Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Zakaz wjazdu do Iranu powyżej 250 ccm (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32654)

_dziadek_ 11.03.2022 15:11

karnet CPD był kiedyś tańszy w Czechach, teraz niestety nie jest tak różowo https://www.autoturist.cz/karnet-cpd :(

maciekrom 11.03.2022 23:57

Cytat:

Napisał Emek (Post 772685)
Nie wiem jak teraz ale wiem że kiedyś były opcje wyrobić ten karnet poza PL i nie dość że było taniej to kaucje tez były niższe. Nie wiem jak obecnie ale może Sambor wie bo widzę że się szwęda właśnie po RPA i innych Botswanach a tam CDP jest potrzebny. Bym zweryfikował tą opcję jeszcze.

Sambor po Afryce lata raczej na miejscowych 250tkach.

Emek 12.03.2022 20:10

Raczej nie bo motocykle wysyłali. Pizdzikami latają po Kenii.

Malamu 25.03.2022 11:30

No to postanowione - JEDZIEMY :at: wiza przyznana. Teraz tylko CPD.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie wskazówki.

syncronizator 25.03.2022 14:52

Kiedy jedziecie ?

Malamu 25.03.2022 16:13

Planujemy wyjazd ok 15 maja, powrót na koniec czerwca. Wiem, upał nas „zabije” ale wcześniej nie dostaniemy urlopu.
A u Ciebie wszystko już gotowe?

syncronizator 25.03.2022 21:49

Prawie ... mam już komplet papierów do CPD... Jadę 15 kwietnia.

rumpel 25.03.2022 22:08

tylko pamiętaj nie zgub CPD (mnie sie udało) bo potem trzeba sie nagimnastykowac aby odebrac kase ;)

syncronizator 25.03.2022 22:17

Cytat:

Napisał rumpel (Post 774436)
tylko pamiętaj nie zgub CPD (mnie sie udało) bo potem trzeba sie nagimnastykowac aby odebrac kase ;)

Jak to zrobiłeś :confused: ? to kilka kartek A4..

rumpel 25.03.2022 23:15

wszystkie papiery miałem w jednej teczce i na powrocie było małe zamieszanie na lotnisku w Tbilisi, wydaje mi się, że wyciągając kartę pokładową czy jakiś inny dokument położyłem CPD "na okienku" odprawy ;)

syncronizator 26.03.2022 21:06

Opowiedz coś o tej gimnastyce .... co musiałeś zrobić żeby odzyskać kasę ?

syncronizator 27.03.2022 17:50

Cytat:

Napisał Malamu (Post 774397)
Planujemy wyjazd ok 15 maja, powrót na koniec czerwca.

Malamu .... oblukaj sobie vloga pewnego Pakistańczyka z Giermani.
https://www.youtube.com/watch?v=8WlFQ66ZbeY
Koleś nadaje w Urdu ... ale jest tłumaczenie.
W załączonym linku podaje jak prawie napytał sobie biedy.

W innych jego filmach, podaje on sporo ciekawych informacji z Iranu i Pakistanu.

rumpel 28.03.2022 00:00

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 774480)
Opowiedz coś o tej gimnastyce .... co musiałeś zrobić żeby odzyskać kasę ?

Pani z PZM kazała zakupić jakąś ogólnokrajowa gazetę (co wcale nie było łatwe ;) ) i zrobić zdjęcie w dniu wydania gazety w miejscu takim aby budynek ze zdj zgadzał się ze stretview z googla, musiałem też napisać wyjaśnienie. To wszystko zostało wysłane do centrali do Francji. Dodatkowo kumpel notariusz potwierdził, że moto jest w Polsce itd.

Trochę czasu i stresu mnie to kosztowało ale w końcu kasę zwrócili .

syncronizator 28.03.2022 10:21

Czyli w sumie chcieli dowodu że motocykl jest w Polsce.
Ile czasu trwało zanim odzyskałeś kasę ?

Emek 28.03.2022 10:37

Ja co prawda nie zgubiłem CDP ale nie podbiłem go na powrocie na granicy bo były takie nieogary że nam spod okienka kazali jechac na koniec kolejki dla TIRów bo tam wam podbiją jak poczekacie. Podziekowaliśmy. PZM musi mieć potwierdzenie że motocykl znów trafił na polski obszar celny. W sumie to nawet zgubienie CDP nie jest wielkim problemem tylko lekką komplikacją która może odsunąć w czasie zwrot kaucji. Ja to ogarniałem w oddziale SG u mnie w mieście. Co prawda nikt nie miał pojęcia o co chodzi i karnetu mi nie podbili tylko wysłali do PZM jakiś kwit że pojazd znajduje się w polskim obszarze celnym. Powyższe ustalono na podstawie dowodu rejestracyjnego, który pokazałem i spojrzeniem za okno potwierdzającym że motocykl faktycznie znajduje się na dole na parkingu. Oczywiście VINu czy blach nikt nie sprawdzał. Zwrot kaucji nastąpił w ciągu 2 dni.

Malamu 01.04.2022 20:06

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 774580)
Malamu .... oblukaj sobie vloga pewnego Pakistańczyka z Giermani.
https://www.youtube.com/watch?v=8WlFQ66ZbeY
Koleś nadaje w Urdu ... ale jest tłumaczenie.
W załączonym linku podaje jak prawie napytał sobie biedy.

W innych jego filmach, podaje on sporo ciekawych informacji z Iranu i Pakistanu.

Dzięki za linka. Ciekawa historia. Jednak trzeba być ostrożnym. My przezornie nie zabieramy drona, żeby nie kusiło. Nagrywać też raczej nie będziemy, nastawiamy się na robienie zdjęć.

_dziadek_ 02.04.2022 11:49

Śledzę temat tego zakazu wjazdu i do końca nie jest to dla mnie takie oczywiste. Owszem wjazd moto powyżej 250ccm został tam wprowadzony zdaje się w 2018 ale wygląda na to, że jednak dla zagranicznych turystów został zniesiony we wrześniu 2019. Takie cosie znalazłem :
https://www.tehrantimes.com/news/439...ig-motorcycles

i jeszcze :
https://friendlyiran.com/riding-moto...d-august-2019/

tekst tego skanu to mniej więcej :
W imię Boga

Drodzy członkowie Irańskiego Stowarzyszenia Organizatorów Turystycznych
Pozdrowienia i Pozdrawiam
Na wniosek szanownych członków stowarzyszenia w sprawie anulowania okólnika policyjnego Rahoor Naja o zakazie ruchu motocykli powyżej 250 cm3, poinformowano, że ze względu na wagę sprawy okólnik został rozpatrzony w drodze korespondencyjnej i na spotkaniach eksperckich przez Iranian Tour Operators Association Przy współpracy Stowarzyszenia Samochodowego i Wiceministra Turystyki Organizacji Dziedzictwa Kulturowego i Turystyki kraju wprowadzono zakaz wjazdu turystów zagranicznych na motocyklach o pojemności powyżej 250 cm3 zniesiony. Oczywiście, jeśli otrzymasz dodatkowe informacje, temat zostanie poinformowany później.
Dzięki
ITOA
Biuro Irańskiego Stowarzyszenia Organizatorów Turystycznych
Irańscy touroperatorzy Associali

Tak, że ???

syncronizator 02.04.2022 23:45

Bo chodzi o to że organizacje turystyczne w Iranie domagały się zniesienia tego zakazu.
Zakaz został zniesiony tak jak piszesz.

Ja widzę inny potencjalny problem z wjazdem.
Chodzi o to, że krążą oficjalne informacje, że granice lądowe są zamknięte (poza transportem kołowym).

TIR tak turyści niby nie.

Niemniej jednak Hossain potwierdza, że się da.

Podejrzewam, że na granicach lądowych mogą nie ogarniać w 100% tematów zwianych z COVID.... weryfikacja certyfikatów , szczepień, tłumaczenia itd.

Ja i tak próbuje..... jak nie wyjdzie to mam plan B.
Jeśli wjadę to spoko , jeśli nie to nie będę płakał jakoś mocno... pojadę do Armenii w której nie byłem.
Będzie co robić.

_dziadek_ 03.04.2022 12:45

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 776010)
Bo chodzi o to że organizacje turystyczne w
Chodzi o to, że krążą oficjalne informacje, że granice lądowe są zamknięte (poza transportem kołowym).

Jeśli wjadę to spoko , jeśli nie to nie będę płakał jakoś mocno... pojadę do Armenii w której nie byłem.
Będzie co robić.

