![]() |
Cytat:
Jak jest oparta na stopce bagnet ładnie wskazuje. Po wyprostowaniu suchy :( Dlatego właśnie pytam czy dolewacie czy też źle sprawdzam? Sprawdzałem już postawioną na centralnej (wg polskiej instrukcji) i ustawionej na prosto kołach (wg angielskiego manuala) |
Serwis ktoś robil w tym moto? W serwisach różne cuda się dzieją. Albo nie doleją albo przeleją 😉
|
Tylko serwis po 1000km - Teraz mam niecałe 9tys
|
To jak zmoerzyles wg instrukcji to coś nie halo z ilością
|
Doradźcie zatem proszę co zrobić?
1) dolewać dopóki pojawi się na bagnecie? 2) zgłosić problem do serwisu 3) ponieważ zbliża mi się termin przeglądu jechać na serwis i wymienić olej (nie dolewając samemu?) Chciałem też zapytać Was jak często sprawdzacie olej u siebie (oczywiście wiem, że w zaleceniach jest co 1000km ale pytam jak w realu u Was). |
Cytat:
Po przeglądach jeżeli nie robisz je samemu to sprawdzaj wszystko bo zdarzały sie przypdaki że oleju zapomnieli w sewisie nalać po spuszczeniu... |
O oleju napisano na tym forum dużo, wiec może jeśli coś jeszcze dopiszę, to Szacowne Forum mi wybaczy.
W swojej ATAS 2018 serwis wymienił mi na przeglądzie po 1000 km olej na MOTUL 10W40 (za moją zgodą). Po wymianie oleju zaobserwowałem znaczną zmianę dźwięku wydawanego przez silnik a przede wszystkim tłumik. Silnik wydawał dziwny świst a tłumik zamiast seksownego pomruku Afry zaczął nieprzyjemnie i głośno pierdzieć. Efekt był na tyle spektakularny i natychmiastowy, że zaraz po wyjeździe z serwisu zatrzymałem się i zacząłem oglądać śruby przy tłumiku i katalizatorze - pomyślałem: "nic, tylko podmienili mi mój fajny tłumik i włożyli jakieś gó...no". Śruby nie wskazywały jednak śladów dotykania kluczem. Męczyłem się z tym przez 2000 km, kupując coraz nowe wersje zatyczek do uszu i pewnie męczyłbym się dalej, gdyby nie przypadek. Kolega,który kupił taka samą ATAS wymienił (po konsultacji ze mną) na pierwszym przeglądzie olej również na MOTUL 10W40. W jego przypadku sytuacja się powtórzyła. Niewiele myśląc następnego dnia pojechałem do HONDY i kupiłem 4 litry oryginalnego, hondowskiego 10W30. Po wymianie oleju wszystko wróciło do normy. Afra mruczy jak dawniej. Podczas dodawania gazu na ustach banan a stopery do uszu są już niepotrzebne (chyba, że dla ochrony przed wiatrem). Daję Wam to pod rozwagę. Nie wiem, czy mój i kumpla przypadek to wyjątki, czy jednak jest to reguła i Hondy lepiej nie poprawiać - instrukcja wyraźnie zaleca TYLKO 10W30. Nie wiem również, czy była to wina MOTUL-a, czy zmiany lepkości na 10W40? Czy mieliście podobne doświadczenia? |
Ja zalewałem motula 300V 10w40 i bez zmian
|
Mnie motula pił miedzy wymianami, z castrolem spokój
|
Cytat:
Bo tez miałem chęć na Castrola tylko w lepkości 10w30. |
Co prawda do NC ale zalałem na pierwsza zmianę motula 10/40 i silnik zaczął w końcu pracować jak w hondzie a nie Ktm. Zmiana w pracy była dramatyczna na korzyść.
Cokolwiek byś nie nalał IMVHO to będzie pracować inaczej bo ten fabryczny olej to jest jakiś siuwaks typowo na dotarcie. Gdybys to zlał od nowości to jest możliwe ze silnik układałaby się znacznie dłużej niż 1000km. M |
Że tak spytam z boku bo właśnie biorę się za wymianę. Jakie momenty do śrub spustowych? Muchos gracjas.
19 filtr, 22 obie śruby spustowe |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Trochę namieszałem bo nie dopisałem, że te moje w ang rozmiarówce.
:Thumbs_Up: |
Zdecydowałem, że wymieniam olej sam na 12kkm. W Dos Doros Tychy 810zł-info z wczoraj. Jeszcze niektórzy piszą, że omijać z daleka. Na pewno 10W30, oba filtry Hiflo. Co do 10W30 to uważam, że jeśli taki producent zaleca to taki ma być. W Aprili Shiver był 15W50 i taki przez ponad 30kkm lałem i nigdy nie było problemu.
Konkretne pytanie: CASTROL POWER 1 RACING 4T czy Motul 7100. |
Lałem jeden i drugi w zależności co miałem kupione. Subiektywnie zdaje mi się że moto lepiej pracuje na 10W40.
|
Wychodziłem z zasady, że jak jeżdżę dużo na południe tam gdzie gorąco to lałem 10W40
|
Dokleję się i ja do tematu. Mam pytanie dla właścicieli z DCT. Będę wymieniał olej w swojej CRF 1000 DCT. Chcę kupić Motula 300V 10W30 + filtr oleju + .....no właśnie drugi filtr. Przy wymianie w silniku z DCT wszyscy wymieniają dwa filtr i rozumiem że ten drugi to od DCT. Może ktoś podpowiedzieć jaki jest jego symbol lub gdzie go zakupić?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrwaim |
Wystarczy sprawdzić.
https://www.megazip.net/zapchasti-dl...1000dac-850552 |
Czy filtry Hiflofiltro będą odpowiednie: HF204 (oleju), HF117 (DCT)
|
Cytat:
|
Do oleju polecam takie filtry ze śruba na końcu. Łatwiej potem wykręcić i nie trzeba narzędzi specjalnych.
https://sklepmoto46.pl/image/cache/c...-1024x1024.jpg |
Wrzucam zestawienie porównawcze parametru lepkości oleju motul z podziałem na grupy
http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2265 parametry są zbliżone i nie ma większego znaczenia, który olej wybierzemy... oczywiście na olejach z grupy 40 teoretycznie silnik może pracować ciszej. Ciekawą propozycją jest olej 7100 5W40 i Factory Line 5W40 300V, które mają doskonałą płynność w niskiej temperaturze (zbliżoną do 10W30) oraz wyższą lepkość w 100st.C ale też bez przesady... |
Valvoline 10-40 w 100 st. C ma 14.5, w 40 st. C ma 94, ale nie wiem czy to taki problem. A kosztuje 80zł za 4l :D
Ja nie kupuje motula od kilku lat. Leję valva do auta i do motorów. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
https://allegro.pl/oferta/klucz-tasi...eju-5006882140 |
Przerost formy nad treścią to nawet posiadanie klucza do filtra :D Ręką to zawsze robię i to nawet nie jakoś w opór...
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
|
Odkręcicie też ręką ? Gratuluje krzepy. Do odkręcania muszę użyć klucza.
|
|
Coraz bardziej skłaniam się do 10W40, tym bardziej że kumplowi został litr to kupię tylko 4L. Tyle tylko, czy te osoby, które wlały 10W40 mają DCT?
|
Cytat:
|
To żaden eksperyment. Mnie w serwisie na 1 wymianie nalali 10w40.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No dobra, wynalazłem taki oto artykuł w temacie lepkości i 10w30 vs 10w40:
https://www.e-autonaprawa.pl/artykul...-lepkosci.html Pozwolę sobie na dwa cytaty: 1) "Oleje o klasach lepkości xx-40, mające wyższą lepkość, lepiej uszczelniają, wyciszają i zabezpieczają silnik, ale są mniej korzystne ze względów ekologicznych." 2) "Nie wolno też zapominać o tym, że lepki (gęsty) olej przeciska się przez magistrale powoli, gdy jest tłoczony pierwszy raz. Kiedy już jednak w silniku zagości i przyklei się do wszystkich smarowanych powierzchni, to po kolejnych uruchomieniach wymaga tylko uzupełniania." Czyli, na mój nie-mechaniczny rozum, Honda zaleca 10w30, bo to bardziej ekologiczne i sprzyja mniejszemu zużyciu paliw(a), a poza tym takie oleum - uogólniając i upraszczając - mniej obciąża silnik przy zimnym starcie, co być może przy skrzyni DCT ma szczególnie istotne znaczenie. Wniosek z tego wyciągam zatem taki, że o ile nie zabieram moto w upały 40+, to 10w30 będzie bezpieczniejszym (instrukcja!), a może i ogólnie lepszym wyborem. Dodam jeszcze na wszelki wypadek, że bynajmniej nie forsuję wyższości 30 nad 40, tylko próbuję dociec dlaczego i w imię jakich wymiernych korzyści niektórzy z nas proponują przejście na 40 wbrew temu co zaleca producent. Dziękuję wszystkim, którzy dorzucili swoje 3 grosze w tym temacie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
olej 10W40 wcale nie będzie lepiej zabezpieczał, wszystko zależy od konstruktora bo jeżeli obliczy cały silnik na określoną lepkość to po co szukać sztucznych problemów 10W30 honda stosuje w autach już od dawna, toyota także. Jeżeli pasowanie panewek korbowodów w CRF to 0.01-0.02mm to olej o dużej lepkości może doprowadzić do przytarcia panewki. |
Cytat:
|
Generalnje producent coś zaleca, co ma zastosowanie "dla wszystkich".
Jednak jak chcesz latać po pustyni w 50 stopniach, fruwać afryką po grubym terenie i pałować do odcinki to normalne jest, że robisz poprawkę na zalecenia producenta: olej w silniku wymienisz na większe W i zmieniasz go częściej, częściej wymieniasz olej w lagach, częściej zalgądasz do zaworów... O ile się nie mylę, to honda radzi do XR400 lać olej mineralny :) I jeszcze ciekawostka, mój dupowóz z 94 roku ma w instrukcji wykres jaki olej lać i zależy to od średnich temperatur na polu. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
|
Ale mentlik w głowie. Lorex nic nie chcę zyskać, tylko słucham użytkowników, bo moto mam od poniedziałku. Moto zamierzam eksploatować 99% asfalt, bez pałowania, z plecakiem, kufry. W grupie innych moto, max 160km/h na banie. Może to są jakieś dane przemawiające za 10W30, a może się mylę.
|
mdxmd mówisz, że 4L starczy przy DCT. Bo podane jest 4,2L
|
Mdxmd zgadłeś - osobno chłodnica wody i osobno chłodnica oleju... i znowu człowiek dowiedział się coś nowego :)
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
|
Mój ulubiony temat... olejowy. Coś postaram się podpowiedzieć bo widzę małe zamieszanie. W motocyklach interesuje nas druga liczba. No chyba, że ktoś z was lata w temperaturach grubo poniżej zera :-) W przypadku AT z DCT nie lałbym SAE40 bo to ma wpływ na pracę skrzyni. Silnik ma to w... pompie, a skrzynia jest zaprojektowana do pracy na oleju SAE30. Jeśli chodzi o inne motocykle, to wlewanie oleju o dużo większej lepkości nie ma sensu i czasem może zaszkodzić. Zmiana o 10 w górę jest praktycznie pomijalna, ale... po co? Jeśli chcecie pałować i jeździć w dzikich upałach, to dużo zdrowiej będzie skrócić przebieg na oleju o połowę, a w przypadku wypadów w ciężki off i katowanie, wymiana po zabawie. Czy syntetyk, czy pół? W zasadzie... nie ma nic lepszego niż syntetyk . Bzdury o rozpuszczonych uszczelkach i silnikach, zwłaszcza motocyklowych można wsadzić między bajki. Jeśli wlanie oleju syntetycznego zaszkodziło silnikowi, to znaczy, że ten silnik już był w stanie agonalnym. Syntetyk wolniej się utlenia, lepiej czyści silnik i pozostawia po sobie mniej zanieczyszczeń. Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie widziałem silnika motocyklowego z nagarem, a już kilka silników serwisowałem ;-) Lejcie to co zaleca producent, nie kupujcie oleju w dziwnych miejscach (podróbki) wymieniajcie zgodnie z zaleceniami producenta, a jeśli jest pałowanko, to dwa razy częściej. Szkoda czasu na doktoryzowanie się. Wszystko już zostało powiedziane. Aha... nie wierzcie w bajki o żelaznym wilku.
|
Zamówiony Motul 7100 10W30 i to jeszcze przed poczytaniem posta Ryży Koń
|
Ryży Koń - brawo Panie za ten post. Wreszcie mądrze, z sensem i kompetentnie. Miejmy nadzieję, że wszyscy szukający w przyszłości na tym forum porady olejowej odnajdą to co napisałeś i wyciągną wnioski. Thx!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:17. |