![]() |
Cytat:
http://hyperpro.com/wp-content/uploa...6_1024x768.jpg Amortyzatory zwane potocznie olejowymi, mają wewnątrz olej i gaz. Gaz jest pod ciśnieniem atmosferycznym w odróżnieniu od amortyzatorów potocznie zwanych gazowymi gdzie gaz jest pod ciśnieniem wyższym od atmosferycznego. |
Serwis tylnego amora zalecany jest co 50 mh w endurakach, prawie nikt tego nie robi bo albo nie wie, albo wie i ma to w dupie. W każdej serwisówce jest jasno napisane co ile taka akcja. 2 tygodnie temu robili mi Wilbersa z Tenerki po dwóch sezonach jazdy, w środku była paciara.
W multi Ohlins stracił precyzję regulacji a po serwisie wszystko wróciło do perfekcji. |
Jest opcja, że w tym amortyzatorze nie ma tłoka/pierścienia oddzielającego olej od powietrza, ale powietrze w nim jest? Powietrze musi być, bo olej nie jest ściśliwy.
Fajny filmik na temat tego po po w amorze jest powietrze pod ciśnieniem, jakoś okolice 3 minuty i generalnie jak w środku wygląda podczas pracy. link do youtube Z tego co jeszcze czytałem mamy amortyzatory jedno i dwu rurkowe. W jednorurowcach występuje pierścień oddzielający olej od powietrza, w dwururkowym nie. link do filmiku jak działa dwururkowy |
3 Załącznik(ów)
Nie jestem specem od zawieszeń, opisuję co widzę. Być może w omawianym YSS jest jakiś gaz, ale jeśli jest to znajduje się w tej samej komorze co olej i nie wynika to z tego, że o czymś zapomnieli w fabryce. Być może po zalaniu olejem tworzy się nad nim próżnię, którą następnie wypełnia się nitrogenem
Taka po prostu budowa Olej jest nieściśliwy, ale konstrukcja tłoka jest taka, że znajdują się w nim otwory odpowiedzialne za dobicie i odbicie. Załącznik 70765 Pod i nad tłokiem znajduje się choinka z podkładek (bardzo cienkich), których ugięcie reguluje przepływ oleju przez tłok Załącznik 70767 Załącznik 70766 |
Dałem oryginał do Sanchez i jest Super.Czyli TAIWAN poległ szybko.
|
Sanczez też potrafi polec...
|
Dzięki sluza za ten wątek. Również Adagiio pomógł mi w podjęciu jedynie słusznej decyzji.
|
Wilbers?
|
Sanchez robi super robotę , wiem bo mam. Być może trochę drogo, ale mega profi.
Chciałbym porównać tego yss z moim |
Cytat:
A potem zawiecha na przód, bo macie lepsze ode mnie :P |
Kolego, szukaj na przód Showy z CRF czy CR ja kupiłem w zimie bo się trafiła fajna sztuka, ale nie zmieniłem. Mam kompletny przód od XR 650 w Tenerce i po wymianie sprężyn i personalizacji jestem bardzo zadowolony jak robi. Teraz pozostaje kupić jakieś nie styrane XR 650L i grzebnąć przez zimę, bo cały czas chodzi mi po głowie ten motor i wiem że to będzie moja ostatnia zmota jaką poczynię.
|
Wsadziłem YSS MZ506-380TR-04 (ABE) sprężyna 60-100-220 do XR650L
http://yss.co.th/product-detail.php?...ar=&cc=&page=1 Chodzi w pełnym zakresie, zobaczymy ile wytrzyma chyba Trzoda zagwarantuje wymianę serwis gwaranyjny w razie co, nie zmyje się gdzieś co ? najgorzej jak zabierze amor na miesiąc i jeździj sobie na pieńku. Narazie tłumi bajunia lepiej jak oryginał SHOWA http://www.sklep.tszoda.pl/ http://static.pokazywarka.pl/k/8/8/1...17180_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/j/q/a/3...47f25_orig.jpg |
Cytat:
|
tata rata artykuł sponsorowany.. pekający cylinder czy sprzęgło hydrauliczne które lżej pracuje od tego na linkę...
po przeczytaniu tego artykułu śmiech mnie zebrał niesamowity... a najlepszy koniec nie sugerujmy sie... idzmy po nową huskę... zabija w terenie i sama jedzie... nie wiem kto to pisze ale chyba wczoraj wsiadł na moto... motocykl dla rolnika,a i owszem tylko rolnik nim świat objedzie a huska sie zesra 100razy... Może i wielu łyknie takie bzdury,ale nie ja na codzień pracuje przy motocyklach i nawijam nimi jakieś metry.... coś tam wiem i czuje... babcie jada po całej lini,nowa królowa bezdroży.... Artykuł sponsorowany przez firmę KTM,życze utrzymania produkcji takiego motocykla przez tyle lat.. W USA już sie KTM przejadł niestety więc szuka sie rodzinnych tzn eu rynków zbytu... Testującego zapraszam na Ua na testy zobaczymy co i jak... Czy mam prawo tak.. z racji zawodu jak najbardziej |
Lizydupstwo stosowane .... ciężko było dokończyć artykuł, bo brało mnie na mdłości.
|
To chyba miałem pecha całe życie bo nie spotkałem sprzęgła na linkę, które można obsługiwać jednym palcem. Akurat co do bezawaryjności RFVC to byłbym sceptyczny bo dużo jeżdżę z dominatorami i się jebią na potęgę. Może dlatego że już zmęczone, ale na pewno słabo znoszą ostre traktowanie. Wszystko kwestia do czego Ci jest moto potrzebne i jak je traktujesz.
|
Kolega kupił husqvarne terra. Sprzęgło na linkę i zdziwko - sprzeglo na palucha
W dominie i pochodnych trzeba uważać na glowice i temp.oleju. W Stanach dokładają powiekszone zeberka glowicy Jak ktoś orze na dworze i wklada różne bajery w silnik ,bilans cieplny nie wypada wtedy dobrze i silnik jest przegrzany. Na poczatek dam mala chlodnice od xr 400. Jak padnie glowica to ja wysle do usa na zwiekszenie powierzchni. Czytając forum domina , chlopaki czesto oszczędzają na jakosci oleju , moze i dlatego im sie na potege te silniki rypia Powietrzne chlodzenie wymaga oleju pelnego syntetyka o odpowiedniej lepkosci( przynajmniej 10w50). Niektorzy Panowie z forum Leja nawet samochodowke. Nie każdy potrafi sprawdzić poziom oleju o ile sprawdzi. Olej w dominie z sucha miska najlepiej sprawdzić po jezdzie a nie po kilkuminutowym nagrzaniu nie mowiac o sprawdzaniu na zimno. Addagio nie spiesz sie zbytnio. Do emerytury masz jeszcze czas. Jak w mojej bedzie padal silnik to Ci ją sprzedam I nie bedziesz musial sie męczyć z przerabianiem. Bedzie miala wszystkie mody oprocz zawieszenia. Do starczych wypraw oryginal zawiechy wystarczy A tak na powaznie szydlo z worka wyjdzie chyba szybko bo w garazu stać raczej nie bedzie. Jak zda egzamin przez 3 lata to mozesz brać |
No to Bicio faktycznie miałeś pecha,zapraszam do mnie zobaczysz jak chodzi sprzęgło w starej XR w porównaniu do nowej exc np...
