![]() |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka |
Jak wygląda kwestia rozmiarówki Nexxa? Zaniżona czy opierać się na pomiarach.
Wg pomiaru wychodzi mi L, ale np. LS2 Pionieera nie wsadzę na baniak (dopiero XL nie urywa uszu). |
Mam Touratecha aventuro rozmiar M, czyli odpowiednik Nexxa. Nexx w rozmiarze M nie wcisnąłem na głowę
|
Cytat:
|
Jeżdże w L przy baniaku 59. Jest ok.
|
Cytat:
Pozdro PiotrAs P.S. Chętnie swojego upchnę. |
Cytat:
Z opisu na polskiej stronie "Ten model oferuje wyjątkowe rozwiązanie typu 3 w 1. Można go skonfigurować do jazdy enduro, stosując go razem z daszkiem i szybą; do jazdy szosowej, demontując daszek, jak również do jazdy off-road" |
Ma pewnie na myśli wysuwaną końcówkę daszka, która doszła w późniejszych modelach xd1
|
Touratech pewnie zezwolił na wykorzystanie tego rozwiązania, natomiast nie widzę "używalności" tego patentu, poza tym, że wpadając w wibrację powodował u mnie dodatkowe efekty dźwiękowe, wiec wyrwałem chwasta :)
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka |
Ja mam model też plain tylko zielony. Tam jest opcja założenia dłuższego daszka. Powinien być w komplecie. Tam na daszku są takie zaślepki, które powinno się zdejmować i zakładasz normalnie dłuższy daszek.
Patrz: https://cdn2.louis.de/content/catalo...420_DET_15.JPG Masz tu daszek plus zaślepka na boki jak chcesz całkiem zdjąć daszek główny to wpinasz na bokach te 2 podkładki. Dodatkowo jest jeszcze zaślepka interkomu i jakiś element chyba do przyklejenia uchwytu do kamerki, nie jestem pewien. Ja mam powystawówkę taniej więc nie miałem kompletu. Pozdro. |
Na jaką głowę ten kask? Podłużną jak Shoei czy bardziej okrągłą? Macie porównanie do Shoei Hornet?
|
Ja mam raczej pociągłą twarz, nie mam porównania do Shoei Hornet. Na mnie pasuje jak ulał.
|
A rozmiar jaki brałeś. Podobno zaniżona rozmiarówka. Mam 58cm.
Jest jeszcze Nishua carbon za 199eu. Trudna decyzja. Mój Hornet po 7 latach powoli się kończy. |
Zakupiłem sobie owy kask i póki co jestem bardzo zadowolniony
|
No dobra, namówiliście mnie- zamówiłem :)
|
Ja wziąłem L i jest ok. Kask jest fajny. Nie żałuję zakupu. Wersja plain różni się tylko kolorem. Myślę, że będziesz zadowolony.
|
I tak mialem go kupić w PL w super promocji za 50 % więcej niż w Louis.de więc pewnie będę zadowolony przynajmniej z ceny (610pln z wysyłką do PL).
Jakość ocenie później:D |
No i kask doszedł :)
Pierwsze wrażenie- super (jak za te cenę;)). Przymiarka i k...wa czemu taki ciasny ??:mur: Mam obwód głowy 55-56; nosze Shoei M i zamówiłem M, który ma ponoć 57-58cm wiec kurdę czemu jest tak ciasny?? Przy czym mierzyłem bez kominiarki wiec nie wyobrażam sobie jak kominiarke nałożę. Pyt. czy jest szanasa, że on się ułoży/rozejdzie, bo jak nie to będzie do wzięcia ew. może ktoś za duży zamówił przypadkiem i chce się zamienić ?? |
Powinien oczywiście się trochę rozejść. Pytanie gdzie ciśnie.
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.webbikeworld.com/r2/motor...xx-xd1-review/ |
Hmm mam 58 i też zamówiłem M. Shoei również M. Jeszcze nie doszedł
|
Cytat:
|
Wymień go i tyle.
