Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Armenia - może ktoś coś podpowie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25415)

Wiciu 26.12.2015 17:58

Można jak można. Można jak się dostanie wizę. Co jak wiesz, oczywistym nie jest :)

Od siebie tylko dodam, że Armenia jest ciekawa a Gruzja piękna. Jeśli czas goni, zdecydowanie włóczyłbym się po Gruzji.

ofca234 28.12.2015 11:29

Wjazd do Armenii to także hajsy:

wjazd 15$ dolarów, wyjazd 20$. Tego nie przeskoczysz - taka nowość od 2015.

Do tego "obowiązkowa" strahovka (OC) - tyle ile wytargujesz. może być 10$ a może być 40$. Cudzysłów dlatego, że wyjedziesz bez strahovania z granicy a policja, która przy kontroli może zażądać tego papierka i tak będzie chciała od Ciebie kasę za tzw. byle co.

Do Abhazji tak jak pisze Mirmil - albo od Gruzji (wjazd i wyjazd) albo prosisz się o problemy ze strony Gruzinów. Gruzja ma pełna informatyzacje na granicach, kamerki, etc - więc się nie uda ściemić, że 'zapomnieli pieczątki postawić'.

Rychu72 28.12.2015 16:00

Cytat:

Napisał Mirmil (Post 461169)

Malo kto dociera do Czeczenskiego wiertolota, ktory zostal w dolinie

https://pp.vk.me/c616724/v616724446/...nyGpnmeoE8.jpg

Można dojechać jeszcze dalej. Jest jeszcze posterunek policji w szałasie i po 5 km koniec drogi. W takim bezludziu jeszcze nie gościłem. ;)

dżony 15.02.2016 21:41

orientuje się ktoś jak aktualnie sytuacja na wschodzie Ukrainy, czy są czynne przejścia z Rosją?

W czerwcu planujemy Gruzję i zastanawiam się czy jechać przez Ukrainę czy Białoruś

Emek 15.02.2016 21:54

Przez Białoruś masz z 500 km więcej ale czasowo wyjdzie ci pewnie krócej z tym że musisz mieć wizę (tranzyt to groszowa sprawa). Drogi lepsze, nie będziesz stał na granicy UKR-RUS tylko walisz prosto do Gruzji jak tylko wpadniesz na Białoruś. W czerwcu jedziemy do Azji i też zdecydowaliśmy się jechać przez Białoruś zamiast pogonić przez Ukrainę. Nigdy nie wiesz jak szybko i dynamicznie może zmieniać się tam sytuacja.

dżony 15.02.2016 22:09

o wizie tranzytowej na Białoruś wiem, nie ma z tym problemu bo tak jak piszesz to niski koszt. Rozważamy tu opcje właśnie tylko czy nadrobić te parę stówek ale chyba jednak przy tym zostaniemy

Sylwek_76 16.02.2016 17:44

Dżony;
Jedziesz przez Dorohusk,Kowel,( E 373droga luźna,trochę zmarudzisz w Kijowie i Brovarach,nast. luz,aż do granicy(M02).W Głuchowie zjeżdżasz na przejście w Kateryniwce (kawałek lichej drogi) i już jesteś w Rosji.Dalej dzida Kursk,Woroneż i na południe.To na szybki przelot.

Możesz też wybrać któreś przejście poniżej Kateryniwki,np. w Sudży albo w Kozince (jeszcze bardziej na południu) i przyciąć trasy w Rosji przez okolice Biełgorodu i Oskołu.To na kręcenie się poza głównymi trasami.

Ja,na powrocie z Azji,przejechałem na strzał (jakieś 20 godzin) spod Kurska,całą Ukrainę i pod Kalisz.Także da się jeździć sprawnie po drogach UA :D.

Luti 16.02.2016 23:35

Wszystkie "przejścia" na północ od Ługańska działają. Nie wiem jak na kierunku ros Milerowo. Krasna Talivka/Chersony, ze względu na bliskość "opołczenia". Następne Miłowe/ Czertkowo ponoć obsługuje tylko miejscowych (UKR/ROS), przynajmniej mnie tak tam spławiono od rosyjskiej strony. Kolejne Prosyane/Kantemirowka puszczało normalnie. Opcja dla chcących poczucia wojennych klimatów na przelocie bardziej. Warto zajechać do Sławiańska. Okolice jednej z przepraw na Dońcu zwalony most +kilka domów po osi. Poza tym fajne koncepcje noclegowe. Hotel, Turbaza. Info z sierpnia ub.r.
Wybitnie tranzytowo to nie ma co kombinować. Dorohusk-Kijów-Charków-Biełgorod (ros). Dobra bezproblemowa szybka droga.
Tranzyt przez Białoruś bez sensu. Poza tym jeb...ć baćkę.
No może ktoś coś jeszcze o Azerbejdzanie i tytułowej Armenii (zwłaszcza NK+Agdam), no bo poza postem kol. ofca234 no to lipa tu widzę.

Wiciu 23.02.2016 23:00

Strahovka w Armenii nie jest obowiązkowa. Też tak myślałem i zapłaciłem na granicy. Później trzykrotnie miałem widzenie z drogówką i ani razu nie było tematu. Za każdym razem chcieli w łapę, ale ogólnie są przyjaźnie nastawieni, trochę ściemy, zachwytów nad krajem i dali jechać. A jak trafisz na takiego co się uprze, to i tak będzie trzeba zapłacić, czy masz papiery czy nie. Mnie zatrzymywali jadąc z przeciwnego kierunku - mają radary z kamerami w autach i tam mierzą prędkość. Potem nawrotka i po chwili oglądasz się w radiowozie. Ot, technika... :)

ofca234 24.02.2016 09:18

Strahovka teoretycznie jest obowiązkowa. Nawet na granicy podpisywałem papiery, że zostało mi to przekazane, chociaż od razu mi celnicy mówili, że jak dla nich, to mogę sobie bez tego jechać, bo sprawdza to tylko drogówka i jej kupienie nie jest warunkiem wjazdu.

co do "techniki" - potwierdzam. dokładanie tak samo mnie zatrzymano, nagrywka z przeciwnego kierunku. i faktycznie, o samo OC nawet nie pytali.

Rychu72 24.02.2016 09:30

Tu piszą, że obowiązkowe

erywan.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/informacje_dla_podrozujacych_do_armenii/?printMode=true

UBEZPIECZENIE

Zalecane jest wykupienie podróżnego ubezpieczenia medycznego przed przyjazdem do Armenii, gdyż służba zdrowia jest odpłatna.

Obowiązkowe jest posiadanie miejscowego ubezpieczenia OC środka transportu, które można wykupić na przejściu granicznym przy wjeździe do Armenii. Nie funkcjonuje tzw. „zielona karta”. Nie ma jednej stawki ubezpieczenia (jego wysokość jest ustalana na podstawie parametrów pojazdu oraz stażu kierującego). Działające w Armenii firmy ubezpieczeniowa udostępniają na swoich stronach internetowych kalkulatory umożliwiające wyliczenie wysokości opłaty.

przemo77390 24.02.2016 09:37

Sprawa się klaruje na wakacje. Być może będzie to Azerbejdżan.

Nynek 24.02.2016 10:09

Ja z kolei byłem w 2014 i poza wykupem ubezpieczenia za granicą nie miałem żadnych niespodzianek. Strasznie mnie za to wkurzała policja jeżdżąca cały czas na kogutach .. u nich to norma, a mi się wydawało, że mnie ścigają.

Wiciu 25.02.2016 21:08

Przepisy się zmieniły w zeszłym roku. Kiedyś nie trzeba było mieć np upoważnienia do wjazdu nie swoim motocyklem. Nikt na granicy nie mówił mi nic o ubezpieczeniu, nic nie podpisywałem. Tuż za szlabanem stoją nagabywacze i wyłapują. O cenę tego ich świstka można się targować. Sprzedzadzą za połowe tego co krzyczą. I w sumie i tak nie wiesz co ci sprzedadzą. Dla świętego spokoju zapłaciłem kilka groszy, teraz wiem że bez sensu.

dżony 01.03.2016 22:25

Cytat:

a te koszty wjazdu i wyjazdu to za co, jakaś forma wizy?

bo zgodnie z info MSZ
"Od 10 stycznia 2013 r. obywatele polscy przebywający na terenie Republiki Armenii do 180 dni w ciągu roku są zwolnieni z obowiązku posiadania wiz."

ArtiZet 01.03.2016 23:13

Opłaty są za Wriemiennyj wwoz/wywoz + Strahovka (ichnie OC)

Jan 14.05.2016 00:40

Właśnie dzisiaj wyjechałem z Armenii i co do opłat to TRAGEDIA!!!
- wjazd od strony Irańskiej jakieś 2,5 godziny i kilka okienek i kurdupli, który każdy ważniejszy od poprzedniego,
- wyjazd po 2 dobach do Gruzji, w miarę szybko ale opłaty:
wjazd 22000 AMD + 15$ strachovka, wyjazd za to że wyjeżdżam 6500 + 5000 AMD
Łącznie coś koło 330zł.
Jak się prosiło o dokładne wyjaśnienia za co, odsyłano mnie do tablicy z ogłoszeniem, gdzie w ichniejszym języku mogłem sobie poczytać?!
Robi się Afryka!

Luti 14.05.2016 02:16

Janku nieco enigmatycznie piszesz, no bo za wyjazd z Armenii za coś ty tam musiał płacić na gruzińskim kierunku? Pytam bez szydery bo sam obecnie mocno myślę nad tym kierunkiem. Próbowałeś się postawić?

Mirmil 14.05.2016 05:39

To sa oficjalne oplaty i nie zmienily sie od 2 lat wiec nie ma co liczyc ze sie ich nie zaplaci. Nie zapominajmy ze to Azja a tam swiat nid dziala na naszych warunkach.

Luti 14.05.2016 11:42

Ok, doczytałem poniższy post. Kolega precyzyjnie wyłuszczył. Myto w dwóch ratach wjazd/wyjazd.

Cytat:

Napisał ofca234 (Post 462905)

Do tego "obowiązkowa" strahovka (OC) - tyle ile wytargujesz. może być 10$ a może być 40$. Cudzysłów dlatego, że wyjedziesz bez strahovania z granicy a policja, która przy kontroli może zażądać tego papierka i tak będzie chciała od Ciebie kasę za tzw. byle co.

Wjazd do ich azerskich nieprzyjaciół to też moneta. Sama wiza elektroniczna załatwiana u nas przez pośredników to koszt przeszło 300 zł.+ potencjalne zagadki na ROS/AZ granicy.

Jan 18.05.2016 23:19

Witaj, dopiero teraz mam neta (bo już w domu).
Co do wyjazdu z Armenii za co to dokładnie sam nie wiem? Jak chciałem, żeby mi wytłumaczył, to wskazał jakieś ogłoszenie/komunikat na zdezelowanej tablicy i powiedział, że mogę sobie przeczytać - hehe, po ormiańsku :-)
Płacisz musisz i tyle. Na te 6000 był kwit ale na 5000 to kuz na gębę i wsio!!!
Co do strachovki, to właśnie na wyjeździe z granicy policmajster nas zatrzymał i kazał kupować. Ni jak nie dało się zwiać, brama była.

Luti 29.06.2016 11:49

Heh mi na granicy krzykneli przeszło 100$ chyba ok 130$ za wszystko + nalana gęba armeńskiego celnika zlewającego wszystko i wszystkich. Szybko się z tamtąd zawinołem, skupiając się na Gruzji. Szkoda.

gumbas24h 30.06.2016 00:51

No i ta ich milicja tradycja nawet włączone gopro na kasku nie przeszkadzalo w pobieraniu opłat, jedynie koniak maj dobry resztę można sobie darować. Lepiej wydać kase na Gruzję.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Marulin 01.07.2016 20:49

Gumbas słusznie prawi. Ten kraj to jena wielka korupcja.

ArtiZet 02.07.2016 00:06

Za to dziewczyny o wiele ładniejsze niż w sąsiedniej Gruzji ;-)

CeloFan 19.04.2017 10:49

:Thumbs_Up:

Czy ma ktoś aktualne informacje dotyczące opłat na granicach Armenii? Wjazd? Wyjazd? Ubezpieczenie? Coś się może zmieniło?

Emek 19.04.2017 11:04

Też próbuję to ustalić. Konsul ambasady Armenii chętnie udzieli wszelkich informacji po rosyjsku lub angielsku. Dostępny jutro 10-13 pod telem 22/ 8990940.

mdxmd 28.04.2017 13:16

i udzielił jakiś info...?? coś wiadomo ?

Emek 28.04.2017 13:53

Ja dalej nic nie wiem. W sumie to i tak muszę tamtędy lecieć więc okaże się na miejscu.

CeloFan 04.05.2017 06:25

Wrieminnyj wwoz 8 dolców po przeliczeniu z AMD. Dostaje się dokument do pokazania przy wyjeździe.
Te 8 dolarow to taka opłata za wypisanie papieru. Stąd możliwe że tyle samo będą chcieli przy wyjeździe. Nie płaci się, wracając tym samym przejściem. Kilka okienek do odwiedzenia. Żadnych czarów czy naciągania.
Starachowka na 10 dni 13 dolców. Krócej nie można. Nie było kolejki, więc cała operacja trwała około godziny.
Temat odczarowany.
A! Benzyna w Turcji bardzo staniała :)

CeloFan 05.05.2017 14:10

Przy wyjeździe z Armenii za nic już nie płacilem. Czas wyjazdu 30minut.

Emek 05.05.2017 14:25

Do kiedy będziesz w Iranie?

ofca234 05.05.2017 14:30

ciekawe czy coś się zmieniło czy to mnie tak wyrolowali. ;)

chociaż z tego co pamiętam to płaciłem w jakieś oficjalnej kasie.

CeloFan 05.05.2017 15:11

Cytat:

Napisał Emek (Post 530082)
Do kiedy będziesz w Iranie?

Jeszcze nie wiem. Ale liczę że do końca ważności wizy. Okolo 2 czerwca maksymalnie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28.