![]() |
Nie wszystkie szlifierki które maja 3s do sety są niewygodne.
|
Dzisiaj siadlem na zywo na 1290 s, powiem tak, jak powlerwszy raz wsiadalem na NAT to sercem byla piękna, ATAS jeszcze wieksze emocje wzbudza, na ktm jest jakos tak nisko i wydaje sie mniejszy.
Chyba jednak poczekam na 1100 atas. |
Cytat:
|
Siedzialem, moze minimalna
|
Cytat:
Myślę że wtedy rozjaśni Ci sie kwestia wysokości..:haha2: |
Jeździłęm na 1290r zapierdala to okrutnie, jednak jest to już 'poważny motocykl'.
Mocy ma tyle za na 3. przy 140 wstaje na koło z gazu i ciągnie pod 200 na gumie. Zawias lux, heble lux, jednak w porównaniu do 990 jest mniej zabawowy. Stare LC8 mimi że o 50% słabsze żywiołowo reagowało na ruch manetką, można było się powygłupiać na kole i polatać bokami. Tutaj te 1300 pojemnoścu zmusza do tego, żeby skupić się przy każdym odwinięciu, jest odczówalnie cięży(na wadze z pełnym bakiem pokazał 242kg). Stare lc8 to było enduro na sterydach, 1290 to szosówka przygotowana do jazdy w terenie. Przeszkadało mi; -opóżniona reakcja na gaz, po otwarciu ma takie 0,5s zawachanie i dopiero przyspiesza -bezkluczykowość jakoś nie ufam w tym temacie KTM... -mnogość elektroniki, żeby wyłączyć TC i ABS trzeba poświęcić z 10s za każdym razem jak odpali się moto wterenie będzie to bardzo irytujące, choć z drugiej strony, tak jak uważam że w NAT TC jest zbędne, tak w tym potworze lepiej żeby było... Nieakceptowalne dla mnie, w szczególności po przesiadce z NAT jest grzanie w nogi, jeździłem w 24stopniach, w wysokich butach i spodniach moto(taki strój załątwiał sprawe grzania w 9x0) i przez większość czasu utrzymywałęm duże prędkości, a mimo to zgrzało mi nogi, nie wyobrażam sobie przejazd przez zakorkowane miasto w 30st. upale. Podsumowując; MOC, MOC, MOC... nie kupiłby go sobie. |
1 Załącznik(ów)
Załącznik 89438
Trzeba było jechać że mną byś sobie wygrzał jajka w 37 stopniach w podgoricy. |
Na afryce bym sobie chłodził.
Już 11, a ty wciąż na tyle trzeźwy, żeby coś napisać i wkleić zdjęcie na forum... nie przestajesz mnie zaskakiwać. |
1 Załącznik(ów)
Jest kultura. Nie chlejemy. Będziemy jechać koło południa do Vlory pewnie się weźmie z 3 noclegi przy plaży.
Motorek jeździ super. Hajka ma co robić żeby nadążyć. Z babina i bagażami nie ma problemów żeby robić slajdy na winklach. Załącznik 89439 |
W takim razie wysyłam wam moją nienawiść siedząć w pracy.
|
Cytat:
Fakt jajka grzeje.., klocowatości nie czuć czy to na asfalcie czy na to szutrach.. w miekkie się nie pcham bo wiadomo że go masa zabije.. Obsługa TC czy ABS czy mam moża pod "szybki" guzik ustawić i zmiana to 3 kliknięcia.. Osobiście dla mnie mega moto z wysokim "bezpieczeństwem czynnym", koniec problemów z wyprzedzaniem..:D PS Nie kupiłbym...ale 790tki! Ale o tym w innym wątku.. Raczej moto nie dla początkującego.. |
Przejedź się na zmiane 1290 i NAT zrozumiesz moje mówienie o klocowatości i mocy;)
TC w nat mogę regulować/wyłączyć w czasie jazdy 1 kliknięciem. |
Cytat:
1290 robi wrażenie napompowania jak ATAS. TC/ ABS u mnie chyba po 3ch nie pamietam bo przecież nie klika się tego co chwilę.. :p NAT jest super, tylko trcohę za bardzo "uczesana" jak dla mnie..;) |
To R jest wyzsza niz S?
A ta nikczemna szybka nie moze być wyższa? A w R felgi tez sa bezdetkowe? A w R kiera jest wyżej, czy na stojaka też sie jest garbatym? |
1290 jest bardziej niegrzeczny niż MTS?
|
Ja mam wrażenie, że w KTMie trochę się potasowali i ktoś inny teraz odpowiada za projektowanie i testowanie piecy. Polatałem trochę 1290R. Jest duży, ale nie przytłaczający. W trakcie jazdy nie czuć tej masy, jednak jest świadomość, że jedzie się sporym klockiem. Odniosłem wrażenie, że nie jest tak zwartą konstrukcją jak stare LC8. 950/990 to wyciosane z jednej sztaby pociski, tutaj mamy solidną, mocną lokomotywę. Oczywiście i zawias i silnik to klasa na poziomie KTMa, ale odwijając nie doświadcza się tej zerojedynkowości tylko bardzo solidne, bardzo dynamiczne przyspieszenie.
Ja bym go łyknął z chęcią, podoba mi się wizualnie, wrażenia z jazdy również, mimo, że jest wielką cegłą. NAT w czasie winklowania wydała mi się ciut lżejsza i zwinniejsza, bardziej poręczna. Silnik bardzo przyjemnie pracuje, ale nadal ma coś czego w Hondzie nie mogę przeboleć - ta do bólu liniowość (może poza CB1000R, to jest kurwa dopiero sztosik sprzęt). Ja bym jednak tych dwóch motocykli nie zestawiał. Wydają mi się trochę z innych półek. Cytat:
Czy bardziej niegrzeczny? Subiektywnie - nie jest. Wywijanie 1260 to jak jazda w transie: więcej, więcej i więcej. Nie chce się zsiadać. Do pionu i jeden i drugi sprzęt pójdzie w moment, ale większą frajdę miałem zapieprzać Multistradą. Cholernie dużą zagwozdkę bym miał przy wyborze między tymi dwoma. A i tak na końcu byłby KTM :D |
|
Jazdy testowe w ktm podejrzewam są sterowane centralnie, czyli dealerzy dostaja od importera konkretne maszyny do testów i kropka. W tym roju jest to 1290 sadv s, 750 adv i jakieś mniejsze.
Podobnie jest w Hondzie. Jedynie BMW ma chyba do tego inne podejscie. |
diler kupuje te maszyny na wlasnos a po testach sprzedaje wiec w jego interesie jest aby maszyna nie byla zajechana ;)
|
No to dzisiaj dostałem bestię na 2h testów.
Powiem,że tej mocy od groma, z tydzień sie trzeba przyzwyczajać po Afryce. Na szczęście można tym jeździć lajtowo i emerycko. Bestia tylko czeka, az sie zapomnisz, bez TC to gumy nie ma po 1 kkm. Czyli mocy nie brakuje, mnie do szczescia starcza mapa road. Zawias sterowany elektronicznie strasznie sztywny, nawet na comfort, ciekawe czy w R jest inaczej, do tego stopnia sztywne, że po leżących policjantach sie skacze, a przy mocnym dohamowaniu abs terkocze,w Afryce tego nie doswiadczylem, poza tym Afryka plynie po nierównosciach. Mocy w ch...j i to na kazdej predkosci, przy 60 km/h na 5 w afryce przy mocnym odkreceniu łańcuch rzęzi i wszystko dzwoni, w ktm już za momencik 130 km/h. W ogole w ktm jakos prędkości sie nie czuje i pampers, bo sam ciągle chce przednie koło podnosić. Siedzenie ultra twarde, ale o dziwo dupy nie męczy, no i jest poziomo, nie ma zjeżdżania na przód jak w afryce. Natomiast przy 188 cm kiera za nisko, a kąt ugięcia kolan za duży, w R pewnie nie ma tego problemu. KTM skreca jak rower, łatwiej go złożyć w zakrecie, no ale to 19 z przodu i scorpion trail 2,a nie rally str i 21. Na miasto tez sie nada, w korku jazda miodzio, nawet tak ud nie pali, wystarczy jechać, nawet 20 km/h. Pewnie to wina wzrostu, ale od 160 km/h odrywa kolana od baku, a barki chce wyrwać. Czyli sumarycznie pozytywne wrażenia z jazdy, ale chyba tylko R do kupna, S jest raczej na osoby do 180 cm. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...dae9e1c326.jpg Najchetniej teraz przejechalbym sie 1290 R, ale u polskich dealerow brak, próbować w Niemczech?, a może ktos moze dać mi sie przejechać? |
Strasznie historie opowiadacie o tym motocyklu. W zeszły weekend też miałem okazję. Właściciel dezaktywował kagańce i ....
No i nic. Bardzo przyjemny motocykl, z liniową charakterystyką mocy, przyjemnym zawieszeniem (R), silidnymi hamulcami. W porównaniu do starych lc8 bardzo grzeczny motocykl. Jedzie tylko tyle ile od niego chcesz, bardzo mocny ale ta moc jest łatwą do kontrolowania. Nie demonizujcie sprzętu. Zdrówka |
trzy tygodnie temu w KTM Olsztyn ,mieli R-ke dla klientów -próbowałeś tam?
|
Mam tego "potwora..R'ke" od kilku mcy.. Przesiadka z 990R, i.. qufa nie wiem co Wy wszyscy z tą mocą,..:haha2:
Tak jak pisze Strobus.. niby moc jest ale jakby przewidywalnie oddawana.. Latam tylko na sport mapach co sprawia że zanim ruszę banan jest.. a komfort przy wyprzedzaniu.. bezcenny!;)) Co do grzania jajek to ok w stringach się czuje ciepło od dołu stojąc w korkach ale po ruszeniu temat znika.. Reasumując... Normalny motocykl którym można jechać na grzyby.. niemniej jednak jego temperament zachęca do odkręcania. Trochę umiejętnosci na lżejszych moto zalecane..;)) |
Tak czytam te wszystkie wywody na temat nowych katów i stwierdzam, że mój lc8 950 z 2005 roku to jednak ostatni tak surowy i hardkorowy sprzęt. Zostaje że mną na dłużej.
|
Cytat:
Cytat:
Jak napisałem prowadzi sie pieknie, budzi tylko respekt. BTW przy takim żwawym odkręcaniu łańcuch na ile starcza? |
Moje zdanie na temat 1290 jest takie że w stosunku do 990 jest spedalony. Mocniejszy jest dużo ale właśnie nie prowokuje do odkręcania jak stare lc8.
Jak mada pisał wyłączanie kontroli trakcji to poraźka. Reakcja na gaz nie jest tak spontaniczna jak w starym a sama manetka działa sztucznie i gumowato. Jakieś tam zalety ma ale nie cieszy tak jak 990. Jezdzi się bardziej jak afryką. Co do opon i napędu myślę że przy normalnej jeździe pozyje dłużej jak w 990. |
Cytat:
Cytat:
|
Narzekajacych chyba stringi uwieraly podczas jazdy....
|
Cytat:
Nie wspomniałem, ze z profilu S-ka z jeźdzcem wyglada divine Grzanie jajek dotyczy chyba R |
Jeździłem swoim przy 38 stopniach po mieście w szortach i klapkach. Grzanie było wyczuwalne najbardziej w lewą nogę ale jakoś mi nie przeszkadza więc albo nie mam czucia albo nie grzeje tak mocno.
Z dawnych czasów mam wspomnienie że vfr800 grzala dość mocno i miałem gs550 i cb 750 to na którymś szło przypiec kolana na głowicy. Jako wadę napiszę że po wjechaniu do tunelu wyświetlacz ściemnia sìe z opóźnieniem i oslepia przez chwilę. Światła zmieniają się szybko a wyświetlacz nie. Można się przyczepić do dźwięku z wydechu bo brzmi słabo i do doświetlania zakrętów. Mnie trochę drażnią mrugające światełka. Kanapa jest średnio wygodna a pasażer ma znacznie bardziej podkurczone nogi jak na 990. Plusy już chyba zostały wszystkie wymienione moc,hamulce,zawieszenie, chyba pierwszy kat który przyzwoicie oświetla drogę, małe spalanie. Lubiłem analogowe zegary jednak ten wyświetlacz jest bardzo dobry. Dużo informacji i czytelność wzorowa. Na razie mam go miesiąc i zrobione koło 6 tyś km. Pomalutku się przyzwyczajam. |
Ale wy o 1290r mówicie na asfalcie czy w offie? Zaczynam się zastanawiac czy może przypadkiem forum pomyliłem.... Chris też nie wie co ma dalej robic skoro 1290r to kondon :confused:
|
Mnie on się po prostu niepodoba. Tyle, że dalej jest tańszy od MTS Enduro o ok 20 kpln.
