![]() |
Cytat:
|
Chyba nieszczęście, ze w ułamku sekundy
|
Do felgi excel trzeba zmieniać też szprychy, bo do excela są dłuższe. potwierdzę jeszcze to w Haan.
Pisałem do RR jeśli byśmy zamawiali wiekszą ilość to dali by lepszą cenę https://ruggedroads.co.uk/epages/00c...ts/RE.52.01.36 https://ruggedroads.co.uk/epages/00c.../36SPK-CRF-EXC Niestety na pewno wyjdzie ponad 1000zł... |
Testuję swoje rozwiązanie. Póki co 100 km i żyję.
Jutro trochę większy przebieg i większe obciążenie. |
1 Załącznik(ów)
Nie przekonuje mnie jednak taśma 3M więc taka decyzja.
Moje koła pojechały do Włoch. https://www.bartfactory.com/bartubel...undle/?lang=en Wymienią w przednim kole obręcz i szprychy, nyple szprych zaleją polimerem, cały zabieg 555 EUR + przesyłka, obiecują że za 10dni koła wrócą. Mają drogie przesyłki z PL do I 78 EUR a z I do PL 58 EUR ale dogadałem się, że do nich sam wyślę, koszt 130PLN Na ich stronie można przeczytać, że ta powłoka polimerowa nie koliduje z regulacją naciągu szprych a wymiana szprychy jest możliwa przez wycięcie w polimerze otworu i naprawienie go zestawem naprawczym. |
www.youtube.com/watch?v=QLz7Kdo_dYc i następny patent.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Zobaczymy po calym sezonie 😁
|
https://photos.app.goo.gl/GZpACCtBBvwBCSDZ7
Wczoraj się przekonałem że można jednak kupić felgi bezdętkowe do NAT malowane do wyboru mogą być złote |
Cytat:
|
Alpina za 1,6 koła juri
|
Stały i czekały na odbiór u dilera, ja tylko strzeliłem fotkę
|
Cytat:
D Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
Hej Panowie.
...bo nie chcę zakładać nowego wątku. Chcę zakupić dętki do CRF1000 przód i tył, awaryjne do kufra, w razie ,,w'' - czym się sugerować aby pasowały, rozumiem że ich rozmiarówka musi się zgadzać z tą na oponie - poprawcie mnie proszę... ...doczytałem już, że awaryjnych/zapasowych lepiej nie kupować w wersji ,,grubej'' - większy problem z założeniem w warunkach polowych... |
Na to najlepiej assistance
Ale masz rozmiary dętek 21x3. 00 - przód 18x450/510 - tył |
Cytat:
Dzięki RADIOLOG ! |
Cytat:
Będę zmieniał opony to zrobię zdjęcia jak taśma wygląda po sezonie. A i jeszcze jedno były momenty że jeździłem z ciśnieniem po 1,5 at i żyję. Dobra a teraz czekam głosy grupy malkontentów. Tylko nie oczekuję opowieści, że miałem szczęście i mi się udało. |
Cytat:
Napisz jeszcze jakie trasy pokonywałeś - tylko asfalty czy off też był? Jeśli tak to jak ciężki? |
Większość asfalt.
Było trochę szutrów, kamienistych szutrów i piachu. |
Zrobiłem też u siebie tubeless (dzięki Galar za odstąpienie taśmy :) ) i przejechałem Rumunię 50/50 a we wrześniu EnduroRally 24 i "system" działa :Thumbs_Up:
|
Ja się właśnie przymierzam do zrobienia tyłu. Nie będę robił taśma tylko ruskim sposoben uszczelnię środek na klej do szyb samochodowych. Zawory już kupione więc może w weekend się zabiorę. Koszt operacji to ok 30 ziko (zawór + uszczelniacz).
|
Cytat:
Ja tak zrobiłem trzy lata temu jak jeszcze nie wiedziałem o istnieniu tego 3M. Mi puściło powietrze po paru dniach a lakier z felgi był praktycznie ściągnięty drucianką, żeby lepiej trzymało. |
Puściło bokami czy zaworem? W tym roku spotkałem kolesia co na tym patencie ma zrobione kilkadziesiąt tysi i działa. W poprzednim moto też miał i nie zgłaszał uwag. jaki zawór wstawiałeś?
|
Puścił klej od obręczy.
Zawór to chyba najpewniejsza rzecz w całej tej konstrukcji, bo skręcany z oringiem na maksa :) Ja kupiłem pierwszy lepszy, kątowy w Inter Carsie. Używam ich już parę lat, jeszcze wcześniej do supermoto. |
Czy ktoś z szanownego grona analizował czy można przełożyć obręcze kół od nowej ATAS i ewentualnie szprychy do NAT i takim sposobem zrobić sobie Tubeless ?
|
Cytat:
|
Oddzielmy technikę od ceny, ktora jak wiadomo jest względna :)
Jeśli da się przełożyć 1:1 koła bezdętkowe z ATAS 2020 do ATAS 18-19 to jest to kluczowa i bardzo dobra wiadomość, bo niezależnie od ceny oficjalnej w Hondzie wkrótce pojawią sie na ebayu i allegro koła z rozbitków. Czy ktoś (np Karol1989) mógłby udzielić autoryzowanej odpowiedzi? |
Panowie ,
Jakiego zaworu używacie do obręczy z taśmą 3M ? może ktoś podac ..? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czy komuś zostało 4412N? Ile potrzeba metrów na zrobienie tyłu?
|
Właśnie:)
Też jestem zainteresowany. Kolega właśnie nabył królową i chcemy tył zarobić taśmą. Chętnie odkupię taśmę oraz wentyl jeśli ktoś kupował w parach i jeden został:) |
Muszel zakup grupowy? :)
|
Wentyl ma być 8mm?
|
Wentyl 8,2 mm
|
Ooo,ja też bym się pisał:bow::bow:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzięki. Taśmę zadeklarował już odsprzedać inny kolega z foruma.
Wentyle tutaj: https://www.imready.eu/pl/447505-zaw...aluminium.html |
Ok jeszcze jedno pytanie - jaka szerokość taśmy na przód?
|
W sprzedaży występuje szerokość 38 mm ale jest to ciut za dużo i trzeba ze 3-4 mm taśmę zwęzić.
|
Galar dalej jesteś zadowolony z konwersji? Robiłeś przód i tył? Ile taśmy zużyłeś?
|
Robiłem przód i tył.
Na przód poszło 3,5 m, a na tył 3 m. Dałem po dwa owinięcia. Z tym, że na przodzie mam taśmę milimetrową, a na tyle 2 mm. Dla świętego spokoju dołożę chyba jeszcze jeden oplot na przód. Przebieg do tej pory 10 tys. |
Dzisiaj wymieniałem opony w F800GS żony i przy okazji sprawdzałem stan taśmy po dwóch latach. Wygląda jak założona wczoraj :)
Piszę jednak, bo podczas ściągania opony wulkanizator lekko skaleczył taśmę w dwóch miejscach łyżką. Polecam zatem zakładanie na gotowo na wierzch tej standardowej gumowej opaski, ponieważ dodatkowo ochroni przed takimi przypadkami. Nic jej takie skaleczenie raczej nie zrobi, bo to dalej miękki glut, ale nie zaszkodzi dodatkowa ochrona (również podczas kołkowania opony). |
Może ktoś z kolegów ma kpl materiałów na 2 koła do NAT
Chetnie odkupie |
Cytat:
Dorobię się nat2020 to będę miał bezdętkowe ;) |
Do pierwszej wymiany dętki w tylnym kole w terenie lub na autostradzie;)
I znów włączy się dylemat. Kleić czy nie;) |
Tubeless dla NAT
Cytat:
Niektórzy nie wymieniali nigdy, inni ciagle, mnie się nie zdarzyło nigdy,to na autostradzie będę liczył na assistance, a za rok ,dwa czy Honda,KTM czy BMW opcja będzie w cenie :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Można i tak. ;)
Przez 19 lat nie złapałem gumy i byłem przekonany, że tak będzie dalej. Złapałem w najbardziej ujowym momencie gdzie prom był zabukowany, była niedziela, autostrada i śnieg z deszczem;) za sobą 5 h jazdy w deszczu. Kołek zrobiłby robotę w 10 min;) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |