![]() |
Grecja 70% będzie czołgami z plecakami
więc zostańmy przy karpatach, ktoś ma wiedzę czy Opona MICHELIN 140/80-18 TT 70 R TRACKER Tył, to raczej błotna czy raczej kamienista guma, ma jakies lamelki na kankach ponacinane jak zimówka |
Cytat:
|
Mazowieckie szutry piach i ziemia. Każda gumka co mieli piach da rade. Jak jest sucho to nie ma żadnego stopnia trudności. Ale jeśli dojazdówki są asfaltowe to wypadałoby coś z homologacją i twarde żeby nie schodziły w oczach. I twardsze tym na dłużnej starczą.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Asfaltu staram sie unikać :) a mam do "pogadania: z jednym podjazdem a na mojej łysej gumie nie idzie :D |
Cytat:
Słucham o nich z różnych źródeł już od jakiegoś czasu, same pochlebne opinie. U mnie w CRF300 na przedzie niedługo wyląduje mid-hard (trakcja) a na tyle mid-soft (łopata). |
z racji tego że wyjazd miał być dziś i wczoraj już nie było czasu zamówiłęm co było
tył Opona terenowa DUNLOP 1408018 OMDU 70R EN91 https://intercars.pl/produkty/187556...-omdu-70r-en91 przód Opona cross/enduro MICHELIN 90/90-21 TT 54 H ENDURO HARD Przód https://intercars.pl/produkty/193449...uro-hard-przod Ale wcale nie mam pojęcia czy one na głównie na piach, błoto, trawy, czy kami0ry w górach Jednak wyjazd z racji pogody przełożony o co najmniej tydzień, więc mogę jeszcze zwrócić Myślałem nad jakimiś mitasami, ale tam jest tyle modeli i do tego te same prawie nazwy różnymi kolorami pasków pomalowane i bez pasków też, że i tak nigdy chyba nnie będe wiedział co miałem wcześniej założone Jak ktoś ma jakiś kontakt do doradcy Mitasa to to poproszę, ale chyba nic takiego na {olskę nie ma. |
Cytat:
|
Akurat mam założony ten komplet,po 2kkm przodu ubyło niewiele,tyłu połowa,kostki niepowyrywane.Dziwne opony,szuter i piach pływają,najlepiej robią w błocie.
|
Trzeba probowac roznych. Kazdy cos tam sobie znajdzie. Wg mnie do sprzetow mocnych typu LC4, 690 czy Huska 701 potrzeba solidniejszych przekrojow i twardszych mieszanek.
|
Cytat:
Z oponami metzelera jest trochę na "odwrót" jeżeli chodzi o oznaczenia. Bo METZELER MID-SOFT oznacza teren po jakiej chcemy jeździć a nie miękkość gumy tak jak np. w Mitasie. W Mitasie SOFT oznacza że guma jest miękka i jeździmy nią po twardym. I ta opona z linku poniżej (MID-SOFT) jest bardzo twarda, ale dobrze robi w piachu (i w zasadzie tylko tam) https://allegro.pl/oferta/1x-opona-1...20-11069597113 Natomiast MID-HARD niby do podłoża twardego (czyli jest bardziej miękka) ale tak naprawdę to nie jest guma na twarde nawierzchnie (typu skały w hard enduro), gdyż jest po prostu zbyt twarda. OPONA MID-HARD jest spoko do motocykli typu DUAL, do jazd cross country bo mimo wszystko nie schodzi tak szybko. Jeżdziłem na obu tych laczkach. Na MID-HARD Dualem, dwie zjechałem. MID-SOFT założyłem do exc , to w piaskownicach mega robi robotę. Podsumowując obydwie gumy są twarde. Do Duala brać MID-HARD. Jak chcemy lisciem polatać w kopnym piachu to MID-SOFT. A szuterki to można każdą |
Cytat:
Wieć wybór ok, nie ma co oddawać? |
Nie jestem autorytetem,może ktoś ich jeszcze używał,niech się wypowie.
Osobiście na błoto bym zostawił. |
Wybrałem te modele
po I cena, po II jak na crossowe w opisie to wysokie indeksy prędkości i masy przód do 210km/h tył 170km/h, tutaj jedunie tańszą opcja była Opona cross/enduro PIRELLI 140/80-18 TT 70 M SCORPION XC MID HARD Tył- ale tylko 130km/h |
1 Załącznik(ów)
No to dla podsumowania mid hard po lewo - mid soft po prawo...i którą potrzebuje - teraz to sobie namieszałem :P
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Reszta się nie zmienia - to wciąż podobno bardzo fajne laczki :) |
MC 360 założyłem do Afryki i jest super, Tukan i ER24 przejechane i nie mam zastrzeżeń.
|
Z mojej wiedzy klocki na twarde podłoża są większe i miękkie i na oborot.
Wiele o tym się mówi i dużo napisano. W powyższych konfiguracjach w enduro paradoksalnie trwałość opon wyrażona w przydatnosci do jazdy w dedykowanym terenie a nie w wysokości kostek jest podobna. Pamiętajmy o zupełnie innych stylach jazdy na różnych podłożach. Jako, że duale w tym i 701 do trudnego terenu się nie nadają, został bym przy oponach z twardą mieszanką. W piasku i na szutrach będą robić, na asfalcie jakoś też i nie zejdą w tydzień. A jak kto musi udowadniać, że da sie, niech lepiej kupi jakieś softy. Pozdr rr |
podsumowanie
u mnie założona Opona terenowa DUNLOP 1408018 OMDU 70R EN91 [IMG]IMG_1876.HEIC[/IMG] IMG_1928.HEIC IMG_2015.HEIC |
Czy ktoś z szanownych czarnuchów próbował już opony Michelin Tracker i może podzielić się opinią, szczególnie jakich przebiegów można oczekiwać na LC4?
Trochę jest tu, ale nie wiele na temat przebiegu http://africatwin.com.pl/showthread....hlight=Tracker Patrząc na bieżnik powinna robić w błocie, choć kolega Quter zauważył, że nie ma zbyt tłustego bieżnika. |
Zakupiłem do swojego KTM 690 oponki Metzeler MC 360 MidHard i dzisiaj na drugiej przejażdżce ukręciło wentyl z tyłu. Dętki 4mm.. Ciśnienie przód 1.3 - tył 1.1. Pytanie do Was na jakich ciśnieniach jeździcie w swoich H701/K690 na oponach typu kostka? Czy za nisko zszedłem przy tej masie motocykla?
|
Szpaner o wlasciwej szerokosci i byl dokręcony jak należy?
|
Cytat:
|
Dziurkę popełnić i założyć.
|
Cytat:
|
Ja daję kole 15 PSI jako uniwersum.
|
Cytat:
|
Ja w 640 w mieszany teren + jakieś przeskoki asfaltem mam 1,0/0,8. Ale bywało, że musiałem sporo upuścić albo dobijałem jak dłuższy kawałek asfaltem.
|
Powinieneś mieć otwory pod trzymaki w obręczach. Ja w 2016 mam. Jeżdżę na 1,5 (bez trzymaków)
|
W Xchalenge z zatwarym zawiasem z przodu, miałem 1.0, 3 tyg temu kamiory na Zakarpaciu przetrwał, a teraz na zlocie adv rider poległ. Tył chyba był 1,2 i przeżył ale mam z tyłu zawias ok
|
Cytat:
Pzdr Qter Światu pokój - ludziom motocykle |
Tyle w mojej 350 zrobił już Michelin Enduro M+S. Fakt, asfaltów może 5 %. I to wszystko na ciśnieniach rzędu 0,3 do 0,8. Na tej gumie jeszcze pewnie tą zimę zrobię. Jak dla mnie to niesamowite.
Jak to się ma do LC4? Do pycenia pewnie nijak, do wolniejszej technicznej jazdy pewnie owszem. Pozdr rr |
Cytat:
https://images92.fotosik.pl/545/4b3cc31385d2e823.jpg Trzymak nie powinien być naprzeciwko wentyla? |
Ostatni komplet zostal, bo wlasnie 2 kpl kupilem... kto chce sprawdzic jak to drapie:)
https://allegro.pl/oferta/opony-metz...ab8b1bd1d899d5 |
Dobra cena. Niestety już zanabyłem 6 Days. A ten tył to nie będzie taki pizzacutter?
|
Cytat:
|
O co chodzi z tym pizzacutterem ?
|
Wąska guma.
|
aa, że 110 - zależy do jakiego moto w sumie. Do duala lepsza by była 140 , do crossa może być . Mam tą oponę jak juz tu wspominałem w szerokości 140. Do liścia to na piach się tylko nadaje moim zdaniem. Na innych nawierzchniach nie ma trakcji bo jest bardzo twarda. Do duala na szuterki pewnie spoko
|
Coś w tym jest - mam tyl MC360 MID HARD w exc 450 - Marcin na tej żwirowni koło A2 na piachu robi robotę .
Ale reszta terenu - ok - ale bez rewelacji - mam wrażenie że się ślizga tył np zamiast iść na koło No ale ze mnie doopa nie rider - wiec to może byc przyczyna. |
Mid Hard miałem ta oponę po Husce została mi nie zużyta, popełniłem błąd i ją raz założyłem w góry. Katastrofa. Nie mogłem ruszyć na podjeździe gdzie chłopaki na miękkich gumach normalni z miejsca ruszali. No ale to błąd nowicjusza i już go nie popełnię :) Teraz latam na super sofcie Mitasa + tubliss i czasem sam się nie mogę nadziwić jaka jest trakcja na tym zestawie
|
No tylko na ten piach na żwirowni przy A2 - to Mitas ef07 żółty pasek słabo robił - ale to fimowska guma i juz trochę zjeżdżona była
|
no tak, w piachu super soft słabo robi czy nawet soft. Ale jeżdżąc nawet te nasze okolice to wolę na miękkiej gumie latać. Bo mamy tu tez trochę twardych podjazdów , trawersów etc. I w takiej mieszanej jeździe lepiej się czuję na miękkiej oponie.
Na dużych piaskowych podjazdach, ok, jest gorzej. A drugi minus, że miękka guma znika w oczach , więc jest troche mniej ekonomicznie |
A próbował ktoś Metzeler mc360 mid-soft?
|
Odgrzeję temat. Miałem tkc 80, metzeler 6 days, pirelli mt-21, michelin Tracker, motoz enduro I/T, michelin enduro medium, maxis M7313 i dunlop 908rr.
* TKC80 to mega opona na asfalt moim zdaniem. Można lecieć jak na oponie szosowej i wiele jej nie brakuje , na przodzie czy tyle. Na szutrach ujdzie. Na mokrym się gubi, bo szybko się zakleja. Na trawę kostka jest za duża i nie trzyma. Tył 4-5kkm, przód 5-7kkm, obie zużywają się nierównomiernie co drugi rząd, co powoduje wibracje przy szybszej jeździe. Czuć to nawet przy przetaczaniu motocykla. Oczywiście na nowej oponie wszystko cacy. * Do metzelera 6 days miałem dwa podejścia. Raz twardy raz miękki, kupione z trasy nie z wyboru. Twardy był ok, zrobił ze 2,5kkm przebiegu mieszanego. Na wszystkich rodzajach terenu, poza mokrymi kamieniami robił poprawnie, ale w tych warunkach to tylko miękka guma daje radę. Na miękkim motocykl idzie po żwirze i kamieniach jak zły, ale było mega sucho i dość gorąco. Pierwszy slajd i dohamowanie ujawniły że nie będzie mistrzem długiego dystansu. Dokonały żywota na włoskiej autostradzie, gdzie odpadły kostki. Może 150km przy 32-34oC i 110-130km/h. W sumie 1-1,5kkm, wiec do dual sportu się nie nadaje taka opona, No chyba że ktoś ma mega kamienisty teren w odległości 10km, ale to chyba inaczej się nazywa . . . duro czy coś !? * Pirelli MT-21 miałem na przodzie. Długodystansowa opona. Na asfalcie jedzie naprawdę dobrze. Na szutrach nie trzyma jak typowa opona enduro, a na mokrym błocie czy trawie trzeba uważać. Wytrzymała z 6tysi. Wyząbkowała podobnie jak TKC80, co drugi rząd prawie do zera tam gdzie dwie kostki się stykają na środku bierznika. Pojedyncze na środku miały jeszcze z 4mm wysokości, ale w tym stanie opona nie trzymała w zakrętach nawet na suchym szutrze, co chwilę ją odsuwało. * Michelin Tracker założyłem w komplecie na tył i przód. Bardzo uniwersalna i tania gum. W mokrym trochę się gubi, szczególnie na trawie, ale nie ma dramatu. Tył lubię bardziej. Założyłem ponownie. Przód zmieniłem przy około 2tysiach, nadawał się do dalszej eksploatacji, ale jechałem na ER24 wiec wymieniłem. Tył dobił do 3,5kkm i zużył się równo. Zostało 3,5-4mm i nie było ząbkowania. * Motoz enduro I/T na tył, w parze z Michelin Enduro Medium na przód, założyłem na piaski ER24. Obie