![]() |
Cytat:
Ja tą naklejke miałem naklejoną inaczej i deko później zaczynało się czerwone pole. Cytat:
|
No i niestety, moja teoria potwierdziła się w praktyce :)
Ponieważ wymieniałem wałek zdawczy, a poprzedni mądrala przyspawał do niego zębatkę, musiałem kupić nową. Chciałem wymienić cały zestaw, ale żal mi się zrobiło bo łańcuch był w bardzo dobrym stanie. Łańcuch to Iris XR, więc całkiem ok. Wymieniłem przednią zębatkę i na początku było wszystko ok. Jedynie co zauważyłem to bardzo szybkie wyciąganie łańcucha, wymagał regulacji co 300 - 500 km. Zrobiłem na tym zestawie jakieś 2500 km i zaczęło się, podczas jazdy na wolnych obrotach silnik sprawiał wrażenie jakby chciał wyskoczyć z ramy. Szarpało tak niemiłosiernie, że myślałem iż skrzynia powiedziała Fuck - off. Po powrocie do domu i dźwignięciu motocykla na centralną okazało się , że łańcuch wisi jak szmata. Przy naciąganiu okazało się, że jest bardzo nierównomiernie rozciągnięty :( i lipa. Co więcej od tego szarpania zębatka zdawcza złapała zajebisty luz na wieloklinie. Wymieniłem cały komplet napędowy i jest idealny spokój nic nie szarpie nic nie naciąga się . W ramach testu wsadziłem tani łańcuch YBN za 250 zł, zobaczymy ile wytrzyma. Pozdrawiam. |
Iris to nie jest łańcuch w moim mniemaniu.
Za 250zł są x-ringowy DIDy. |
Tyle tylko, że mi chodzi o to, że rozciągną się bardzo nierównomiernie, poprostu przednia zębatka go " rozszarpała " :)
Który DID X ringowy kosztuje 250 zł ?? |
Ten najtańszy ;) na nim i na 4 przednich zębatkach zrobilem 42 000km i doszedłem chyba do 38 dołka
Co do irisa to rozumiem że ten pomysłowy gośc co przyspawał zębatke do wałka, oszczędzał też na łańcuchu i z takim łańcuchem już kupiłeś moto |
podos, no przecież sam pokazujesz na foto! :D
naklejkę (ktora powinna byc w zestawie!) naklejamy tak, zęby znacznik był na początku zielonego, a wymieniamy, jak dojdzie do czerwonego pola, wiec niekoniecznie przy 28. ząbku, nie? ale ja sie ciebie poslucham :bow: i wymienie przy 28., bo naklejki nie mam :( |
Właśnie że ta naklejka jest źle załozona. w rd07 nie zaczynamy od 18 dołka, bliżej 22 wiec do 32 mozna przepisowo jechac
|
łańcuch był w bardzo dobrym stanie, więc przebieg do zgonu rzędu 2500 km to śmiech na sali i raczej nie był spowodowany złą jakością łańcucha. Ten tajwański który założyłem teraz, po zrobieniu 700 km nie wykazuje nawet minimalnego zużycia, zobaczymy dalej.
Co do DID-a. DID- 525VX 124 ogniwa. - najsłabszy X-ring to cena detal - 356,25. A zalecany DID - 525VM2 124 ogniwa to już wydatek rzędu 449,00. złotych. Są to ceny z oficjalnej strony importera. Oczywiście biorąc pod uwagę rabaty wychodzi taniej, ale na pewno nie 250 zł Nie podaję specjalnie cen jakie ja robię dla forumowiczów, bo to nie miejsce na reklamę. Prawda jest taka, jak wymieniać łańcuch to najlepiej w komplecie, A jak łańcuch przeżywa zębatki, to najlepiej wkładać tańszy łańcuch i wymieniać częściej ale komplet. Oczywiście to tylko moje zdanie. |
Mój iris (sam go kupiłem :D ale to było z 7 lat temu ) wytrzymał, a w zasadzie jak z nim 9000km. Ale po przejechaniu 5000km kolejne km to była rzeźnia. Nie doczekał się nawet wymiany zębatki zdawczej.
No i niech każdy robi jak mu melodia zagra :) :Thumbs_Up: |
Cytat:
Odpowiadając na temat naklejki - taka przyszla z fabryki naklejona przez japończyków. A nie w zadnym zestawie do samodzielnego naklejania. Wszystkie łancuchy ktore miałem w okolcach 28 zęba był już tragiczne - krzywo powyciągane, ale bez rolek (wspomniany Iris) i niemiłosiernie hałasowały. Na żadnym nie dało sie jeździć więc szły do kosza. Fakt - byly używane niezgodnie z przeznaczeniem. Niestety dodatakowo efekt mogła potęgowac odwrotnie założona zebatka zdawcza. Ale o tym sie wypowiem zajadę kolejnego dida. Cytat:
|
Ale ja wcale nie twierdzę, że IRIS jest super. Po prostu sądzę, że nowa zębatka zgruzuje każdy łańcuch, nawet hiper wzmocnionego DIDa. No może ewentualne łańcuch załatwi szybciej zębatkę. Ale tak czy tak jeśli dwa współpracujące ze sobą elementy nie są dopasowane to coś musi puścić, oby nie był to wałek zdawczy :). Mnie przeraził luz który powstał pomiędzy zębatką, a wałkiem i jako, że mam świeżo wymieniony wałek to nie będę już kombinował z wymianą samych zębatek, tańszy ale komplet, niech się szybciej zużywa, ale wałek jest ważniejszy :).
|
nie zauważyłem żadnych zmian na wieloklinie.
To co, sugerujesz zeby dojzeszdzac zebatkę do konca - (15 tys?) i wywalac dobry łancuch? bedzie koło 24-25 dołka |
Poczytaj forum :Thumbs_Up: pisałem CI to już , bo z nie da się z Tobą zgodzić
|
Cytat:
|
Ja właśnie tak zrobię, dlatego założyłem tańszy łańcuch, nie będzie go szkoda :)
Chcę go przetestować na własnej skórze, gdyż ludzie mnie pytają co to jest warte, a skoro tym handluję to powinienem wiedzieć. Na forum nie znalazłem opinii na temat tych łańcuchów a cena jest bardzo fajna. Mówię o tajwańskich YBN. Pożyjemy, pojeździmy zobaczymy. A z ciekawości ile wytrzymuje druga zębatka zdawcza ?? |
1 2 3 i 4 zębatka tyle samo po ok 10 000km. YBN to proszenie się o kłopoty i nie prawda że nie było na forum. Dzieju o tym pisał
|
To sorry nie znalazłem, Lubię jednak sprawdzać na własnej skórze :). Jak coś będzie się z nim działo to po prostu go wywalę.
A co do zębatek to spróbuje jeszcze raz, może faktycznie była to wina łańcucha. |
z łańcuchami to tak jak z warunkami w których się jeździ ...
ryjąc 2k w piachu możesz wyrzucić bez odpowiedniego smarowania zarówno nowy łańcuch jak i zębatki ... a jadąc po asfaltach 50k z olejarką wywalisz tylko przednie zębatki ze dwie :) ... pamiętaj wypustem na zewnątrz :mur::haha2: |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
dlategął mam DIDa ... :D:D:D:D tego złotego i jakiś taki ładny jest :D:D:D:D a jak wylatam z piacha to łoooooliwię na maksa co by wypłuczyć :) jeszcze tylko muszę przetestować oryginalną zębatkę Hądy na przód - bo na innym motongu z takową większą kulturę ruszania zaobserwowałem - ale to prawie 140 PLN :( Na razie jakieś Sunstary :p latają na przedzie :) |
Testowałem IRISa ( kupując AT był założony) kultura pracy kiepska wytrzymał 10tyskm, rolki wytrzymały ale rozciągnął się do 49 dołka.
YBN lepszy od IRISa ale szoku nie ma , ot taki sobie zwykły łańcuch , wytrzymał 20tyskm rolki całe, rozciągnięcie do 49 dołka. Obecnie DID , po założeniu start na 8 dołoku i ....... po prostu cisza , kultura pracy wysoka , aktualnie ma 20tyskm i był podciągany o 2 dołki od nowości (1 dołołek po 1.5-2 tyskm , następny po ok 15tyskm , w tej chwili luz jest optymalny więc pewnie jeszcze ze 3 tyskm polata do podciągnięcia o 3 dołek). Cytat:
Trzeba tylko brać pod uwagę że faktycznie oryginalna dzięki gumie bierze na siebie obciążenie ale po przecholowaniu z przebiegiem dochodzi do zaniku zębów.Co w końcu spowoduje zabuksowanie zębatki na łańcuchu. W zwykłej zęby będą zawsze a jedynie pogłębiają się i zakrzywiają ale nigdy zębatka się nie obróci po łańcuchu. |
Cytat:
a co sądzicie o łańcuchu SFR? |
Co do IRISa moge powiedziec tyle co moj znajomy, dosiadajacy Afryki dobre 16 lat temu.
Kupil nowy lancuch i dlugo sie nim nie cieszyl. Goscil u niego raptem 8 tys km. Dodac trzeba ze komarytko uzywane bylo na ancfalcie!!! |
Cytat:
|
Cytat:
matjas |
Mam pytanie do właścieli rd 03. Przy zakładaniu tylnej zębatki podkładki śrub mocujących zębatkę dajecie pod nakrętkę, czy pod łeb śruby ? Z rysunków na fiszkach wynika, że pod nakrętki a u mnie było pod śruby. Jak powinno być ?
|
Pod nakrętki.
|
o to to... dzięki
|
W mojej babci coś pulsacyjnie rzęzi. Zarówno jak ciągnie, jak i na luzie. Zaczynając od prostych oględzin zobaczyłem, że łańcuch wyciągnął się na spince. Ma przejechane około 12 kkm i jest dopiero na 13 dołku. Wygląda na dobrze spasowany z zębatką oprócz tego jednego miejsca. Czy wymiana spinki załatwi temat?
|
a może zęby w przedniej zębatce masz już wyrobione-przekrzywione??
|
Panowie a ja mam inny problem nie mogę wsadzić ponownie wachacza nie mieści sie kuzwa a spróbuje jeszcze jutro. Odkręcę wachacz od amortyzatora i sprobuje wsadzic tak jak by te tulejki dystansowe tak to sie chyba nazywa byly za duże.
|
Albo zakładasz wahacz pod kątem, albo dystanse nie siedzą w gnieździe jak powinny i dlatego masz problem. Byle spokojnie i bez szarpaniny :)
|
Nowy napęd w końcu skończyłem i nowe klocki przód jutro po południu w trasę hura
|
Może ktoś się wypowiedzieć jak :dizzy:w końcu prawidłowo montować zębatkę zdawczą jedni piszą gzymsem tym wypukłym do silnika inni że ma być na zewnątrz. W Afripedii jest na zdjęciach że na zewnątrz,a później że do wewnątrz to w końcu jak ma być :dizzy:.
|
Napisami na zewnątrz
|
Ok dzięki - paniał.:Thumbs_Up:
|
Wymiana napędu, zakuty łańcuch, podane momenty. Jak się puści prędkość x2 na filmiku to nawet szybkie i łatwe się to wydaje.
|
Witajcie,
Tak niesmialo zapytam czy gumy zabieraka od crf1000 beda pasowaly do rd07a? Pozdro Edit: Kupilem uzywane gumy zabieraka do crf1000 i pasuja do xrv750 rd07a. Dla porownania pierwsze lepsze wyszukiwanie z allegro za nowe gumy: CRF1000 - 109zl XRV750 - 159zl Jak pasuja to nie ma co przeplacac. Pozdro |
Witam.
Mam pytanie. Moja ATAS ma już przejechane z jakieś 34k km i nadszedł czas na wymianę napędu. Pytanie pewnie banalne, lecz nie mogę jakoś znaleźć odpowiedzi, choć kilka ogólnikowych daje jakiś obraz. Proszę doświadczonych kolegów o potwierdzenie lub sprostowanie całości zabiegu. Wymieniamy całość napędu. - Przednia zębatka przykręcona na jedną śrubę. Z tego co ustaliłem odkręcam śrubę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara - jak zwykłą śrubę. Dokręcam z siłą 54Nm. - wałek przed wymianą zębatki smaruję Pastą smarem Optimol MP3 - tylną zębatkę 5 śrub dokręcam z siłą 100Nm - łańcuch nowy DID 525 ZVM-X zakuwam rozginając trzpień oczka do grubości 5,50-5,80mm Czy procedura jest prawidłowa i czy jeszcze muszę o czymś pamiętać?? |
Cytat:
Jak chesz i wyślesz mi na priv swoj adres e-mail to zeskanuję Ci jutro rano w pracy i wyślę |
Zostawiam troszkę wiedzy dla potomności.
RD07 + nie standardowy zestaw napędowy. Przelozenie zębatek 16/47 oraz łańcuch 124 ogniwa, to naciąg łańcucha po regulacji jest na nr 5. |
U mnie standard przełożenia a założyłem łańcuch nie wiedząc ile ogniw dali mi w sklepie i wyjściowo jestem na 15:) mam większy rozstaw osi więc maszyna będzie stabilniejsza w nadświetlnej. Myślicie że da się fabryczne ogniwo rozkuć i skrócić łańcuch czy też go zniszczę?
|
Skrócić się da tyle, że nowe ogniwo do zakucia trza dokupić.
|
Ja specjalnie wybrałem zapinkę. Pytam bo nigdy fabrycznego zakucia nie rozkuwałem i nie wiem czy tania zakuwarka podoła.
|
Przy rozkuwaniu spiłuj znaczy kątówką łeb nita i wybij. Ja nigdy nie robiłem zakuwarką wolę bawić się w ślusarza. :)
|
No pewnie. Banalne a nie pomyślałem o tym. Dzięki za pomysł.
|
Cytat:
|
I opiłki na trzeci szlif do środka:haha2:
|
Cytat:
|
Cytat:
Zapomniałem dodać wyżej, to nie każdy może zrobić. :D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:20. |