Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Zawieszenie RD 07A a jazda terenowa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1953)

rambo 24.10.2010 19:00

No właśnie afryka ma inaczej, chyba nie jest to enduro :D
tylny amor ma mieć 16atm, jak ma mniej też pływa po drodze i dobija

paku 24.10.2010 20:13

Chyba o różnych końcach motocykla mówicie :)

Kazmir 24.10.2010 20:37

To nie dobija tylko stuka na odbiciu

paku 24.10.2010 23:05

2 Załącznik(ów)
A takie cudo ktoś trenował ??

Wkłada się to to do lagi, siedzi nad końcu tłoczyska.
To taki tłoczek amortyzatorowy, ale dodatkowy.
Zmienia przepływy oleju. Podobno dobrze robi.

Cibor klv 25.10.2010 00:34

W mojej 03 też dobija przy wpadnięciu z większa prędkością w dziurę, zatem trzeba często ostro zwalniać przed dziurami ewentualnie dociążyć tył i pała, ale tak czy siak zawias nie wyrabia. Ostatnio na rajdzie podlaskim miałem okazję przejechać się LC8 i trochę byłem zaskoczony działaniem przodu w Kacie, który wydał mi się dość twardy w porównaniu z Afrą i nie wybierał tak dobrze drobnych nierówności, ale można było wpadać ogniem w dziury bez obawy utrat stabilności i że dobije. Moja 03 ma 20 lat, co jak co ale zawias już swoje zrobił i chodzi mi po głowie jakiś przeszczep co by poprawić maniery w terenie, bo właśnie zdecydowanie bardziej offowo używam motóra. Nawet wpadł mi w oko zawias od XT, wagowo 03 bez bambetli nawet podchodzi a i skok 250 mm nie do pogardzenia.

Kuba 25.10.2010 00:46

Cytat:

Napisał paku (Post 139206)
A takie cudo ktoś trenował ??

Wkłada się to to do lagi, siedzi nad końcu tłoczyska.
To taki tłoczek amortyzatorowy, ale dodatkowy.
Zmienia przepływy oleju. Podobno dobrze robi.

fajnie, gdzie można zanabyć?

hero 25.10.2010 01:06

Cena troszke wesola jak za kawal zelastwa ale, moze to cudowny kawal zelastwa wiec moze wart tego. Moze bo nikt na razie sie nie przyznal ze testowal i jakie ma z tego odczucia.
Niemniej link zamieszczam
http://www.intiminators.com/honda-af...timinators.php

paku 25.10.2010 01:06

google >> yss pd fork valve

te moje to wersja tajlandzka trochę tańsze

http://www.yss-australia.com/product...dforkvalve.php

jest też więcej o technice i montażu.

W skrócie - psuje się przepływ oleju przez oryginalne otwory robiąc kilka nawiertów w tłoczysku, tak że całość pracy oleju odbywa się w tym patencie.

Uzyskuje się regulację dobicia i odbicia - jedno olejem drugie śrubką.

bicio 28.10.2010 18:20

Chodzi mi po głowie jedna rzecz, a mianowicie czy lagi od KTM 950 adv dałoby radę wsadzić w oryginalne półki od AT? I czy możliwe jest zaadaptowanie do tego zacisków i oryginalnego koła z tarczami? Może ktoś się nad tym zastanawiał, robił przymiarki?

Pozdrawiam

paku 28.10.2010 18:48

Ja się dołączę z pytaniem czy w ogóle są jakieś lagi które można od razu włożyć w półki AT - żeby nie bawić się we frezy i inne takie ?

Kuba 28.10.2010 22:30

każde, które mają średnice taką jak lagi od AT :) więc nic sensownego. Uważam, że do AT laga musi mieć nim 45mm, żeby był sens zmieniać- czyli nie będzie pasować, AT ma chyba 43...

bicio 28.10.2010 23:39

Mam możliwość pobawić się we frezowanie otworów w półkach, a z tego co się przyglądałem, to w afri można je rozfrezować o kilka mm; stąd pytanie.

wieczny 28.10.2010 23:45

Jeśli życie Ci nie miłe to sobie frezuj...

Misza 28.10.2010 23:46

Z tym rozfrezowywaniem bym nie przesadzał. Nie mam nic przeciwko kombinacjom, wrecz przeciwnie i niby można ująć materiału trochu ale to proszenie się o konkretnego dzwona już.... :/

Kuba 29.10.2010 13:28

w zasadzie kilka "dziwnych" patentów już było na forum i na razie wszyscy ich posiadacze maja się dobrze ;)

bicio 29.10.2010 14:47

Dzięki za troskę, ale zapewniam, że nie mam skłonności samobójczych;). Rozważania póki co są natury czysto teoretycznej, po dzwonie muszę robic przód i mam do wyboru prostowanie oryginalu, albo jakiś przeszczep w rozsądnej cenie. Waham się mocno i szukam optymalnego rozwiązania. W każdym razie doceniam sugestie.

Na oku coś takiego:
http://cgi.ebay.de/Ktm-gabel-wp-extr...item1e5f464b9c

http://cgi.ebay.de/WP-Extrem-Gabel-K...item2a0b407d3c

http://cgi.ebay.de/HUSQVARNA-MARZOCC...item2eb0c957e7

Pozdro

motormaniak 29.10.2010 15:05

Fajne - te ostatnie starsze od Twojej afryki.. Zabytek.
Extremy - fajne , ale... Czy zauważyłeś że każdy nowy motocykl off-road ma UPsa. Ostatnie na klasycznym zawieszeniu to były chyba XR 65O..i były krytykowane za zawias. Nie lepiej Takiego WP 48mm z kata 2003-2007. Są dosyć dostępne..

Jaro-Ino 29.10.2010 20:57

Ja dokonałem przekładki do trampka Xl 600V z afryki RD04. Półki, lagi, koło. Inaczej się jeździ, ale dokładnie czy lepiej czy gorzej to trudno mi póki co powiedzieć, bo jechałem przed chwilą. Ciemno, zimno, duży ruch. Hamulce na pewno skuteczniejsze, Mitas E08 Nie zrywa przyczepności mimo nierozgrzania. Zawias na dziurach bardziej miękki, bo w trampku miałem zalany olej 10W, tutaj jest 7,5. Płynniej się jedzie, czy pewniej, będę testował jutro.
Tak przy okazji zapytam: dlaczego hamulce działają tak, że przez większą część ruchu dźwigni motocykl tylko delikatnie zwalnia, a dopiero pod koniec łapie ostro i hamuje skutecznie? Czy to, że mam pompę od jedno tarczówki ma aż takie znaczenie? Stary płyn hamulcowy?

Edit: przy hamowaniu bardzo nurkuje mi przód. Dopompowanie poprawi sytuacje, czy muszę zmienić olej na bardziej gęsty? albo jeszcze coś innego zrobić?

motocykle24_pl 01.12.2010 02:17

Koledzy ja dorzuce swoje 3 grosze w sprawie tych zaworkow do odpowietrzania. Co prawda AT mam w sumie od niedawna ale smigam na codzien KTM EXC 525 i tam takowe zaworki sa. Co prawda w postaci srubek odpowietrzajacych lagi a nie same zaworki akcesoryjne... ale... Pisze w instrukcji od KTM'a wyraznie, ze "przednie lagi odpowietrzac po kazdej jezdze gdy motocykl stoi na cetralce lub stolku!!! Czyli kolo przednie swobodnie zwisa a sprezyny sa odprezone. I tak to z powodzeniem stosuje od lat wg tego co "austriacki Hans" napisal...
pozdrawiam
Robert

Kuba 01.12.2010 10:13

Cytat:

Napisał motocykle24_pl (Post 147032)
Koledzy ja dorzuce swoje 3 grosze w sprawie tych zaworkow do odpowietrzania. Co prawda AT mam w sumie od niedawna ale smigam na codzien KTM EXC 525 i tam takowe zaworki sa. Co prawda w postaci srubek odpowietrzajacych lagi a nie same zaworki akcesoryjne... ale... Pisze w instrukcji od KTM'a wyraznie, ze "przednie lagi odpowietrzac po kazdej jezdze gdy motocykl stoi na cetralce lub stolku!!! Czyli kolo przednie swobodnie zwisa a sprezyny sa odprezone. I tak to z powodzeniem stosuje od lat wg tego co "austriacki Hans" napisal...
pozdrawiam
Robert

Okej. Ale w swojej 07a zaworków nie masz. Kompromis inżynieryjno-marketingowy?

Franz 02.12.2010 10:45

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 140787)
Ja dokonałem przekładki do trampka Xl 600V z afryki RD04. Półki, lagi, koło. Inaczej się jeździ, ale dokładnie czy lepiej czy gorzej to trudno mi póki co powiedzieć, bo jechałem przed chwilą. Ciemno, zimno, duży ruch. Hamulce na pewno skuteczniejsze, Mitas E08 Nie zrywa przyczepności mimo nierozgrzania. Zawias na dziurach bardziej miękki, bo w trampku miałem zalany olej 10W, tutaj jest 7,5. Płynniej się jedzie, czy pewniej, będę testował jutro.
Tak przy okazji zapytam: dlaczego hamulce działają tak, że przez większą część ruchu dźwigni motocykl tylko delikatnie zwalnia, a dopiero pod koniec łapie ostro i hamuje skutecznie? Czy to, że mam pompę od jedno tarczówki ma aż takie znaczenie? Stary płyn hamulcowy?

Edit: przy hamowaniu bardzo nurkuje mi przód. Dopompowanie poprawi sytuacje, czy muszę zmienić olej na bardziej gęsty? albo jeszcze coś innego zrobić?

Logiczne jset ,ze musisz dać pompę hamulcową od RD04 /07
Inna jest wydajność .
Nielogiczne ,ze piszesz o starym płynie hamulcowym. Czyśbyś nie wymienił przy okazji przekładki ?
Dając przód Rd 04 ,trzeba wymienić tył na RD 04/07 lub sporo opuscić przód. Ma być poziom.
Dlaczego nie przemyślaleś , lub nie dowiedzaiałeś się jak to prawidłowo się robi.

Lepszym rozwiązaniem było dać zawiech od Hondy XR
KTM 620/640
lub Marzochchi Magnum od Huski, czy Baghiry
Pozatym w trampku wystarczy jedna duża tarcza 300 lub 320 mm. Nie jest to motocykl ciężki.
By zawiech dobrze wybierał wazna jest mała masa nieresorowana.

Jaro-Ino 02.12.2010 12:36

Cytat:

Napisał Franz (Post 147236)
Logiczne jset ,ze musisz dać pompę hamulcową od RD04 /07
Inna jest wydajność .
Nielogiczne ,ze piszesz o starym płynie hamulcowym. Czyśbyś nie wymienił przy okazji przekładki ?
Dając przód Rd 04 ,trzeba wymienić tył na RD 04/07 lub sporo opuscić przód. Ma być poziom.
Dlaczego nie przemyślaleś , lub nie dowiedzaiałeś się jak to prawidłowo się robi.

Lepszym rozwiązaniem było dać zawiech od Hondy XR
KTM 620/640
lub Marzochchi Magnum od Huski, czy Baghiry
Pozatym w trampku wystarczy jedna duża tarcza 300 lub 320 mm. Nie jest to motocykl ciężki.
By zawiech dobrze wybierał wazna jest mała masa nieresorowana.

Zawieszenie od RD04 było na rękę, bo nie trzeba było nic rzeźbić- przekładka plug & play. To, że wystarczy jedna duża tarcza nie znaczy, że 2 nie będą hamować ;) Wymieniłem płyn w układzie i wyczyściłem wszystko smarując tłoczki i odpowietrzając wszystko dokładnie i pompa z PD06 daje rade. Wydajność jest wystarczająca. Tyłu zmienić nie zdążyłem, ale na max skręconej sprężynie nie było aż takich różnic poziomów. I trzymać się będę wersji, że trampek jest ciężkim motocyklem. Może nie jest to 400kg Harley, ale jak na enduro wykorzystywane w terenie jest jednym z cięższych, tym bardziej porównując to do crossów. Co to jest ta masa resorowana i nieresorowana?

podos 02.12.2010 12:39

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 147259)
Co to jest ta masa resorowana i nieresorowana?

to co sie nie buja jak bujasz motorem to jest nieresowowana. :dizzy:

Lepi 02.12.2010 13:01

Ładnie to ująłeś. Ja bym powiedział, że to co miedzy resorem i dupą jeźdźca jest masą resorowaną. W sumie jeźdźca też się do tej masy wlicza.
Teoria mówi, że im większy stosunek masy resorowanej do nieresorowanej tym komfort większy. Więc można zmniejszać jedną lub zwiększać drugą ;)

Franz 02.12.2010 13:03

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 147259)
Zawieszenie od RD04 było na rękę, bo nie trzeba było nic rzeźbić- przekładka plug & play. To, że wystarczy jedna duża tarcza nie znaczy, że 2 nie będą hamować ;) Wymieniłem płyn w układzie i wyczyściłem wszystko smarując tłoczki i odpowietrzając wszystko dokładnie i pompa z PD06 daje rade. Wydajność jest wystarczająca. Tyłu zmienić nie zdążyłem, ale na max skręconej sprężynie nie było aż takich różnic poziomów. I trzymać się będę wersji, że trampek jest ciężkim motocyklem. Może nie jest to 400kg Harley, ale jak na enduro wykorzystywane w terenie jest jednym z cięższych, tym bardziej porównując to do crossów. Co to jest ta masa resorowana i nieresorowana?

Jeśli wykorzystujesz to w terenie , tym bardziej popełniłes "fapa"
Nie bede się rozpisywał bo i tak wiesz lepiej :D
Przy zawiechu XR też nic ne rzeźbisz.Przekładka plug & play :)

Tu masz z netu trochę wiecej o masach niż napisał Lepi

Zmniejszanie masy nieresorowanej (koła, tarcze etc.) ma dużo większy efekt dla osiągów pojazdu niż redukcja masy resorowanej (rama, silnik, owiewki,). W świecie wyścigowym projektanci zazwyczaj stosują współczynnik 8. Np. redukcja masy 1 kg w kole daje te same efekty co redukcja 8kg masy resorowanej. Dzieje się tak na skutek następujących czynników:

Hamowanie/Przyśpieszanie
Siła wymagana do toczenia koła wzrasta wraz ze wzrostem masy koła. Tak samo jest w przypadku hamowania - do zatrzymania koła cięższego jest wymagana większa siła niż do zatrzymania koła lżejszego. Z tego wynika iż lżejsze koła poprawiają przyśpieszanie i skracają dystans hamowania motocykla. Jako że do ruszania i zatrzymania potrzeba mniej energii to efektem jest również ograniczenie zużycia paliwa - lecz rzadko jest to zauważalne ponieważ kierowca po prostu wykorzystuje nowy potencjał motocykla.

Efekt żyroskopowy
Redukcja masy koła zmniejsza również efekt żyroskopowy koła. Gdy koło się obraca duży efekt żyroskopowy powoduje trudności w zmianie kierunku jazdy, natomiast jeżeli masa koła ulegnie zmniejszeniu to łatwiej będzie przerzucać motocykl z jednego złożenia w drugie. Niemal każdy na lekcji fizyki trzymał kręcące się koło na osi i zauważył opór przy zmianie kierunku koła. Opór ten zmniejsza się wraz ze zmniejszeniem masy koła. Jak widać masa koła ma elementarny wpływ na prowadzenie motocykla.