Za dużo urwanych pomp sprzęgła widziałem i naprawiałem żeby pozorna lekkość pracy przekonała mnie do nich Hm... Życzę KTM-wi takiej bezawaryjności jak Honda.. Że sie się jebie,jak sie nie dba to i T-90 sie zajedzie... Ale za nim zaczniemy wyrywac sobie żebra w obronie swoich racji pytanie które mnie nurtuje strasznie... Dlaczego do porównania nie wzieli XR 650R..... tylko XR 650L Huska tak rajdowe serce więc dlaczego nie wzieli królowej Baja 1000... bo by mogło sie okazac że w niektórych tematach będzie lepsza... ? Niech ktoś mi powie jaki sens takiego porównania T-55 VS Leopard 2A7? Napędzanie sprzedaży i nakierowywanie trendu w zakupach dla coraz większego popytu na motocykle enduro i off-road |
lecimy z offtopem :)
Artykuł ogólnie jest bez sensu i napisany tak że wnioski na koniec nie mogły być inne. Jednakże spór nowe vs stare jest ciekawy bo każda strona ma coś do zaoferowania. Jeżdżę LC8, wcześniej miałem afrę. I ja bym tym LC8 nie pojechał na tripa 10 tys. km na wschód bo mu nie ufam, ryzyko poważnej awarii jest zbyt duże. Za to do wszystkiego innego jest o niebo fajniejszy niż afryka, lepszy zawias, osiągi, pozycja, ergonomia, plastiki i do wycieczek off w promieniu 1000 km od domu nie widzę lepszej opcji dla siebie. Też nigdy nie wracał na lawecie. Ale spokój w głowie jaki się ma podróżując na AT jest niezastąpiony i o to chyba chodzi. I tu leży sedno sporu. A jeśli chodzi o hard enduro no to gdyby te starsze konstrukcje dawały radę to na zawodach nadal spotykałoby się XR, TT i temu podobne. |
Swiete słowa
|
nawet dane z tej tabelki jakieś pojeba...... rozrząd i gaznik w XR np. ?????
|
Ten motor Koleżki z artykułu jeździł z moim Koleżką:
http://morowiec.pl/ Jak wróci z emigracji zapytam o co tam poszło i kto pisał to w tym Ścigaczu. https://www.scigacz.pl/Ciezkie,endur...ilo,29702.html http://morowiec.pl/sites/morowiec/fi...0216.45.30.jpg |
Z przyjemnością poczytałem, bo jestem na etapie rozpoznawania tematu. W moim DL-u amortyzator jest już zużyty, ostatnio w Rumunii na wertepach wyraźnie podupadł. Wszystkie myśli jednak idą w kierunku Wilbersa z pełną regulacją.
|
Tylko wilbers 641 mam w afryce-jest CUDOWNY!
|
Zdecydowanie Wilbers z pokrętłem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Wygląda na to, że kupię 641 z hydraulicznym napięciem sprężyny. Zastanawiam się jeszcze nad 640 z hydraulicznym napięciem sprężyny.
|
To jest ten do XR 650 L ?
400428 Wilbers Federbein Typ 640 HONDA XR 650 R / L PE 04 93-99 http://www.ebay.de/itm/Wilbers-Feder...-/282193459572 |
To jest ten najzwyklejszy
Pelny wypas masz na francuskiej stronie ebay lub stronie wilbersa Z hydrauliczna regulacja cos troche powyzej 800 euro i nie wiem czy na juz by bylo Nie podam Ci linku bo z telefonu pisze Popatrzylem na ebay i 641 w xr 600 nie jest z hydraulicznym napieciem sprezyny. To co pamietam mozna bylo dokupic ten napinacz osobno |
Zamówiłem 640 z hydraulicznym napinaniem sprężyny. Wyszło 700E. 641 sobie odpuściłem, bo zamiast jeździć, to bym tylko regulował :D
|
To nie tak jak myslisz. Hydrauliczna regulacja jest od tego by ustawic sobie wg ciężaru
Z pasazerem czy bez, kufry itp. Tlumienie odbicia i dobicia i tak musisz sobie ustawić. Jak kupiłeś z ebaya to masz standard. Kupujac w Wilbersie wypelniacz w zamówieniu tabele i ustawia Ci jak należy. |
Ten, który kupiłem ma napięcie sprężyny pokrętasem i ustawienie odbicia małym pokrętaskiem. Masy kierownika, plecaczka i bagażu podałem w tabelce wypełnianej przy składaniu zamówienia :) Teraz muszę trzymać linię :D
|
Czy temat amora z LC4 jest wart zabawy? Moze ktos sie wypowiedziec jak to robi w terenie? Bo cenowo uzywki sa obecnie bardzo interesujaca opcja w stosunku do Wilbersa np. A moto i tak mam dzwigniete wiec ciut dluzszy amor nie jest dla mnie problemem. Ewentualnie jakas inna opcja?
|
Ktos cos na temat lc4 moze powiedziec?
|
Amory z KTM zawsze robiły najlepiej jako amoryseryjne ;)
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka |
Bardziej chodzi mi o to jak to w xrv robi bo to ciezszy motocykl niz 640 enduro jest
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:19. |