Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Luzy zębatki - klej Loctite do wielowypustów? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2503)

szparag 23.02.2011 22:49

Cytat:

Napisał puntek (Post 161775)
był taki co spawał :) :D

Moja Afri przyjechała z GB i miała tak pięknie przyspawaną zębatkę, że stopiło simmering i rozleciało się łożysko :):) Jak widać, rzeźbią wszędzie :)

BLOB 24.02.2011 12:06

To nie takie lenistwo.
Jako że mam dostęp do produktów Loctite a ich oferta jest tak szeroka jak nasza trasa łazienkowska.
Problemy ze ściąganiem odkręcaniem zabezpieczonych śrub pojawiają się gdy nie trafimy w dziadostwo do smarcowania.
Mam dostępny klej 2-składnikowy który miał zakleić wszystko i być jebencko mocny. Całą tubę wykleiłem i nic nie skleiłem. Poprosiłem kolegę o poradę, pokazał i kontownik 30/30 z profilem100/100 do tej pory nie rozerwany.:)
Fajnie było by mieć nazwę, pełną taką która była sprawdzona.
Więc bez ściemy jaki nr kleju

hans 24.02.2011 12:35

Loctite Superior Metal Hysol 3478 A&B
program naprawy wałów http://www.loctite.pl/plp/content_da...a_11092006.pdf
dla leniwych - strona 7 na dole i 8 w prawej kolumnie tabeli

BLOB 24.02.2011 19:40

Senkju
Już pytałem o te środki są też alternatywy tańsze i z innym składem o takim samym działaniu.

żuczek 26.02.2011 14:50

Ja dziś zakupiłem zamiennik kleju Loctite Superior Metal Hysol 3478 A&B nazywa się Multibond 16 koszt ~42 pln zobaczymy czy tak samo skutecznyhttp://www.multibond.pl/produkty01-6.htm

Jaro-Ino 04.03.2011 23:50

Panowie, czy do takiego wałka też się to nada?

https://picasaweb.google.com/1120782...33194356879298

I czy nie idzie wsadzić zębatki i jej zdjąć pozostawiając masę aż do wyschnięcia zamiast zostawiać zębatkę i potem używać potężnej siły do jej zdjęcia?

claudii 29.09.2012 14:54

Witam, również mam problem z luzem na wałku, i tylko na tym forum udało mi się znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie.
Pytanie mam bo dawno tu nikt nie pisał.
Jak się sprawdza rozwiązanie z klejem?, ciężko jest go odkleić?
Jakieś tańsze zamienniki warte uwagi?

Jaro-Ino 29.09.2012 20:38

Klej jest świetny. Zębatka siedzi i się nie rusza dopóki nie zdejmiesz jej ściągaczem :)

Zet Johny 29.09.2012 21:21

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 260730)
Klej jest świetny. Zębatka siedzi i się nie rusza dopóki nie zdejmiesz jej ściągaczem :)

A można wiedzieć który klej użyłeś?

Jaro-Ino 29.09.2012 21:45

Loctite Hysol 3478 A&B
Początkowo przy jego nakładaniu sprawiał wrażenie, że nie można mu zaufać, ale po 10 tysiącach i zmianie zębatki przy użyciu ściągacza 18mm udowodnił, że było to mylne wrażenie.

betu 31.12.2012 15:06

Musze odswiezyc temat.Jako ze mnie ciekawi.

Zastanawiam sie ilu-jest ZA a ilu PRZECIW klejeniu zebatki?

Czy wkoncu ktos znalazl jakis odpowiednik Loctite 3478?
Dzis kosztuje on "tylko" 270 zl.Dosc duza paczka i cena jak na "kilka razy".

Jako ze wraz z technika i chemia idzie do przodu,pewnie znalazlo by sie cos o bardziej dostepnej cenie.

Czy to mialo by zastosowanie w naszym temacie?:

http://www.cyfronika.com.pl/kleje_epoksydowe.htm

Dokladniej mowiac pozycja nr 5,6 i 8??

Kazmir 31.12.2012 18:48

Fajnie, że poszukałeś tyle szuwaksów:Thumbs_Up:
Do porównania trzeba dysponować tak zwaną kartą produktu, wtedy masz do czego się odnieść. Ja stosowałem Loctite 3450 i to się sprawdziło i do tej karty produktu trzeba by porównać przedstawionee powyżej wynalazki.
O zębatce jest tutaj: Usprawnienia

maher 31.12.2012 20:14

Ja jak miałem TA to na ten specyfik dawałem,lecz do demontarzu potrzebny ściągacz nie żeby jakoś ciężko schodziła lecz dość pasownie,wałek na 1000 lat starczy gdyż się nie wyrabia ani nie rdzewieje.http://www.amtra.pl/Katalog_produkto...duct&brand=129

betu 01.01.2013 11:22

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 280095)
Fajnie, że poszukałeś tyle szuwaksów:Thumbs_Up:
Do porównania trzeba dysponować tak zwaną kartą produktu, wtedy masz do czego się odnieść. Ja stosowałem Loctite 3450 i to się sprawdziło i do tej karty produktu trzeba by porównać przedstawionee powyżej wynalazki.
O zębatce jest tutaj: Usprawnienia

OOo juz to kiedys czytalem-nie wiedzialem ze to twoje.
To oczywiscie tez jest usprawnienie,choc wydaje mi sie ze juz w bardziej "ekstremalnych" przypadkach.
U mnie jest raczej dobrze-chcialem poprostu tylko dokleic zebatke do walka,zeby na wszelki wypadek podczas dalszej wycieczki nie drapac sie po glowie.
Bede mial pewnie duzo pytan i pomyslow podczas skladania afryczki-typu co tu zrobic zeby bylo lepiej

Wegrzyn 01.01.2013 23:40

Cytat:

Napisał maher (Post 280105)
Ja jak miałem TA to na ten specyfik dawałem,lecz do demontarzu potrzebny ściągacz nie żeby jakoś ciężko schodziła lecz dość pasownie,wałek na 1000 lat starczy gdyż się nie wyrabia ani nie rdzewieje.http://www.amtra.pl/Katalog_produkto...duct&brand=129

Od wymiany do wymiany nie luzowało się nic ?

madafakinges 02.01.2013 00:00

allegro.pl/bison-klej-epoksydowy-do-metali-epoxy-metal-24ml-i2842652488.html
za taki piniądz...
a tak z ciekawości po zdjęciu zębatki jak oczyszczacie wałek ze starego kleju?

motormaniak 02.01.2013 10:19

Używałem tego kleju. Kleiłem nim plastiki. Na wszelki wypadek i jako zabezpieczenie przed brudem to się nada, ale jeśli macie luz na zębatce -nie nada się, to nie ta wytrzymałość kleju.

betu 02.01.2013 10:38

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 280369)
Używałem tego kleju. Kleiłem nim plastiki. Na wszelki wypadek i jako zabezpieczenie przed brudem to się nada, ale jeśli macie luz na zębatce -nie nada się, to nie ta wytrzymałość kleju.

Tak tez myslalem.Nic nie mowia o silach na scinanie.Trzeba szukac najwyzaj dalej

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 280339)
allegro.pl/bison-klej-epoksydowy-do-metali-epoxy-metal-24ml-i2842652488.html
za taki piniądz...
a tak z ciekawości po zdjęciu zębatki jak oczyszczacie wałek ze starego kleju?

Dobre pytanie-dolaczam sie.Jak schodzi pozniej klej z walka?

