![]() |
Cytat:
|
A serio...Miłość do off'a + brak czasu= zostaje z 690'tka..
W wolnym czasie przyjrzę się bliżej..1090R.;) Wrażeniami się podzielę.. |
1090 jest bardziej liniowa w oddawaniu mocy, bardziej przypomina nat niz 1290.
|
Wczoraj znów trafiłem na dzień otwarty ktm. Były jazdy testowe wszystkimi modelami , stwierdziłem się w przekonaniu że 1190 rozbili na dwa modele. 1190 moim zdaniem jest poręczna jak 1090 i zapierdalal jak 1290.
Ale jest coś jeszcze. Po namowach wsiadłem na jazdę próbną diukiem 790 i powiem tylko tyle że jak nie sperdola tego to będzie hit Adventure 790 w 2019 . Piec jest leki, praktycznie bez drgań i zapierdziela nieziemsko. |
To samo powiedzial kumpel po jezdzie probnej na malym Diuku ;)
|
Czytam i czytam i chętnie posiądę jeszcze więcej info na temat tego KTM 1090 Adventure R.
Zastanawiam się nad zmianą z BMW R1200GS Adventure - który spełnia moje założenia podróży we dwoje. Jest mega wygodny dla dwójki podróżujących, pasażer mówi ze bardzo wygodnie mu się siedzi z tylu i 1000 km nie robi wrażenia. Spalanie niskie bo około 5,7 litra. Jednak cos chodzi pogłowie za zmiana aby mieć trochę lepiej z zawieszeniem. Pytanie jak do ludzi znających KTM a może nawet ten konkretny model: Jak z miejscem dla pasażera i wygodą w stosunku do BMW No i odwieczny mój dylemat żywotność silnika Jak ogólnie oceniacie wykonanie KTM O zawiasie w stosunku do BMW chyba nie ma co dyskutować. Takie wywody człowieka który się waha :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Silniki LC8 sa dopracowane i nie slychac o ich awaryjnosci, reszta konstrukcji rowniez. Ostatnio troche motalem mojego 1190 i praca przy nim to czysta przyjemnosc :D |
Cytat:
Co do komfortu jazdy z plecakiem to póki co z moją panną jeździłem po max 300 km. Nie narzekała ale na pewno nie jest to BMW. GSem nawet jej nie proponuje przejażdżki bo zaraz mi każe dzika sprzedać. |
Mam 1190ADV R, kocham to moto i uwielbiam na nim jeździć, żona ma własne moto i jeździ sama, więc nie jeżdżę z pasażerem. Do do turystyki we dwoje zdecydowanie wybrałbym bmw, na pewno wygodniejsze moto.
|
Cytat:
|
Właśnie odkryłem sporą "wadę" dużych ktm, osłona silnika jest montowana bezprośrednio do silnika. Złe rozwiazanie podbnie zreszta jak w R1200GS. KTMposzedł na łatwiznę?
Podobnie jak BMW KTM nie sądzi że ktoś weźmi eten motur w większy teren. https://www.youtube.com/watch?v=07EhtkJJpnM&t=2s |
Boczna stopka też ma chyba mocowanie w bloku silnika.
|
Cytat:
Nic specjalnie nie motalem, jakieś drobiazgi. Mam dołożony fabryczny dongle, zdecydowanie polecam, tylny kolektory wydechowy izolowany, tez polecam. Poza tym zmieniona kanapa, na wyższa, z żelem. Szerokie obniżane podnóżki (http://www.radegarage.com/parts/ktm-larger-low-pegs/). Podwyższenia kierownicy, mam wyrzucone uchwyty pasażera i zastąpione alu tulejkami. Zawieszenie trochę poprawione u Sanczeza. To chyba tyle. Przeważnie jeżdżę na zestawie TKC + E09, na wyjazdy w Alpy czy Bałkany zakładam szosówki. Awarii żadnych nie miałem, jak do tej pory tylko typowa eksploatacja. |
a tu cała litania problemów jeden gość doświadczył w swoim 1190 zaledwie po 17k km...
-Fuel blockage -Lock dryness -Sticking switches -Touring case lock failure -Electronic suspension failure -random electronics failures http://thebikestig.com.au/problems-w...e-electronics/ |
Cytat:
Daje cos ten centymetr roznicy w ponozkach ? Ile masz wzrostu? Pozdro |
Cytat:
Pozdro |
Kolektor z osłoną wygląda tak:
https://www.kfm-motorraeder.de/archi...0405008000.jpg Ma nr. 60405008000 Przez jakiś czas zakładali to w standardzie, chyba w modelach 2016. Kanapę robili mi w MW moto, robili nam kilka kanap, było ok. Same wysokość podnóżków za duzo nie zmienia, chciałem szersze. Kanapa jest wyższa z 3cm. Mam 185cm. |
Czy te podnozki podejda do 1190R ?
https://pl.aliexpress.com/item/Dla-K...ceBeautifyAB=0 |
Ja zamówiłem http://www.radegarage.com/parts/ktm-larger-low-pegs/
|
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6c2c7bd1fa.jpg
1190 coś nam na UA szwankuje. |
Jakiś konkretny powód? Da się tym jechać z takim błędem?
|
Cytat:
|
Czy ogarnia już ktoś komunikację z kompem po za serwisem w modelach po 2012 r gdzie nie ma już lini k ??
|
Kuwa nie do wiary. Uyebał się kabel od klaksonu 😳
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
a tak narzekają na NAT :):)
|
Cytat:
Oczywiście wszystkie pozostałe pytania jak przy KTM 1090 Adventure R |
Cytat:
|
Cytat:
Pewnie że się dało tylko trudno było określić co jest przyczyną. Komunikat z doopy. Przeca mogli wyświetlić horn failure a nie general failure. |
Cytat:
|
Cytat:
Zważywszy na fakt, że Hindusi mają 45% akcji KTM to wszystko z tym komunikatem jest w porządku. Klakson to najważniejsza rzecz. |
Cytat:
|
Cytat:
|
10 Załącznik(ów)
Testy turbo swini sa w toku i jak na razie wypadaja bardzo pozytywnie. Minusy jakie zauwazylem to wibracje przy duzych predkosciach i pomimo wysokiej szyby i deflektora czasem trzeba sie lekko zgarbic by strumien powietrza nie bil w szczyt kasku. Moc i moment sa stanowczo wystarczajace a mapa offroad sie naprawde przydaje. Siedzenie moglo by byc wygodniejsze ale to kwestia do ogarniecia. Majac okazje znow polatac chwile CRF wiem ze dokonalem jedynego wlasciwego wyboru :D o rezultatach dalszych testow bede pisal z czasem . Pare fot z weekendowego latanka :)
Załącznik 80405 Załącznik 80406 Załącznik 80407 Załącznik 80408 Załącznik 80409 Załącznik 80410 Załącznik 80411 Załącznik 80412 Załącznik 80413 Załącznik 80414 |
Gdzie ty masz takie ladne miejsca w Norwegii? Pochwal się, bo w przyszłym tygodniu tam jade ;-)
|
Wszedzie w czesci miedzy Trondheim a Bergen :D Drogi RV63, 15,55,5, Gammel Stryn Vegen , Aursjøveien, itp.
|
Jakie jest realne spalanie 1190?
Powiedzmy jazda po wioskach, serpentynach? A jakie na autobanie jak się trzyma tak 150-170km/h |
1190 przy jeździe 100-120 palił tyle co NAT 5-5,5l/100 km. Offem to nawet 9-9,5 łyknąć potrafił a po czarnym ogniem 7-7,5. Z tobołami.
|
Tak jak emek pisze z tym ze ponizej 5,5 nie zszedlem bo sie nie staralem oraz wiecej jak 8 tez chyba nigdy mi sie nie udalo spalic choc w tym przypadku sie staralem :D
|
A tak normalnie to ile lejesz do baku. Afrą zszedłem poniżej 5 i wyszedłem powyżej 8 ale średnio wchodzi 5,3- 5,7l. W 950 przeważnie 6,7-7,5l
|
Cytat:
Z moich opserwacji gdy latalem GS z NAT (Norwegia 2017) przy normalnej jezdzie spalanie jest bardzo podobne 1190=GS1200ADV=CRF1000 . Roznice zaleza najbardziej od stylu przyspieszania. GS i CRF spala mniej niz kat tylko przy bardzo wolnej i spokojnej jezdzie bo katem sie tak nie da :D:drif::lc8: Dodam jeszcze tylko ze do 1190 w zbiornik wchodzi uczciwe 23L , od totalnego zera na full |
No ja też nie jeżdże emerycko, raczej cisne. Spalanie przekracza 6 tylko na autostradzie. Nie chodzi o porównanie do CRF bo i pojemność i mac kata znacznie większa.
Tak z ciekawości pytam. |
Jak cisnelismy po gornej Szwecji non stop w okolicach 150km/h to CRF palila 7.5L , a GS 7.8L. Jestem przekonany ze 1190 spalil by podobnie w identycznych warunkach. Porownal bym jego spalanie do 990 w moich rekach. Co Ciekawe na balkanach lecac 990 z RD07a przy tych samych predkosciach, siudemka palila 0.5 wiecej niz 990
|
Na autostradze 990 kumpla paliła tyle samo, a nawet trochę mniej niz moja CRF. Za to już po bałkanach spalanie 1,5lytra więcej. Motory tak samo załadowane dwie osoby+bagaże choć ja jestem grubszy a moja baba bierze więcej rzeczy niż kumpla, więc on ma przewagę:)
Teraz na rumunii 990s na akrapach i mapach akrapa, 990r full ori i moja CRF solo na szosówkach ostre ciśnięcie. Ja tankowałem średnio 2-3l mniej co 250km od KaTeeMek. Bardziej chodzi mi o porównanie 990 z 1190, bo wiadomo że hąda to bubel, rdzewieje i w rękach się śruby obrabiają, jeśli się ich wcześniej nie zgubi w czeluściach kiepskiej jakości plastików... A jak porównach heble 1190 z 990? Masz tam ten cornering ABS użyłeś go kiedyś? A zawias w takim porównaniu? Czuć, że 1190 mniej poręczna? |
Cytat:
Wracajac do tematu to mam ten abs w zakrety ale jeszcze go nie testowalem, nie mialem takiej potrzeby. Zawias jest troche bardziej twardy ale wybiera znakomicie. Od zawiasow nie jestem expertem i powiem po prostu ze jest na tyle dobrze ze nigdy chyba nie osiagne poziomu by byl on dla mnie za slaby :D 1190 nie jest mniej poreczna, po zjezdzie z czarnego warto zminic mape na OFF bo latwiej zapanowac nad swinia, pelna moc to zdecydowanie za duzo i robi wiecej zlego niz dobrego. Caly czas uwazam ze 1190 jest super kompromisem miedzy 1290 a 1090. Jest moto bardzo uniwersalnym z pazurem jakie nie maja inne. Jak na razie dalej jestem zadowolony z dokonanego wyboru. |
I to się chwali.
Raz tylko przymierzałem się do 1190 wydawała mi się większa i cieższa od afry, a od 990 to już w ogóle stąd pytanie o poręczność. |
Zwaze swoja juz nie dlugo to dam znac ile wyjdzie z wysokimi gmolami, gruba plyta pod silnikiem, stelazem, kufrem, pelnym zbiornikiem(23L) i wszystkim co mam pomontowane. Obstawiam kolo 240-245kg. Samo dodatkowe zelastwo to 15-20kg
|
Myślę, że moja afra też pokaże coś pod 240kg.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:00. |