![]() |
Kazmir, napewno są zainteresowani. Niewiem czy zauważyłeś jeszcze nigdy nawet zdjęcia nie wkleiłem.... nie że mi się niechce, nie potrafie poprostu:(:mur:
Może ktoś bardziej obcykany ma takie możliwości to prześle?? hę? |
Cytat:
pozdr, laska |
tak laska :)
|
I tak właśnie wczoraj założyłem. Poszedłem do domu, wypiłem piwko i znalazłem serwisówkę. Aż głupio, że człowiek o takie pierdoły się pyta, krzywdy nie chce Krasuli zrobić ;)
|
7 Załącznik(ów)
Chciałbym zapytać w sprawie wałka... ostatnio nie miałem kiedy tego sprawdzić ale nadarzyła się okazja więc zciągnąłem osłonę, pomacałem jak to wygląda...i ruch zębatki na wałku okazał się...no właśnie i nie wiem czy to jest niewielki czy wielki...zami oceńcie, poniżej przedstawiam 2 zdjęcia z maksymalnym wepchnięciem zębatki w stronę silnika i odwrotnie...można ocenić po tym jak się ona rusza na wałku. jakoże nie dawało mi to spokoju...pozatym chce wyczyścić ten cały syf który tam znalazłem, ściągnąłem zębatkę (15 minut siłowałem się z tymi śrubami ale się udało). Wałek ukazał mi się taki jak na zdjęciu poniżej...trochę rudawy ale chyba w miarę oka, proszę sami oceńcie: Zębatka przy ściąganiu zeszła z wałka bez większego problemu więc mniemam że jest ona w znacznym stopniu wyrobiona? Czytałem na forum że nowa wchodzi ciężko na wałek...i teraz pytanie apropo niej...czy nadaje się ona do wymiany? ....i czy jesteście w stanie rozpoznać jakiego to producenta jest zębatka? I ostania sprawa...zastanawia mnie jeden problem który znalazłem pod pokrywą...zębatka poruszałą się nie tylko wzdłuż wałka ale także na boki...tzn można było odchylić jej płaszczyznę lekko względem osi wałka i jak spojżałem na osłonę i ten gumowy element w nią wstawiony to chyba trochę za bardzo to wszystko lata wycierając wspomnianą wcześniej gumę...co o tym myślicie?: NO i nie krzyczcie tu na mnie że taki tam syf....pierwszy raz rozbierałem tam Hondę bo mam ją z miesiąc...więc pomału sobie ją oglądam a że nie stoi u mnie a w garażu kumpla który jest znacznie odgległy to niestety nie mam za bardzo na to wszystko czasu :( ...ale do wiosny jeszcze chwila została :) Czekam na rady i opinie :) |
Wałek minimalnie zjechany - ale minimalnie co widać gołym okiem. Przeglądnij pierwsze posty, popatrz na zdjęcia, a będziesz wiedział czemu.
Brudem też się nie przejmuj bo to prawie normalka w tamtym miejscu. Zębatka jeszcze nie najgorsza (chyba AFAM), jeśli łańcuch jest dobry to wymień tylko ją z zestawu napędowego....wcześniej umyj wszystko i posmaruj pastą miedziową sam wałek. Luz wzdłużny jest ok (po osi wałka)...załóż samą zębatkę na wałek (bez łańcucha), zapnij bieg i popatrz na luz prawo/lewo na samym wałku kręcąc zębatką. |
Masz szczescie walek wyglada jak nowy i nastepne 100.000km lekko na nim zrobisz . Luz o jakim piszesz nie ma znaczenia.
|
Chciałem coś napisać, ale Ropucha i Didżej wyczerpali temat :)
|
Fajno że tak pozytywnie jest...ale żaden z Was nie odniósł się do ostatniego zdjęcia...czy takie wyrobienie gumy na osłonie jest rzeczą normalną? I jak się sprawdza czy łańcuch jest oka? Tylko po tym na ile jest naciągnięty? Czy jakoś da się to ocenić po samych ogniwach?
|
z tego co widze to zebatka jest zle zalozona te grube powinno byc od strony walka a nie silnika i moze dlatego ta guma tak poszla . :vis:
|
Podos kiedyś napisał:
"Dodal bym do opisów: 1. w ktorą stronę idzie zebatka zdawcza. Bo nie jest symetryczna. czyli ze idzie odsadzeniem do silnika." To odsadzenie to tam gdzie zębatka jest grubsza czy tam gdzie jest ciensza. Bo u mnie w moto było tak że tą grubsza częścią była odwrócona do silnika, a zabezpieczenie przykręcone było do tej strony bardziej płaskiej "cienszej" |
Cytat:
|
Zabezpieczenie ma byc przykrecone na to grube na 100 % . Tak jest przy fabrycznie nowej AT.
