![]() |
Cytat:
Trochę wibrowało wszystko przy 140 km/h a tak to nic sie nie działo poza klekotem sprzęgła na luzie. Teraz jak przeglądam servisówki to widzę ze tą stożkową podkładkę w koszu odwrotnie wsadziłem. |
Mam dwa pytanka:
|
Pytanie 1 - nie trzeba
Pytanie 2 - można wymienić, kupić można w większości hurtowni z łożyskami i uszczelniaczami uszczelniacz ma oznaczenie12x18x5 |
Ad 1. A dlaczego starą trzeba wycinać skoro nie jest wklejona?
Ad 2. Dzięki za info, myślałem że uszczelka jest nietypowa i trzeba z Hondy brać. |
A dlaczego na patelni się przypala i ciężko doszorować?
Olej + temperatura + docisk + czas robi swoje. Takie uroki mechanikowania :D |
To muszę założyć obudowę z teflonem :D
Dzięki za wyjaśnienia, myślałem że oryginał był wklejany. |
Kilka słów kończących temat. Dziś poskładałem moto, zalałem oleum, zapalił od dotknięcia i .... cisza tzn cisza w sprzęgle nic nie wali i nie tłucze, wszystko wygląda w porządku. oczywiście nie wytrzymałem i pośmigałem po mieście było super.Wnioski - dobrze ze rozebrałem sprzęgło bo był by problem z rozsypanym łożyskiem, ponadto przez różne inne prace przy motorku jestem mistrzem w zdejmowaniu baku z paliwem ( tak wyszło) i ogólnie trochę się nauczyłem o afryczce i przejrzałem moto przed sezonem. Teraz czas na zbrojenia, gmole i parę gadżetów elektrycznych. Dziękuję wszystkim za rady i w razie pytam służę pomocą.
|
Gratki :brawo::brawo::brawo:
W następną zime masz jeszcze jedno sprzęgło do zrobienia ;) |
spoko nie widzę problemu jak sa części i jest czas to można nawet w jeden dzień oblecieć całe sprzęgło.
|
wymieniles oba lozyska na walku wchodzacym do skrzyni, czy tylko zewnetrzne - to wieksze od kosza?
|
Wiedziałem że to pytanie padnie wcześniej lub później i tak muszę sie z tym zmierzyć. Nie wymieniałem tego drugiego bo nie ma luzów i kręci sie cicho, podjęłem taką decyzje bo nie dałbym rady z rozpołowieniem silnika obawiam sie, ze do tego doszło by jeszcze pare rzeczy do wymiany i zrobiło by sie kiepsko, wiem że jak to drugie łożysko strzeli to i tak będzie kiepsko ale trudno mój wybór, obserwuje, nasłuchuje czy wszystko wporzadku. Ten sezon nie planuje dalszych wypraw a napewno nie jakiś przeprawówek ciężkich. Planuje rozpołowieniem silnik w następną zimę, a teraz zbieram części uszczelki i wiedzę planuje 2gi stopień szparagowego kursu itd.
|
Podłączę się do tematu :)
Jestem na etapie wymiany sprzęgła i mam dwa pytanka. 1. Dostałem od kolegi za friko tarcze sprzęgłowe firmy NEWFREN (nowe), chyba made in makaroniarze ;) jest to dobra firma czy kupić jakieś inne tarczki ? 2. Z jakim momentem dokręcić nakrętkę 30mm, ta którą jest dokręcony kosz? |
1. Niewiem ale nawet jak by trzeba było zmienić za pól roku to nie ma z tym wiele roboty ja dałem oryginały.
2. Chyba 15 Nm ale sprawdź w manualu lepiej. |
Nakrętka 30mm powinna być dokręcona momentem 130 Nm. Wymiana sprzęgła opisana jest tu http://faq.africatwin.com.pl/index.p...%C4%99g%C5%82a
|
Oj to pojechałem niby miesiąc temu to robiłem a już umkneło ;). Tak jeszcze z moich prac to gmole dziś montowałem, jutro skończę i będzie już królewna fachowo wyglądać.
|
Dzięki Pany za info :bow:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Na razie jestem w częściach bo przerabiam instalację grzanych manetek. Musiałem do tego niestety zdjąć owiewki i zbiornik no i teraz jeszcze muszą "zanabyć" nowe gumko-makrętki do owiewek bo stare szlak trafił.
BTW to kiedy to rozpoczęcie sezonu? |
Cytat:
|
Jeszcze nie mam dostępu. Jak tylko admin mnie dopisze to chętnie sprawdzę co w trawie piszczy.
|
no właśnie ja to już z pół roku temu chciałem się dodać pisze że jakiś admin musi wpuścić i dupa nima nic :) sry za of top
|
Piszcie priva do admina.
|
Ja Wam dam pisanie do admina ;)
Lewy górny róg -> Ustawienia Trochę niżej -> Grupy użytkowników Szukacie właściwej nazwy, zaznaczacie po prawej -> Dołącz i przycisk pod listą. Teraz czekacie aż lider grupy zaakceptuje Wasze członkostwo. :) pozdr, laska |
A kto jest liderem naszej grupy? :)
|
Adaśko
|
Cytat:
Teraz została tylko droga sądowa :D |
Albo trzeba zabrać nerwowego szwagra i się przejechać do adaśka ;)
|
Cytat:
Jaki jest standardowy okres oczekiwania na odpowiedź? 2 tygodnie i potrzeba zaliczki? :D |
I dwa zdjęcia.;)
|
Napiszcie list modlitewny do Adaśka..... może się zlituje i dopuści do gangu :D
|
Cytat:
|
hej
czy mozna wiedziec dlaczego zalaczniki/zdiecia sie nie pokazuja? Czy to tylko ja nie widze? pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
|
Igi wczoraj Projekt Odra ukończył - daj mu odsapnąć ;)
|
Proszę Ferolo mam nadzieje, ze się przyda bo z godzinę siedziałem ;)
|
Na pewno się przyda wielkie dzięki :)
|
jakies pytania albo co wal na PW
|
Cytat:
Nadmienię że zabezpieczenie odgiąłem i nie chce za cholerę puścić |
Ja też robię sprzęgło. Nakrętka kosza sprzęgłowego ma normalny prawy gwint. U mnie sama się rozgięła:] 5 bieg i hamulec i poszło miodzio. RD 03
|
normalny znaczy prawy ;) no nie jest to proste ale nie pomoge ci mi zeszlo ladnie pistoletem elektrycznym.
|
Mi tez raczej szykuje sie robota ze sprzęgłem tylko nie wiem co dokladnie. Stuka na luzie i puszczonym sprzęgle ale tylko na ciepłym silniku, na zimno jest cisza. Na ciepło wystarczy dosłownie wcisnąć klamkę o 0,5cm i juz sie cisza robi. Nie wiem czy to wybity kosz ??
|
Daj spokój to jeszcze nie problem mi tak sie zachowuje po naprawie albo to zostaw albo kup nowy hodowcy kosz.
|
Oki uspokoiłeś mnie hehe :)
|
Panowie jak sprzęgło delikatnie postukuje po wciśnięciu klamki sprzęgła to co może być?? z reguły jak czytam to stuka na luzie bez wciśniętego sprzęgła a u mnie troszkę odwrotnie:Sarcastic:
|
Już gdzieś było o tym wcześniej pisane. Jak dobrze pamiętam to łożysko.
|
igiełkowe które znajduje się w koszu??
|
Tak :Thumbs_Up:
|
Rychu72 dzięki, będę musiał się do niego dobrać po sezonie :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |