Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Za małe ładowanie na światłach (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37067)

Mavtm 11.05.2020 22:08

Witam. Podepnę się bo bardzo podobna sytuacja wystąpiła u mnie. W zimie zrobiłem dość sporo przy elektryce. To moja branża więc pobawiłem się sporo. Większość złączy nowych. Połączenie alternatora z regulatorem zrobiłem na złączu MT60 z mocnymi stykami. Regulator wymieniał poprzednik. Wsadzony jest Borg bodajże. Ja dorobiłem wentylator włączany po stacyjce przekaźnikiem i dołożyłem woltomierz przy zegarach. Wszystko śmigało jak ta lala. Wartość napięcia na światłach mijania to zawsze było 14,0 do 14,2V. Na drogowych prawie tak samo.
Wczoraj taka sytuacja: zrobiłem z 80km, moto postało troszkę i po ruszeniu dalej po kilku km napięcie na woltomierzu spadło z 14 na 12,8V. Przełączyłem światła z mijania na postojowki tylko i napiecie wróciło na 14,2V tak dojechalem do domu ze 20km.
Postał pół godz. przejechałem sie po mieście i wszystko ok. Odstawiłem do garażu. Dzisiaj sytuacja powtórzyła się jak jechałem zatankować. Po 3km napięcie spadło do ok. 12.7. Po wyłączeniu mijania wróciło na 14. Rezystancje sprawdzone, złącza przeglądnięte. Masowania mam w kilku miejscach więc też ok. Jutro porobię dokładniejsze pomiary łącznie z oscyloskopem i zobaczę.
Jak ma ktoś jakieś sugestie chętnie skorzystam. Może się mylę ale korci mnie żeby usunąć tą masę która pokrywa elektronikę regulatora bo może jakieś zimne luty się porobiły i po nagrzaniu tracą styki.

Mavtm 12.05.2020 21:59

Okazało się, że mam przegrzany regulator napięcia.
W regulatorach przed '92 regulator miał dodatkowo czarny przewód. Mam dostęp do takiego regulatora ale zastanawiam się czy mogę do prób podłączyć taki regulator do swojej rd07 '95 gdzie regulator nie ma już tego przewodu? Ze schematu wygląda na to, że nawet gdybym go zostawił wolny to regulator powinien działać. Robił ktoś już takie podmianki?

next22 12.05.2020 22:39

Nie pamiętam ale to przewód sprawdzający napięcie i musi być podpięty pod +
Gdy jest nie podłączony będzie za wysokie napięcie.

kdf 12.05.2020 22:56

Wg schematu jest podłączony do bezpiecznika od świateł i sygnału.

Alibaba 12.05.2020 23:45

Jak na razie problem rozwiązałem wyłączając jedną żarówkę , zamontowałem też woltomierz . W ostatni weekend zrobiłem 700 km i wszystko działa. A napięcie na aku w spoczynku utrzymuje się na poziomie 12,6 V

Mavtm 13.05.2020 00:00

Ja też rozwiązywałem problem wyłączając światła ale chyba nie o to chodzi. Rezystancje na zaciskach regulatora były dość mocno odjechane od serwisowki dlatego zdecydowałem się wydłubać masę pokrywającą elektronikę. Przewody zalane w tej masie były dość mocno przygrzane.
Korci mnie żeby zrobić regulator ale czasu wiecznie brak. Pewnie kupię, a drugi może uda mi się zrobić na zapas.

kdf 13.05.2020 07:10

Ja czekam na dostawę od Sławka z Rzeszowa. Ponoć super.

Mavtm 13.05.2020 12:59

Też będę u niego zamawiał bo znajomy ma i lata już jakiś czas.
Tym bardziej, że do Rzeszowa mam rzut beretem

magicl 13.05.2020 16:18

Cytat:

Napisał kdf (Post 681469)
Ja czekam na dostawę od Sławka z Rzeszowa. Ponoć super.

A o co chodzi?

klanol 13.05.2020 16:50

Ja mam taki rzemieślniczy od kogoś z forum. Działa ale napięcie strasznie skacze, pulsuje o ok 2v. Kupiłem Tourmaxa i będę zmieniał. Warto się zainteresować czy ten z Rzeszowa działa prawidłowo. Jak instalacja jest dobra i akumulator sprawny to nie trzeba kombinować.

kdf 13.05.2020 19:24

Cytat:

Napisał magicl (Post 681550)
A o co chodzi?

Jest to polski producent regulatorów napięcia którego wszyscy chwalą. Są to uniwersalne regulatory więc trzeba przelutować złączki. Gwarancja dwuletnia, na rynku jest już kilka lat, opinie bardzo pochlebne więc grzechem jest kupować u Chińczyka.