Jaro-Ino 02.01.2013 12:43

Kruszy się, bo ściągając ściągaczem zębatke łączenie się zrywa. Resztki schodzą dość dobrze. Potem czyszczenie rozpuszczalnikiem, klej i nowa zębatka ;)

madafakinges 02.01.2013 12:44

tak jak pisał HANS klej za 40 nie wytrzyma...
loctiite znalazłem za 220zl tak że nie ma tragedii

betu 02.01.2013 12:45

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 280402)
tak jak pisał HANS klej za 40 nie wytrzyma...
loctiite znalazłem za 220zl tak że nie ma tragedii

3478?? daj linka :bow:

hans 02.01.2013 13:00

:sgoogle:

http://www.loctite-kleje.pl/Loctite+...22)_t21172.htm

betu 02.01.2013 14:46

Cytat:

Napisał hans (Post 280407)

No popatrz-jednak najciemniej pod latarnia.
A ja szukam gdzies po jakis "zadupiach";)

motormaniak 02.01.2013 15:10

kleiłem kiedyś zębatkę Loctitem 3450 - wytrzymał sporo ale po 5 tys i tak był juz wykruszony - pomimo że wałek nie był mocno zużyty. Tyle że raczej mocno dawałem w palnik.
Co do innych klejów. Kiedyś za czasów Junaka używałem kleju Chester Monecular - wyrzeźbiłem z niego na przykład podporę pod łożysko wału korbowego. Klej był bardzo drogi i "pożyczony" został z zakładu pracy gdzie używany był przy naprawie silników ciężarówek. Jak bym miał kupować Loctajta za 220 netto to minimalnie taniej można kupić Chestera w opakowaniu 0,25 a interesujące mnie parametry ma lepsze. http://chester.com.pl/POL/produkty/K...ometaliczne/5/
http://www.smaruj.pl/p/pl/635/cheste...ty+0-25kg.html

pantufl 02.01.2013 22:05

Profilaktycznie kleję oryginalną zębatkę na wałek klejem loctite 638 i jak dotąd ani w trampku ani w afryce nie puściło. Demontaż poprzez podgrzanie złącza i mały ściągacz idzie bezproblemowo. Polecam to rozwiązanie -wałki są mi wdzięczne :D

betu 02.01.2013 22:11

Cytat:

Napisał pantufl (Post 280577)
Profilaktycznie kleję oryginalną zębatkę na wałek klejem loctite 638 i jak dotąd ani w trampku ani w afryce nie puściło. Demontaż poprzez podgrzanie złącza i mały ściągacz idzie bezproblemowo. Polecam to rozwiązanie -wałki są mi wdzięczne :D

Luzik-550 zlotych za 250 ml.:vis:

pantufl 02.01.2013 22:43

A za beczkę 50l ile:p? Kupiłem 10 ml za niecałe 3 dychy. Na 3 zmiany starczyło i jeszcze jest :cool: Nikogo nie namawiam jedynie polecam. Jak ktoś lubi niech towot daje tanio wychodzi ;)

betu 02.01.2013 23:05

Cytat:

Napisał pantufl (Post 280593)
A za beczkę 50l ile:p?

Chwile strachu??;)

10 ml styka na 3 razy??:eek:

jak sie nie ma kasy-to przeliczam wszystko 3 razy:(

JacaBaca 03.05.2022 19:58

siema postanowiłem okopac temat po wielu latach. Jestem właśnie na etapie wymiany napędu. I zastanawiam się nad wklejeniem zębatki na klej. Wałek jest w mega dobrej kondycji ale i tak po założeniu nowej zębatki OEM honda są minimalne luzy na wieloklinie. Dajcie znać starzy wyjadacze czy dalej używacie kleju do zębatki zdawczej. Pozdro

wierny 03.05.2022 20:46

Siemka. Jedni kleją, inni stosują smar z MoS2, niektórzy zakładają specjalne zębatki np. KKbike, ci którzy spawają raczej się do tego nie przyznawają.:) Ja w dwóch AT mam wklejone na Technicoll.

Bałtrok 03.05.2022 21:50

Ja w zeszłym roku wkleiłem dla świętego spokoju i teraz mam świety spokój :)
Podobnie jak Wierny, na technikoll

zimny 03.05.2022 22:05

Jest kilka szkół. Ja w trampku z takim sobie wałkiem wkleiłem na Loctite nie pamiętam jaki ale mam w garażu i mogę sprawdzić - było ok.

W trampku z dobrym wałkiem dawałem zębatkę OEM i smarowałem pasta Molykote Gn Plus. Tak mi podpowiedzial ATomek który ma pod 200 tys w swojej Afryce i wałka nie kleił raczej jeszcze. Co ważne to niezależnej od zużycia zębatki zmiana co 10 do max 12 tys km. W ten sposób wałek po 100 tys będzie wyglądał jak prawie nowy.

Pozdrawiam
Zimny

JacaBaca 03.05.2022 22:11

Miałem wymieniać zębatkę i dać tam smalcu tego mos coś tam no ale jakimś przypadkiem wpadłem na temat klejenia i pomysł bardzo mi się spodobał bo rozwiązanie jest praktycznie nie inwazyjne, ściągnięcie zużytej zębatki po.pogrzaniu niby nie sprawia problemu. Do tego mój styl jazdy do głównie dwójka i trójka i ładowanie po szutrach rzadko jeżdżę po asfalcie. Moto kupiłem w listopadzie mało jeżdżę jak zrobię 3k w rok to będzie spory sukces dlatego myślę że po wklejeniu będę miał temat że zdawcza załatwiony na parę lat ładowania bez stresu że te drobne luzy katują walek.

gerard36856 03.05.2022 22:16

Jezdzac 3tys w rok, starczy Ci na 50lat bez klejenia.

JacaBaca 03.05.2022 22:20

No niby tak ale chyba czułbym się spokojniejszy lądując do końca na dwójce ;)

gerard36856 04.05.2022 12:02

Różne są teorie.
Po coś ta zębatka ma pływać. Może żeby chronić łożysko wałka zdawczego? Z jakiegoś powodu ktoś to tak zaprojektował.
Afryki dużo jeżdżą, i są w stanie przeżyć przebieg większy niż inne motocykle. Rozwalanie wałków wynika z ich wieku i po prostu solidnej eksploatacji.
Moja ma niby poniżej stu tys km i na walku na razie nie widać nic. Zmieniam dzielnie co 10tys zębatkę. Nie wiem jaki przebieg mają te zjedzone walki ��

JacaBaca 07.05.2022 00:01

Siema. Dopiero dziś miałem okazję wyrwać się do garażu i sprawdzić cały nowy zestaw napedowy. Po rozkuciu łańcucha zabrałem się za montaż OEM zębatki zdawczej. Za cholerę nie mogłem wcisnąć zabezpieczenia żeby weszło w rowek. Dopiero po lekkim podebraniu nożem tej gumy na zębatce udało mi się wcisnąć ją do rowka i skręcić. Ku mojemu zaskoczeniu całość ma tragiczny luz poprzeczny. Zabezpieczenie do ciągnęło zębatkę do siebie i całość pływa w tym rowku. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że dzięki temu zębatka może ustawić się w osi z zębatka na kole. Opcje zniwelowania luzu są dwie albo zrobić ze starego zabezpieczenia podkładkę która wejdzie razem z zębatka a nowe zabezpieczenie w rowek ale wydaje mi się że ten luz będzie dalej występował bo on wynika jakby z tego miejsca w rowku. Głupi już jestem

pecze 07.05.2022 00:14

Jeżeli dobrze zrozumiałem to co napisałeś, to chyba na odwrót założyłeś zębatkę na wałek.

JacaBaca 07.05.2022 00:54

Nie no oryginalnej chybaesie nie da włożyć odwrotnie bo w tej gumie jest frez kształtu zabezpieczenia

pecze 07.05.2022 09:34

No i właśnie ten frez ma iść w stronę silnika.

JacaBaca 07.05.2022 13:24

No ale przecież to jest bez sensu dlaczego wycięciem na ksztalt zabezpieczenis ma zębata iść w stronę silnika. W jakim celu ten frez ??
Dwa że nie ma to znaczenia bo z ciekawości przełożyłem ja i odkręciłem ( ta stroną jak ty to odpisujesz) i efekt był ten sam poniżej filmik z zębatka na odwrót . https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ba78610c9ee.jpg
https://youtu.be/pqE0nI9hZLs

Plan jest taki że stare zabezpieczenie przytnę gdzie są miejsca na śruby zabezpieczenie wejdzie na wałek razem z zębatka a nowe zabezpieczenie zablokuje calosc. Ale wydaje mi się że ten luz i tak zostanie bo nowe zabezpieczenie wszystko znowu dociagnor w stronę rowka i luz będzie w dalszym ciągu.

pecze 07.05.2022 14:46

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał JacaBaca (Post 779535)
No ale przecież to jest bez sensu dlaczego wycięciem na ksztalt zabezpieczenis ma zębata iść w stronę silnika. W jakim celu ten frez ??

Z sensem czy bez, to jakby ten frez miałby być na zabezpieczenie to powinno pasować bez rzeźbienia zębatki.

Tak powinna być założona. A i te gluty to nie klej tylko smar :)

JacaBaca 07.05.2022 14:55

No niby tak ale po kiego grzyba to wyrzeźbili skoro mamy zakładać rzebiojym w stronę silnika mogliby wtedy z obu stron zrobić identycznie. Twoja zębatka z zabezpieczeniem siedzi ciasno czy też lata jak to pokazałem i siebie na filmie.
Ps ale masz tam czysciutko panie ;)
Myślę też że po założeniu łańcucha i jego naciągnięciu ten luz będzie dużo mniejszy w porównaniu do tego co pokazałem na filmie bez łańcucha .

pecze 07.05.2022 15:11

1 Załącznik(ów)
Nie idzie otworzyć twojego filmiku.
Stan wałka bardzo dobry a i tak zębatka na sztywno nie siedziała. Jeżeli chcesz na sztywno to tylko klej to załatwi, ja nie jestem zwolennikiem klejenia skoro wałek dobry, chyba że na pamiątkę miałbym sobie wałek zostawić ;)

JacaBaca 07.05.2022 15:49

Kurde dałem na prywatny teraz powinien działać daj znać co o tym sądzisz
https://youtu.be/pqE0nI9hZLs

Kazmir 07.05.2022 19:37

Masakra. Jeśli nie chcesz wymieniać wałka to złóż to na klej. Taki luz wyrypie wielowypust bardzo szybko, a w szczególności jak dostanie się woda. Klej nie tylko wykasuje luz, ale zabezpieczy przed korozją i przy następnej wymianie zębatki wałek będzie w takim samym stanie jak teraz.

pecze 07.05.2022 19:38

Ja zawsze przy wymianie żebatki dawałem nowe zabezpieczenie. Minimalny luz był, ale nie aż tak jak u Ciebie. Daj nowe zabezpieczenie i zobaczysz co się będzie działo.

JacaBaca 07.05.2022 19:50

Po założeniu łańcucha i naciągnięciu luz jest już minimalny. Powiem szczerze Pan Hąda średnio to wymyślił. Wkładając samą zębatkę siedzi ona jak przyspawana na waleczku, problem zaczyna się Po dokręceniu zabezpieczenia, zębatka cofa się w stronę rantu i zaczyna się problem z luzem. Zobaczymy z nowym zabezpieczeniem a jak to nie pomoże to ze starego zabezpieczenia zrobię podkładkę która zrobi dystans ale średnio wierzę że to wykasuje ten luz. W ostateczności wkleje bo szkoda mi takiego ładnego wałka.

CzarnyCzarownik 07.05.2022 20:17

Chyba temu, bo jak dopchasz zębatkę na zdrowy wałek to trzyma jak fabryka nakazała.

Po cofnięciu na właściwe miejsce jest na wyklepanym wałku i łapie luz. Nawet jak dasz podkładkę aby popchać zębatkę na zdrowy wałek to cały moment będzie przekazywany przez 2mm zdrowego wielowpustu. Wiec po kilku setkach/tysiącach kilometrów zdrowy wałek wyklepie się do tego samego poziomu.

Ja bym dawał klej :)

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

JacaBaca 07.05.2022 20:55

Ale ten wałek jest taki sam na całej długości wrzuciłem wyżej zdjecie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:36.