![]() |
Cytat:
|
To ja wolę swoje viadro:D
|
Viadro jest świetnym motocyklem.
|
poszukiwałem kolejnego motocykla z DCT, przetestowałem trzy motocykle od Honda Pomirski,
- Crosstourer - fajny ale moto typowy turystyk do dalekich wypadów po czarnym dywanie, -Honda NC750 oddalem przejechawszy do pierwszego miejsca gdzie mogłem zrobić nawrot , nie leżała mi, - Africa Twin - nie chciałem oddać! kupiłem Afrikę z DCT nadal jednak z przyjemnościa wspominam chwile z Crosstourerem, jednak w leśne dukty sam bym się nie wybrał, ciężki ogier w manewrowaniu, mając 184cm wzrostu miałbym się czym odpychać , ale z problemem, spotkałem kilku właścicieli tych motocykli byli dozo wyżsi ode mnie (~195cm)... każdy chwaląc go podkreślał jego masę, masa ma swój środek ciężkości, który bardzo się odczuwa manewrując na małych prędkościach i parkingu ... i ja to czułem chociaż miałem motocykl cięższy od Crosstourera... |
Cytat:
A jeździłeś NAT 1100? To zupełnie inne odczucia silnika niż w NAT. Oczywiście nie równać do v4 w CT, ale... |
Wyleczyłem się z ciężkich pojazdów. Za mało uniwersalne. Moja Afra ma już nowego Pana a ja mam starocie i triala.
|
Mi CT nie leżał. Nie wyobrażam też sobie obutego w kostki na wyprawie, więc trudno to do NAT porównywać - tej wystarczy płyta, gmole na dol i można ciorac. Dużo gorzej w rękach leży zresztą, jak dla mnie to przyzwoity sprzęt na asfalt i tyle.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
W zeszłym sezonie przejechała może ze 300 km w poprzednim niewiele więcej. Kompletnie nie widzę zastosowania dla Afryki. Miała zostać jako plecakowóz ale moja Pani stwierdziła, że ona woli jednak sama powozić i zaczęła robić prawko. Afryka trafiła do forumowicza więc wszystko w rodzinie.
|
No i zostałem szczęśliwym posiadaczem crosstourera dct.:D
Ale pikny nie jest więc pytanie,może ktoś ma dostęp do oryginalnych części bez kosmicznych prowizji? |
Gratulacje! Popytaj u dealerow - bywają bardzo atrakcyjne promocje. Sąsiad tak kupił bardzo tanio centralkę i wysoką szybę.
|
:Thumbs_Up: dzięki:)
|
Gratulacje i niech się dobrze jeździ.
Co tam potrzeba? Moge tutaj zerknąć.. |
Melon - wstawiaj foty sprzęta, chwal się! :)
|
2 Załącznik(ów)
Takie cuś,wywalone na prawo.
|
Cytat:
|
Gratuluje!.Przymierzalem sie do niego,ale jednak wybralem Afre.Jesli jednak pojawi sie nowy model to...
|
Nawinąłem już dwie stówy.uczę się automatu a tak po za tym to przepaść do viadra.Vfr niby cięższy od viadra ale dla mnie jest odwrotnie,mniejszy na pewno jest bo pasażer ma mniej miejsca. Co do materiałów to wszędzie plastik.Silnik bajka, chodzi prawie jak rzędówka, nie ma takich wibracji jak v2. A i przypomnialem sobie co to jest moc.
Nigdy wcześniej nie jeździłem crosstourerem ale tak to jest moto dla melona:D PS. Jeszcze podziękowania dla Karola z hądy za załatwienie części. PS2. Tyran dalej ujeżdżasz crosstourera, jakieś awarie, podpowiedzi, rady? |
Hej również posiadam CT z manualem od kilku miesięcy. Z zalet na pewno silnik i skrzynia. W mojej poprzedniej kawie zmiana biegu, szczególnie wrzucenie 1 brzmiało mniej więcej jak wrzucenie głazu w tryby połączone z grzmotem błyskawicy natomiast w ct biegi wchodzą jak w masło. Manual ma jednak jedną wadę, często lubi wejść fałszywy neutral przy zmianie na 6 więc trzeba to zrobić zdecydowanym ruchem. Z tego co czytałem na brytyjskim forum ten typ tak ma. Oczywiście rozglądałem się za dct ale przez długi czas nie mogłem znaleźć nic atrakcyjnego, a trafiła się bardzo fajna sztuka z manualem więc długo się nie zastanawiałem. Jeżeli chodzi o moc to wyrywa z butów ale też trzeba tego używać z rozwagą bo trzeba to jeszcze jakoś wyhamować, a mój poprzedni moto miał o połowę mniej mocy, a tutaj na chwilę zamykasz oko, a na budziku już 150 i ciągle rośnie bez żadnego zająknięcia. Z wad to na pewno trzeba wcześniej planować jeżeli chcesz gdzieś się zatrzymać bo wycofać tym na nogach jak Flinston to jest niezła zabawa, a jak jeszcze jest lekko z górki to w ogóle można zapomnieć. Także lepiej od razu zatrzymać się tak żeby nie trzeba było cofać :) Osobiście szukam też jakiegoś wydechu i szczerze mówiąć niby to Vka ale jak dla mnie dźwięk AT z fajnym wydechem jest o niebo niebo niebo lepszy niż akcesoryjne wydechy do CT ale to pewnie kwestia gustu. Ze spraw serwisowych to oleju wchodzi prawie 4L i to 10w30 więc tanio nie jest :) Oprócz tego jestem wniebowzięty faktem, że nie muszę co chwilę naciągać i smarować łańcuch nie wspominając już o wymianie całego napędu. Na razie to pewnie tyle jak mi się coś przypomni to coś dopiszę. Pewnie strzelę też jakąś fotkę ale to jak będzie jakaś znośna pogoda. Pozdro
|
Cytat:
|
Ciekaw był bym porównania z Tigerem dziesięć piećdziesiat :D
|
Tiger sport 1050 ? To chyba zupełnie inny motocykl. Raczej Tiger 1200 Explorer takich porównań jest dużo na YouTube i też go rozważałem ale ten gabarytowo jest chyba jeszcze większą krową. Swoją drogą nowe tigery 900 to już bardzo podobna półka co AT
|
Tak 1050 to nie ta liga.Też myślałem nad tigerem 1200 ale za bidny jestem na testy więc hądę wziołem.:D
|
Pewnie macie rację, lecz Tiger 1200 wizualnie kompletnie mi nie leży, a waży 270 kg. Tiger 1050 ma kolega i moto znane mi i też 3 garki dobrze robią zadymę, przy wadze 240 kg stąd pomysł na porównanie, a i motocykl bardziej wszechstronny niż 1200, moim zdaniem.
|
1 Załącznik(ów)
Tak się prezentuje.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...0e&oe=6097150F |
Dlaczego takie poważne miny?
Ja jak siedzę na mojej ATAS to zawsze mam banan do góry 😁 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Nie wiem o co chodzi ale zawsze na zdjęciach mam minę sr...go kota w pokrzywach. :haha2:
|
Bo zdjęcia duszę zabierają :-)
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
to się nazywa powaga sytuacji ,
|
Chciałem zapytać o odczucia podczas zmiany biegów przez automat, czy przy wale napędowym zmiany biegów są bardziej odczuwalne, jak np. "delikatnie szarpnięcie" czy odbywa się to tak płynnie jak przy łańcuchu ? Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście ;)
|
Wszystko zależy od położenia manetki{obroty silnika},czym wyższe obroty biegi wchodzą bardziej delikatnie.
|
Ponad 200 kkm nalotu bez awarii.
|
Witam szanowne grono. Od Tygodnia jestem właścicielem CT z 2012r. Jak to jest z przebiegami w tych moto? Jak sie dba to do 200k można polatać bez wiekszych napraw? Jakie sa wam znane najwyzsze przebiegi? Skrzynia
Dct |
200k to można jak się nie dba ;)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...79a117cf04.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...17fe7b38c7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...37f2e44228.jpg Wysłane z mojego V2046 przy użyciu Tapatalka |
1 Załącznik(ów)
A tu CT sąsiada niedawno pierwsza setkę zrobił.
Załącznik 120356 |
czyli typowa nuda :D Honda :D
|
U mnie dopiero 70, ale resztę wykręci kolejny właściciel ;)
Wysłane z mojego V2046 przy użyciu Tapatalka |
Mój jeszcze nie dotarty bo niecałe 60kkm. Nic się nie dzieje, dct chodzi. Klocki przednie tylko zmieniałem.
|
Czy ktoś moglby pomóc jakąś serwisówką zdjeciową? Jakies rysunki techniczne jak jest przykrecony zbiornik paliwa w ct? Zabieram sie za rozbiórke moto, nie chce nic połamać.
|
Cytat:
|
Szukaj
|
Z tego co zdążyłem wyczuć podczas powrotu na moto w dniu zakupu, crosstourer ma słabą ochrone przed wiatrem mimo, że jest u mnie akcesoryjna szyba givi. Są jakieś sprawdzone szyby? Czy ładować deflektor na tą co jest bo lepiej nie będzie?
|
1 Załącznik(ów)
Sąsiad ma wysoka ori hondy (kupił w aso na jakiejś promocji za pare stówek) z deflektorem i do tego te boczne deflektory, patrz zdjęcie poniżej. Daje to naprawdę porządną osłonę. Jak się zamieniamy nie czuje jakiejś drastycznej różnicy.
Załącznik 120741 |
Ja miałem Givi Airflow i o ile w kask nie wiało to ręce słabo chroni, a więc rzeczywiście te deflektory boczne mogą mieć sens. Przy wzroście 187cm, do 100 km/h śmiało mogłem jechać z podniesioną szczęką.
|
Hatom ile masz wzrostu i jaki rocznik CT ?
|
Ja ciągle czekam na nową odsłonę CT. Byloby to moje docelowe moto jako jedno w garażu... niestety to konkurencja robi robote.... Sam juz nie wiem... lubie honde ale... bez przesady
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:15. |