w tych warunkach dawały sobie nieźle radę. Motoz enduro i/t na tyle przetrwał około 2,5tysia do około 2-3mm. Zużył się równo, nie było ząbkowania. Piasek super, trawa super, kamienie poprawnie. Na żwiże ma jakąś dziwną tranzycję pomiędzy centraną częścią bieżnika a brzegami, i jakoś wali się w zakręt, ale te odczucia z końca jej żywota raczej. Przód Michelin enduro medium jeszcze leży w garażu. Na razie ma ze 350km nalotu. Na szosie nerwowo reaguje na hamulec, w terenie robi. * Maxiss M7313 czy 7314, przód w każdym razie. Kupiony w trasie, nie z wyboru. Jeździłem po kamieniach, żwirze, trawie i błocie. Robi super w każdym terenie, szczególnie w porównaniu do zużytej pirelli my-21 :-D Przez zakręt mogłem na luzie 15km szybciej lecieć. Na szosie . . . no cóż to kostka enduro. Przy hamowaniu nerwowo, w zakrętach poprawnie. Nawet zamknąłem bieżnik o dziwo. Jak wytrzyma 2-3 tysie i zużyje się równo, to na krótkie wyjazdy bez dużej ilości asfaltów może to być nowa ulubiona przednia opona. * dunlop 908rr, po pierwszym zachwycie, chyba spowodowanym ilością zapłaconych papierów, opona jest do bani. Na kamieniach/żwirze idzie jak jest sucho. Jak mokro to już na twardym nie jest super. Na miękkim w ogóle katastrofa. Jeździ na boki gorzej niż TKC80 a kosztuje z 50% więcej. Przebieg estymowany podobny do TKC80 na tyle. No może z tysiąc więcej zrobi. Zdjąłem przy około 7mm i wywaliłem. |
Mam podobną opinię co Zylek odnośnie TKC, ale że ja zawsze wolę mieć opony przesadzone pod kątem off vs. asfalt to u mnie jeździły bardzo krótko. Potem były MT21 - niezłe w off ale strasznie twarde (dzięki temu robią duże przebiegi), na ER24 założyłem Michelin Enduro Medium przy okazji założenia tublissa i już z nimi zostałem. Aktualnie założyłem kolejny komplet z tą różnicą, że na przodzie tym razem 90/90 a nie 90-100. Zobaczymy jak się sprawdzi. Komplet Motoz I/T cały czas czeka ale tak dobrze mi się jeździ na Michelin, że na razie zostaje na nich. Przebiegi kręcą bardzo małe (ok 2 tysiące), ale coś za coś.
|
Jeździ ktoś na 908RR. Idzie mi jaki przebieg się na tym zrobi.
|
Cytat:
|
Wszystko w temacie. Nie zauważyłem tego wpisu. Dzięki.
|
Cytat:
* Mitas Terra Force tył średni (żółty pasek), przód miękki (pojedynczy zielony). Kupione na początek sezonu kiedy jeszcze jest w miarę zimno i twarde opony nie robią. Zestaw ten robi w offie w każdym terenie który widziały, czyli: ścieżki leśne, trochę kamieni, szutry, błoto, piach, mnóstwo piachu, i jeszcze więcej piachu na ER24, ale kompletnie nie nadaje się na szosę. Przód szybko łapie schody ale stabilnie nawet na asfalcie. Nie przywołuję nerwowego zachowania opony przy hamowaniu na czarnym. Tył stabilny, ale oczywiście bieżnik schodził w mig. Przeżyły około 1,1kkm, głównie w offie (pewnie z 80%). Może jeszcze je założę na jakieś wypady jedno-dwu dniowe. Tył ma jeszcze około 6-7mm mięsa, przód 7-8mm. Tył dojechały hamowania na szutrze z prostych 100+ do zakrętu 90 stopni, a potem gwałtowne odpychanie się ze 30 do 100+ w trakcie ER24. Przód każde hamowanie na twardym zdziera na maksa. Trochę drogie jak na to co robią. W tej cenie, jako gumy enduro, chyba wolę jednak Michelina medium zarówno tył jak i przód, choć przód bardziej stabilny na asfalcie jest od Mitasa. Będą robić podobne przebiegi moim zdaniem, a Micheliny odpychają się lepiej. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:55. |