Z tego co wiem to granice były zamknięte do października zeszłego roku, potem otworzyli i od 25 grudnia ponownie zamknęli na 2 tygodnie. W tej chwili nie wiem jak jest, ale nie polegałbym na informacjach ze stron np. polskiego MSZ bo jak się przekonałem bywają bardzo nieaktualne.

Plan B też jest zajebisty, Armenia jak dla mnie wymiata :), podejrzewam, że jak tam już trafisz to będziesz jeszcze wracał :)

Malamu 03.04.2022 14:40

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 776010)
Bo chodzi o to że organizacje turystyczne w Iranie domagały się zniesienia tego zakazu.
Zakaz został zniesiony tak jak piszesz.

Niemniej jednak Hossain potwierdza, że się da.

Podejrzewam, że na granicach lądowych mogą nie ogarniać w 100% tematów zwianych z COVID.... weryfikacja certyfikatów , szczepień, tłumaczenia itd.

Będzie co robić.

No my też mamy pan B. W sumie mamy 1,5 miesiąca urlopu, więc jak nie
wypali Iran, to jest co robić w Turcji, Gruzji, Armenii.
Czy Ty Syncronizator będziesz próbował robić przed wjazdem do Iranu PCR
w Turcji? Jeśli dobrze pamiętam to chcesz przekroczyć granicę w
Bazargan. My chcieliśmy wjeżdżać przez Armenię, ale z ostatnich
informacji jakie mamy to ta granica jest zamknięta. Kiedy wracasz ?
Pytam bo będziesz miał info z pierwszej ręki.

syncronizator 03.04.2022 19:56

Tak Bazargan. Wracam 8-9 maja.
Test PCR chyba najlepiej w Turcji.
Rozkminiam to właśnie...
Masz może jakieś info na temat miejsca gdzie zrobić pcr (wynik po ang) i cen testu w Turcji?

Cytat:

Napisał _dziadek_ (Post 776033)
Z tego co wiem to granice były zamknięte do października zeszłego roku, potem otworzyli i od 25 grudnia ponownie zamknęli na 2 tygodnie. W tej chwili nie wiem jak jest, ale nie polegałbym na informacjach ze stron np. polskiego MSZ bo jak się przekonałem bywają bardzo nieaktualne.

Plan B też jest zajebisty, Armenia jak dla mnie wymiata :), podejrzewam, że jak tam już trafisz to będziesz jeszcze wracał :)

Dzwoniłem do ambasady... Pani na mój rqst specjalnie dopytała Ambassdora.
Jego odpowiedź była że granicę lądowe są zamknięte. INFO z przed 1.5 miesiąca.... zobaczymy... dam znać czy odbiłem się czy wjechałem :-)

Do wyjazdu 12 dni... dziś się spakowałem.
Czekam na CPD.

CeloFan 03.04.2022 20:18

:Thumbs_Up:
Ambasady chyba ostatnie dostają zaktualizowane informacje tego typu. To nie jest dobre źródło wiedzy dotyczącej otwartych czy zamkniętych granic.
Lądowe granice z Turcją są otwarte dla ruchu turystycznego. Czytałem na eFBe kilka informacji o tym z pierwszej ręki. Mam też potwierdzenie od wspominanego Hosseina. Przejeżdżają samochody i motocykle :)

Jeszcze jedno. Ubiegając się o wizę, od niedawna można dostać taką nie na 30, a na 45 dni (jeśli to nie jakieś przedwczesne, primaaprilisowe łgarstwo :D )

https://www.tappersia.com/iran-touri...A_zk0SevvVp8Dg

CF

syncronizator 03.04.2022 20:37

45 dni... 1,5 miesiąca... w moim przypadku to chyba na emeryturze :-)... obecnie muszę się zadowolić 24 dni... Dobre wieści. Dzięki.

Malamu 03.04.2022 22:19

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 776074)
Tak Bazargan. Wracam 8-9 maja.
Test PCR chyba najlepiej w Turcji.
Rozkminiam to właśnie...
Masz może jakieś info na temat miejsca gdzie zrobić pcr (wynik po ang) i cen testu w Turcji?

Jeszcze się tym nie zajmowałam, wiec za bardzo nie pomogę. Czytałam na jakiś stronach UK, że dla przylatujących do Iranu wymagany jest tylko certyfikat szczepienia. No ale z przejściami lądowymi może być inaczej. My wyjeżdżamy dopiero 15.05 i trochę liczę na to, że do tego czasu restrykcje się poluzują. Nie ukrywam, że będę czekać z wypiekami na twarzy, na info po Twoim powrocie.

CeloFan 07.04.2022 20:45

Dobre wieści, jeśli to prawda. Chociaż na granice, akurat takie informacje trafiają oficjalnie z opóźnieniem. Z tego co rozumiem język translatorski, nie są już potrzebne testy.
CF

https://www.adventureiran.com/iran-e...p66SB7ZircPw04

syncronizator 07.04.2022 21:11

Super informacja.... ja wciąż czekam na karnet.
Kiedy się wybierasz?

CeloFan 07.04.2022 21:37

Wybieram się 1 kwietnia. Tak, nie pomyliłem się :D
Dziś powinienem być pierwszy dzień w Iranie. Ciągle coś mnie zatrzymuje. Może w najbliższą sobotę w końcu się ruszę. Przeszkody, przeszkody, przeszkody :cool:
CF

syncronizator 07.04.2022 22:52

No to słabo... ja jadę w piątek 15-stego po pracy.
Nocleg w okolicach Gorlic i w sobotę jazda dalej.

No i mam już CPD.
Odebrałem osobiście w raz z instrukcjami :)

syncronizator 11.04.2022 00:11

Cytat:

Napisał CeloFan (Post 776656)

Dobre wieści, jeśli to prawda. Chociaż na granice, akurat takie informacje trafiają oficjalnie z opóźnieniem. Z tego co rozumiem język translatorski, nie są już potrzebne testy.
CF

CeloFan ... daj znać please gdy przekroczysz granicę .. co z PCR....bo chyba jedziesz przede mną.
Chodzi o to czy wymagają czy nie.
Jeśli się tak zdarzy, że ja będę pierwszy to też dam znać.

CeloFan 11.04.2022 18:08

Będziesz pierwszy :) Nawet nie wyjechałem za granicę PL. Muszę znaleźć inny silnik do obeliskA :cool:
CF

Emek 11.04.2022 18:08

Uuu. A co się stało? Wyzionął ducha?

CeloFan 11.04.2022 19:22

Trudno powiedzieć na pewno, ale olej puszcza się w świat gdzieś z przedniego cylindra, albo niżej. Musiałbym rafinerię wieźć ze sobą i czyścić oponę ciągle.
Dojechałem do Rzeszowa :)
CF

Emek 11.04.2022 19:29

Pech. Powodzenia.

syncronizator 11.04.2022 20:03

Skoro miało się popsuć to dobrze, że wyszło teraz a nie np w Turcji.

rumpel 11.04.2022 22:08

Czujnik cisnienia oleju?

CeloFan 11.04.2022 22:21

Uszczelka pod głowicą albo pod cylindrem, ale nie ma co zaśmiecać ciekawego wątku.
CF

matjas 11.04.2022 22:21

Czyli jednak wróciłeś po deflektor.
Ty jesteś uparciuszek! :)

syncronizator 17.04.2022 23:06

Na żadnej z granic w kierunku Iranu nikt zapytał o szczepienia.
Pozostała do zrobienia ta ostatnia.
Dam znać.

Dredd 18.04.2022 12:36

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 777738)
Dam znać.

Dawaj znać zatem!
Czekam z niecierpliwością na Twój wjazd :)
To będzie jedna z lepszych wiadomości w tym roku (mam nadzieję) :D

Malamu 18.04.2022 13:25

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 777738)
Dam znać.

Dobre wieści. Trzymam kciuki za bezproblemowy dojazd do celu. :at:

maciekrom 19.04.2022 16:06

Niestety najważniejsza ta ostatnia. Trzymam kciuki, żeby Ci się udało.
Pytanie do tych co już byli w Iranie lub właśnie się przygotowują: jakie najlepsze mapy? Ktoś korzystał z Garmina?

syncronizator 21.04.2022 16:17

Test Pcr był potrzebny.
Zrobiłem go w Turcji za 170 lira w szpitalu w Erzurum. Czeka się bite 9h.
Na granicy dowiedziałem się że za 3 dni Iran przestaje wymagać PCR.
Mam pytanie do CeloFana
Jaką bezynę lać....Boję się o katalizator. .. Na razie wlali mi z czerwonego pistoletu.... Nie mogę znaleźć benzyny 'super'.

CeloFan 21.04.2022 16:27

Gratuluję wjechania do Iranu :)
Zawsze lałem taką, jaką uznawali za benzynę na stacji. Nie zajmowałem się oktanami. Najczęściej była właśnie czerwona.
Z ciekawości. Ile czasu przekraczałeś granicę? Jaka cena paliwa?

Zazdrosny CF :)

Emek 21.04.2022 16:51

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 778152)
Test Pcr był potrzebny.
Mam pytanie do CeloFana
Jaką bezynę lać....Boję się o katalizator. .. Na razie wlali mi z czerwonego pistoletu.... Nie mogę znaleźć benzyny 'super'.

Super. Dawaj foty. Benę mają dobrą. Najlepiej będą wiedzieć co ci nalać. O kat sie nie martw.

syncronizator 21.04.2022 21:15

Strona Turecka 5h... zepsuł się system.. Bo nie dałem łapówki.
Irańska 1h.... posłałem joby azerskim majfrendom... którzy mówią jak się okazało po rosyjsku.... kończy mi się bateria... Potem wiecej napiszę... mam sporo wniosków.
Jestem w Tabriz na freecampingu.

Za 20 euro dostałem 58000 Tomanów. Za 10L zapłaciłem 30000 Tomanów... Wg moich wyliczem to chyba po 47gr.

Fotki jak wrócę.

Dredd 22.04.2022 15:55

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 778152)
Test Pcr był potrzebny.
Mam pytanie do CeloFana

Pięknie :D
Gratulacje!
Życzę wielu wspaniałych wspomnień!
Nie trać czasu na forum - delektuj się podróżą ;)

redrobo 22.04.2022 16:06

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 778174)
Za 20 euro dostałem 58000 Tomanów. Za 10L zapłaciłem 30000 Tomanów... Wg moich wyliczem to chyba po 47gr.

Wg. moich 4.70, nie odkrecaj wiec za bardzo:)

syncronizator 22.04.2022 17:12

Litr po 47gr 10L za 4.70..przecież mówię...:-)
Jak wjeżdżałem do Turcji to pytano mnie gdzie jadę.. Odp tranzyt Iran.
Celniczka dała mi wjazd moto do turcji na 15 dni.
Na granicy Iranskiej odnotowano że pojazd opuszcza kraj.
Turcy nie wypuszczą nikogo z Turcji bez zweryfikowania czy osoba spełnia warunki wjazdu do Iranu.
Nie wiem po co ale Turcy weryfikowali czy mam test PCR karnet itd. przy wyjeździe z Turcji do Iranu.
Strona Irańska... dostaje od Turka cynk że pacjent się nadaje... Dopiero wtedy Irańczyk otwiera bramę.
W tym momencie pojawia się nie umundurowany koleś mówiący po ang i władczym głosem rząda Paszportu CPD i innych.
Zapytałem go czy jest oficerem którejś ze służb granicznych.... on, że tak..
Zabrał moje kwity i poleciał... stemplować.
Natychmiast wyczułem ściemę.
Pojawił się za chwilę i mu jasno powiedziałem że mu nic nie zapłacę niech oddaje moje kwity.
On wtedy że przecież tak mi pomaga i chce tylko 20 euro.
Ja mu na to.. że propozycję pomocy to się składa wcześniej, a nie udaje urzędnika.
Wkór... Iłem się i mu powiedziałem po rusku idzij na ch* j.
No i wtedy się wydało... pogadaliśmy po rusku... nastrój się ocieplił... dokończył temat za 10 euro.. w sumie to się opłacało bo zbierał podpisy błyskawicznie.
45 min i wpadłem w ten jakże inny świat :-)

CeloFan 22.04.2022 17:25

Wspaniale. Już samo przejście graniczne, to przygoda :)
Powodzenia.

syncronizator 27.04.2022 20:25

Dziś nocleg w pokoju do modlitwy na CPN-nie... Dzięki Celofan za pomysł.
Już miałem świetną miejscówkę na pięknym wzgórzu.
.. jak się zaczęło ściemniać.. z za wzgórza wyłonił się pasterz pędzący kozy.
Pasterz popatrzył i poszedł. Po godzinie przyjechał samochód.. który świecił na mnie. Nikt nie wysiadł. Samochód zgasił światła. Szybko się zebrałem i odjechałem.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:16.