![]() |
Cytat:
W cenie najdroższych dostępnych opon kupisz dwie pary i zrobisz odpowiednio długi przebieg. |
Cytat:
|
Cytat:
oraz jak widzę bolidów o mocy 100kM i wadze powyżej 200kg /200km/h gdzie egzaminu nie zdają. Wszak skład gumy ten sam Motocykl za 50 koła a oszczędzamy na gumach ?:Thumbs_Down: |
Franz - brawo!
Ja na swoim przykładzie powiem jak było z K60. Dopóki jeździłem na XTZ750 to były dla mnie rewelacyjne. W górach spokojnie można było trzeć podnóżkami i kuframi o asfalt, deszcz zero problemów. No idealne gumy. Kupiłem KTM950... założyłem K60 i dupa! Za dużo mocy, zbyt agresywna jazda. Potrafił na asfalcie (SUCHYM!) odjechać i tył (faaajnie) i przód (tzw obsrałem zbroję). I teraz tak... można mówić, że będzie się jeździć spokojnie, emerycko i kupić Mitasa... tylko co będzie, kiedy nagle na mokrym trzeba będzie hamować awaryjnie? Dla kilku stówek poświęcić zdrowie swoje i ewentualnie kogoś... chyba nie warto. |
No ale nad czym tu debatować?
Twarde plastikowe opony typu E07 zużywają się bardzo wolno ale są gówniane jeśli chodzi o przyczepność. Miększe opony szybciej się zużywają ale za to lepiej trzymają. Logiczne nie? Albo kupujesz plastika i bierzesz na klatę że szału nie będzie, albo kupujesz miękką gumę, która się zużyje szybciej, ale będzie lepiej trzymać. Moim zdaniem złotym środkiem na długie dystanse do motocykli o umiarkowanej mocy i zróżnicowane warunki jest TKC80 przód i K60 tył. Wolę zużytą TKC niż nową E07 z przodu. Dodam że opony zwłaszcza w gorącym klimacie zużywają się różnie w zależności od: a) masy motocykla b) prędkości podróżnej Jest ogromna różnica między jazdą 90km/h a 140km/h po gorącym asfalcie. |
Cytat:
|
Moja najlepsza opona do tej pory to mt90. Wbrew pozorom na szutrze są super a na asfalcie kleją jak szosówki. Wystarczają na długo. Jedynie przód lubi wężykować, ale poza tym super.
Czytałem jeszcze o tych tractionatorach adv że na mokrym są b.śliskie jak na kostkę przystało. Chyba jednak zdecyduje się na scorpiony str. |
Cytat:
|
Nie szukałem opinii na temay gpsów, bo nie interesują mnie tego typu opony.
|
Chłopaki na advrider piszą że STR w NAT zeszło do zera po 5 K .
Ja od wiosny zakładał TKC80 przód i Tractinatory ADV na tył. Zobaczymy jak taki zestaw się sprawdzi. |
To w gs w norwegi zarzne je w 2 tysiace :/
|
5k mil.
|
W kilosach Mada.
Cytat:
|
czyli zostaje tkc+motoz
|
Mam komplet Motoza to sprawdę jak taki set się sprawdzi. gdyby ktoś potrzebował to przód nówkę mogę puścić.
|
Chodzą mi te E-07 po głowie. Tutaj znowu chwalą i w terenie i na torze i że na mokrym nie jest źle... i ta długodystansowość mnie kusi...
https://adventuremotorcycle.com/gear...7-tires-review Dość gadania... jeńców nie biorę... kupuję komplet E-07 i zdam relację jak je zjadę... albo ze złością wywalę do rowu:::))) EDIT: no i są: 140/80/17 dakar dot3015 + 90/90/21 dakar 2017 - razem za 480 |
Przy twardych gumach o szerokości 140
Trzeba być " miszczem" żeby zdjąć i założyć lyżkami w trasie. Lepiej w drogę ciut węższe |
Nie wiem co z tymi E 07 jest nie tak, że są takie rozbieżne opinie. Ja miałem wersję dakar i na mokrym asfalcie był dramat. W Austri przy deszczu i temp w okolicach 2 stopni to 50 na godzinę był strach jechać na autostradzie. Może różne mieszanki w zależności od serii wychodziły ? Na pewno to jest fajna opona na Afrykę.
|
Napewno jest to opona dlugodystansowa w suche rejony i ciepłe klimaty
Np.Gruzja, Kirgistan, Bliski Wschód na kołach |
Cytat:
Jak prześledzi się wnikliwie opinie o tych oponach to wyłania się obraz taki, że Dakar powoduje więcej problemów z przyczepnością niż wersja "zwykła". |
a ktoś zajeździł komplet Motoz Desert? Ile one wytrzymają? Kiedyś miałem przednią i bardzo długo się trzymała. Kombinuję nad oponami na wyjazd koło 15-17tys ale muszą być kostki bo będzie sporo terenu. Więc albo zmiana na drugi komplet w połowie drogi albo założenie czegoś co to wytrzyma, nawet łyse na koniec wyjazdu.
Nie mówcie, że się nie da bo mój DR jakoś nie chce jeść opon wcale, na C-02 z tyłu i C-17 z przodu objechaliśmy Kaukaz, razem 12tys km i opony dały radę wrócić mimo sporej ilości asfaltu. Dlatego myślę o tych Motozach bo są raczej wytrzymalsze od Mitasa więc mogłyby to ewentualnie przejechać |
Podobno w 2018 ma wejść Anakee Wild w rozmiarze do NAT.
Obecnie mam ją na przodzie a teraz świeżo założona tylna Motoza Adv Tractionator. W marcu wyjazd ma Maroko, zobaczę jak się sprawdzi. |
Wild na asfalcie ginie w oczach
|
U mnie K60 Scout po 7k z pasażerem i z kuframi zużyte w 50%, ale jazda była spokojna i praktycznie tylko po czarnym.
|
Cytat:
|
zajechałem kilka kmpl Motozów ale to były jeszcze te bez homologacji wiec pewnie mieszanka inna niż teraz. W 690 tył to tak max 4tyś przod zmienialem chyba po 6-7 musze sprawdzic mam gdzies zapisane w garażu. W LC8 przebiegi podobne. Problemem było to że na asfalcie tył robił się kwadratowy i w zakrętach było to czuć. Ogólnie mega opona w teren ale czy na dlugie przeloty ADVowe z dużą ilością asfaltu to lepiej mitas 09 lub 07
|
Emek
My ruszamy 1 maja :) Ja uwielbiam i jeżdżę tylko na C-02, w terenie na czymś innym czuje się niepewnie. Na E-09 faktycznie jest w miare spoko na asfalcie ale w terenie raczej kupa, ślizga się a nie odpycha. Musi rzucać błotem, bo tego na Syberii i wiosną w Mongolii na pewno nie zabraknie. Chodzą mi te motozy po głowie ale mam duże obawy, żeby w połowie wyjazdu nie znaleźć się w dupie bo niespodziewanie się zjedzie do zera :vis: |
Na tak daleką wyprawę nie starczą na bank. Bierz co sprawdzone albo na podmiankę.
|
2 Załącznik(ów)
Motoz Desert też w błocie czy glinie nie robi zakleja sie jak szlag to opona na pustynie kamcory
https://photos.google.com/photo/AF1Q...4o5RmN0pmS6VoP |
czyli tylko glebogryzarka C-02 robi ;)
|
dzony Ty masz z tyłu 17 czy 18 cali? bo chyba nie ma Desertów 17 przynajmniej pare lat temu nie było.
|
17" ale właśnie w tym roku pojawił się desert w tym rozmiarze dlatego mnie kusi
|
zerknij na to
http://www.metzeler.com/site/com/pro.../Unicross.html robi jak c-02 ma homologacje i mozna sporo przejechac, moge podpytac kumpla latał na tych oponach w gs 800 |
:Thumbs_Up:
wygląda bardzo fajnie, bieżnik jak u Mitasa, podpytaj jak z wytrzymałością |
Cytat:
Na przód jest jeszcze Motoz Adventure, patrząc na rzeźbę bieżnika zapowiada się bardzo dobrze na długie dystanse, a jednocześnie boczna kostka jest przestawiona i odstaje na bok, wiec będzie całkiem dobrze gryzła w koleinach. Tylna wygląda już słabo i niema w PL 17-tki - będzie nie wcześniej niż na jesień. http://www.sklep.riderparts.pl/desig...ginal/2778.jpg Przednie długodystansowe kostki z moich doświadczeń: - TKC80 - po 13tys.km nadal wyglądała jak kostka - CST C755 - pierwszą sztukę męczyłem blisko 11tys.km i sprzedałem za 4-paka kumplowi na "spróbowanie jak to jest na kostce", miała jeszcze sporo mięsa. Kolejne 2, czy 3 sztuki zajeżdżałem już po 6-8tys.km, ale na własne życzenie (jazda po mieście, zapierdalanie asfaltowymi zawijasami) - Dunlop D952 - moja ulubiona guma. Miałem 2szt., robiłem po 7-8tys.km, ale bardzo dużo po czarnym, a dojazdówki bokami np. do Warszawy co 2tyg. to też ciągłe hamowanie i przyspieszanie. Znajomi turystycznie robią na zestawie kilkanaście tys.km i dojeżdżają na miejscu (Husq TE610, Hsq 701 i TT600E). - Mitas MC23 Rockrider - świetna guma z fabryki Sava, mieszanka inna niż seria E, guma bardzo dobrze trzyma czarnego. W offie też jako tako sobie radzi. To taka "dakarówka" bym powiedział. Przód dojeżdżam, zrobiłem ok 9tys.km i sporo zostało. W 640-tce traktowanej lekką kobiecą ręką po ponad 7tys. przód i tył wygląda bardziej na 2tys.km. Niema 17 cali ;) Cytat:
Na tylcu jak miałem C755 i dopakowałem się tobołami, to w Maroko modliłem się o piasek, kamolce, śnieg, cokolwiek innego niż asfalt, bo na nim pływałem jakby wszystkie śruby w kołach i wahaczu puściły ;) Poza tym znikał w oczach. |
1 Załącznik(ów)
|
Czyli wrocili do korzeni. Juz nie będę musial wycinac tego paska:)
Wysłane przy użyciu Tapatanka |
|
Konkurencja faka k60? Wygladaja ok.
|
Rozmiary tylko do dużych.
|
Mada - kupiłeś je (E7 +) ? Testujesz ???
|
Nie. Ja nie uznaje tego typu opon.
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Bierz Haidenau k60 scout! zdecydowanie warte polecenia! i w terenie i na szosie naprawdę dobrze się sprawuje! my na naszych z Polski do Mongolii dojechaliśmy! myślę, że jakieś 15tys zrobiły i jeszcze norweg ze zdjęcia je założył bo były w dobrym stanie!
|
Cytat:
|
|
W CRF1000? To w mojej niehamującej Teresie wytrzyma chyba z 15tys. :)
|
Kat 1190, oj nie oszczędzany po 6000 km.
https://i.imgur.com/nq1izx2.jpg |
No to nawet warto dać te 500 za nią.
|
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |