![]() |
Cytat:
R2D2 jak postępy w pracach?? zmajstrowałeś już coś? mam nadzieje że do zimy się wyrobisz:Sun: |
Cytat:
|
Nie zakladalem nowego tematu i napisze tu.
Siadam jutro do poczynienia voltomierza , miernika temperatury ( 1 kanal ) jako ze czasu nie mam wiec projekt wypasionego komputera odkladam na zime. Zaden z testowanych woltomierzy ( kupnych , gotowych ) nie dziala poprawnie , a i temperatura sie przyda. Zrobie to w miare szybko ale z obudowa bede mial problem. Mam nadzieje ze jutro ,pojutrze cos gotowego wam pokaze. Kosztow na razie nie znam , ale powinno byc przyzwoicie. mam w zanadrzu jeszcze jeden ciekawy patent ktory wymaga sporego nakladu pracy i sprzetu do jego wykonania ale to pozniej . |
noto bylo by gites jakis maly woltomierzyk miec gdzies a aferce, zwlaszca jesli bedzie popranie dzialal :)
|
Cytat:
|
Cytat:
jak bede mial chwile rozbiore zegary i zobacze czy ustrojstwo da rade wsadzic na dole tarczy obrotomierza.Byc morze da rade wyciac w tarczy prostokacik na wyswietlacz :). |
Myster Podos napisał że wytłumaczy jak poprawnie zamontowac woltomierz (np taki eqqus), wiec grzecznie pytam i słucham cierpliwie:):friday::beer:
|
R2D2 spokojnie czekam na Twoją wersję woltomierza cyfrowego. Liczę żę bedzie to najmniejsza konstrukcja z dostępnych. Wszystkie które napotkałem mają 4,5 - 5 cm szer i co najmniej 2,5 wysoko.ści. Liczę na ciebie... Najfajniej mi pasowałoby tam gdzie bezpieczniki. Gdyby był podobnej wielkości, każdy spokojnie by mógł go przykleić do pokrywy bezpieczników. Pokrywa byłaby nadal zdejmowalna. Tzn. mam RD 03 i nie wiem czy tam (na dole miedzy zegarami obrotomierza i szybkościomierza, tak jak na focie X-mena) w innych modelach jest ta skrzynka...?
|
Andrzeju nie pomyślałeś o pewnej prostej sprawie która to pozwala na umieszczenie wyświetlacza w dowolnym miejscu.Co to za sztuczka ano oddzielasz układ sterowania od wyświetlaczy i te jako same segmenty umieszczasz gdzie chcesz. Mam przed sobą taki układ i 3 segmenty (opcja z oprawką - bez oprawki wlutowane w płytkę głębokość jeszcze mniejsza) Wymiary jednego wyświetlacza szer 12 mm wys. 18 mm gł 18 (bez oprawki 14-15 mm) Szerokość całego segmentu 3 x 12 = 36-37.
Podsumowując układ sterujący montujesz np pod zbiornikiem paliwa a wyświetlacz w "kokpicie" jedyna wada tego rozwiązania to taśma lub przewód wielożyłowy ja w swoim naliczyłem 11 szt. Po złożeniu taka taśma ma 3mm na 2mm żaden problem na metry kupisz w sklepie z elektroniką. Moje rozwiązanie ma płytkę wielkości modułu zapłonowego !! ale była to adaptacja pewnego gotowego układu zupełnie od czegoś innego plus przetwornica na 5V (zasilanie scalaków) a całość ma 25 lat i leży na półce Ma jeszcze dwa wyprowadzenia do pomiaru napięcia obcego czyli może służyć jako miernik.Oczywiście można zastosować mniejsze wyświetlacze i upchnąć to w zegarze obrotomierza. PS. A my mamy do pogadania na osobności oj mamy !!! :oldman: |
Wszystkie proste rozwiązania są genialne... To równiez.
P.S. No tylko nie bij po oczach! Ale bije się w piersi i posypuje głowe popiołem. |
Czy ten temat umarł śmiercią naturalną ?
czy ja poprostu mam zaległości w czytaniu :Sarcastic: A czy tzw ,,wyświetlacz" wielofunkcyjny dzaiała ? czy też temat poszedł w piz.. |
też jestem ciekaw czy kolega R2D2 zmajstrował to cacko....
|
zmontowałem , ale są małe problemy z termometrami i obudową
jak już pisałem wcześniej jest to woltomierz z dwu kanałowym termometrem. Mogę dać fotki bebechów jak chcecie |
nie wiem jak Wy ale ja z chęcią zobaczę to ustrojstwo :)
|
http://www.elektronika.enet.pl/AT/Woltomierz.jpg
Tak to wygląda , temperatury zmieniają się co 3 sekundy wyświetla się na zmianę T1 i T2 w zależności od tego czy czujniki są podłączone , jak będzie 1 czujnik to będzie samo T1 , a jak będą 2 czujniki to będzie T1 i T2. Wymiary samej elektroniki to : szerokość 580mm wysokość 320mm grubość 17mm wyświetlacz jest podświetlany. |
R2D2,
a gdzie można coś takiego kupić i za ile?Interesuje mnie zestaw z dwoma czujnikami (T1,T2) |
Qpić będzie można jak skończę i przetestuje projekt , ceny jeszcze nie znam , ale pewnie nie będzie to 20 zł , myślę ze taki zestaw będzie kosztował około stówki ,ale proszę się chwilowo nie sugerować tą wyceną bo naprawdę jest wstępna . Graty elektroniczne wraz z kursem walut podrożały ponad 40% więc nie mam dokładnego punktu odniesienia.
Najwiekszy problem jak pisalem jest z obudową. Jak ktos ma mozliwość rzeźbienia w pleksi lub poliwęglanie to moze coś wymyśli. |
ja to chce i daj w koncu nr konta R2D2 bo wiszę Ci za płytke.
|
Piszę się na jedną sztukę.
Pogadam z gościem, który rzeźbi w poliwęglanie. R2D2 jak możesz to podaj dokładne wymiary opakowki albo jeszcze lepiej rys techniczny. |
Przynajmniej coś się ruszyło w temacie. Czekam cierpliwie.
|
termometr o Bosze, chce to!!!!
|
R2D2 ja tez sie pisze jakby co tylko podaj jakies ramy czasowe.
Jak to nie wypali to kupuje to: http://cgi.ebay.co.uk/DURITE-VOLT-ME...1%7C240%3A1318 |
Ja osobiście nie mogę już patrzeć na wyświetlacze LED , a szczególnie nie cierpię niebieskiego koloru.
|
1 Załącznik(ów)
To robia niebieskie? ? ? ... w sumie czemu nie :/ niech robia
Mi to by sie marzyl taki lampowyyyy... http://www.eksel.user.icpnet.pl/opow...yswietlacz.jpg albo jeszcze lepiej taki |
Mam jeszcze ładniejsze lampy , można zrobić na lampach
tylko kto to będzie chciał i gdzie to zapakować. Poza tym lampy VFD trzeba sterować z około 36V i trzeba by robić jakieś przetwornice. No na Nixie to mam zegarek w pracy hehe |
Cytat:
|
R2D2, tak z czystej ciekawosci, przewidujesz gdzieś w planach OLEDy?
Ilekroć widzę te wyświetlacze, są dużo czytelniejsze/bardziej kontrastowe |
OLED jest ok , mam parę takich wyświetlaczy ale tanie nie są
Czytelność jest bardzo dobra , a i pobór prądu jest znikomy . Myślałem żeby kiedyś dać taki wyświetlacz w miejsce oryginalnego wskaźnika temperatury ale teraz brak czasu nie pozwala na zabawy. Ale reasumując ten LCD co jest na focie tez ładnie świeci i jest czytelny. |
YYY, a nie myślaleś zeby "cos dolutować" w oryginanym tripie coby sie wyswietlalo sekwencyjnie? EEE, chyba nierealne...
|
Nie za bardzo jest gdzie , i trzeba by robić całą elektronikę tripa od nowa
|
To jeszcze moze by wersje HUD... tu w wydaniu Waeco:
https://www.distrelec.com/ishop/Imag...i_891290fa.jpg |
Beta testerów szukam .
2-3 osoby które już jeżdżą moturami i chciałyby podłączyć i potestować mój miernik napięcia i temperatury. Mierniczki będą bez obudowy w wersji beta , trzeba będzie w jakiś worek foliowy wsadzić coby woda nie zalała. Okres testów ok. 3 tygodnie. Urządzenia będę miał gotowe pod koniec następnego tygodnia. A i jeszcze jedna sprawa , wymagam minimalnej znajomości elektryki choć i tak tego nie sprawdzę. Chodzi mi o to żeby nikt sobie królowej przy okazji nie popsuł. kto chętny ?? |
Cytat:
|
To ja też ,jesteśmy z tej samej branży także może coś wniosę do tematu.
|
Ok , jak nie ma więcej chętnych to zamykam listę.
Chomik i PawelZDR dawać adresy do wysyłki na PW. I mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich Jak będzie lepiej z wyświetlaniem napięcia ? Jest teraz : Vol:12.0 a może zrobić po prostu : 12.00 V bo te Vol to mi się z Volume kojarzy , a Volt się nie zmieści bo wyświetlacz jest 2x8 znaków |
tak lepiej (12.00 V), po naszemu bardziej. Ja tam się na testy nie piszę, bo zmarzluch jestem ;)
|
Mogę go potestować w wilgotnych warunkach. Tylko obawiam się że jak nie ma jeszcze obudowy to mogę go szybko zepsuć. Ale jak nie obawiasz się wysyłki do UK to nie ma problemu.
|
Wysyłki się nie obawiam bo niby czemu ? , tylko bez obudowy tamtejszy klimat szybko go zje.
Zobaczę ile będzie prototypów jak bada 3 lub więcej to wyśle . |
RTD2 a myślałeś może żeby przerobić jakiś termomert samochodowy tzn wykorzystać wyświetlacz, a ukłas włożyć swój. Byłaby gotowa obudowa. Jest tego trochę na Allegro więc coś na pewno by sie znalazło.
http://www.allegro.pl/item578330971_...czem_blue.html ten wygląda na całkiem spory więc może układ by się zmieścił. Szkoda tylko że ma niebieski podświetlenie |
I jak tam beta-testerzy? Chodzi woltomierz? Bo jakoś cicho?
|
Cytat:
|
A może jeszcze zapodać oprócz woltomierza, cisnienie w kołach, cisnienie atmosferyczne z wilgotnością ( to ma wpływ na moc silnika) , może jeszcze stałą analizę spalin połaczoną z jakimś komputerkiem do regulacji składu mieszanki?
Żeby tylko goldwing z tego nie wyszedł. No dobra, trochę żartuję ..... |
Cytat:
|
Cuś się ruszyło w temacie fullwypaśnych woltomierzy?
|
Cytat:
SPANNUNG INDIKATOR VOLT ANZEIGE VOLTOMETER VOLTAGE http://img7.imageshack.us/img7/9418/840d2.th.jpg |
Voltomierz w tripie
Hej,:)
W obawie przed takimi przygodami jak: spalenie elementów instalacji, zniszczenie akumulatora, walka z wyjęciem spuchniętego trupa, smrodu zgniłych jaj i innych skutków przeładowania napięciem około 20 V uderzającym w instalację po uszkodzeniu regulatora, postanowiłem: Poświęcić 2 noce z urlopu na wykonanie voltomierza stale wskazującego napięcie w instalcji. Zależało mi na tym aby ustrojstwo upchnąć w dobrym miejscu oraz skomponować z afri tak aby wyglądało jak by wyszło spod ołówka małego człowieczka, któremu płaci Pan HONDA.:at: Moją uwagę przykuła niezagospodarowana prawa strona tripa. Pomyślałem, że można tam wkomponować kilka diód LED wskazujących zakres ładowania. Nie jestem elektronikiem, jedyne co mam, to cierpliwość i troszeczkę zdolności manualnych dawno odkrytych na ZPT. Obecnie jedyne moje narzędzia pracy to głowa i komp..Mówię to, aby zwrócić uwagę, że KAŻDY może wykonać to samodzielnie posiadając dwie pięciopalcowe przednie łapy, czas i 18 zł. (kupiłem w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym) Do rzeczy: Pan Google pokazał to: http://www.nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?show=0&g=29&pg=29&sg=1&id=440&los=0 ,8292787 Działa to tak: Pierwsza czerwona dioda: poniżej 12V – error:Thumbs_Down: Druga zielona dioda – 12V – ok.:Thumbs_Up: Trzecia zielona dioda – 13 V – ok.:Thumbs_Up: Czwarta zielona dioda – 14V – ok.:Thumbs_Up: Piąta czerwona dioda – powyżej 15V – error :Thumbs_Down:– ( testowałem podłaczając 17V od ładowarki laptopa – świeciły wszystkie wraz z ostatnią czerwoną sygnalizującą zbyt wysoki prąd ładowania) Rozebrałem tripa w poszukiwaniu miejsca – nie było łatwo, ale udało się upchnąć wszystko a nawet zrobić dodatkowe podświetlenie z białymi diodami. Póżniej okazało się, że to konieczne bo żarówka w dawnym miejscu podświetlała od tyłu diody a poza tym była potrzeba zmiany kształtu pleksi rozprowadzającej światło, co już zupełnie zaciemniło wyświetlacz tripa. Zdięcia robiłem w nocy ale już widzę, że poprawię przy natur. Oświetleniu Wygląda to tak jak na fotkach w następnej odpowiedzi (podzieliłem bo doklejając tutaj, fotki pokazywały się jako linki) Czekam na opinie:confused: R |
Voltomierz w tripie -fotki
3 Załącznik(ów)
fota nr 1 - voltomierz wyłączony
fota nr 2 - voltomierz włączony (włączony zapłon i wyłączone "duże" odbiorniki, pokazuje napięcie aku pow. 12V) fota nr 3 - voltomierz włączony ( włączony zapłon i włączone światła długie - symulacja braku ładowania) Załącznik 6824 Załącznik 6825 Załącznik 6826 |
No Brachu. Szacun ;)
|
Jak dla mnie to rewelacja za chwilę wszyscy będą wymontowywać TRIP'y i podsyłać ci do przeróbki
|
Bomba! Jak nie będzie nadużyciem prośba o manual krok po kroku to myślę, że wielu skorzysta.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:45. |