![]() |
Niestety seryjne Dunlopy Trailmax (takie przynajmniej są seryjnie w UK) to shit jakich mało na czarnym, a na mokrym są wręcz niebezpieczne.
Generalnie z oponami do CRF1000 ze względu na rozmiar i dętkę wielkiego wyboru niestety nie ma. Podobno najlepsze na asfalt (powiedzmy 80% asfalt) są Continental Trail Attack 2 i takie założę jak się moje oryginalne Dunlopy trochę zużyją. |
Ale zes mądrości napisal. Nie wiadomo jak ci odpowiedziec.
|
Cytat:
|
Odpisalem na wpis Radarmana.Jest troche opon na asfalt w rozmiarzedo nowej AT i co wazniejsze juz z homologacja do niej.A nawiasem mowiac to CTA2 wcale nie jest takie dobre szczegolnie na mokrym.Ludzie je lubia,ale sympatia nie swiadczy o jakosci.
|
Cytat:
|
Cytat:
In my opinii to nie ma co compare K60 do Pirelli Scorpion Trail 2 czy tych metzeler something. K60 to ani w pole ani na drogę. Ja wybrałem opony 100 % asfalt. Będę się męczył w plenerze i już |
Na poprzednim moto F800GS zjezdziłem 2 kpl. k60 i złego słowa nie powiem! dobrze radziły sobie na suchym jak i na mokrym, na Alpejskich winklach jak i na Albańskich szutrach i kamieniach i nigdzie sie nie męczyłem :)
do tego są zajebiście trwałe i w dobrej cenie. wymieniałem po 20tys. ale spokojnie 5 tys. dały by jeszcze rade , z tym ze przód wył już tak że szlak mnie trafiał:D -to jedyna ich wada według mnie.(przy takiej konstrukcji opony/bieżnika to norma) F800GS jak i NAT nie są motocyklami strikte w teren ani asfalt :D więc te opony wg mnie idealnie sie wpisują w typ motocykla :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja oryginalne opony zmieniłem na continentale tkc 70. Na mokrym niebo a ziemia. Na drogach gruntowych też ładnie się sprawują. Powyżej 170 zaczyna trzepać kierownicą, ale nie wiem czy to od opon, kufra czy jeszcze coś innego.
|
Każdy kto jeszcze ma oryginalne dunlopy proszę natychmiast wywalić to ścierwo!
Wracałem wczoraj 20km w deszczu i te opony to jakiś ponury żart... na 3poziomie trakcji 1.2.3 trakcja migała za każdym razem jak odkręcałem manetę, bez TC na 1. paliłem sobie gumę przy 30 i moto nie bardzo chciało przyspieszać, na 2 to samo... to przecież w KTM na pirelli scorpion rally (kostka) miałem więcjej trakcji na mokrym... Zamówiłem już pierelli mt90. |
Porównywalną trakcję miałem w oryginalnych 8letnich oryginałach w DLu :).
|
Cytat:
Chyba, ze coś wcześniej przeoczyłem? |
Czym tu się chwalić;)
Ja bym tą trakcje porównał z jazdą po szutrze na szosowych oponach... |
Cytat:
Gratuluję ;) |
Te motozy na autostradzie przy 120-130 km/h mają tendencje do masakrycznego wężykywania i ciężko to ustabilizować,chyba to przez miękkie kostki i max. 2,2 atm, chyba jednak na przód dam tkc 80
|
Czytałem dużo opinii o nich na zagramanicznych forach i tył chwalą, przód przeklinają.
|
No to ja przód też, przynajmnuej ba autostradzie i powyżej 120, ponizej jest ok, nawet na serpentynach
|
Powiedzcie mi jeszcze proszę jak to jest z tym TT/TL. W NAT są koła wymagające użycia dętki. Czy mogę kupić oponę TL? Szukam MT90 i nigdzie nie mogę znaleźć tyłu w wersji TT.
|
Mozesz.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
Dziś zamontowane mt90 wracałem od Wulkanizator i zlapala mnie burza tak ze od razu test na mokrym. Trudno zerwać trakcje na 1. Raczej dźwignie przód niż się slizgnie. Już jestem super zawodolony.
|
Bardzo dobre wieści. Właśnie zamówiłem komplet MT90.
|
Podpowiedzcie proszę - mówicie o MT90 s/t czy a/t?
Jakie są między nimi różnice? Szukam wciąż najlepszego rozwiązania i zdecydować się nie mogę. |
Kupiłem A/T. Z tego co na szybko znalazłem to wersja S/T nie jest już produkowana.
|
Motozy powyżej 130 przy mocnym przypieszeniu wpadają mocno weżykuja. Brat i Tata nieźle się spocili jak Moto wpadło w shime.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka |
Ja się też spociłem, ale po dotarciu sie oponek,czyli po 500 km na zakretach,już zdecydowanie lepiej,wraz ze zmniejszaniem się wysokości kostek będa mniejsze shimy
|
S/T to werja bardziej asfaltowa
A/T to takie allterrain. Wczorajsze testy potwierdziły zajebistość MT90. Jedynym minusem jest delikatne pływanie przodu na podłużnych łączeniach asfaltu. Nie czułem tego na KTM ale po przesiadce z kostek pod każdym względem było super. Myślę że jak się trochę dotrą pływanie się uspokoi. |
W terenie jestem z nich zadowolony. Wczoraj mnósto kałuż przechodzacych w bajora Było :-)https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ce35ea6618.jpg
Cytat:
|
Dziś naciągając łańcuch i w końcu myjąc moto zauważyłem uszkodzenie opony po 2600 km. :(
Jeździć aż odpadnie, czy to można jakoś zabezpieczyć? Czy już tylko do śmietnika? https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d30e2f3734.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...575124ed25.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...7c105e6a09.jpg Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
Emek, Radio, jak motozy? Interesuje mnie szczególne, czy przy 140 normalnie się prowadzą, jak na mokrym, jaka przewidywalna trwałość, czy w błocie furt się zaklejają?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
Radio będzie wiedział więcej. Ja na razie dobijam stare TKC.
|
Cytat:
Na swoich zrobiłem 2600 km. Zrobiłem na nich ok 1300 km asfaltem i reszta off. Latam głównie po drogach pomiędzy polami. Jest tam piach, błoto itp. Z błota się szybko oczyszczają chodź może aż wa takim mocno klejoncym nie byłem ;-) Schodzą bardzo powoli. Możesz zobaczyć jak wygląda bieżnik po ww. przebiegu. Na asfalcie w deszczu jechałem tylko raz parę dziesiat km. Nie miałem uślizgu, oprócz jednego razu lekko przód odjechał, ale widziałem że na zakręcie jest śliskie asfalt. Powyżej 140 nie próbowałem po tym jak na takich oponach brat i Tatą wpadli w shime. Ale może za bardzo dali w palnik :-P Trochę mocniej hałasują w pewnych prędkościach, ale mi to nie przeszkadza. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
Dzieki, Dzinks. Bralbys jeszcze raz?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
między 120-140 potrafią bardzo niebezpiecznie węzykować, zwłaszcza przy przyśpieszaniu i smole na asfalcie, myślę, ze to zasługa przodu i wiotkości kostek Są bardo wrażliwe na wszelkie uskoki i nierówności asfaltu, cały motor wtedy chodzi. Powyżej 30 stopni wężykować lubią jeszcze bardziej. Na mokrym przy starcie sie dość mocno ślizgają, ale na równym gazie i w złożeniu nawet nie uciekają. Na mokrych szynach w ogóle nie mają przyczepności, trzeba atakować ostrożnie i prostopadle inaczej może być wesoło. Natomiast bardzo manewrowalne są przy małych prędkościach i łatwo wchodzą w zakręt, trudniej wyprostować, ale też do opanowania Raczej po ich zdarciu nie kupię następnego zestawu, raczej pójdę w Karoo 3,albo anakee wild, jak wreszcie zrobią rozmiar afrykanski, albo tył mt 90 a/t ,a przód karoo 3 |
Jest jeszcze pirelli rally srt
|
Po 10 KKM na dużym giełesie.
http://advrider.com/index.php?attach..._o-jpg.908853/ Wyglądają ciekawie a ludzie chwalą. Może to być ciekawa propozycja choć ja bym rozważył MT90 bo chyba pociągną ciut dłużej. |
Mi zwykły pirelli rally 140/80 18 w KTM który pochlania opony wytrzymał 3tyś. a naprawde dostawał w dupę. To w afrze powinien zrobić conajmniej 6/7tyś a SRT dwa razy tyle.
Dobra alternatywa dla TKC choć w terenie pewnie szału nie będzie. Choć pirelli rally nie wygląda jakoś szałowo a robi 10X lepiej niż podobne e09. |
Cytat:
Tył robi swoje :-D Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
Co robicie z oryginalnymi Dunlopami ?
Jeśli utylizacja... to ja chętnie przyjmę i dokończę ich żywot - niekoniecznie w dwie minuty ;) Kuriera po nie mogę wysłać. Dla mnie to całkiem przyzwoita guma i nie jestem odosobniony w tym temacie. Fakt - w deszczu nie jeżdżę. |
Chetnie odsprzedam. Komplet 700 plnów po 300 km przebiegu :-)
|
http://allegro.pl/dunlop-trailmax-d6...845860564.html
to nieźle cenisz w szczególnosci że komplet nowych to 550zł. Ja moje po 2000km oddam za 200zł z wysyłką w cenie. |
Mada, a dziwisz się ,że chcę oddać za taką kasę ? :drif:, przecież są super :D
|
Ja tył chętnie zamienię na kostkę 140/80/18 gdyby ktoś reflektował.
|
Mam do sprzedania dwa komplety dunlopow. Jeden nówka, drugi po 1000 km. Jakby co 😉
Ja w 950adv miałem zestaw tyl metzeler mce karoo2 150/70/18 a przód motoz traktionator ,zestaw idealny w 80procent off a na czarnym dawal radę tylko szybko schodzą max 2tysie km ,teraz mam podrasowane k60:) tyl i michala. Desert race przód ,tez daja rade
|
Cytat:
|
No to ja jeździć nie umiem, no cóż czas zakończyć karierę 2oo
|
Nie przesadzaj ;). To tylko moje subiektywne odczucia a opony nie były zamontowane w NAT tylko w Kacie. Latałem bez kontroli trakcji, gdzie wcześniej jeździłem z TC włączonym i na seryjnych gumach na jakich wychodził KAt 1190. Wtedy na suchym czarnym asfalcie łapałem uślizgi na trójce. Na Motozach bez TC koło nawet na chwilę nie uciekło. Naprawdę jestem zadowolony z testów na Kacie i zakładam że w NAT nie będzie gorzej.
BTW Radio, właśnie spotkałem twojego kumpla - tego z którym byłeś w zeszłym roku w Czarnej na zlocie beemiarzy. Walił Afrą do Krakowa i przypadkiem razem się zatrzymaliśmy coby przed deszczem się zabezpieczyć :D. |
Krzysiek? Bo nikogo innego na afryce nie kojarzę ze spotkań na bmw
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:57. |