Już tutaj na forum ludzie kiedyś pisali, żeby brać rozmiar większy. Ja sam mam nolana xl, nexa xxl, bo xl była już przyciasnawa. |
Byłoby najprościej wymienić ale nawet nie wiem czy jest taka opcja- kupowałem w Louis.de wysyłkowo i to w dodatku pierwszy raz :)
P.S. teraz widzę, że zestawie jest jeszcze cała masa jakichś akcesoriów w tym "Ergo Padding system" czyli róznej grubości wkładki piankowe(2 i 4mm), które ponoć pozwalają dopasować do indywidualnego kształtu głowy- stosował to ktoś i czy to coś daje ?? Nie chce tego rozpakowywać na razie w razie gdybym musiał zwrócić/sprzedać kask |
Cytat:
|
Dobra druga przymiarka już w kominiarce...i niestety jest gorzej, kominiara się ściąga przy nakładaniu, samo nakladanie jest męczarnią a po nałożeniu cisnie mnie najbardziel w policzki- wygladam troche jak chomik w nim;
nie wyobrażam sobie jazdy w upale np na dłuższą mete w tak cisnacym kasku. P.S. jest formularz zwrotu na odwrocie faktury wiec można odesłać z PL na swój koszt (z kliku krajów europy zachodnie mozna DHL-em odesłać bezpłatnie) |
Mam w tym samym rozmiarze Schubertha e1 i nexxa. Schubert jest bardziej dopasowany, nexx luźniejszy, hula w nim wiatr. Zakładłem w upały bo było przewiewniej. Wszystko zależy od kształtu głowy. :)
|
KAŻDY kask trzeba przymierzyć. Jak kupowałem szczękowca to schubert mi w ogóle nie pasował do łba, za to shoei idealnie, a mojej babinie odwrotnie... tak że każdy musi dobrać kask na swój łep, bo co z tego że będzie cichy i dobrze wykonany jak będzie niewygodny...
|
Cytat:
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
No trudno, wystawiłem go w dziale sprzedam z cena zakupu i gratisowa przesyłka;
jak się nie znajdzie chetny to zwracam do Louisa |
Za taką kasę to zajebista opcja.
|
Chyba chłopaki z motosapiens mówili, że kask (jakikolwiek) może się rozejść max pół centymetra na całym obwodzie. A jak się komuś rozchodzi o cały rozmiar, to jest szrot, a nie kask.
|
Przyszedł i mój, przy obwodzie łepetyny 59 , zamówiłem rozmiar L.
Po przymiarkach jest wygodny i lekko przyciasny, mam nadzieję, że dobrze się wyłoży. |
Jak dałem za niego 1000zl to krzywiłem się na jakość, ale za 560 to jest zajebisty:)
|
No dobra to przyszła i moja L-ka z Louisa choć tym razem to troche dłużej trwało.
Rozmiarowo jest lepiej- testy wkrótce |
Po krótkiej przejażdżce stwierdzam, że za te kase to super kask :D
Zwłaszcza blenda, której nigdy nie miałem a dziś właśnie wyszło słonko i fajowo się w niej jeździ...no i Pinlock się przydaje bo temp. na zewnatrz 2stopnie :) |
tak czytałem te wasze opinie że aż zamówiłem wczoraj, długo się czeka ? :)
|
Pany mam dwa pytania.1.macie może jakąś tabele rozmiarowek nexxxa?2.Czy któryś z was testował ten kask przy troche większych prędkościach (150-200 km/h)?Pozdrawiam.
|
Cytat:
|
Cytat:
Tabela nexxa według mnie jest trochę zaniżona. |
Cytat:
|
Dobra, to ja też. Dwa kaski 😁
Szkoda tylko, że czarny kolor. Macie jakiś patent na pomalowanie albo oklejenie kasku? |
Kolorowe sa w Intermotors...po 1200 :D
P.S. ten czarny mat to mi na jakiś gumolakier wyglada bo taki gumowy w dotyku |
Cytat:
|
Mi też ten czarny nie bardzo leży w szczególności jak sobie pomyślę o bałkańskich upałach...
Ja będę chyba malował go plastilakiem/plastidipem na biało albo na fluo |
Cytat:
|
kupi sie szpraja i się będzie malować :D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:18. |