|
Cytat:
A przepraszsm, czy uzytkownicy tego forum to tylko offowcy? Mnie sie przykładowo nie chce kolejny raz reperować barku po kolejnej wyjebce w terenie |
Jasne ...rozumiem i nie mam nic do tego.Sam ostatnio czesciej jezdze ON.Ale czytajac o 1290R mam wrazenie ze czytam wpisy ludzi,dla ktorych Chris Birch to kodon i oni potrafia o duzo lepiej.Nie zeby to bylo niemozliwe,ale moze ci mega spece pokaza jak ogarniaja tego kondona...:haha2:
ps To ze moto jest przewidywalne i robi jak chcesz a nie jak ono chce to chyba plus.Sam mialem 990adv S z 2007 i wkurwial mnie do bolu jak nagle chcial przyspieszac a ja trzymalem manetke na tym samym poziomie.To chyba plus,choc moze sie myle ze motocykl robi to co kierownik chce a nie odpierdala cuda wianki i jest super tylko dlatego ze ma 990 w nazwie.:haha2: |
Nigdzie nie ma R, ostsnim rzutem na taśmę dostalem S, troche sa różne
|
Cytat:
|
1290R przejechalem tylko kawałeczek , i muszę przyznać że było bardzo fajnie. Wszystko dzieje sie kilka razy szybciej niż w mojej babci RD04 :D
Dzwięki z silnka nadal paskudne jak to w ktm, ale z carbonowego akrapa juz duduni pięknie. W piachu po plaży jedzie elegancko , choć kontrola trakcji go "dusiła" na piachu. Zawiesznie ładnie tłumi , dobre hamulce , dobrze przspiesza. Nie mam pojęcia jak wypada w porownaniu do crf1000, bo nigdy nie jechalem NAT, ale do 1290R na razie nie mam uwag poza dziwiękami z silnika. |
A po powrocie na Afrykę, juz za ktm-em nie tęsknię
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Oooo, nowe idzie, to może jeszcze poczekam, bo interesujące
|
Cytat:
Tylko krowa poglądów nie zmienia, czytam dzisiaj i się uśmiecham hehe |
Cytat:
https://217362-660116-raikfcquaxqnco...R-1024x684.jpg D Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
No to już jest, teraz tylko oczekiwanie na poskładanie
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7d52c22a53.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...283854bf27.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...fc78852af9.jpg |
Ja wiem, że jak się na nim siedzi, to ryjka nie widać...ale nie przekonuje mnie ten smutny wyraz oczu :)
|
Gratuluje. Bardzo fajny motocykl.
|
Gratki Radio.
Testuj, sprawdzaj, dziel się wrażeniami;) |
Moje najszczersze gratulacje! Niech szczęsliwie "czwórkę" wozi. :)
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka |
Na żywo te lampy wyglądają lepiej, a przede wszystkim świeca tak jak powinny.
Gratulacje i uważaj bo te 160koni to nie żarty. |
Teraz oczy będziesz miał za uszami ;). Power rules. Gratulacje!
|
:Thumbs_Up: Gratuluję! I życzę udanej zabawy tymi słynnymi 160kucami..;)
Aaa.. Nie dokupuj dodatkowych ledow, nie ma potrzeby.. Pawian pięknie święci i bardzo dobrze doświetla zakręty.:Thumbs_Up: Aaaa...i pobaw się trochę z kolegami na GSach.. uwielbiają się prężyć na widok pawiana ale finał zawsze taki sam..!;) Dawaj znać jak pierwsze km. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:30. |