![]() |
Widzę, że są i H7, może też sobie zapodam do soczewki.
|
Super.
Tak przyglądam się tej całej dyskusji i mam straszny mętlik:dizzy: w głowie. Konkretnym argumentem będzie faktyczny rezultat i z góry tobie dziękuje za inicjatywę. :bow: |
Mam takie zarowki w autach, robia mega robote na dlugich ale na krotkie sie to nie nadaje bo bedzie oslepiac.
|
1 Załącznik(ów)
w 3 at było montowane i każdy ma banana na ryju... Swiatło jest białe i mocne a i jeszcze 2 razy jaśniejsze.. Faktem jest że w niektórych reflektorach może delikatnie oślepiać..ale tu zależy od typu reflektora i ustawień
Sam sobie wylazłem naprzeciw i usadziłem się w aucie i nic nie oślepia. Diody są tak umiejscowione jak żarniki w normalnych H4 i mają osłony tak jak zwykłe. Świecą moim zdaniem lepiej niż HID ale wszystko zalezy od marki leda i od reflektora. W soczewce jest jeszcze lepiej. Kolor światła jest biały i w deszczu też bardzo dobrze widać. Złotego środka nie ma,ale to gra warta świeczki.. Stara Afryka w końcu świeci jak należy. No i 2x 22w to nie 2x55w więc i tu oszczędność na poborze prądu i tu se można wykorzystać np 8 gniazd do zapalniczki i jest profeska wygląd.. Moim zdaniem warto jak i kilku osób warto,negatywnych opini nie słyszałem.. Trzeba jednak pamiętać że żarówki są dłuższe i maja brazylijska dupę która nie zawsze zmieści sie w deklu czy osłonie lampy. |
Cytat:
Czy w przypadku montażu tego ustrojstwa zauważyliście problem z wilgocią wewnątrz tychże reflektorów? |
Cytat:
Jak trafiam delikwentow co im nie chce sie zmienic z dlugich na krotkie badz tez maja jakies gowna powkladane zamiast swiatel mijania czesto zdarza mi sie czestowac ich moiomi dlugimi i wtedy reakcja jest natychmiastowa. Osobisie testowalem pare typow i najlepiej pasuja mi LED X7 :D Jest moc :D Jesli ktos by chcial sie pokusic o ledy bez drivera (tym H1 ,H4, H7 itd. ) szczerze odradzam swieca jak swieczki. Pozdro |
Dobra - doedukowałem się trochę i zrezygnowałem z zakupu.
Nie ma opcji, żeby działało prawidłowo na światłach mijania, jak zresztą zauważył z praktyki Dubel. Zwróćcie uwagę jak ułożone jest włókno H4 dla ŚM a jak ułożone są diody w tej żarówce. Ze zdjęć, które widziałem to nie ma porównania z odcięciem dla H4 i nic w tym dziwnego skoro na DŁUGOŚCI czyli tu gdzie ważne jest ogniskowanie, źródło ma trzykrotny rozmiar oryginału. Nie mam zamiaru zachowywać się jak burak w golfie III z ksenonami :D i odpuszczę temat. Ze swoich doświadczeń z przerabianiem oświetlenia na to bardziej, moim zdaniem satysfakcjonujące, to dobrze wspominam tylko zamianę źródła na HID w projektorach - konkretnie LC4 Adv '99 i '01 i B12 '01 - tam świeciło to bardzo ładnie, lepiej niż oryginał i nie było mowy o oślepianiu jakimkolwiek - wiązka była ukształtowana jak żyletą obciął i NIGDY nikt mi nie mignął, pomijając moje wizualne odczucia. Mam jednak świadomość, że i taka przeróbka jest nielegalna. Teraz w cegle mam najlepsze oryginalne światło na H4 jakie kiedykolwiek miałem w motocyklu. Myślę o bocznych punktach na ledach CREE, żeby być lepiej widocznym w dzień... ale będę to raczej rzeźbił sam zimą. Kolimatory 55mm z soczewkami już mam. Przeróbka oryginału nie ma sensu jak widzę. Jak będę składał swojego GSa na desierto z owiewką od LC4, nielegalnie, ale ponownie założę tam H3 HID. 4300K jest niemal nie do odróżnienia od białego halogena. Resztę pozostawiam do oceny przerabiającym oświetlenie w swoich motkach. Wszystko działa do czasu. |
Jeszcze raz napisze ze na dlugie jest to zajebista sprawa ale trzeba miec osobne reflektory na drogowe i mijania.
Osobiscie stosuje te LEdy z powodzeniem https://pl.aliexpress.com/item/1pair...b-0ca8e18061a5 |
Zna ktoś kogoś lub firme co wykonuje reflektory na zamówienie?
|
1 Załącznik(ów)
Kaganek po lewej to oryginał od Hondy. Po prawej zakupiony LED. Są to światła krótkie. W przyszłym tygodniu dokończę montaż i ustawię odcięcie, by po niebie nie świecić. Różnica na żywo jest kolosalna.
W przyszłym tygodniu mam też przegląd na stacji diagnostycznej. Dla pewności poproszę, by podjechali maszynką do sprawdzania świateł. Myślę, że nie będzie to strzał w stopę. |
Jakby to powiedział zamachowiec... Dla mnie bomba....!!!! Tylko powiedz jak po przeglądzie i wchodzę w ten patent.
Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka |
H4 led kupiłem do d..y.
4 Załącznik(ów)
Moja siódemka zawsze dobrze świeciła :Thumbs_Up:
Więc poszukałem sobie H4 led: Załącznik 73151 Beznadzieja :mur: Załącznik 73152 Na takich jest prawie super :) Załącznik 73153 Dużo lepiej niz na tych gównianych ledach. Załącznik 73154 |
Wojtek bo kupiłeś złe ledy. Mama taką malutką czołówkę z jednym ledem, która świeci lepiej niż xenony w samochodach. Chciałbym mieć takie światła w motku.
|
Żarówka żarówce nie równa ile one miały lumenów? Ktoś poda wartości żarówek jakie zakłada do testów? Przeczesujecie aliexpres? Jest tam duży wybór o ile dane są prawdziwe w ogłoszeniach to można wtedy testować.
Żarówka podana przez dubel miała 7200 lum - H7 By nie być gołosłownym podaje przykład: KLIK Żarówka 36W 4000lm W zakładce Feedback jest porównanie przed i po kupujących. Dodaje link z ostatniej chwili! Właśnie zakupiłem ten zestaw : Żarówka! |
Zrób porównanie na starych i tych z Ali. Zobaczymy czy warto.
|
Polecam ten typ i tego sprzedawce http://www.ebay.pl/itm/X7-9600LM-120...53.m2749.l2649
Sprawdzone i potwierdzam ze jest towar pierwsza klasa. Nie obylo sie bez wczesniejszych nieudanych zakupow ale te sa swietne. Wojtekm72 to co kupiles to totalne gowno nie nadajace sie do niczego, sproboj tego co w linku i zmienisz zdanie na temat ledow. Pozdro |
1 Załącznik(ów)
Te akurat by się nadały ale do lampy tył jakby nie mocowanie..
Tak to ma wyglądać w lampie,założone do Polisport LMX zamiast HS1 swieci niesamowicie jasno i w końcu enduro ma normalne światło.. i to bez aku moto |
Ledy bez aku, pochwal się jaaaak
|
Normalnie zapięte zamiast żarówki bez cudów i działa
Bynajmniej na razie co potem zobaczymy |
U mnie strasznie mrygały gdy tak zrobiłem, a długo w taki sposób by nie podziałały.
|
1 Załącznik(ów)
No wylazłem z chaupy i szurnąłem sie liściem w pola bo w końcu przestało padać... i można było fotke cyknąć
Na wstępie zaznaczam że zdjecie jest słabej jakości.. ale mimo tego oddaje doskonale to jak świeci H4 LED w akcesoryjnej lampie enduro Polisport LMX z fabryczną żarówką philips HS1 35w/35w,która jest bardzo małym reflektorem powiem tak wreszcie można jechać w nocy z jakmś uczciwym światłem,a nawet odwinąć się nie bałem Zdjecie na światłach drogowych,to w oddali to drzewa i pagórki jakies 250 metrów |
No to tak... Żaróweczki doszły świecą pięknie!
Tylko mam mały problem... Zamówiłem H4 oczywiście lecz gniazdo w Afryce mam ba20d. Jak mocujecie swoje H4 w starym afrykowym mocowaniu? Znalazłem coś takiego ^^ http://www.qsl.net/iz7ath/moto/H4/index.htm |
Miałem zamontowane takie żarówki w T4: http://allegro.pl/zarowki-led-h4-120...161737571.html . Ale padł mi akumulator i chyba z tego powodu upaliło obydwie, gwarancji mi nie uznali. Przyzwyczaiłem się do dobrego światła, zwłaszcza że jeżdżę dużo po nocach.
Kupić takie same czy może w między czasie pojawiało się coś lepszego na rynku ? |
Cytat:
|
https://pl.aliexpress.com/item/LM-Zd...ceBeautifyAB=0
dużo lepsza opcja bez sterczącej dupy która często gęsto uniemożliwia montaz uszczelnienia na lampie |
Wcześnej pytałem nie w tym wątku..
Czy tego typu żarówka LED będzie działać w moim KTM-ie exc, gdzie prąd na oświetlenie idzie "nie wyprostowany"? Mam ochotę na te: https://pl.aliexpress.com/item/TC-X-...7c7724b4WQSulz |
Jeżeli masz żarówkę zwykłą tzn ba20d powinna działać,w xr-kach działa.
Musi mieć stabilizator napięcia,bez tego będzie mrugać. Generalnie dopiero po montażu się dowiesz,teoretycznie w XR nie powinny działać bo nie ma stałego prądu 12V,praktycznie działa i jest na tyle bogate światło że da się jezdzić w nocy bez najmniejszych przeszkód. Czy wpływa to na żywotność żarówki-- nie wiem trochę już ma km za soba i dalej świeci jak oszalała w malutkim reflektorku. warto eksperymentować,poprawa jakości światła jest kolosalna |
Dzięki, zaryzykuje. Jak będzie świecić nie stabilnie, pojdzie do MZ, tam jest stałe napięcie. W obu mam h4.
|
Witam
Maja i żarówki AC/DC ale co to warte? https://pl.aliexpress.com/wholesale?...h4+led+AC%2Fdc Pozdr rr |
Motomax jak przerobić gniazdo w fabrycznej lampie KTM-a 525 na żarówkę LED H4? Masz jakiś patent?
|
@voxan69: czy rzeczony KTM ma gniazdo do żarówki BA20D? Bo jeśli tak to kiedyś były żarówki H4 z takim trzonkiem. Wsadzałem takie skutecznie do odbłyśników w UAZ-ie i tylko trzeba było dodać przekaźnik bo 55W to nieco więcej niż 35W.
|
Chcę wsadzić LEDa H4 dlatego chcę przerobić gniazdo - ktoś to już ogarniał.
|
zmagałem się z tym problemem dość długo w ori lampie gdzie również jest BA20D,wymiany żarówek na różne mialy zawsze ten sam efekt .. mizerne światło.. nawet te cudowne nie pomagały
Wymieniłem więc reflektor na Polisport LMX wraz owiewką w środku żarówka HS1 czyli to samo co H4 tyle że ma mniejszą moc bo 35w/35w i już niemal 2-krotnie lepiej.. do tej lampy został wsadzony led z elastycznymi radiatorami. Jak świeci.. Jak nowe lampy hondy,białe mocne światło z linią odcięcia,świeci lepiej niż nie jeden transalp czy inne podobne z dużo większymi lampami. Grzeje się dużo mniej niż zwykła h4 jednocześnie dając 2 krotnie mocniejsze światło. Czy ma wady i zalety... hm tak same zalety i jedną wade którą jest cena. Homologacja... nie wiem co to jest.. nie słyszałem Szukał bym podobnego reflektora z gniazdem H4 i dobrym uszczelnieniem. Woda i błoto szybko zniszczą reflektor i żarówkę. U mnie takie cudo jak HDS 1290 i 180 Bar gorącej wody nie robi im krzywdy więc jest to sprawdzone,lampa wewnątrz po 4 latach nadal jest jak nowa. Jazda nocą nie sprawia problemu. |
motomax chodzi ci o taka lampę?
http://allegro.pl/polisport-lampa-pr...015608162.html Wejdzie do niego taka żarówka? https://pl.aliexpress.com/item/Bez-W...ceBeautifyAB=0 No i czy ta lampa będzie pasować do ori błotnika mojego kata |
tak dokładnie ta lampa,mam kilka nowych na miejscu to mogę do przymiarki użyczyć.
Z żarówkami też trzeba uważać,musi być miejsce na montaż uszczelnienia lampy między mocowaniem a radiatorem. to bardzo ważne,dlatego że czasem nie da się tego wykonac. Taką mam zamontowana i podobnych szukać trzeba jeżeli chcesz by na pewno pasowały. https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1NvAcc...pg_640x640.jpg |
Czy na obsadę tych radiatorów paskowych daje się naciągnąć typowe uszczelnienie? Albo inaczej: jak się ma średnica typowej dupki H4 do tej LEDowej z plecionymi paskami?
|
Motomax masz różne modele lamp z Polisport? Chciałbym zamontować taką aby jej owiewka nie była mniejsza niż ta, którą mam obecnie.
Myślę, że taki LED się zmieści - nie wiedziałem jak bardzo elastyczne są radiatory https://interlook.pl/product-pol-110...DZIEN-NOC.html |
Moim zdaniem elastyczna jest plecionka a te blaszki są tylko miękkie ale zostają blaszkami i mogą pochlastać instalację pod czachą jeśli nie będzie w ich sąsiedztwie dobrze zapeszlowana
|
Przymierzam się do wymiany żarówek H4 na led i mam pytanko czy wyszło cos ciekawego i godnego polecenia ostatnio czy brać to co było linkowane stronę wcześniej.
|
Ja mogę za 200 PLN odsprzedać LED H4 nie używane bo miałem wsadzić do mojego Tigera ale kupiłem NAT
|
Dentka wysłałem Ci wiadomosc w sprawie tych zarowek
|
Nie będę zakładać kolejnego tematu. Warto poczytać, a żarówki sobie można "powycinać" i zrobić mała ściągę do aut i moto:)
https://www.auto-swiat.pl/eksploatac...jdluzej/yh6ktj |
Cytat:
|
Jak chcesz daj mi na priv'a adres e-mail to ci wyślę wycinanki;):)
|
Odświeżając żarówkowo.
Kiedyś używałem jaśniejszych H4 chyba +30% . Co teraz jest godne polecenia? Marketing to najczęściej bełkot. Chodzi o to kto jakich H4 używał i dawały prawdziwe mocne białe światło a nie oszukujące oko niebieskimi filtrami. No i o oczywiście 55/60 a nie wynalazki po 90W. Podawajcie co dobre i co było kiepskie. |
Miałem Tungsram Megalight +120, bardzo dobre białe światło, nie niebieskie, w nocy super, w deszczu normalnie było widać. Szkoda, że cena ich poszybowała dwukrotnie, kupowałem po 35 zł. Dwa lata świeciły jak złe. U mnie wygrały z Night Breaker i Blue Vision.
Teraz pakuje zwykłe żarówki, za 10-12 zł i wymieniam po roku i też jest super. |
Night Breaker Laser.
|
Założyłem w zeszłym tygodniu do RTka H7 Osram Night Breaker SILVER (25 zł), są też H4. Ładne białe światło, oczywiście daleko im do ledow :mad:
Ostatnio dużo o różnych żarówkach czytałem / oglądałem i wybrałem wersję silver bo mają dużo dłuższą żywotność od tych reklamowanych najjaśniejszych które potrafią działać 150h. |
Przetestowałem Osram Night Breaker Lase , te co świecą jaśniej to żyją krócej coś za coś. Faktycznie bardzo dobrze świeciły w nocy
|
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |