiński zestaw nasadek, grzechotek i bitów a la yato i do tego oddzielny spory zestaw bitów od yato. Nie bójcie się tej chińszczyzny - nasadki są naprawdę przekozackie, dają radę i robią robotę. Może jedyny ich feler to taki że w zetknięciu z wilgocią lubią zmienić kolor na rudy, no ale to standard. |
Cytat:
|
Co do kluczy nie markowych to nie ma sensu taki zakup...
jeżeli już z tańszych to Yato,mam kilka i zadziwiają wytrzymałością... Nawet pod pneumatem dają radę choć jest to niewskazane... generalnie king tony,beta choć popsuła się jej jakość ostatnio, no i snap-on ale to kosztuje majątek. |
moje spostrzezenia to:
- klucze King Tony - w pracy z motocyklami gdzie mamy do czynienia z momentami max 120-150Nm a wiekszosc to 10-50Nm sa niezniszczalne - srubokrety WERA - to co robi ten sprzet jest niewiarygodne. najlepsze PH2 jakie mialem w rece - nie raz uratowaly mi dupe przy rozkrecaniu starych gaznikow - kombinerki, ucinaczki, szczypce KNIPEX - zupelnie nieporownywalna jakosc pracy - kombinerki super mocne i 'ostre'. ucinaczki nadaja sie do gwozdzi - udar FACOM-a. jeszcze mnie nie zawiodl a ma tylko 610 Nm na papierze - elektronarzedzia SKIL-a. srednia polka ale mnie wystarcza ostatnia zabawka jaka kupilem to WERA ZYKLOP 1/4 i 3/8. po dniu pracy jestem zachwycony porecznoscia - fantastyczne narzedzie: https://www.youtube.com/watch?v=wlKF7NBp7dQ |
Sprężarka czy pistolet malarski - o to jest pytanie ?
Może założymy słynną grupę i zrobimy działy - bo niedługo nikt nic nie znajdzie, chyba, że będziemy wyraźnie pisać tagi dla wyszukiwarki: "Mała sprężarka"; kompaktowy agregat".
Tak czy owak potrzebuję pomalować szafki w chacie i kombinuję, aby pod tym pretekstem zakupić małą sprężarkę. Pytanie: 1. Jaką ?? (min. bar, marka - np. B&D, Stanley) 2. Czy dobry elektryczny pistolet malarski ?? (z Lidla jest do dupy, ale moze Weber lub PFS Bosch ??) |
Agregat rzecz trudna ....
|
No to ja sie dolacze do pytania. Chce kupic kompresor do garazu. Bylem w LM ale mieli tylko Stanleya i Pan z obslugi mial zerowa wiedze na ich temat :( Dlatego pytanie jest jaki kompresor w cenie 300-400zl zakupic?
Bede wdzieczny za odpowiedz i pomoc. Kamyk |
do czego ma Ci sluzyc ten kompresor?
|
Na pewno nie wiekszy niz 24L. Do czyszczenia, malowania malych powierzchni, pompowania kol i innych tego typu prac garazowych.
Kamyk |
Akurat tanich kompresorów to zajechałem już kilka sztuk. Należy kupić w sklepie, który się specjalizuje w pneumatyce, a nie w supermarkecie. Należy też kupić kompresor olejowy i poprosić sprzedawcę, żeby nauczył jak się wymienia olej. Oraz jak często. Taka maszynka w mojej firmie wytrzymuje 2-3 lata a chodzi 5h dziennie. Koszt około 400zł.
Polecam! |
Na allegro jest kilku specjalistow w tej dziedzinie. Mozesz podac jakas firme gdzie kupic takowy sprzet? Moze nazwe. U mnie bedzie to chodzilo moze raz na tydzien po maks 2h. Wiec mam nadzieje, ze wytrzyma to dluzej. Oczywiscie przy wymianie oleju.
Kamyk |
Ja mieszkając w Poznaniu kupiłem bardzo fajny kompresor tu:
https://www.fachowiec.com/sklep/pl/p...=1&pageSize=16 Wytrzymał straszną orkę przez kilka lat. Teraz nie ma takich w sklepie online, ale zadzwoń, może mają. We Wrocku kupiłem w firmie Pneumat System, ale nieco droższy. Gdybym dzisiaj musiał kupić tanio online to poszedłbym w to: http://allegro.pl/sprezarka-kompreso...498161911.html Taniocha, olejowy. Jedna uwaga - albo podczas malowania go wystawiasz poza pomieszczenie w którym malujesz, albo przerabiasz filtr powietrza - to jest na 99% gąbka wciśnięta w taką rurę. Trzeba PRZED nią wcisnąć jeszcze kawałek swojej gąbki - zwykłej, do mycia naczyń i ją wymieniać. Ona zbiera gruby pył. Jeśli filtr będzie płaski - taka jakby deska gąbkowa - to tak samo - przed nią wsadź swój "przedfiltr" :D powo! |
Dzieki za odpowiedz.
A ten pierwszy to jaki kupiles bo w linku jest tylko link do sklepu. Co do tego z allegro to serio spisal by sie taki za 200zl? ;) Bo jesli tak to czemu nie. Chyba ze jakis inny mozesz polecic. Pozdrawiam, Kamyk |
Sprawdziłem i niestety już go wywaliliśmy, a był dawcą części przez jakiś czas. Nie pamiętam nazwy, tylko tyle, że był niebieski i miał napis na literę A ;-)
Kup ten za 200zł. Na takie używanie poradzi bez problemu. Będzie długo się nabijał, hałasował, skakał po pomieszczeniu (postaw go na styropianie), ale będzie działał. |
Cytat:
A coś z tego: http://www.jula.pl/search/?query=kompresor ?? |
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia...presor-200011/
dokładnie ten. Na pewno będzie lepszy od Monstera :D a wciąż maksymalnie ekonomiczny. |
Ja tluke jakis z leroya. Teraz robi za backup ale dwa lata robil dzien w dzien. Musialbym spojzec co to za typ
|
Poszedłem w V-kę :)
....drugi rok tłukę Bass'a z przerwami ale od paru miesięcy dość intensywnie z narzędziami pneumatycznymi i jak na razie spoko... - w przyszłosci jedynie jakąś butle 200L bym nabył i szeregowo podłączył. http://www.multimarkt.pl/multimarkt_...sor_100l/1.jpg |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:55. |