Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Rdza na ramie Afry 2017??? jaja czy co? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31324)

Grzechu2012 23.02.2018 10:24

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał madafakinges (Post 572002)
Ruda rudą ale naprawdę wolałbym sobie podczyścić i ciapnąć hamerajdem w własnym zakresie niż dać do naszysz cudownych serwisów, żeby mi ramę uczniowie na praktykach przekładali....

Tiaa, albo silnik podrapać

machoni 23.02.2018 10:30

ja mam tak jak Mada żadnej rdzy ani na ramie ani na szprychach , nalatane 20 tys, moto ma rok.

Andrez 23.02.2018 14:29

No paczajta, a moja z roku 1994 jakoś nie chce zardzewieć....

stopa-uć 23.02.2018 14:29

Jeśli na spawach złazi farba to jest szansa że spawy-miejsca połączeń pracują
i tworzą się mikro pęknięcia w które włazi woda.
Może być konstrukcyjnie błąd- "za wiotkie"

Ciał

Birtka 23.02.2018 14:43

Mi diler Hondy w Szczecinie zaproponował 2 opcje:
1.Wymiana ramy-odpada bo sam pracownik Hondy powiedział że wymiana ramy wiąże się z rozebraniem moto na części i powiedział otwarcie, że nikt mi tego moto już tak nie złoży jak w fabryce. To potwierdziło paru moich znajomych którzy pracowali lub mają nie autoryzowane serwisy motocyklowe. Wiec nie będę z ramą ryzykował. A druga sprawa to czas i papierologia i nie wiadomo czy bardziej gównianej ramy nie dostałbym.

2. Zrobienie zaprawek i podmalowanie ramyi chyba tak zrobię tylko pytanie czy dam do Hondy czy zrobię na własną rękę

Ps. Jak tu kużwa wrzucić można zdjęcia na to forum bo ja nie kumam????

Dubel 23.02.2018 14:43

I legendarna jakosc Hondy poszla w pizdu ........ ksiegowi rzadza wszedzie :(
Szprychy, mocowanie podnozka, anoda na lagach, rdza kurwa na ramie, mocowanie seta pasazera i co tam jeszcze???
Przy tym furie pompa i regler to pikus.

Birtka 23.02.2018 15:06

Najgorsze jest to, że problemy z ramami były juz w 2016 roku. bo są na necie posty na forach anglojęzycznych i kużwa honda nic z tym nie zrobiła!!!

chemik 23.02.2018 15:12

Cytat:

Napisał Birtka (Post 572065)
... i kużwa honda nic z tym nie zrobiła!!!

Bo dajecie sobie wciskać kit, że zrobi się zaprawki i będzie gites.
Zaprawki to się ze szwagrem robi, w garażu przy flaszce, a nie w ramach gwarancji w serwisie poważnego producenta.

Mhv 23.02.2018 15:15

A skąd kuźwa wiesz że nic nie zrobiła?? a może kuźwa od 2018 tego problemu nie ma?? Kolejny wszechwiedzący.
Nie róbmy z tego jakiejś tragedii o niewyobrażalnej skali. Jest wtopa wizerunkowo-jakościowa, ale nikomu się przez to nic nie stanie - dochodźcie swoich praw.

madafakinges 23.02.2018 15:17

Co miała zrobić... sprzedano 50tyś. sztuk crf przez 2 lata, mieli cofnąć wszystkie z europy do fabryki do Japonii rozebrać do zera i malować?

Kupiliśmy pierwsze roczniki i i praktycznie zawsze wychodzą jakieś wady wieku dziecięcego...

Duże prawdopodobieństwo, że po 2018 problemy zostały rozwiązane.

Ja mam trochę inne podejście to tych tematów. Mnie afra kosztowała 42tyś. mimo kiepskiej anody i łamiącego się podnóżka w tych pieniądzach nie ma i nie było alternatywy dla tego motocykla. Za podobne pieniądze mogłem mieć prawie 10letniego ktm z 30tyś przebiegu wybór jest prosty. Jak mi sprychy zaczną rdzewieć i zerdzewieją całkiem, kupie sobie za 600zł komplet nowych nierdzewnych, lagi sobie wyanoduje itp.
Ważne że mam całkowite zaufanie do tego, że moto mnie zawiezie i przywiezie bezproblemowo z końca świata/z weekendowej pojeżdżawki (niepotrzebne skreślić).

radiolog 23.02.2018 15:18

Mnie tam nie rdzewieje a rok 2016 i 21000
I mam takie samo podejście jak Mada, za rdzewieja szprychy to wymienię u Króla, a jak anodą się wytrzeźwień to se kupię brązowa albo też wyanoduje. To są pierdoły, które pojawiają się ale też chyba nie u wszystkich, no może z wyjątkiem tej anody. W nowym bmw gs z 2011 też w jednym miejscu ramę zespawali tak że była dziurka i już w pierwszym tygodniu miałem rude naloty, a potem się okazało, że rama w środku jest surowa, bez malowania

Birtka 23.02.2018 15:19

Cytat:

Napisał Mhv (Post 572067)
A skąd kuźwa wiesz że nic nie zrobiła?? a może kuźwa od 2018 tego problemu nie ma?? Kolejny wszechwiedzący.
Nie róbmy z tego jakiejś tragedii o niewyobrażalnej skali. Jest wtopa wizerunkowo-jakościowa, ale nikomu się przez to nic nie stanie - dochodźcie swoich praw.

Mając na myśli że nic nie zrobiła odnoszę się do roku 2017 bo ja swoją kupiłem we wrześniu. a 2016 roku już ludzie zgłaszali problem do dilerów było to posty z marca 2016. Wiec tak naprawde mineło póltora roku od tamtej pory i nic nie zrobili.

Birtka 23.02.2018 15:21

Cytat:

Napisał radiolog (Post 572070)
Mnie tam nie rdzewieje a rok 2016 i 21000

To tylko się cieszyć! ...Albo masz słabe światło w garażu :D
\

Mhv 23.02.2018 15:25

Zanim dotrze do nich informacja o problemie, zanim sprawdzą czy to prawda, zanim wyjdzie choć w kilku/iluś tam sprzętach a nie w jednym, zanim sprawdzą o co chodzi, zanim zmienią technologię i sprawdzą czy działa (a produkcja idzie cały czas naprzód), zanim........wdrożą (mam nadzieję) poprawki w procesach produkcyjnych, zanim ludzie kupią te sprzęty z podzespołami po zmianach.
To chyba jasne że nie jest to kwestia miesiąca czy dwóch.

Birtka 23.02.2018 15:36

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Mhv (Post 572073)
Zanim dotrze do nich informacja o problemie, zanim sprawdzą czy to prawda, zanim wyjdzie choć w kilku/iluś tam sprzętach a nie w jednym, zanim sprawdzą o co chodzi, zanim zmienią technologię i sprawdzą czy działa (a produkcja idzie cały czas naprzód), zanim........wdrożą (mam nadzieję) poprawki w procesach produkcyjnych, zanim ludzie kupią te sprzęty z podzespołami po zmianach.
To chyba jasne że nie jest to kwestia miesiąca czy dwóch.

Pewnie masz rację. Akurat padły na nas bolączki wieku dzieciecego.

siwy 23.02.2018 15:45

Jak pisze Mada, nie za bardzo była alternatywa, chyba że KTM 1090. Pogodziłem się z tym że już takich motocykli i aut nie robią jak 20-30 lat temu. Mercedesy beczki a okularniki to nie te same materiały i lakiery, podobnie może być z afryką, czas pokaże.

Dubel 23.02.2018 15:46

Ja juz bylem na zaawansowanym etapie kupna jubileuszowego modelu u nas kosztuje on 199 900 nok (ca. 90 000zl) i po zapoznaniu sie z tym problemem chyba rezygnuje. Nie neguje tych co kupili i chca kupic. W moich oczach po tych wszystkich wadach jakie wychodza, a kto wie co przed nami, Honda stracila wiele, o wiele za duo by inwestowac w nowy motocykl. Tak wiem ze wiele zostalo poprawione w NAT 2018 jednak mam jakis niesmak patrzac na to wszystlko. Ot zdanie przyszlego niedoszlego klienta.
Pozdro

jurek 23.02.2018 16:07

Cytat:

Napisał Birtka (Post 572061)
Mi diler Hondy w Szczecinie zaproponował 2 opcje:
1.Wymiana ramy-odpada bo sam pracownik Hondy powiedział że wymiana ramy wiąże się z rozebraniem moto na części i powiedział otwarcie, że nikt mi tego moto już tak nie złoży jak w fabryce. To potwierdziło paru moich znajomych którzy pracowali lub mają nie autoryzowane serwisy motocyklowe. Wiec nie będę z ramą ryzykował. A druga sprawa to czas i papierologia i nie wiadomo czy bardziej gównianej ramy nie dostałbym.

2. Zrobienie zaprawek i podmalowanie ramyi chyba tak zrobię tylko pytanie czy dam do Hondy czy zrobię na własną rękę

Ps. Jak tu kużwa wrzucić można zdjęcia na to forum bo ja nie kumam????

W opcji nr 2 jakoś się określili w sprawie utrzymania gwarancji? Czy jak zrobisz to sobie sam to czy będzie OK z tego pkt widzenia?

stopa-uć 23.02.2018 16:09

Panowie ,proszę WAS
powłoka zabezpieczająca i dobranie jej (anoda,ocynk,farba)

TO NIE CHOROBA WIEKU DZIECIĘCEGO-TO NIEDORÓBA.
Tyle lat doświadczeń.

ZROBILI KNOTA.
TO niedopuszczalne żeby NOWY motocykl rdzewiał.
Warstwa ochronna nie jest tylko dla piękności.

Ciał

Birtka 23.02.2018 16:32

Cytat:

Napisał jurek (Post 572079)
W opcji nr 2 jakoś się określili w sprawie utrzymania gwarancji? Czy jak zrobisz to sobie sam to czy będzie OK z tego pkt widzenia?

Wiesz...nie rozmawialem z nimi ze na własną rękę będę to robił. Nie mam zaufania czy zrobią to fachowo.

Birtka 23.02.2018 17:09

5 Załącznik(ów)
Reasumując. Zdjęcia rudego u mnie

madafakinges 23.02.2018 17:22

Co ona taka świecąca, może problemem jest to że za często ją myjesz, moja jeszcze zapyziała po jesieni:)

Birtka 23.02.2018 17:49

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 572088)
Co ona taka świecąca, może problemem jest to że za często ją myjesz, moja jeszcze zapyziała po jesieni:)

Jest spsikana Afc 50 środek antykorozyjny.
Generalnie te plamki widać przy świetle latarki. Przy świetle dziennym tego nie widać

radiolog 23.02.2018 18:17

Jeszcze nie oglądałem swojej w snopie światła i pod mikroskopem, jak nie widać przy świetle dziennym to olewam, a nie mylę czasami jakąś pianą ultra zasadową?

Birtka 23.02.2018 18:22

Cytat:

Napisał radiolog (Post 572091)
Jeszcze nie oglądałem swojej w snopie światła i pod mikroskopem, jak nie widać przy świetle dziennym to olewam, a nie mylę czasami jakąś pianą ultra zasadową?

W życiu. Myje muc off bike... albo samymi drogimi szamponami.

adoado0 23.02.2018 20:23

Masakra, wstyd wizerunkowy jak cholera. To co, oni nie dali w ogóle żadnego zabezpieczenia tylko lakier od razu na stal? Tak się w każdym razie zachowuje. Szybciej ruda wychodzi niż byle jaka reperaturka na już.wcześniej rdzewiejącej blasze. Jak to będzie na większą skalę to pobije na głowę nowe Mercedesy po tym względem :)
Ciekawe jak na wyspach po 5 latach będzie wyglądać :D

myku 23.02.2018 22:47

Ci co nie maja najwiecej narzekaja.Dubel,zauwaz ze NAT AS ma inny lakier na ramie.Wydaje mi sie ze grubszy.Pomacaj zanim rzucisz i odejdziesz.I nie sluchaj lamusow.. :lol8:

JarekO 23.02.2018 22:56

Myku: wiesz czy wydaje Ci sie?

Birtka 23.02.2018 23:01

Możliwe że nowa At Sa ma poprawioną ramę i inne mankamenty. Co kuźwa co z nami??? Czuje się trochę jak króliczek doświadczalny. Przetestowali na mnie co jest do dupy i poprawili w nowej At. :mad:

myku 23.02.2018 23:03

Cytat:

Napisał myku (Post 572129)
Ci co nie maja najwiecej narzekaja.Dubel,zauwaz ze NAT AS ma inny lakier na ramie.Wydaje mi sie ze grubszy.Pomacaj zanim rzucisz i odejdziesz.I nie sluchaj lamusow.. :lol8:

Nie chce wiedziej wiec wydaje mi sie.Jakbym chcial miec pewnosc to musial bym dotknac a wtedy wrocil bym do domu z NAT AS :D

Grzechu2012 23.02.2018 23:48

Cytat:

Napisał Birtka (Post 572135)
Możliwe że nowa At Sa ma poprawioną ramę i inne mankamenty. Co kuźwa co z nami??? Czuje się trochę jak króliczek doświadczalny. Przetestowali na mnie co jest do dupy i poprawili w nowej At. :mad:

Ale masz satysfakcje że byłeś pierwszy :D

madafakinges 23.02.2018 23:51

Może to dlatego afra zaczeła rudzieć bo pierd... takie świecące życie i zaczełą pomału swoją autodestrukcje... moja gnojona i umorusana w błocie nie może się doczekać sezonu i dalszych batów, które jej spuszczę:)

myku 23.02.2018 23:52

Ja tam nie czuje sie jak kroliczek....no moze czasami,ale lubie tu :lol8:

Grzechu2012 23.02.2018 23:52

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 572142)
Może to dlatego afra zaczeła rudzieć bo pierd... takie świecące życie i zaczełą pomału swoją autodestrukcje... moja gnojona i umorusana w błocie nie może się doczekać sezonu i dalszych batów, które jej spuszczę:)

Mada tylko nie spuszaj jej do wydechu :D

Novy 23.02.2018 23:54

To tak jak ja - najpierw musiałbym ją umyć, żeby zobaczyć czy rdzewieje... :lol8:

Birtka 24.02.2018 02:08

Cytat:

Napisał Novy (Post 572145)
To tak jak ja - najpierw musiałbym ją umyć, żeby zobaczyć czy rdzewieje... :lol8:

błoto ponoć konserwuje:D:D

robertG7 24.02.2018 02:21

Cytat:

Napisał Birtka (Post 572161)
błoto ponoć konserwuje:D:D

Taaa zwłaszcza ramy w Patrolach :haha2::haha2::haha2:

madafakinges 24.02.2018 10:32

Przy spuszcaniu się w wydech, należy pamiętać żeby przeciwnie niż kobieta afra była zimna;)

maciej33 24.02.2018 11:30

Cytat:

Napisał radiolog (Post 571798)
A to w ogóle wysycha? To tłuste jest.
Ja to raczej do smarowania niż ochrony używam.
BTW, po zmianie płyty pod silnik były miejsca gdzie rdza wyszła punktowo , ale to od kamieni i na spodzie i od tarcia mechanicznego płyty tt , ale hammerite sprawę załatwił.

Co to jest Btw-u do czego uzywasz?

07 A-gent 24.02.2018 11:40

pewnie "Błoto To Wolność" ?

yeuop 24.02.2018 12:07

Bayerische Traktoren Werke.

Grzechu2012 24.02.2018 12:56

Cytat:

Napisał maciej33 (Post 572169)
Co to jest Btw-u do czego uzywasz?

psika tym na rdzę żeby nie rozmnażała się na africe i nie pożarła ramy przed końcem gwarancji :D
ja osobiście nie używałem ale czytałem na forum same dobre rzeczy oczywiście na jedynym prawilnym forum gdzie som ludzie co wiedzo wszystko :at:

mdxmd 24.02.2018 14:01

a co będzie jakby wybrać się na zimową przejażdżkę po lekkiej solance:vis: ;)

Melon 24.02.2018 18:29

Jeżeli ruda pojawia się na spawach to widzę większy problem.Mikropęknięcia ?A swoją drogą w kacie jeżeli kupujesz(wymieniasz) ramę to dostajesz z takimi numerami jak masz.

Birtka 24.02.2018 18:48

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 572228)
Jeżeli ruda pojawia się na spawach to widzę większy problem.Mikropęknięcia ?A swoją drogą w kacie jeżeli kupujesz(wymieniasz) ramę to dostajesz z takimi numerami jak masz.

Wiesz mi to w jakim stanie jest to w tej chwili to nie przeszkadza. Bo w świetle dziennym tego nie widać. Zastanawiam się jak to będzie wyglądało za 5 lat. Jeśli tak samo jak teraz to nie ma dla mnie problemu. Aż takim detalistą to nie jestem.

Dubel 24.02.2018 18:51

Cytat:

Napisał Birtka (Post 572229)
Wiesz mi to w jakim stanie jest to w tej chwili to nie przeszkadza. Bo w świetle dziennym tego nie widać. Zastanawiam się jak to będzie wyglądało za 5 lat. Jeśli tak samo jak teraz to nie ma dla mnie problemu. Aż takim detalistą to nie jestem.

Jesli te ogiska rudej sa spowodowane mikro peknieciami to za 5 lat rama bedzie wiotka jak z gumy :dizzy:

Birtka 24.02.2018 19:13

Cytat:

Napisał dubel (Post 572230)
Jesli te ogiska rudej sa spowodowane mikro peknieciami to za 5 lat rama bedzie wiotka jak z gumy :dizzy:

Dlatego plan jest taki, że będę obserwował to i za rok albo rok z kawałkiem jak będzie bliżej końca gwarancji podjadę do Hondy i poproszę o wymianę na nową.
Druga sprawa to patrząć w których miejscach rudy wchodzi to nie są to jakieś nośne elementy. Cholera wie co się dzieje tam gdzie nie jestem w stanie dojżeć.

jurek 24.02.2018 21:16

Ja zgłaszam do pana Hondy. Zobaczymy jak zdziałają. Uważam, ż im więcej osób zgłosi to szanse, że poważniej podejdą do sprawy. A jeżeli jest prawdą, że nie trzeba będzie zmieniać nr to już byłoby git.

Genek 25.02.2018 01:25

cortaninem przeciągnąć,żeby ruda weszła w reakcje, kropelka lakieru bezbarwnego i dzida :)

Emek 25.02.2018 04:05

Cytat:

Napisał jurek (Post 572243)
Ja zgłaszam do pana Hondy. Zobaczymy jak zdziałają. Uważam, ż im więcej osób zgłosi to szanse, że poważniej podejdą do sprawy. A jeżeli jest prawdą, że nie trzeba będzie zmieniać nr to już byłoby git.

Wysokiej klasy spece zmienią ramę na dokładnie taką jak masz, poprzekładają elektrykę jak w fabryce ;) a ruda zaraz wyjdzie znowu. Naprawdę GIT :mur:.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:32.