Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Wymiana i regulacja łożyska główki ramy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2078)

podos 20.10.2009 16:03

Cytat:

Napisał mrdracul (Post 80232)

Bardzo fajne ale wewnętrzne bieżnie nie mają niestety rantu umozliwającego zdjecie ich ten sposób w ten sposób (05:54)

paku 20.10.2009 18:42

Cytat:

Napisał mrdracul (Post 80232)

SUPER STRONKA :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

Izi 21.10.2009 01:03

Cytat:

Napisał podos (Post 80233)
Bardzo fajne ale wewnętrzne bieżnie nie mają niestety rantu umozliwającego zdjecie ich ten sposób w ten sposób (05:54)

Podos po zdjęciu rolek mają, ale ten sposób działa w At tylko w 18% przypadków :) są inne sposoby oraz ściągacze do tego typu przypadków

podos 21.10.2009 10:42

ano OK, mialem na mysli oryginaly Hondowskie. Sciagacz mialby sens jak masz serwis, i robisz to co chwilę. A tak?

Izi 21.10.2009 14:42

Cytat:

Napisał podos (Post 80388)
ano OK, mialem na mysli oryginaly Hondowskie. Sciagacz mialby sens jak masz serwis, i robisz to co chwilę. A tak?

a tak masz w ryj
przecież wiesz

Dzięgiel 10.11.2009 00:13

Cytat:

Napisał podos (Post 79961)
czy moge twój opis dać do Afripedii jako uzupelnienie artukułu? Nie masz jakis fotek?

Przepraszam że dopiero teraz, postaram się zrobić zdjęcie pociętego łożyska i zamieścić w tym wątku...a do Afripedii wrzucać można rzecz jasna...nie mam nic przeciwko. Pozdrawiam.

nurek 10.11.2009 13:46

Do rozcięcia starej bieżni polecam technika dentystycznego.Mają mikrosilniki i tarcze do obróbki stali -każdej nawet tytanu. Usługa dośc nietypowa ale zapytac warto.

Dzięgiel 11.01.2010 18:41

Zdjęcia bieżni łożyska główki ramy po masakrze piłą mechaniczną i nie tylko... :)

Jako, że obiecałem juz wcześniej zdjęcia zmasakrowanej bieżni łożyska główki ramy przesyłam linka do galerii na picasie...jest kilka zdjęć. Dodatkowo dokładam zdjęcie uszczelki zbiorniczka płynu hamulcowego w celu przedstawienia jaki wpływ na gumę ma płyn hamulcowy - kształt mnie rozbawił :)

http://picasaweb.google.pl/pawel.dzi...eat=directlink

Pozdrawiam i życzę przyjemności przy tej wymianie :)

podos 12.01.2010 10:00

Kształt uszczelki jest w pożądku. Mam tak samo.

Troche inaczej wyobrażałem sobie rozcinanie bieżni....
Nie obraź się, ale nie bedziemy go raczej proponować w Afripedii :)

PS: Jak się przyjrzeć to widać, że w końcu pękło....

Dzięgiel 12.01.2010 10:18

Nie obrażę się bo nie ma o co. Zdaje sobie sprawę, że wygląda to mało estetycznie i krajobraz jest jak po wojnie. Robiłem to pierwszy raz i teraz już wiem jak wymieniać to następnym razem. Zdjęcia przedstawiają bieżnię po kilkunastu próbach gdzie dopiero ostatnia okazała się skuteczna (nacięcie prowadzące z lewej górnej strony do prawej dolnej) Gdybym zastosował tę technikę od razu nie byłoby ani problemu ani śladów tej masakry.

Pokazuję, to co zrobiłem, w ramach przestrogi (mimo tego, że sztycy nie uszkodziłem w najmniejszy sposób). Techniki, które wypróbowywałem przy zdjęciu bieżni były radami osób pracujących w warsztatach motocyklowych tak więc...próbowałem. Dremel poradził koleś w serwisie Hondy w Poznaniu - zadziałało dopiero to i wiem że takiej metody będę używał następnym razem. Zdjęcia mogą posłużyć jako przykład - jak tego nie robić jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć :)

podos 12.01.2010 10:34

Jasne - o to chodzi! Uczymy sie od siebie no nie?
Jeszcze napisz co to drapel - bo pan google nie wie: http://images.google.pl/images?hl=pl...tart=0&ndsp=18

raf 12.01.2010 10:55

Może dremel?
http://www.248am.com/images/dremel300.jpg

Dzięgiel 12.01.2010 12:41

Cytat:

Napisał raf (Post 93381)

Ups...no to się nie popisałem...sorry dremel się to urządzenie nazywa. Zwracam honor...dla mnie to szlifierka tylko że z małą tarczą ;P

nurek 13.01.2010 14:55

No ja tym tnę od zawsze.Mówiłem... technik dentystyczny pasują nawet frezy.

kuntakinte 26.01.2013 23:26

Mam wlasnie przedemna pierwsza wymiane lozyska glowki ramy w Afryce (w strarych Vespach robilem to kilka razy i jest bardzo proste). W afripedii jest swietny opis na model rd07. Sa jakies duze roznice w metodzie wymiany lozyska pomiedzy RD07 a RD04, czy roznia sie poprostu tylko zewnetrzna obudowa plastikowa czachy itd?

mad_leaf 30.04.2015 10:34

Znalazłem w wawie łożyska NTN kulkowe w rozmiarach do główki ramy. Dokładnie takie jak oryginały. Pytanie jaki rozmiar mają mieć uszczelniacze bo nie znalazłem nigdzie? A przydał by się komplet.

Dzieju 30.04.2015 15:25

Jesteś pewien? Bo łożysk znormalizowanych z 1 mm różnicy na wewnętrznej to można na kilogramy po parę zł kupować a w AT jest właśnie ten jeden mm inaczej.
Pochwal się , jak już piszesz, gdzie one są.

Robin 12.10.2015 17:37

Szybkie pytanko, którą stroną idzie nakrętka koronkowa - odsadzeniem do dołu (w stronę łożyska) czy do góry?
Nie spojrzałem przy zdejmowaniu i teraz drapę się po głowie.

KORNIK 12.10.2015 19:25

Do dołu.

Robin 12.10.2015 19:32

dzięki

magicl 12.10.2015 20:05

1 Załącznik(ów)
Hooja prawda bo idzie jak na rysunku:

KORNIK 12.10.2015 22:49

1 Załącznik(ów)
No u mnie wygląda to tak, ale ja mam RD04.

slafo 13.10.2015 01:16

z obydwóch wynika dokładnie to samo :D jeśli chodzi o łożyska i uszczelniacze. A nakrętka ?

Robin 13.10.2015 08:44

czyli jednak odsadzeniem do góry jak rozumiem.

Dzieju 13.10.2015 14:43

Przecież najzupełniej logicznym jest by powierzchnia styku nakrętki z trzymaną powierzchnią była jak największa.

Robin 13.10.2015 18:45

Tulejka pod ta cienka podkladka przeciwkurzowa jest dokładnie tego samo rozmiaru co odsadzenie na nakretce koronkowej - i to mi dało do myślenia.

Cassini 13.10.2015 20:18

Zapewne chodzi o takie łożysko NTN http://rolling.hu/kepek/sf05a26.jpg
i to jest jak oryginał ale 3 krotnie taniej sam takie montowałem bo jest 100 razy precyzyjniejsze i ma mniejsze opory od stożkowego. Jak ktoś chce mogę załatwić takie po 48zł szt.

Robin 13.10.2015 20:30

podobne - też kulkowe

peter8700 15.06.2017 18:25

Pytanie, bo się pogubiłem.
Afripedia podaje wysokość łożyska 16mm, na stronie larssona jest 15mm, numer łożyska 32005 - w sklepach podają 15.
Jaki jest wymiar tych łożysk w AT? Mój model 07A - ale to chyba nie ma znaczenia.

Czy afripedia podaje błędny wymiar?

szynszyll 18.06.2017 20:43

cassini piszac o 100x wiekszej precyzji masz na mysli klase wykonania czy wlasne 'widzi mi sie'?

drugie pytanie: rozpoznasz w postoju czy w ruchu motocykl z lozyskami kulkowymi i stozkowymi?

jezeli na oba moje pytania odpowiedz brzmi: nie to nie kumam Twojej wypowiedzi.

p.s. hitem pozostanie jednak dla mnie Twoj sposob wymiany lozyska walka zdawczego :)

Prince 18.06.2017 21:24

Sranie w banie. Zwyczajnie można było podać symbol. Ale akurat Z NTN to Cassini przeszarżował.

szynszyll 19.06.2017 00:18

ja zakladam larssonowskie stozki made in japan. nie mialem reklamacji. z allballs mam bardzo zle doswiadczenia. bardzo zle.

czasem ze szwajcarow wyjmuje lozyska kolkowe. 50-60 tys i juz jest przeskok. ale wg mnie to doskonaly wynik. jak glowka w ciezkim enduro zrobi 50 tys km to wg mnie jest bdb jakosc.

PokemonTC 21.07.2017 19:41

Aby nie zakładać nowego tematu. Czy ktoś mi poda link do sklepu ( do konkretnego modelu ściągacza) aby zakupić ściągacz do łożysk główki ramy? RD07a. Nie kupuję go dla siebie na jedna wymianę ale mam zaprzyjaźniony zakład który kupi dla siebie a mi tylko pożyczy ;-)

szynszyll 21.07.2017 23:12

instrukcja nie przewiduje takiego narzedzia. twardy rowno obciety pret o odpowiedniej srednicy. tak jest to opisane w manualu.

matjas 22.07.2017 07:02

Ja akurat ostatnio natknąłem sie pierwszy raz na narzędzie do wyjmowania bieżni lozysk gr.
Z tel pisze to nie będę teraz szukał ale ma to formę rury około 40cm z pobijakiem z jednej strony a druga jest zrobiona na odwrócona parasolkę, rozcapierzona. Ściska sie to i wkłada od góry usuwając dolna bieżnie i per analogia górna od dołu.

Pręt jakikolwiek by nie był doprowadza do rozkalibrowania gniazd bo bieżnia przy wybijaniu z jednej strony zawsze będzie mieć tendencje do kantowania sie w przekroju.
Oooooczywiscie ze można i prętem ale pytanie jest o narzędzie ;)

Można poszukać w gugle steering head bearing race removal tool i zrobić sobie na wzór.

M

Prosze:

https://www.google.pl/search?q=steer...njJ3oQmmTbztM:

Dzieju 22.07.2017 08:15

Ten niby przyrząd/narzędzie to nic innego jak 4 pręty na raz.
Niemal każdą rzecz można przerobić na narzędzie nawet specjalistyczne.
Kawałek pręta leżący na półce jest tylko prętem ale po przygotowaniu do danej czynności jest już narzędziem.
Co do rzekomego rozkalibrowywania gniazd to masz rację ale tylko w przypadku bezmyślnego korzystania ze zrobionego narzędzia.
No ale jak ktoś nie myśli co robi to i pompować kół nie powinien.
Niezliczoną ilość razy "produkowałem" przyrządy czy narzędzia do danej czynności z którą akurat musiałem sobie poradzić bez jeżdżenia po sklepach i szukania tych specjalistycznych.
Ostatnio wymieniałem tuleję w tylnym zawieszeniu Vectry która ponoć nie da się wymienić bez kosztownych demontaży wahaczy.
No i popatrz przyrząd specjalistyczny zrobiony z kawałka rury ,mocnej śruby i talerzyka poradził sobie ku zdziwieniu "nowoczesnego mechanika" który potrafi tylko specjalistycznym sprzętem pracować.
Dlatego nie negujmy prostych i skutecznych rozwiązań skazując się tylko i wyłącznie na super narzędzia prosto z półki w sklepie.
No tak , tylko idąc do sklepu po gotowca nie trzeba myśleć a i tak można zepsuć to co się chciało naprawić.

szynszyll 22.07.2017 09:29

1 Załącznik(ów)
znam to narzedzie matias ale w wielu przypadkach sie nie sprawdza bo masz wewnetrzny stalowy rant wewnatrz glowki i lozysko jest w nim osadzone. jest tak na przyklad w ta650 i gdyby nieuwaznie uzywac tego pobijaka to narobisz sporo szkod. w innych ramach - glownie alu masz tylko naciecia w dwoch przeciwleglych miejscach i tez tego nie uzyjesz.

jak lozsyko wystaje dostatecznie duzo to pret z chromoniklu i mloteczek. jak nie ma dosc rantu ( kawasaki er5) to kladziesz duza podkladke chwytasz tigiem do biezni i puk puk...

KORNIK 22.07.2017 13:00

2 Załącznik(ów)
Używam w zależności od średnicy takich ściągaczy i w większości przypadków (pomijając takie o których pisze Szynszyll) dają radę.

MotoMarcin 24.07.2017 17:30

Mam trochę inne pytanie przy wymianie łożyska w zakupionej prostej półce "udało" mi się naciąć sztycę - trudno... ale mam drugą ale z krzywą półką - pytanie jest następujące czy sztyce da się wymieniać czy prościej jest kupić inną półkę ?

Edit. Dobra widzę że nikt nie wiedział lub nie chciał wiedzieć, więc dla tych co będą szukać kiedyś - tak sztyce da wymienić polecam firma Tecrol TLT Motor z Międzyrzecza Górnego k.Bielska Białej się tym zajmuje koszt samej wymiany ok. 50 zł

smigacz 23.08.2017 21:01

Moi drodzy Czarnuchy mam mały problem z pierscieniami uszczelniającymi łożyska główki ramy. Ostatnie pojechałem prosto na łuku wjazdy na most na Sanie i zjechałem po całkiem fajnej skarpie. Zcentrowały mi się lekko lagi (objaw skośna kiera). Rozebrałem wszystko i postanowiłem zobaczyć łozyska i ....wypadły śruty z łożysk główki ramy. Wygląda że byłe jeszce oryginalne KOYO (afra ma 65 tys Przebiegu). Postanowiłem zmienić na wałki JMT. Dostałem Łozyska z osłonami rzekomo dedykowane do 1996 rocznika
Jedna osłona większa śred. zew ok 55 z gumą wewn 31 druga mniejsza 48 x 26
Pomierzyłem oryginał (na szczęście jeden się zachował niemal nienaruszony zew 52 na 26wew . Oryginał pasuje na obie strony czyli dół i górę. Drapie się w głowę, napisałe do gościa , że mi chyba nie ten model podesłał.
Co o tym myśleć łożysk nie rozpakowałem by w razie czego móc odesłać.
Pozdro i czekam na jakąś mądrą poradę:vis:

motomax 23.08.2017 23:37

W większości pudełek są własnie niepasujące uszczelniacze,dlatego te zamawiam w Hondzie no i zbieram całe nie uszkodzone... mało tego jeżeli już spasują to są tak zrobione że ocierają o koszyk łożyska tym samym blokując jego ruch..

niestety taki los

Śmigacz duże uszczelnienie na górę,ale powinno być 26mm tyle co średnica sztycy.. w razie w mam takie uszczelnienia.

Co do specjalistycznych narzędzi... hm... nie do końca są takie specjalistyczne bo w większości motocykli niestety nie zdają egzaminu..

mam widełki rozkręcane z hartowanymi końcówkami w kształcie stopy i jak na razie sie taki pacjent nie trafił co by mu rady nie dały.. koszt około stówy

te specjalistyczne są lichej jakości made in prc za 600zł nie dziekuję...

smigacz 24.08.2017 00:56

Dzięki za podpowiedz. Tak myślałem, że pewnie skończy się to odesłaniem kompletu bo coś tu nie banga. Pozdro i do zobaczenia

szynszyll 24.08.2017 01:05

komplet masz jedyny sluszny. po prostu producent zle je kompletuje. pozostaje Ci zamowic sam uszczelniacz w hondzie koszt nie jakis kosmiczny. w zestawach JMT sa solidne japonskie lozyska.

PokemonTC 01.08.2018 19:25

Idealnie do wybicia bieżni łożysk nadaje się łyżka do opon taka z kluczem 24. Wczoraj wybijałem i poszło jak ta lala. Polecam

matjas 01.08.2018 19:35

Cytat:

Napisał PokemonTC (Post 593592)
Idealnie do wybicia bieżni łożysk nadaje się łyżka do opon taka z kluczem 24. Wczoraj wybijałem i poszło jak ta lala. Polecam

Wybijając jedzcie po obwodzie naprawdę po trochę. Po paru wybiciach na chama otwór traci wymiar i zaczyna się pier... lenie o Loctite.
Opalarka zawsze trochę pomoże.

M

szynszyll 01.08.2018 19:52

zawsze zagrzac solidnie i sprawdzic CZY NIE MA KOLNIERZA!!!. czasem jest i ludzie napierdalaja gnac kolnierz jak w TA650 a nie w lozysko.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:09.