![]() |
Złom tylko przechowuj go w tym dużym worku a nie skompresowany w małym.
|
mam 3 puchacze:
1. Yeti NGT+1 (teraz chyba tuba sie nazywa): 400 g 750cuin 2. Yeti GTI (teraz chyba Baza sie nazywa) 900 g 750cuin 3. Cumulus Panyam 600 g 850cuin. Ten cumulus jest najlepszy, bo moge w nim spać na pustyni przy 40 stopniach jak i na Ukrainie w październiku, kiedy rano jest minusowa temperatura. Jeśli ktoś chce spac tylko latem, to 400 g dobrego puchu spokojnie wystarczy, ale na maj i październik moim zdaniem lepiej mieć trochę więcej komfortu. Panyam nie jest tani, ale moim zdaniem wart swojej ceny. Plusem kupna polskiego spiwora jest to, że mozna dopuszyć/ wymienic puch u producenta za niewielkie pieniądze. pozdrawiam trolik |
Cytat:
|
Cytat:
Rozmiar L Nowy nie używany,metki nie widzę |
Cytat:
Novy, to nie była oferta kupna z mojej strony, więc jak najbardziej masz prawo pierwokupu. Ja jeszcze nie wiem co chce :dizzy: Czasami myślę nad deuterem 500 lite + wkładka na chłodniejsze dni - dla mnie to ma być minimalistyczny śpiwór na cieplejszą część sezonu, ale na puch patrzę, bo może być opcją na 3 sezonowy śpiwór. |
Gdyby Chłopaki nie wzięły to ja biere.
|
Oddam za 230 zł z przesyłką
|
Za 230 nawet jak to jest kiepskie to i tak warto. Jak chcesz dautera 500 to strata kasy. Wypełnienie 160 sztuczna watoliną. Śpiwór taniej marki z takim wypełnieniem kupisz nawet za 50zl. W takim śpiworze śpi się ok w 15 stopniach. Nie ma śpiworów na wszystkie warunki pogodowe. Jak kupować z watoliną czy jak to się tam zwie to kupować najtańszy. Nie warto za marke przepłacać. Myślenie o zakupie tego dautera plus wkładka moim zdaniem bez sensu. Miejsca zajmie tyle co jakiś śpiwór hi teca za 100zl z wypełnieniem 300. Lepiej kupić. 2 tanie śpiwory czyli 100 i 300 i masz zakres temperatur od 10 + rozwiązany. 2 w cenie 150zl się zamkniesz. Jak zdaży ci się spać w temperaturze poniżej 0 ( mając 300g wypełnienia)jednądwie noce to zakładasz termo odzież albo dres i kominiarkę i sobie poradzisz bez budzenia się w nocy.
Bez sensu kupować drogi puchowy śpiwór jeśli go nie potrzebujesz - czyli jeśli np jak nie jedziesz na długi wyjazd motocyklem czy kilkudniowy trekking w gorach i masz spać w temperaturze poniżej 0 i zależy ci na tym żeby śpiwór nie miał wymiarów 20/40 tylko 15/30 +-. Dodam te, że mając dobry worek kompresyjny czy jak to się nazywa sztuczny śpiwór w wypełnieniem 300g nie będzie wcale dużo większy od puchowego o takiej gramaturze. Widać różnicę dopiero przy większej gramaturze wypełnienia. Ale mówimy tu o letnim. (Puchowych nie zaleca się tak chamsko zgniatać) Takie moje zdanie - ale ja biorę pod uwagę głównie aspekt ekonomiczny. |
Kompletuję sprzęt na lata - ma być najmniejszy, najlżejszy i najlepszy jaki się da w akceptowalnej dla mnie kasie.
Nie chce kupować już gównianych śpiworów co dwa lata, bo się wypełnienie przesuwa, zbija i połowa śpiwora to sama "poszewka", no i zajmują mi połowę rolbaga, w który na tygodniowe wyjazdy się pakuję. |
Cytat:
tak samo uważam ,ze na tego dautera 500 to szkoda kasy! Tylko puchówkę bierz. |
Odkopię.
Nasz polski, bardzo dobry Roberts robi promocję na swoje produkty z okazji 30-lecia istnienia firmy, ale jeszcze tylko do 1 września. Powiem tylko, że takich możliwości szycia pod siebie nie znajdziesz gdzie indziej. https://roberts.pl/index.php?l=pl |
Śpiwory aura ( dawne yeti) również fajnie przecenione.
https://aurapoland.com/pl/16-spiwory Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka |
Hey- podepnę się i odkopie temat...może macie już sprawdzone firmy i "modele".
Także ten... Noszę się z zamiarem kupna spiwora puchowego. Budżet do 800zl. Jak najmniejszy najlzejszy by nie zabieral wiele miejsca w sakwie. Nie planuję wycieczek przy -20'C. Chciałbym by spało się wygodnie ze sporym miejscem na nogi. Wąska "mumia" odpada. Okresy użytkowania- wiosna i jesien gdzie nad ranem temperatura spada czasem do - 6C'C i jest sporo wilgoci ... wtedy ma być cieplutko. Dzięki pozdrawiam |
Chciałem Pajak radical ale cena mnie zabiła. Przypadkowo trafił sie na targach Aura do bodaj -5. Nie ma opisu jaki to model. Bodaj 700 czy 750 dałem. Spałem lekko poniżej zera i się sprawdził. Mogę śmiało polecić. Kompaktuje się bardzo dobrze.
|
|
Ktoś używa puchowki z Decathlonu?
|
ja ale mam model sprzed kilku lat a o ktory pytasz?
|
mam aurę i jestem mega zadowolony, również polecam
niestety, jak najmniejszy =! dużo miejsca na nogi przeto musisz wybrać czy obszerny i wygodny czy jak najmniejszy ;) mam ten: https://taternik-sklep.pl/spiwor-aura-kolba-5320.html do tego, jeśli trzeba, wkładka jedwabna i dokłada to trochę izolacji. dodatkowo bardzo pomaga utrzymać czystoś śpijworka - znacznie łatwiej to uprać |
|
Matjas mam jakis inny wiec chyba w tym wypadku nie pomoge
|
Mam Cumulus i polecam - mogą uszyć na wymiar.
Kurtki od nich nie polecam bo pióra wychodzą. Puchowa North face piór nie gubi. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Patrzę na te śpiwory Pajak - kojarzycie czy jeśli jest rozmiar 180 to on ma jakąś małą tolerancję? Mam 183cm i nie wiem czy brać 180, bo kolejny rozmiar to już 210...
|
Grzechu2012 ma Pajaka a ponad 180 cm . Podpytaj.
|
Ja po raz kolejny napiszę "Roberts". Na dzień dobry już mają od cholery rozmiarów każdego modelu z różnym rodzajajem puchu
https://roberts.pl/index.php?l=pl&p=...amper#_spiwory , a jeśli się chce, to uszyją na miarę, a i każdy model można przerabiać pod siebie (wiadomo, nie za darmo). Jak piszą, że śpiwór ma sprężystość 750 cuin, to w Roberts'ie jest to co najmniej 750. No i można sobie pokolorować śpiwór po swojemu, z zewnątrz, w środku, dół i góra, oraz kaptur. Wszystko osobno. Ja się nauczyłem na błędach między innymi Matjasa ;) i gdy mój stary Alpinus wyzionął ducha, to zamiast kupić dobrego syntetyka, albo kombinować z cholera wie czym, albo kupowania kilku tańszych rzeczy, wolałem dołożyć do czegoś "raz a dobrze". Mam 500g puchu i na ostatniej Białej w nocy dopiero po wyjściu ze śpiwora poczułem jak pizga :) 500g mi wystarczy, jest cieplutko i przyjemnie, ale jeśli byłoby mało, to można wysłać, żeby dosypali jeszcze te 100g, więcej już nie, bo komory za małe. 1500zł, to dużo kasy, ale nie żałuję tego zakupu. |
Sezon w połowie, może macie jakieś nowe doświadczenia w temacie śpiworów?
Zastosowanie, motocykl, łódka i najczęściej latem ale i jesień się zdarza, a jestem zmarzluch. Przede wszystkim czy warto się pakować w puch, to całe "odpowiednie" suszenie, przechowywanie i uważanie na wilgoć, trochę mnie zniechęca. Znalazłem taki produkt: https://www.skalnik.pl/spiwor-cwz400...-yellow-692486 Co sądzicie? Plus dla mnie to kształt prostokąta. Budżet założyłem ok 500,00. Alternatywnie może taki syntetyk? https://allegro.pl/oferta/fjord-nans...8g-10591889587 Do tego taka mata: https://www.skalnik.pl/materac-egg-c...urehike-665621 Co sądzicie? |
Jeśli w kręgu twoich zainteresowań jest łódka - czyli dużo wilgoci nie szedłbym w stronę puchu, tylko syntetyk. Taka praktyczna uwaga ode mnie, który niestety też większy śpiwór syntetyczny używa (zamiast puchu), bo lubi pożeglować.
|
Całe życie miałem syntetyki. Kup puchowy mówili. Zajebiste są. Kupiłem. Kilka wyjazdów i moja ocena jest taka że o dupę ten puch potłuc. I nie mam chinola tylko porządną polską produkcję. 20 letnia Carinthia z demobilu robi lepszą robotę. W KRG zmarzłem w tym puchu w górach. Komfort mam kole 0 a w syntetyku +5 chyba. Osobiście puchu nie kupię już nigdy. Zajebisty syntetyk jak dla mnie. Szczególnie na wodę.
|
Tak pływam trochę, ale póki co na wodzie nigdy nie zmoczyłem śpiwora ... jakby to nie zabrzmiało ;-). W moim przypadku większym ryzykiem są deszczowe dni na kilkudniowym wyjeździe moto, i spanie po lasach w namiocie.
|
Są puchy impregnowane, a każdy typ ma swoje zalety i wady. Trzeba przemyśleć zakup. Ja używam puchów od lat, ale i syntetyka też czasami biorę.
|
Napisze tak - jeżeli rozmiar skompresowanego śpiwora ma dla Ciebie kluczowe/duże znaczenie to kup puchówkę. Jeżeli nie, to syntetyk - głównie z obawy na wilgoć. Jeżeli chcesz spróbować taniego, i w mojej ocenie całkiem dobrego puchu, to ja na letnie noce mam kupionego w powtarzającej się promocji na skalniku volven'a polaris.
Pod puch duże znaczenie ma to na czym leżysz - skompresowany nic a nic nie grzeje - potrzebna dobra izolacja (poczytaj o r-value). |
Dzięki za opinie.
Idę w kierunku syntetyka. Polecicie coś? Może ten https://allegro.pl/oferta/fjord-nans...8g-10591889587 |
Potwierdzam to, co pisze tommi. Mam 3 puchacze od nastu lat i uzywam ich na moto i do trekingu. Na wode na pewno bym nie zabral. Na moto mam malo miejsca wiec puchacz sie sprawdza, ale trzeba dbać o to zeby byl suchy. Nie wiem czy kupisz cos za 500 pln - poszukaj na fejsie na gieldach wspinaczkowych. Mozna tam trafić lekko uzywane w dobrej cenie
|
Podobno na aliexpres są dobre puchówki , ktoś testował ?
|
Na Moto byle szmata wystarczy.
Kombinowanie z puchami, to zabawa dla ludzi z kasą. Osobiście to temat od zawsze poruszany w środowisku, które obraca się wokoło mnie. |
Cytat:
mam ale nie testowałem bo nie mam gdzie ;) |
Napisał EL motocyklista
|
OK bardzo Wam dziękuję i mam prośbę o merytoryczne wpisy. Lejemy się juz chyba we wszystkich wątkach.
Zatem jeśli nic przełomowego nie odkryję przez weekend, biere synetyka z temp komfort ok 5-7 st. możliwie małego i z fajnym napisem. Pozdrawiam |
Ja kupiłem w Deca: simond lite. Póki co najzimniej było coś koło 12C ale w starych szmatach już marzłem.
Za te 600 uważam ze super spiwor. |
Cytat:
|
Jeden to nie problem ... musiałam kupić całej rodzinie bo już razem chodzimy w góry... 5 sztuk i tu sumaryczna cena robi się spora.
Kupiłem 5 sztuk tego: https://www.skalnik.pl/catalog/produ...volven-595800/ Jesteśmy dwóch wyjazdach jesteśmy zadowoleni. |
100gram puchu najeyzszej jakosci 800ciuli to teraz 150pln. Kupilem sobie do noszenia dwusetke naszego fiordanansena i dopelnie setka puchu juz sam... wyjdzie 750... za malachowskiego, aure, pajaka takiego trza dac 1400 wiec chyba to jest sposob....
|
Aure kupilem za mniej niz 7 stówek na festiwalu górskim w Lądku. Duże rabaty dają. I tak pióra wyłażą jak w chińskiej tandecie (też mam).
|
Piora walaza, to jest efekt, ze w skladzie jest troche piorek a material spiwora jest sredni... co i tak nie dyskfalifikuje ponaprzecietnej termiki puchu.... dopuszcza sie 10 procent tego co moze wylazic.... to tylko estetyka
|
Mam 300g Cumulusa w maksymalnym wypasie z pokryciem z Pertexu, tani nie był bo prawie 2k acz jak na razie nie udało mi się zmarznąć a było już jakieś -6. Poniżej tej temperatury stosuję do środka jeszcze Reator czerwony z SeaToSummit co podbija temperaturę i zapewnia czystość śpiwora. Osobiście bym nie ryzykował zakupu z Ali bo już parę razy przejechałem się na parametrach które podają...
|
Hej,
zakupiłem psiwór Hannah, bardzo bardzo cieplutki, mały, ale jest ale. Krótki zamek!!! Pewnie ze względów termicznych zamek jest taki krótki, ale w efekcie wejście/wyjście ze śpiwora to nie lada gimnastyka, szczególnie w małym namiocie. A do tego system temoregulacji na tzw "chłodną nóżkę" nie działa. Cóż wymiana lub krawcowa. PZDR |
Ja mam Hannah syntetyczny z 10 lat ale oceniam go kiepsko. Zakres temperatur podany przez producenta jest oderwany od rzeczywistości.
|
OK, wymieniłem na +- taki
https://www.cetus.szczecin.pl/spiwor...100-velvet-red Postaram się napisać coś po powrocie, widzę że raczej puchówki wybieracie to będzie coś o syntetyku. Co do hannah to sprawiał wrażenie bardzo ciepłego, ja testowałem w temp ok 10 st. i było bardzo ok. |
Puch czy syntetyk ? Mam puchowe ale teraz po kilku deszczowych dniach puch coraz mniej puchowy. Spiwory nie zalane a wilgoc tylko z powietrza. Czy syntetyk bylby lepszy i podobnie mały po spakowaniu ?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |