Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Islandia interior 2019 termin do uzgodnienia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33681)

Husky 04.12.2018 20:23

Cytat:

Napisał Mirmil (Post 614264)
Husky, ty masz kabine, czy kuszetke?
Posilki to sniadania, czy obiady?

mam kuszetkę ze sniadaniami. Obiady zamierzam kupić sobie sam na pokładzie.
Przy wyborze kuszetki sniadania są gratis. W pozostałych przyapdkach trzeba wykupić dodatkowo.
Kabina jest dużo dużo droższa a nie zależy mi na niej szczególnie

Husky 04.12.2018 20:26

Jest jakiś limit w kg na jedzenie ? Ile można wwieźć ze sobą bez opłat. Będe miał 8 kg liofili, więc chyba jestem w normie?? :) widzę że lepiej je popakuje w jakieś woreczki aby się nie przyczepili

Cezarus 04.12.2018 21:15

Cytat : bez cła i innych podatków można wwieźć do Islandii oprócz rzeczy osobistych potrzebnych na czas podróży:

żywność (do 3 kg o wartości nie przekraczającej 13 tys. ISK, z wyjątkiem produktów surowych),

napoje alkoholowe ( 1litr mocnego alkoholu (o zawartości alkoholu powyżej 22%) i 1litr wina i 6 litrów piwa, ewentualnie 1 litr mocnego alkoholu i 9 litrów piwa lub 1,5 litra wina i 9 litrów piwa lub 12 litrów piwa

200 szt. papierosów lub 250 g innych wyrobów tytoniowych.

myku 04.12.2018 21:25

W 2009 tez mmie i kolege sprawdzali a bylismy na motocyklach. Z psami itd. Ja bym z tym jedzeniem nie przesadzal. Po co tyle brać na wyspę? Na prom ok ale wozić to ze sobą?? Jest drożej ale bez przesady. Podjedziesz do Bonusa i będzie Cię stać na normalne jedzenie

Mirmil 04.12.2018 21:26

Tez mielismy kuszetki, najtansze bilety.
Kuszetki sa super ciasne, kazda 2x2.5 metra, lozka pietrowe i miejsce do spania dla 6 osob.
Gdzies pod pokladem, oczywiscie bez okien
Caly dzien spedzalismy na pokladzie, a na noc pod poklad.
Mysmy mieli chyba lunche lub obiady w cenie biletu, sniadania i kolacje robilismy sami, gdzies w lobby na gornym pokladzie.

Limit na Islandie 3 kg zarcia i 1l wodki.
Ale sprawdzaja przedewszystkim co wwozisz, a nie ile.

matjas 04.12.2018 21:28

Rozwiązanie widzę w liofilizatach i spirytusie ;)

Husky 04.12.2018 21:47

Mirmil czy jest mozliwość zagotowania wody na promie ( jakiś czajnik itp w kajucie) ??
jak nie to czy kartusze gazowe można na prom zabrać ?? no bo jak nie to co ? na zimno ?? :)

Odnośnie żarcia to lubie być samowystarczalny. Takie żarcie liofilizowane na 21 dni dla 1 osoby uwzględniające 4 posiłki dziennie ( ale skromne bo po 300 kalori) ważą max 6 kg.
więc biedy nie ma , a koszt jednego posiłku to max 5 zł i dlatego lubię mieć swoje ....
Niekiedy dokupuje coś do żarcia, idę do knajpy aby regionalnego coś skonsumować ale tak jakoś zawsze lubię być przygotowany.....:) taki model, w domu też mam zawsze żarcia na zapas jak by jaka bomba wybuchła :)

myku 04.12.2018 22:00

Możesz pokazac albo napisać dokładnie co zabierasz że sobą? Nazwy posiłków i firmę.

Husky 04.12.2018 22:00

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał myku (Post 614164)
Do Askji od zachodu będzie ciężko dojechać. F910 zapomnij. Wątpię że bedzie mozna nia przejechać. Raz że jest najtrudniejsza a dwa ze najdalej od asfaltu chyba ja jako ostatnia będą odsniezac i naprawiać. Dwa razy robiłem Askje od zachodu.Od F26 raczej nie wjedziesz na F910...spora rzeka w czerwcu. Moze od 1ki koło Godafossu w dol i potem polami lawy od zachodu i południa ale watpie ze w tym terminie dasz radę. Ja bym próbował od wschodu F910. Jest tam trochę piasku małe rzeki które byc może będą gotowe ale wątpię. Południe Askji F910 to czarna wulkaniczna pustynia i mysle ze tam też będzie śnieg.

Myku masz tu wycinek mapy. Myślę od północy od Jedynki zjechać na południe tak jak na fotce. i od cempingu pójść na pieszo o ile się na moto nie da. Co wy ( Ci którzy znają ) na to ? da się ?? wg TOPO nie ma tam z północy na południe ani jednego brodu... ale może mapy błędne ( choć zawsze mogłem na nich polegać.....

Pisze o dostępie z miejsca opisanego jako TOALETY PRYSZNIC od północy w dół i drogą ścieżką później w kierunku zachodnim.

Husky 04.12.2018 22:07

1 Załącznik(ów)
tu macie powiekszenie

myku 04.12.2018 22:16

Tak tam nie ma żadnych brodów. Jest jeden stromyczek koło chatki ratowniczej juz koło askji ale może też w nim nie być wody.. Fajne trasa po polu lawy, potem piasek ,szuter i od południa juz pustynia. Jak cos to pisz priv i podaj mi jakiś kontakt na łotsapa to pogadamy.

Husky 04.12.2018 22:24

Cytat:

Napisał myku (Post 614359)
Możesz pokazac albo napisać dokładnie co zabierasz że sobą? Nazwy posiłków i firmę.

w dużej mierze robię sam pewne rzeczy. Ryż kosztuje grosze i aż szkoda płacić 30 zł za liofila , którego składnikiem w 85 % jest ryż oraz reszta to mięso suszone i przyprawy smakowe oraz sos w proszku.

mięso suszone ( najlepiej surowa wołowina) podmrażasz i kroisz na bardzo cieńkie plastry i do piekarnika na 40 stopni około 2 h. znika 85 % masy bo jest pozbawione wody. Bierzesz woreczek strunowy wrzucasz ryż preparowany do tego susz mięsny możesz dodać przypraw i gotowe . Po zalaniu wodą
( czytaj uwodnieniu) masz żarcie pierwsza liga za grosze ale niestety trzeba się troszke narobić przy tym. Ale naprawdę koszt fizyczny bez piekranika to jakieś 3 zł za dobry obiad około 400 g po uwodnieniu.

w sprzedazy są liofilizowane praktycznie wszystkie produkty i można sobie samemu poskładac. Jak się ma pompkę próżniową to można to na 3 miesiące nawet narobić . Drugim sposobem dla leniwych jest zakup w sklepie typu Fresh market produktu marki Quicker. jeden kubeczek kosztuje około 5 zł i ma 300 Ckal. To również jest produkt w 100 % liofilizowany ale ma wadę. Jest w kubkach i zajmuje sporo miejsca ( choć nie wazy) więc jak wypakowuje go z opakowań i sypie w woreczki strunowe i takie zabieram.

są tam w tej firmie 3 rodzaje: kasza,ryż oraz makaron z różnymi dodatkami mięsnymi. Zandej chemii nie ma w tym produkcie aby było jasne bo takiego czegoś nie jem!!!!! :)

Także nie trzeba zabierać konserwy tyrolskiej.... aby dobrze się na wyjazd zapakować :)

Husky 04.12.2018 22:38

1 Załącznik(ów)
Myku a da się przejechać moto szlakiem oznaczonym na mapie na czarno ??

Husky 04.12.2018 22:39

na mapie jest jako piesza ale może ....?

Husky 04.12.2018 22:49

a żeby dowalić tym co bardzo lubią liofile te po 30 zł ze np. Skalnika to informuje że 1 kg ryżu preparowanego ( instant) kosztuje w hurcie około 10 -12 zł. A z kilograma zrobimy około 2 kg ryżu gotowego uwodnionego ( po zalaniu go wrzątkiem jest gotowy w 5 minut). Wiecie ile to ljofili :)
ale dajmy spokój tu o tym nie powinno być . Tu jest tylko ISLANDIA..:)

O survivalu , Bushcrafcie itp można pogadac ale gdzie indziej, więc jak coś to niech ktoś założy nowy wątek w odpowiednim dziale bo to bardzo szeroki temat

Husky 04.12.2018 22:55

dodam jeszcze apropos Quickera że pertraktuje z szefostwem aby zrobili wreszcie to samo ale w saszetce do zalania wrzątkiem. Wtedy za 5 zł mamy konkurencję produktu za 32 zł. Nawet jeżeli ktoś głodny zje dwie to i tak ma 2/3 w kieszeni :)
podobno się doczakamy ale nie potrafią powiedzieć kiedy.....

Mirmil 04.12.2018 23:20

Cytat:

Napisał Husky (Post 614139)
wg moich danych na Askje można wjechać od zachodu drogą F 910 i F 894 ale mozna też zjechać z drogi 848 a potem drogą bez numeru dojechać do campingu o współrzędnych połozenia 65° 07' 30.7" -16° 55' 13.4". Moje mapy topograficzne pokazują tam camping i z tamtąd z buta na Askję około 11 km w jedną stronę co dla mnie nie stanowi żadnego problemu. Czy ktoś testował przejazd tamtędy moto ?? wg map nie ma tam brodów wogóle...:)

Jest tam też droga na Askje ( z kampingu) niby piesza, ale może da sie wjechać ( nie wiem czy wolno ) ale z mapy topo wynika że jest to ścieżka :)

czy ktoś jechał lub szedł tamtędy z forumowiczów ??

Jechalem na Askje poczatkiem lipca.
W jedna strone F88. 2 brody do pokonania 50 metrow szerokosci,woda do kolan.. pozniej lacznikiem z campu do parkingu f894. Wolna jazda wsrod pola lawy. droga zrobiona przez spych. Z parkingu do Viti ok godzina w 1 strone trekingu po sniegu czasami.po kolana .
Powrot F910, F905, F901.Przepieknie. Duzo piachu, male ale kamieniste brody x2. Super trasa

sluza 04.12.2018 23:22

Cytat:

Napisał Husky (Post 614372)
na mapie jest jako piesza ale może ....?

Powoli zgłębiam temat Islandii, i wydaje mi się, że taki zjazd z drogi może BARDZO drogo kosztować

Mirmil 04.12.2018 23:29

Cytat:

Napisał Husky (Post 614371)

Nie ma szans wg mnie.
To szlak pieszy, jak pamietam.
Ogolnie F894 konczy sie parkingiem z kiblem i dalej nie ma zadnej drogi.
Na parking przyjezdzaja rangersi, bo maja blisko od swojej chatki .
Na wyspie jest problem z woda pitna.
Jest duzo rzek, ale zazwyczaj sa metne, jak to rzeki z lodowca, duzo piasku i osadu.
Ja codziennie tankowalem po 20-30 litrow wody, zazwyczaj bez problemu wjezdzalem na kamping i szukalem kranu.
Na kampie pod Askja tez.
Kapiel w Viti super sprawa.
Niezapomniane przezycie, polecam
Chociaz jak ja bylem to byl zakaz zejscia na dol do wody

Cezarus 04.12.2018 23:35

Cytat:

Napisał Husky (Post 614371)

Przepraszam, że za Myka :) , ale tą czarną drogą nie możesz jechać ...tam jest szlak pieszy. Jechaliśmy tą fioletową drogą z północy (od jeziora Myvant) i okrążyliśmy Askję od południa . Dojechaliśmy do kampu i dalej do parkingu przed kalderą. Więc nie jest tak, że się nie da , ale droga wymagająca :) a okrążenie Askji tą fioletową drogą od południa to ponad 20 km kopnego piachu ...jedziesz po śladzie terenówek .

myku 04.12.2018 23:41

Czarna trasa to ścieżka piesza na Askje. Moto tam nie wjedziesz. Askje objedziesz od każdej strony poza północną. Nie ma tam zadnej drogi miedzy F88 a chatka Botni, która polecam. Rejon tej chatki jest niesamowity. W kazda strone Pola lawy po horyzont i Herdubreid nad nimi. Dwa razy tam nocowalem. Dla mnie to chyba jedno z najfajniejszych miejsc na Islandii

Mirmil 04.12.2018 23:46

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Husky (Post 614356)
Mirmil czy jest mozliwość zagotowania wody na promie ( jakiś czajnik itp w kajucie) ??
jak nie to czy kartusze gazowe można na prom zabrać ?? no bo jak nie to co ? na zimno ?? :)

Ty nie masz kajuty, tylko kuszetke.
Do niej nawet nie ma drzwi ani zadnych polek czy stolika.
Czajnika tez nie ma.
Za to czujniki dymu.na suficie.
Mysmy brali wrzatek z baru na hetbate czy kawe.
A kartusze na prom bez problemu.
Ja ich mialem okolo 60 sztuk.

myku 05.12.2018 00:08

Uwielbiam te lo łóżka.... Jeśli będzie Ci ciasno to zapytaj w recepcji żeby Cię przenieśli tam gdzie będziesz sam. Musza Ci klucz zmienić i się wyśpisz bez chrapanie...

matjas 05.12.2018 22:03

Klaustrofobia... zawsze myśle o tym co się dzieje w takiej klitce jak wlewa się woda :/ No sorry tak mam.

Futrzak 05.12.2018 22:04

Jak wlewa się wodę do gardła w głowie mogą się dziać różne rzeczy:)

gdziala 06.12.2018 00:02

Na recepcji przydzielaja te koje po kolei numerami i dostalem raz ta na samej görze -tam normalny czlowiek nie da rady :mur:
Ucieklem do ostatniej kuszety i ona byla pusta -bylem sam :)
Polecam zabrac ze soba maly plastikowy czajniczek elektryczny i problem wrzatku na promie i na campingach jest rozwiazany.
Z mojego pogodowego doswiadczenia w czerwcu na 80% bedze zimno ... mam nadzieje,ze trafisz na te 20% :Thumbs_Up: Powodzenia

Rychu72 06.12.2018 08:45

Może się przyda
https://www.youtube.com/watch?v=a1_8...3n2mHTUGtv%3A6

Husky 26.07.2019 12:59

Apropos rzek, wymyśliłem fajny patent na przeprawy przez nie. Mianowicie wziolem wodery z laminatu z ze skarpetkami z neoprenu. Mialem buty Touratech z drugimi botkami. Przed rzekami zdejmowalem botki, wkładalem wodery i tak jechalem. Sucho w butach, cieplo. Mozna wejsc do wody, sprawdzic glebokosc, droge przejazdu, wyealic kamienie i potem przejechac rzekę i pojechac dalej w woderach. Zajebisty patent. Polecam.

Husky 26.07.2019 13:04

Budrzet w jakim sie zamknąłem to 8000 pln
Budrzet w jakim mozna sie zamknac to 6000 pln. Kilka knajp, wieloryb stek i piwo zwiekszylo go o 2000 pln... ��
Taniej bedzie ciezko

Husky 26.07.2019 13:06

Sory, znaki zapytania same sie jakos wgraly!

Rojek 26.07.2019 13:07

Teraz kliknij edycja i połącz trzy posty w jeden ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:36.