Artek 13.05.2020 19:32

Cytat:

Napisał kdf (Post 681580)
Jest to polski producent regulatorów napięcia którego wszyscy chwalą. Są to uniwersalne regulatory więc trzeba przelutować złączki. Gwarancja dwuletnia, na rynku jest już kilka lat, opinie bardzo pochlebne więc grzechem jest kupować u Chińczyka.

Tak nie do końca wszyscy chwalą:rolleyes:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6775

kdf 13.05.2020 20:22

Zgadza się. Kilka negatywów w ciągu 7 lat (pozytywów... któż to wie). Dowiedziałem się o nim od Afrykańczyka spoza forum który mocno katuje maszynę na różnych rajdach.
Chyba jedyny regulator tak dokładnie i długo testowany. Wszystko wyjdzie w praniu.
Pomijając wszystko inne, wolę dać zarobić Polakowi zamiast Chińczykowi-taki już jestem.

klanol 13.05.2020 20:53

U mnie ten regulator działa od lat ale tak jak wspominałem nie daje stabilnego napięcia. Zrobisz jak uważasz.

kdf 13.05.2020 20:58

Już kupiony (czekam na dostawę). Drugi raz byś nie kupił?

Bałtrok 13.05.2020 21:03

Cytat:

Napisał kdf (Post 681596)
Już kupiony (czekam na dostawę). Drugi raz byś nie kupił?

Daj znać jaki efekt po montażu.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

kdf 13.05.2020 21:04

Masz jak w banku.

bylekiery 13.05.2020 22:03

To ja dorzucę swoje dwa gorsze w tym temacie, gdyż całkiem niedawno i mnie dopadła afrykańska furia. Oczywiście zaczęło się od wypalonej kostki alternatora. Po wycięciu kostki i zlutowaniu kabli ładowanie bez świateł 14.3V ale po załączeniu świateł spadało do napięcia akumulatora i powoli malało. Regler tak gorący, że nie szło go dotknąć. Wniosek mógł być tylko jeden, regler do śmietnika. Zacząłem trochę czytać co kupić na podmianę i po przeczytaniu kilku starszych wątków na Naszym forum oraz na forum angielskim kupiłem używany regulator o oznaczeniu FH020AA. Jest to regulator MOSFET - nowsza generacja regulatorów, o większej sprawności niż regulatory SHUNT montowane fabrycznie w AT, dzięki czemu się nie grzeją.
Regulator pasuje w miejsce mocowania fabrycznego regulatora bez żadnych przeróbek. Przerobić a w zasadzie dorobić trzeba wiązkę do regulatora gdyż akurat ten model nie ma wyprowadzonych kabli a wychodzą z niego dwie wtyczki. U mnie doraźnie połączone na konektorach, jeśli faza testów wypadnie pomyślnie zmienię na pasujące wtyczki które można kupić na alledrogo i innych amazonach.
Niestety po zamontowaniu regulatora nie miałem jeszcze okazji ujeżdżać Afry ale obecnie na załączonych światłach mijania ładowanie na biegunach aku 14.2V. Po około 30min pracy regulator był w zasadzie zimny. Tak jak piszę, na razie nie testowałem regulatora podczas jazdy ale za jakiś czas dam znać jak regulator się spisuje. Jeszcze jedna rzecz, mianowicie cena. Regulator który ja kupiłem pochodzi z Yamahy MT-09 z 2017r, więc w miarę świeży, za całe 80zł. Z tego co się orientuję, to ten sam regulator montowany jest w NAT ale używki kosztują już trochę inne pieniądze ;)
Jeśli testy drogowe wypadną pomyślnie, to będzie to fajna alternatywa dla starych afrykańskich reglerów.

kdf 13.05.2020 22:16

No cena.....powalająca. Jeżeli się sprawdzi to petarda.

Kazmir 13.05.2020 22:59

Cytat:

Napisał bylekiery (Post 681617)
Jest to regulator MOSFET - nowsza generacja regulatorów, inna zasada działania niż regulatorów montowanych fabrycznie w AT, dzięki czemu regulator nie grzeje się w takim stopniu jak regulatory starszej konstrukcji (SHUNT).