|
Co do sprawdzenia łańcucha.Spróbuj odciągnąć łańcuch od tylnej zębatki do tyłu. Jeśli go odciągniesz to łańcuch jest wyciągnięty
|
Cytat:
Fabrycznie na zebatce od frontu jest guma... Łancych pracujacy pod katem - będzie baaardzo krótko żył... Lepiej być pewnym jak to ma iść... |
Msam w swojej taką zębatkę i wg mnie:
Ta zębatka która jest na zdjęciu jest grubsza od np Sunstara i JT o jakieś 2,5mm . Te "grube" powinno iść na zewnątrz , ale ta zebatka ma "kołnierz" z obu stron i w tym przypadku zakładasz na zewnątrz tam gdzie jest grubiej (nie jestem pewny czy z tej strony jest napis). A zabezpieczenie kup nowe (koszt 20 zł w hondzie). Twoje jest wyrobione. Nowe zabezpieczenie ma taką samą szerokość jak wycięcie w wałku zdawczym i jest przykręcone na sztywno do zębatki więc o luzie poosiowym nie powinno być mowy - przynajmniej dopuki sie nie wyrobi. Smar nakłada sie w tym miejscu po to żeby rdza nie zjadała frezu i wałka. |
na zdieciu widac ze made in france to jest to grubsze, i wlasnie do tego przykreca sie srubki z zabezpieczeniem.
|
dobra, nie wiem, o co Wam chodzi. Wg Was, zębatka ma być bliżej czy dalej silnika, bo do tego się to sprawadza...
|
Tak- wygląda że napis ma być na zewnątrz. Zębatka ma być bliżej silnika. A zabezpieczenie wymienić. pozdr
|
to oznacza, że już drugi łańcuch źle zakładam, źle też napisałem w wikipedii (odsadzeniem do motocykla) i wogóle daleko do wiosny.
chyba wypada poprawić... |
Odsadzeniem nie do motocykla. Ale kiedyś założyłem odwrotnie i skos jaki powstaje jest niewielki :Thumbs_Up:
|
Cytat:
http://tarcu.com/Inne/At/AT00151.jpg |
O widzisz - tego w Heynesie nie widać tak ładnie. Nie tylko tak napisałem ale i zrobiłem.
I co się dziwić, ze mi DID wytrzymał 18 tys tylko? Idę obracać swoją. Dobrze, ze tylko do Miedznej i z powrotem pojechałem na nowym napędzie. Dzieki i przepraszam za zamieszanie. Afripedię poprawiam. |
Cytat:
Niewielki ale: - lancuch lekko ociera o plastikową osłonę lańcucha. - w innym miejscu wyrabia ślizgacze. Bede miał teraz 4 rowki. - chyba jednak skraca żywot... |
No mały żółty ludek nie być głupi ;)
|
No dobra to reasumując zębatka ma być szerszą częścią na zewnątrz...czyli musi być bliżej silnika :) Czyli tak jak oponę przednią tak i zębatkę miałem źle zamontowaną:dizzy: Dobrze że z wałkiem się nic nie stało :)...za radą motormaniaka zabezpieczenie wymienię no i oczywiście zębatkę...posmaruje sobie jakoś delikatnie od środka tą gumę farbą żeby sprawdzić czy otarcia które już mam nadal się będą pogłębiać...w sumie powinno pomóc przesunięcie zębatki bliżej silnika:confused: zobaczymy.
A czy ta moja zębatka przez to że jest szersza nie jest lepsza od pozostałych wymienionych powyżej producentów? Może warto założyć taką samą? Czy ktoś jest na 100% pewnien jakiego producenta jest ta zębatka? Bo skoro jest szersza to na większej powierzchni styka się z wałkiem więc zmniejsza to możliwośc "zjechania" wałka zdawczego...co o tym myślicie...i na jakich zębatkach najlepiej jeździć? (poza Hondowskimi) Cytat:
|
Mam zębatkę sunstara i rzeczywiście wypukła część ma iść na zewnątrz.
Po czym poznałem? Zęby patrząc od wspomnianej wypukłej strony pochylają się w lewą stronę czyli w kierunku obrotu. Zębatki innych firm mają coś takiego? Pozdrawiam! |
yyyyyyy....... W nowej są przechylone czy w używane......??
|
Ja jeszcze sprawdzilem wszystkie stare swoje zębatki... I każda ma napisy na odsadzeniu - czyli na tej częsci, która po montażu pozostaje widoczna. Taka sama wskazówka jest zresztą w Heynesie, i jak widać na obrazku 7grega z niemieckiego manuala również.
ODSADZENIEM I NAPISAMI NA ZEWNĄTRZ |
Ja tam nic nie chcę gadać, ale zawsze zakładam większym odsadzeniem
od strony silnika. Nie chodzi o Afrykę bo w Afryce nie zmieniałem :p ale w innych motocyklach ociera łańcuch o obudowę. |
Cytat:
|
Cytat:
|
w nowej są symetrycznie i idealnie równe. Te pochylenie pojawia sie w takim razie w czasem :)
|
Cytat:
|
Zależy czy ten luz jest względem wałka czy razem z wałkiem... jak już wiadomo, zębatka normalnie się rusza z wałkiem co jest wynikiem luzu w skrzyni.
a tak z innego tematu... czy miał ktoś już taką sytuację, że wałek był już lekko zjechany a jeździł dalej? Ile da się zrobić przebiegu mniej więcej? Kilkanaście tysięcy? Kilkadziesiąt? Silnik mam kurde dość nowy i chodzi przepięknie, tylko ten wałek.... jakby co mam stary silnik z nienaruszonym wałkiem to bym se zmienił na przyszłą zimę :) |
zębatka przednia -luz w skrzyni
czy może ktoś z doświadczonych userów looknać na zębatkę - tzn na filmik pierwszy, czy luz skrzyni biegów nie jest za duży?
http://sqmir.homeftp.net/TA generalnie to TA jest ..ale na forum Trampka nikt nie kwapi się z odpowiedzią. lato w pełni, chopy w polu:) |
eh tak w butach do obory ??
|
sqmir zapraszamy do powitalni ...........odpowiedź czeka:)
|
witam. do powitalni już zawitałem. tam się pokajałem. odpuście Panowie:mur:
|
wiesz co tematem wałka to juz zygam było o tym na tym obecnym forum jak i na starym czytanie nie boli, szukaj nie gryzie
jeśli nie wiesz jak jest dobrze daj zarobić mechanikom jest ich tu od groma |
jasne. przewertowałem fora dwa. albo za szybko i umknęło mej uwadze, albo tego info nie znalazłem nie pytam się o to co wiem. a o luz w skrzyni jedynie ..po to jest filmik. na wymioty bierz gastrolit.:Thumbs_Down:
|
Spokojnie Panowie.Nowy jest troche wyrozumiałości i cierpliwosci... na pewno sie dotrze.
|
Luz na wałku zdawczym lub jak kto woli zębatki przedniej pod warunkiem że nie jest poosiowy (dopuszczalny) nie wyglada źle i daje się jezdzic ale może prowadzić do spustoszen w skrzyni.
Tak jak pisalem w wątku http://www.africatwin.com.pl/showthread.php?t=3982 okazalo się: 1. rozpolowienie silnika nieuniknione:(:( 2. lozysko do wymiany rozsypalo się w drobny mak 3. uszkodzilo jeden z trybów na wałku zdawczym - do wymiany :(:( 4. profilaktycznie wymieniam drugie lozysko MAM NADZIEJĘ ŻE AFRI BEDZIE READY JUZ NA WEEKEND. |
No to witamy:)
Z tego co pokazałeś na filmikach wałek jest OK. Natomiast wymieniłbym płytkę zabezpieczającą - jej wyrobione ząbki powodują, że zębatka ma trochę luzu na boki. Można próbować ją odwrócić (jeśli tego jeszcze nikt nie robił) |
kazmir - dzieki za opinie. sprawdze jak to jest. kupilem nową zębatke w saloonie hondy (63 PLN za Sunstar:Thumbs_Up:) celem wymiany. jęzeli chodzi o luz na wałku prawo-lewo, czyli ten zły(jak zły cholesterol;) to nie wyczuwam.
zakladając ten watek chodziło mi o opine na temat luzu w skrzyni biegów, tzn krecąc zębatką prawo-lewo wg mnie ma dość dużą swobode ruchu nim załapie opór w skrzyni. THX tomozdyn - Cytat:
|
Cytat:
|
:mur::mur::mur: . przecia mogłem na to wpaść:) dzięki!!
|
Posiada ktoś jeszcze może ten artykuł z ŚM o tym wałku zdawczym. Będę wdzięczny gdyby ktoś przesłał na jartur@poczta@fm. Z góry dzięki....
|
JarArt - > Afripedia :) -> http://faq.africatwin.com.pl/Napisali_o_Afryce...
|
Dzięki Ramires
Szukałem w Afripedii, ale ten dział ominąłem... nie wiedzieć czemu... :):) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:30. |