![]() |
Nie dalo sie wyciagnac sworzni bez wyciagania tlokow z cylindrow ?
Marne szanse ze trafisz z pierscieniami w to samo miejsce i po zlozeniu moze zaczac brac olej. |
Nie ma to znaczenia
|
Kurol , a po czym wnosisz że tak ma być?
Pierścienie zakładasz co 120 stopni czy jak wyciągasz tłok po większym przebiegu to jesteś przekonany że są one tak jak zostały złożone co 120 stopni? Zapewniam że takiej gwarancji nie ma. Jeśli nie są zużyte to mogą sobie dalej jeździć jeśli jest taka potrzeba. |
Wnosze po wlasnym doswiadczeniu z zeszlego roku,wskazowkach dobrego mechanika i tym co wyczytalem w internecie.
W ttr rozbieralem silnik bo piaty bieg sie wysypal i ktos sprzeglo wczesniej zle poskladal. Na cylindrze tez slady honowania byly jeszcze widoczne,prog pod paluchem niewyczuwalny a na tloku brak sladow przedmuchow wiec nawet nie bawilem sie w pomiary. Przed rozpolowieniem silnika oleju nie brala po zlozeniu juz tak. Przy okazji dalem glowice do sprawdzenia wiec uszczelniacze zalozone nowe (chodz z zestawu athena wiec nieoryginalne) Gladz cylindra z czasem sie owalizuje podobnie jak pierscienie ktore sie do niej ukladaja wiec jesli nie beda w tym samym miejscu moga byc problemy. |
Sajmon:
tu trzymam "swoje" serwisówki. Jest tam jedna super-wypas dokładna i ładna z możliwością wyszukiwania nawet. http://150.254.222.97/serwisowki/ Jeżeli chodzi o wałek to użyj FAT i poszukaj jaki można wałek zamiennik zastosować od Hondy Shadow - pasuje p&p, ale jest kilka stów tańszy - różnicę w cenę możesz wrzucić w pomiary cylindra - tak czy siak chyba warto wszystko sprawdzić mając już na wierzchu. PS. Strona 87 - Haynes pisze, że dobrą praktyką, podczas rozłożenie silnika i remontu, jest wymiana pierścieni na nowe, ale koniecznością jest pomiar tak jak tam opisano... |
I części zamów u ruskich.Jest taniej jak w PL.
https://en.impex-jp.com/ |
Nie ma znaczenia jak pierścień wróci do cylindra byle między sobą były odpowiednio przesunięte. Są na tyle elastyczne, że jeśli owal cylindra mieści się w tolerancji to pierścień to wypełni. Swoją drogą - serwisuję silniki okrętowe, gdzie komplet oryginalnych pierścieni kosztuje kilka tysięcy euro i zawsze wymienia się na nowe jeśli tłok był wyjęty z silnika, bo jest po prostu okazja
|
Bardzo dziękuję koledzy za cenna wiedzę
|
Na tej ruskiej stronie wałek jest niedostępny już😒
|
|
To jest ten drugi wałek rok 93 już rozmawiałem z gościem do 12 dni oczekiwania i pewnie u niego zamówię.
Łańcuszki rozrządu zamówione i łańcuszek pompy olejowej zamówiony DID |
Z hondy shadow pasujący do afryki i polecany przez RR (taki: https://ruggedroads.co.uk/OEM-Honda-.../07A-1992-2003) był za trochę ponad 500 PLN w ASO Honda Karlik w Poznaniu (wiedza z marca 2017). Zresztą później pojawiły się oryginały ponownie na półkach i bodajże też tańsze niż te z allegro.
|
A te z shadow nie były przypadkiem do 650? Moge się mylić, nie pamiętam
Jutro też pewnie będę musiał dokonać wyboru, remont czy drugi silnik ... zobaczymy |
Żebym był pewny pewnie bym wzioł ale już ta z allegro zamowie, rozmawiałem z gościem to do 12-stu dni czekania, dojdzie jeszcze zębatka i blaszka zabezpieczajaca, zastanawiam się nad zębatka z tłumikiem drgan, co wy na to?
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Gdzieś czytałem że ktoś robi te śrubki na klucz 17, u mnie ktoś wcześniej uszkodził i niestety przecinak w ruch poszedł
|
Cytat:
Cytat:
Zamienniki oryginałów też już niektóre mają gumę. W OEM ta guma jest bardzo twarda i początkowo powoduje "szumienie" podczas jazdy przy przedniej zębatce - tak długo szumi, aż nie wyrobią się rowki na ogniwa łańcucha. Wtedy następuje cisza - ok. 50 km? Jakoś tak. Służy ona chyba i do tłumienia hałasu i drgań łańcucha. Ja osobiście zawsze kupuję oryginał chociaż jest najdroższy. Mam największe zaufanie, że OEM jest najlepiej dopasowana oraz wiedzę, że jest najtwardsza (ok 4-5 lat temu na FAT ktoś wykonał testy i tak wyszło) więc uklepywanie związane z za dużym luzem między wałkiem a zębatką występuje najpóźniej. W moim przypadku proces luzowania i uklepywania nie ma znaczenia bo zębatkę i tak wklejam. Wtedy wymiana następuje po zużyciu zębów lub całego napędu - więc najtwardsza daje najdłuższy przebieg. Chociaż przednią zębatkę wymienia się najczęściej, bo zużywa się odwrotnie-proporcjonalnie szybciej do ilości zębów miedzy przodem a tyłem - domyślnie 2,875 razy szybciej (ale to już inna kwestia niezwiązana z producentem). |
Cytat:
A propos remontów. Ktoś kiedyś robił na forum remont i pamiętam że był duży problem z dostępności tłoków. Dalej tak jest? Orientuje się ktoś? |
Cytat:
|
Cytat:
Dzisiaj odebrałem łożyska wszystkie do silnika i do kół ( przednie tylne) oraz komplet zimeringow wszystko z najwyższej półki 420 zl Cytat:
|
Tak pasuje, poszukaj na forum sa nawet foty z tego co pamietam. Nie pisz posta pod postem tylko kliknij edytuj
|
Tutaj koreczek trochę taniej jak oryginał ale z lepszego stopu. https://pl.aliexpress.com/item/Motor...416669204.html
Sam chcę zamówić kilka sztuk i się zastanawiam czy ten chińczyk czy honda na 17-kę. |
Przeczytaj w wolnej chwili ten wątek:
http://africatwin.com.pl/showthread....wa%B3ek+shadow |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Wałeczek Ori już dotarł wraz z zabezpieczeniem, jutro ma dojść łańcuch napędu pompy i w tygodniu komplet uszczelek i będziemy powoli skręcać motorownie, a jeszcze łańcuchy rozrządu nowe będą 😁
|
Cieszą nowe graty co? :)
|
12 Załącznik(ów)
Już powoli silniczek się sklada, nowe uszczelki, łańcuszek napędu pompy olejowej, nowe łożyska i co najważniejsze wałek 😁 jeszcze czekam za nowymi sworzniami tlokowymi bo tylko to wymaga wymiany w układzie korbowo-tlokowym
|
Cytat:
Gratulacje. Ładnie to wygląda. Trzymam kciuki, że będzie pięknie pyrkał. |
Jak Wy to dajecie radę z powrotem poskładać ??
|
Sztuka to tak poskładać, żeby jeszcze jakieś śrubki zostały i żeby działało! ;D
|
6 Załącznik(ów)
😁śrubki zabezpieczenia wszystkie wykorzystane naszczescie😁silniczek mój ładnie chodził ale ten wałek nie dawał mi spokoju więc rozebrałem ale przy okazji łożyska trzy łańcuchy nowe uszczelki itd.
Jeszcze zaworki dotrę i uszczelniacze zmienię. Ponizej fotki motocykla Honda CB750 nighthawk z 95 roku, koledze odrestaurowuje od piaskowania ramy po silnik. W silniku hałasował łańcuch który napędza alternator i kręci nim rozrusznik, okazało się że napinacz ząbki stracił 😁 ale już napinacz jest teraz skladanko silniczka, także dwa motorki jednocześnie 😁. CB odrestaurowanie od ramy instalacji elektrycznej, zacisków po silnik, będzie jak nowa😀 |
No właśnie Matjas. Ja bym coś na opak przykręcił i kilka czegoś by mi zostało :)
|
1 Załącznik(ów)
Dodam filmiki zużytego i dobrego łańcucha napędu pompy oleju, oczywiście to mój silnik😁
Dlatego łańcuchy rozrządu też idą nowe😁 https://youtu.be/0xs42kZVYSg https://youtu.be/XtFtjGgP3-U |
Jakiej firmy uszczelki kolega zastosował do silnika?
|
Kawał dobrej roboty! Fajnie, że wstawiasz zdjęcia - film. Film - połącz dwa w jeden daj tytuł opisy i do Afripedia powinien zostać dodany.
Good job. |
Zawsze stosuje uszczelki ATHENA, nie zawiodły mnie i koszt kompletu 450zl, a jeżeli chodzi o łańcuszek to napewno też hałasuje tak jak sprężyny w sprzęgle ale u mnie na szczęście sztywno siedzą
|
Hahh, Twój łańcuszek to miód malina, ostatnio zdejmowałem palcami z takiej jednej 750 ;) Bez zdejmowania kół zębatych z pompy i wałka sprzęgłowego. Sprawdź dobrze tryby skrzyni czy są na pewno całe
|
a widzę że kolega zapomniał chyba wkręcić śruby ustalające w zębatkę na wale.
|
Cytat:
|
Też zmieniałem łańcuszek pompy oleju choć mój nie był aż tak wyciągnięty.
Nie jest drogi i chciałem mieć pewność. Fajny temat się robi , dawaj jak najwięcej zdjęć. |
Jak masz tłoki wyciągnięte czy możesz pomierzyć wysokość wszystkich 3 pierścieni. Może miałbym dojście do tańszej alternatywy ale jest kilka rodzajów wysokości.
|
5 Załącznik(ów)
Pierwszy i drugi pierścień ma 1mm i trzeci 2.5 mm
Nowe sworznie doszły i teraz montaż reszty silnika |
5 Załącznik(ów)
Prezent na swieta, silniczek złożony gotowy do montażu 😀 zaworki wyregulowane, nowe łańcuchy zalozone, nowe sworznie i co najważniejsze wałek zdawczy😃
Zdrowych pogodnych świąt dla wszystkich😀 |
Gratulacje. Fajnie sobie samemu tak serducho ogarnąć.
|
Gratki !!
No i czekamy na pierwsze odpalenie :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:02. |