Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Fan Klub Mitas (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=165)

wieczny 29.06.2008 19:20

No tak, zapomniałem zaznaczyć, że chodzi mi o tył :). Jestem ciekaw jaka guma, jak trzyma. Przód to w AT na ancfalcie zejdzie szybciutko.

Poncki 02.07.2008 03:41

Mitas e-09 czy e-07

Siemanko,

wybieram sie w sierniu do Albanii i zalezy mi na e-09 (komplet). Jedyne co mnie zastanawia to czy wytrzyma.Lacznie moge zrobic jakies 6-7 kkm (pokrece sie jeszcze po Balkanach) i sila rzeczy wiekszosc to beda asfalty. Czy ktos zajezdzil juz komplet e-09 w podobnych warunkach? Da rade? Sprawa jest dosyc pilna bo chce szybko kupic gumeczki. Dzieki z gory za konstruktywna pomoc.

Pzdr.

chomik 02.07.2008 08:53

Cytat:

Napisał Poncki (Post 13816)
Siemanko,

wybieram sie w sierniu do Albanii i zalezy mi na e-09 (komplet). Jedyne co mnie zastanawia to czy wytrzyma.Lacznie moge zrobic jakies 6-7 kkm (pokrece sie jeszcze po Balkanach) i sila rzeczy wiekszosc to beda asfalty. Czy ktos zajezdzil juz komplet e-09 w podobnych warunkach? Da rade? Sprawa jest dosyc pilna bo chce szybko kupic gumeczki. Dzieki z gory za konstruktywna pomoc.

Pzdr.

Przód raczej nie da rady... tył spoko, tylko jak to mają być w większości asfalty to po co E09 ?

Poncki 02.07.2008 12:48

e-09

Jesli chodzi o asfalty to jest to odwieczny problem z uniwersalnymi oponami. W Albanii nastawiam sie tylko na teren i tam e-09 mi sie marzy. Natomiast jakos trzeba tam dojechac i to jest problem. Poza tym chce jeszcze skoczyc do Czarnogory i Bosni, a tam juz bede latal pewnie po asfaltach.
W kazdym razie dzieki za konkret Chomik.
Pozdr.

Ronin 02.07.2008 15:28

to może jednak weź E-07? całkiem niezłe połączenie asfalt-nieasfalt;)

podos 02.07.2008 15:43

czyli znow wracamy do TKC...

puszek 02.07.2008 16:09

Filozofia jest prosta...Jesli mozesz odmówic sobie przyjemnosci dziczenia to kupuj opony na asfalt i szutry. Anaki dadza rade...Ale jśli masz diabła w oczach gdy zobaczysz cos ciekawgo...(piach,trawa,błotko) To lecza Cie tylko kostki. Ja aktualnie mam przód TKC 80 (opona szosowa w zasadzie ale nacieta w kostke)Który powinien wytrzymać 12,000 i tył mitas09 który ma juz7 000 i jeszce jakies 3-4 tysiaki wytrzyma. Poniewaz Mitas 09 kosztuje na tył tyle co Michelin T63 to sprawdze sobie michelina .Ale to chyba jedno i to samo. Co do mitaska uniwersalnego ...to nie daje rady w terenie...Dla mnire to to samo co anaki. Rada.Zostaw mitaska e o9 na tyle a na przód cos bardziej wytrzymałego..

Poncki 03.07.2008 01:44

Panowie dzieki za wyjasnienia i rady. Tak sie akurat zlozylo ze Ramires mial promocje i kupilem sobie Sirac-i, wiec temat Mitasow chwilowo upadl.
Tak czy inaczej dzieki.

Babel 03.07.2008 09:34

Cytat:

Napisał puszek (Post 13884)
Poniewaz Mitas 09 kosztuje na tył tyle co Michelin T63 to sprawdze sobie michelina .Ale to chyba jedno i to samo.

Wczoraj do mnie przyjechał T63 i o dziwo jest wyprodukowany w Czechach.
Ciekawe czy nie idą z Mitasem z jednej linii i tylko kolesie zmieniają napis na oponie z Mitas na Michelin ;)
Moze jest tak że Zdenek do Iriego krzyczy - ty promocja ma byc u Ramiresa - zmien no na maszynie robiącej opony napis z Mitas na Michelin :haha2:.
Ramires - nie obrażaj się ;) - tak mi się kojarzy historii z czasów komuny jak znajomy miał hurtownie piwa i jezdził po nie do rozlewni.
No i chciał Żywca - no to kolesie nakleiki z Warki na Żywca zmieniali w maszynie naklejającej na butelki a piwo leciało nadal z jednej tej samej beczki
A poźniej dyskusje do bialego rana o wyższości Zywca nad Warką :haha2::haha2: - co by tak nie było w przypadku naszych opon :haha2:.

Oczywiście pewnie tak nie jest ale jak to wczoraj zobaczyłem że zrobiony moj Michelin u Pepików - to nie mogłem sie powstrzymac.
Poza tym miec na oponie napis Michelin - bezcenne ;)

chomik 03.07.2008 09:36

Jest tylko mały element dość ważny cena.... ale to chyba dyskusja o wyższości świąt.... każdy ubiera kapcie w jakich się czuje i na jakie go stać i tyle :)

ramires 03.07.2008 11:43

Cytat:

Napisał Babel (Post 14023)
Wczoraj do mnie przyjechał T63 i o dziwo jest wyprodukowany w Czechach.
Ciekawe czy nie idą z Mitasem z jednej linii i tylko kolesie zmieniają napis na oponie z Mitas na Michelin ;)
Moze jest tak że Zdenek do Iriego krzyczy - ty promocja ma byc u Ramiresa - zmien no na maszynie robiącej opony napis z Mitas na Michelin :haha2:.
Ramires - nie obrażaj się ;) - tak mi się kojarzy historii z czasów komuny jak znajomy miał hurtownie piwa i jezdził po nie do rozlewni.
No i chciał Żywca - no to kolesie nakleiki z Warki na Żywca zmieniali w maszynie naklejającej na butelki a piwo leciało nadal z jednej tej samej beczki
A poźniej dyskusje do bialego rana o wyższości Zywca nad Warką :haha2::haha2: - co by tak nie było w przypadku naszych opon :haha2:.

Oczywiście pewnie tak nie jest ale jak to wczoraj zobaczyłem że zrobiony moj Michelin u Pepików - to nie mogłem sie powstrzymac.
Poza tym miec na oponie napis Michelin - bezcenne ;)

a co ja mam sie obrażać. Najlepsze jak miałem ostatnio jakies tez michałki (ale nie z tych "promocyjnych") i przody byly w Tajlandii robione a tył był w Czechach ... :dizzy:

podos 03.07.2008 13:39

no to nie checie przeczytac co jest na TKC... :(

ramires 03.07.2008 13:43

Podos, niech zgadne, Malezja

trafiłem?

Babel 03.07.2008 14:57

Cytat:

Napisał podos (Post 14074)

Podos a gdzie tanio TKC zanabyć - na przod szukam propocji ala' Ramires

ramires 03.07.2008 15:05

sprawdz Bodocar - jak on nie ma to niemcownia pozostaje

podos 03.07.2008 16:45

ma ma, szybko i tanio.

Wojteak 04.07.2008 01:23

potwierdzam cenę i sprawność Bodzia w temacie TKC - sprawdzone i przedyskutowane z Bodziem w maju podczas zakładania u niego michałków:-)
Jak TKC i inne to tylko Bodzio, jak michałki to promocje Ramiresa.
pozdrawiam

Babel 10.07.2008 13:50

Cytat:

Napisał podos (Post 14074)

Juz wiem co jest na TKC - własnie przyjechał zakup z Bodocar na przód - faktycznie szybko i solidnie:Thumbs_Up:

Franz 12.07.2008 20:20

Czy mógłby ktoś sprowadzać Pirelli Mt21?

Roman 12.07.2008 21:59

Mam pytanie czy te Pirelli Mt 21 nadają się na asfalt i czy są głośne bo mam dylemat Mt21 czt TKC 80 ?

Franz 14.07.2008 10:20

To tak Jakby zapytać w jakich butach dziś wyjść. Jaka jest pogoda - odpowiadam-
czyli na jakie drogi.
Tkc jest bardziej uniwersalna a Mt21 bardziej terenowa ,ale na sfalt też jest ok tylko bez szaleństw.
Jakbym miał jechać do Marocca z przejazdem przez pustynię wybrałbym Pirelli Mt21

STRUś 14.07.2008 23:43

Co z E-08 ???

Kupiłem na przód E-08, ogólnie nie czuję, żadnego dyskomfortu. Wcześniej śmigałem na Tourancach. Ostatnie dwa dni jeździłem po mokrych asfaltach (solo i z pasażerką). Jest jeden minus - w zakresie od 60 do 70 km/h zaczyna cholernie wyć. Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia na temat tej opony !!!???
Do kupienia został mi tył ale widzę, że nic o tej oponie nie piszecie a lubię mieć pewność, że afrykańska brać akceptuje moje wybory :)

ramires 24.08.2008 11:03

Cytat:

Napisał STRUś (Post 15486)
Kupiłem na przód E-08, ogólnie nie czuję, żadnego dyskomfortu. Wcześniej śmigałem na Tourancach. Ostatnie dwa dni jeździłem po mokrych asfaltach (solo i z pasażerką). Jest jeden minus - w zakresie od 60 do 70 km/h zaczyna cholernie wyć. Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia na temat tej opony !!!???
Do kupienia został mi tył ale widzę, że nic o tej oponie nie piszecie a lubię mieć pewność, że afrykańska brać akceptuje moje wybory :)

Oby Cię Allah i inne bustfa uchroniły przed zakładaniem E-08 na tył, na czwartym biegu przy sporej prędkości jesteś w stanie zerwać przyczepność nawet, w deszczu to nawet nie masz co marzyć o spokojnej jeździe.

kup kurna opony z melexa, potnij je i poskladaj aby weszly na AT ale niech Ci ręka czy nawet oko nie drgnie i nie kupuj NIGDY E-08, tym bardziej na tył.

Idz w Metzelera, Michelin-a, czy inne ale nie E-08.
Przy 60km/h w zakręcie robi się już ciepło ... zwalniać trzeba

ramires 25.08.2008 09:04

Nie wiem co mam Ci odpowiedziec, ale to opona na "sztuke". Do momentu kiedy nie ma najechane 4kkm to mozna nazwac, ze da sie jechac, ale wystarczy minimalnie mokrego asfaltu i tracisz zupelnie pewnosc siebie na drodze.
Aby nie bylo, nie jest to moja tylko opinia. Solo1972 potwierdza to samo, ze na tej oponie Afryczką jedzie sie jak wozem drabiniastym, wszystko jest dobrze, dopoki nie trzeba skrecac. Oponia ta dotyczy z mojej strony wylacznie tylnej opony, a Solo chyba ma nawet komplet.

wieczny 25.08.2008 11:57

e200g, kup chłopie dobrą oponę, pojedź na ostre winkle, tor kartingowy, itp, i poskładaj się porządnie. Jeśli nie zauważysz różnicy to nie ma o czym gadać :).

Robert Movistar 25.08.2008 16:09

Że się wtrącę, w Moskwie założyliśmy funkiel nufki Mitas E09 Dakar na tył i Trelleborg Army Specjal na przód. Tył wytrzymał do samego domu (15 tyś km), przód wymieniłem po ok. 12 tyś km. Izi przód wymienił ok. 1 500 km przed domem.
Opony były katowane w skrajnie różnych warunkach, od ruskiej grawiejki, czyli ubitego, luźnego szutru, ostrych kamieni, dziur po których grzaliśmy 110 km/h, przez rzeki, bagna, piachy, śnieg, pył wulkaniczny, pył uranu z brzegu Amuru, po pokładzie statku na którym płyneliśmy, mosty kolejowe, gałęzie i cholera jeszcze wie co, no i asfalt. W temperaturach od 5 st. do 40.
Kostki na tyle poobrywane na bokach, ale się trzymają, z przodu kostek nie ma, u Iziego płótno wylazło, ale na takie warunki pracy, to dziwne że tak późno.

Wniosek mam tylko jeden, opony spisały się na 100 000%. Nie chce i nie wymienię ich na żadne inne!! Nie widzę argumentu ani cenowego, ani jakościowego żeby zmieniać je na jakiekolwiek inne.
Tyle w tym temacie.
Jak ktoś ma kontakt z Mitasem, to proszę złożyć w moim imieniu gratulacje i szacun producentowi.

ramires 25.08.2008 16:48

i dobrze :)
ja psy wieszałem i wieszam TYLKO na E-08.

NaczelnyFilozof 14.09.2008 12:49

H07. Nie do Afryczki ale do Transalpa. Ile teoretycznie może wyjeździć kapeć 120 na asfaltach?

Klocki nie lubią asfaltów. Ta "jodełka" chyba lepiej znosi asfalty? Ja z ząbkowaniem tej opony na przodzie?

Trzeba ten FanKlub obudzić :spac:

147+186(120mm)=333pln za komplet na http://www.opona.pl
Na innym renomowanym serwisie oponiarskim 389pln.

A może są gdzieś jeszcze H07 taniej?

e200g_ 17.10.2008 22:12

Cytat:

Napisał NaczelnyFilozof (Post 27891)

Ja brałem z opona.pl Mitas E09 na tył, 188zl wysyłka wliczona w cenę opony, kupiłem w piątek, a w poniedziałek już miałem w domu. I to było najtaniej jak znalazłem. Przed kupnem sprawdź stan na magazynie. Ponadto przy tej cenie opon nie ma co sie bawić w jakieś używane itp. Jak z jakością H07 to nie wiem, niech się wypowiedzą Ci którzy jej używają. Ja tam powodów do narzekania na E09 nie mam.

ramires 17.10.2008 23:36

Cytat:

Napisał NaczelnyFilozof (Post 27891)
Trzeba ten FanKlub obudzić :spac:

147+186(120mm)=333pln za komplet na http://www.opona.pl
Na innym renomowanym serwisie oponiarskim 389pln.

nie H tylko E, E-07 ma Baal i daje rade, niech się wypowie

co do cen - nie wiem czy dostawca jeszcze bedzie miał, ale za komplet E-07 z wysylka nie powinno wyjsc wiecej niz 375zl.
potwierdze jutro czy są jeszcze dostepne.

Jako alternatywa i wcale nie zła wez pod uwage Heidenau K60 - na allegro mają po 80zl przody - tył sobie dobierzesz jaki chcesz, nawet E-09 :D (jak dostaniesz ...)

e200g_ 18.10.2008 00:39

Cytat:

Napisał ramires (Post 27935)
Jako alternatywa i wcale nie zła wez pod uwage Heidenau K60 - na allegro mają po 80zl przody - tył sobie dobierzesz jaki chcesz, nawet E-09 :D (jak dostaniesz ...)

Święta racja nie H, tylko E. Ja miałem te K60 na przodzie właśnie, a na tyle E09. Zmieniłem przód na TKC80, gdyż w warunkach lekko nawet terenowych z przodem motonga jakieś dziwne rzeczy sie robiły i dużej pracy fizycznej trzeba było, aby się nie wywrócić. Po założeniu kostki na przód to jakbym po szynach jechał:rules: . Na asfalcie K60 nawet całkiem po ludzku, bez niespodzianek i bez strachu przed uślizgami. Gdzieś czytałem, ze K60 maja opnie opon zrobionych z plastiku, ale nie pamiętam o co dokładnie chodziło??

Kazmir 18.10.2008 23:24

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Gdzieś czytałem, ze K60 maja opnie opon zrobionych z plastiku, ale nie pamiętam o co dokładnie chodziło??
Jeśli z plastiku to prędzej Mitasy - na pewno nie Heidenau K60 miałem
i chwaliłem sobie.
Heidenau K60 to podobno "córka" Metzeler'a

ramires 18.10.2008 23:39

tak, zgadza się Kazmir

Niemal każdy producent tworzy coś, aby wykonywać z odpadu/surowca drugiego gatunku wyroby imitujące te dobre, lepsiejsze.

Mitas to tani brand, wykorzystuje gume z ciagników rolniczych tłukąc bieżnik Michelin-a itp... Heidenau tak samo.

Mitas nie jest z plastiku, plastik ma Trelleborg (też powinowactwa Mitas/Michelin).

Kazmir 19.10.2008 00:04

Trudno coś mi powiedzieć są to zasłyszane opowieści (do kotła im nie zaglądałem)
Nieraz może chodzi też o cenę np:
Silnik do łodzi Selva to to samo co Yamaha tyle że inaczej malowana i robiona w II zmianie (na I zmianie na tej samej linii produkcyjnej robi się Yamaha)

ramires 19.10.2008 00:16

moze nie do konca tak
ale dobrym przykladem jest VW i Skoda
pierwsza selekcja i jakosc idzie do VW a reszta do Skody.

Ryży Koń 15.12.2008 22:32

No teraz to jak łysy grzywką o kant kuli strzeliłeś z tym VW i Skodą.....
Ja, jeśli chodzi o opony dałem sobie siana z taniocha i od kiedy mam TKC to śmiga sie bosko. Heidenauy i Majtasy na mokrym wyraźnie kijowo robiły i w Afryce i w Bigu

hubert 17.12.2008 14:23

Cytat:

Napisał ramires (Post 28025)
Mitas to tani brand, wykorzystuje gume z ciagników rolniczych tłukąc bieżnik Michelin-a itp... Heidenau tak samo.

Mitas nie jest związany z Michelinem tylko z Continentalem ..

Babel 18.12.2008 12:57

Cytat:

Napisał hubert (Post 35975)
Mitas nie jest związany z Michelinem tylko z Continentalem ..

No tak mitas 09 jest na oko taki sam jak misiek t 63

rambo 18.12.2008 15:25

t63 cos jak deser t ;)

Mecia 20.12.2008 17:04

Michelin przejoł Majtasa Hubercie

majo 11.01.2009 22:29

Dobra panowie to teraz zapytam o MItasy do cięższego terenu. Jeżdżę od jakiegoś czasu na C-02 o dziwo jeszcze kostki nie odpadly a w terenie to cud miód malina, na asfalcie do 110 mozna jechać, powyżej tej predkości tył zaczyna byś strasznie niestabily. po ok 4 tys teren/asfaslt widać znaczne zuzycie. teraz pytanie jaką gumę "tylko i wyłącznie z oferty mitasa" dobrać na przod. zastanawiam sie nad C-17 lub E-09. interesuje mnie wytrzymałość szutry/teren i prowadzeni do 120 max.

ramires 12.01.2009 01:48

tak jak Majo gadaliśmy, Mitas na tyle (i u mnie na przodzie) koło 150km/h dawał rade, ale przód powyżej 140 już mniej stabilny się robił. Generalnie dają radę 9-tki. Z E-07 na przodzie będziesz miał stabilniej napewno.

C-02 z założenia jest oponą pod mimo wszystko lżejsze niż AT motocykle, ale też da rade. Jest jednak małe ale ... nie ma homologacji na ulice a co za tym idzie to widać ... czerwony, wtopiony pasek w opone ... jak glina się znajdze upierdliwy to może dowód zabrać za to.

pałeł 12.01.2009 12:18

majo smigasz na c02 w africe ? jaki przebieg masz obecnie i jak jeździsz bo ja się na to tez łasze ino do trampka

a jeszcze jedno do jakich predkosci dochodzisz na luźnym ? bo siłę uciągu ta opona musi mieć niesamowitą

c17 bedzie zdecydowanie lepsza na luznym :) e09 na asfalcie

ramires 12.01.2009 12:55

Pałeł, za chwilke będzie trzeba zrobić fan klub mitasa C-02 :D

pałeł 12.01.2009 13:53

plan przecież znasz :) a oponka ciekawa :)

majo 12.01.2009 15:41

zrobilem na niej ok 4- 5 tys , , 60/40 asfalt/teren myśle ze wytrzyma jescze w tym cyklu max 2 tys na asfalcie jak pisalem mozna jechac 110 , powyzej tej predkości zaczyna sie ostra walka :(w terenie ile masz odwagi:) przy 100 prowadzi sie nieżle:)
Ile wytrzyma przod E-09 a ile C-17 na szutrach i kamieniach??

Na mokrym asfalcie sie nie rozpedzalem za mocno:)

pałeł 12.01.2009 15:58

czyli miej więcej taki przebieg jak u mnie t63 jak utrzyma te 4kkm to i tak super chyba sobie założę :) jako następna

ramires 12.01.2009 17:34

T63 jest ok, sam wiesz, ja jestem ciekaw jak na odchudzonej mojej AT da rade C-02

Pawel_z_Jasla 13.01.2009 15:09

A więc z mojego pkt widzenia:
1. C-02 daje rade nawet na nie odchudzonej Afri ale tak po prawdzie to na błoto nadaje sie średnio i trzyma nieźle tylko na nowym bieżniku /mimo wszystko jednak znacznie lepiej jak E-09/. Na szutry, twardszy teren czy po prostu kamienie nadaje się idealnie. Co do wytrzymałości i przebiegu jaki na niej można osiągnąć nie będę się wypowiadał bo to głównie zależy od stylu jazdy i podłoża /mnie wytrzymywała 2-4 tyś. przy "mieszanej" jeździe - po stracie mniej więcej połowy wysokości kostki opona świetnie trzyma na suchym asfalcie ale niestety tylko na asfalcie i ewentualnie laitowym szuterku, kostki są "stożkowe" więc czym niższe tym szersze przez co mniej agresywne/.
2. C-17 jest niezła i w Afri da rade ale o "komforcie" należy zapomnieć, ta opona nadaje się max do 100km/h ale czasem latałem na niej znacznie powyżej tej wartości. Osobiście polecam C-19, jest zbliżona do C-17 ale mam wrażenie, że kostki są nieco "sztywniejsze" przez co moto o słusznej wadze mniej "pływa" na twardym.
3. Jak złoże drynde będę na tyle testował chyba Kende /miał być Michałek chyba AC-10 czy 12 ale koleś stwierdził, że Kenda na nasz błotnisty teren będzie lepsiejsza bo ma nieco wyższą i rzadszą kostkę/ a potem Dunlopa D-606, którego odebrałem w sobote /opona typu TwinDuuuuro w zalecanych proporcjach 80% teren, 20% asfalt, dostępna w USA ale może i na UE doszła/.

Aaaa no i na koniec - to co napisałem o Mitasach odnosi sie jedynie do motocykli użytkowanych "turystycznie" czyli w terenie, żeby nikomu do głowy nie przyszło na zestawie C-02 + C-fafnaście śmigać asfaltami np. po chorwackim wybrzeżu:oldman: - ZDROWIA i przemyślanych wyborów ;)

pałeł 13.01.2009 22:56

Pawle wielce cenie twoje zdanie i ja dołączam do grona mitasowego fana :) za nabyłem to oto cudo w bardzo fajnej cenie
http://img222.imageshack.us/img222/7084/dscf4499nv4.jpg
http://img222.imageshack.us/my.php?i...scf4499nv4.jpg

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:13.