Promień Żyroskopowy
Dotyczy to raczej sposobu konstrukcji koła niż samego ograniczenia wagi aczkolwiek efekt końcowy jest całkiem podobny. Efekt żyroskopowy jest zależny od odległości masy od środka koła. Im większa ta odległość tym większy efekt. W celu poprawienia osiągów - konstruktorzy starają się skupić większość masy blisko środka koła; projektując jak najlżejsze obręcze i odpowiedni kształt szprych.

Zdecydowanie lepiej zrobić tak - Transalp 600 , lub zostawić oryginał
Jeśli chcemy poprawić fabrykę , to przynajmniej jej nie psujmy

Jaro-Ino 02.12.2010 13:50

Cytat:

Napisał Franz (Post 147267)
Jeśli wykorzystujesz to w terenie , tym bardziej popełniłes "fapa"
Nie bede się rozpisywał bo i tak wiesz lepiej
Przy zawiechu XR też nic ne rzeźbisz.Przekładka plug & play

Rozwiń wypowiedź. Nie mówie, że wiem lepiej, a chętnie zdobędę dodatkową wiedzę, która może się przydać w przyszłości. Mówie tylko, że subiektywne odczucie możliwości terenowych motocykla zmieniło się na plus. W terenie przestałem dobijać i miałem większy prześwit i skok. Ale chętnie się dowiem w jakim kierunku iść w przyszłości :)

Franz 02.12.2010 14:23

przód j .w.w
a co z tyłem ?

Jaro-Ino 03.12.2010 03:12

No tył został w standardzie, ale skręcony na twardo napięciem wstępnym sprężyny na max, co powoduje, że tył stoi wyżej. Wiem, że to nie załatwia sprawy, ale na wszystko niestety nie stać :(

Franz 03.12.2010 10:58

Najprościej i najtaniej na razie podnieść kośćmi

jest to lepsze niż skręcenie amora na max

http://www.adventure-enduro.de/motor...rbein-lang.php

http://translate.google.pl/#de|pl|

http://www.adventure-enduro.de/motor...ein-lang04.jpg

rambo 03.12.2010 11:52

Kuba robi kości :Thumbs_Up:

Jaro-Ino 03.12.2010 17:18

A ja już nie mam trampka ;) Ale kiedyś zakombinuje coś takiego. Miałem w planie tej zimy, ale nie wyszło :)

Adagiio 05.12.2010 20:06

Boano zrobił promocyjną ofertę do końca grudnia na saksa 48 mm do Africi za jedyne 1790 eurasów , jak by kogoś interesowało :haha2:

graphia 05.12.2010 20:24

A jaka cena obowiązywała przed promocją? A co mają do trampka 650?

Cibor klv 05.12.2010 22:24

Toż to prawie darmo...:haha2:

Adagiio 06.12.2010 09:02

Zawieszenie stosuje się to samo co do AT tylko adaptery do tracz i sztycza się zmieniają , oprócz zawiechy mają to : http://www.boano.com/special.asp?id=72&mod=no Nie wiem jaka cena była wcześniej , dostałem od nich mejla z promocjami , zostawiłem tam trochę kasiory , teraz mi spam przysyłają od czasu do czasu .

Cibor klv 06.12.2010 23:55

Taka zawiecha i kewlarowy zbiornik paliwa są na mojej liście pilnie potrzebnych gadżetów... tylko kto za to zapłaci ?? - pan..? pani...? podatnicy ? parafianie..?

Cibor klv 28.02.2011 20:55

Ponoć nie trzeba kombinacji z przeszczepami, a wystarczy sprezyny progresywne i do tego takie cuś http://www.intiminators.com/honda.php

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:36.