Obstawiam, że zasada pracy tego regulatora jest taka sama. Zamiast tyrystorów o ile się nie mylę 2N6507 zastosowano tranzystory Mosfet.
Zapewne dużo sprawniejsze i mocniejsze to i temperatura spadła.
Regulator fabryczny RD-03 (750) miałem zamontowany na płycie miedzianej, jako dodatkowy radiator. Przepracował 30 lat i pewnie dalej by pracował, ale moto trafiło na kata, ale to już inna bajka:(

bylekiery 13.05.2020 23:10

Film z porównaniem pracy regulatora SHUNT i MOSFET
https://m.youtube.com/watch?v=mEr6xSGLC48

bylekiery 13.05.2020 23:25

Ja mam FH020AA, trzeba by poszukać czym się różnią.
Włączyłem film. Pan mówi o podróbach z ebaya.

dawid8210 13.05.2020 23:56

U mnie siedzi od 1100xx z magicznym czarnym kabelkiem. Na swiatlach mijania, czy drogowych napięcie nie spada poniżej 14.2v

Kazmir 14.05.2020 00:16

1 Załącznik(ów)
Czyli nie oglądając filmu napisałem to samo tylko po polsku?

Kazmir 14.05.2020 00:25

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 681638)
U mnie siedzi od 1100xx z magicznym czarnym kabelkiem. Na swiatlach mijania, czy drogowych napięcie nie spada poniżej 14.2v

Magiczny czarny? Mądry "kabelek" monitoruje napięcie:)

redneck 14.05.2020 02:00

Ja również od 2 lat śmigam na regulatorze Pana Sławka.
Spadków napięcie nie ma u mnie, pulsowania również.
Voltomierz wskazuje stabilne 13,8 z załączonymi manetkami i halogenami.
Jest jeszcze inny minus opisywany już na forum, po przekroczeniu 6500 obrotów, ładowanie 16v-17V.
Mocowanie rozwiązałem inaczej, dowiercając dwa otwory w reglatorze i stosując dodatkową płytkę która dodatkowo schładza regulator.
Otwory poza elektroniką są dopuszczalne i nie traci się gwarancji, tak potwierdził producent.

bylekiery 14.05.2020 07:45

Tak Kazmirze, masz rację ;)

dawid8210 14.05.2020 09:57

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 681644)
Magiczny czarny? Mądry "kabelek" monitoruje napięcie:)

Dokładnie :)

klanol 14.05.2020 10:35

A z drugiej strony, skoro Tourmax robi regulatory w Japonii to się zastanawiam, czy nie są to już sprzęty nowej generacji. Oryginały są z Ameryki Południowej bodajże. Niestety nie mam żadnych symboli nabitych, więc nie odczytam z regulatora. Może ktoś wie.

Mavtm 14.05.2020 10:43

W moim regulatorze były tyrystory S8065K. Co z tego że tyrystory mocne jak przewody zatopione w masie miały izolację dość mocno przygrzaną. Stąd też pewniebyły upływności. Chociaż moze i na płytce coś się działo. W każdym razie zamówiłem regulator w Rzeszowie. Czas pokaże.

ArtiZet 14.05.2020 10:57

Cytat:

Napisał klanol (Post 681666)
Niestety nie mam żadnych symboli nabitych, więc nie odczytam z regulatora. Może ktoś wie.

Oryginały tyrystorowe miały symbol SH-538 i dodatkowa literka na końcu np. w RD03 był SH-538A natomiast w RD07 SH-538D.

Nowe reglery robione dla HONDY na tranzystorach MOSFET mozna bez problemu zastosować z nowszych modeli motocykli tylko najlepiej poszukać taki, ktory ma kable z wtyczką tak jak oryginał (oczywiście wtyczka nie pasuje ale to nie problem) a nie gniazdo w reglerze bo to trzeba lutować i jest trudniej niż polutowac kable albo dac jakąkolwiek inną wtyczkę.

Zazwyczaj winą awarii nie jest sam regler tylko zaniedbana instalacja wiec zanim się wsadzi nowy regler trzeba zrobić porządek w instalacji bo tak to szybko i nowy szlag trafi.

P.S. polecanie reglera, który przy wyższych obrotach daje 16-17V to dla mnie jakiś żart, bo takie napiecie jest już szkodliwe dla aku (gotuje go)

Mavtm 15.05.2020 00:52

Mój regulator miał oznaczenie B538-D-13 firmy borg. Instalację mam praktycznie całą przegladniętą, a newralgiczne miejsca poprawione. Poczekam na regulator i porobię próby łącznie z pomiarami oscyloskopem. Zobaczymy co i jak.

kdf 16.05.2020 17:32

Wczoraj odebrałem regler z Rzeszowa i dzisiaj już zamontowany. Złącze okrągłe (zielono-czerwone) przelutowałem bo było jak nowe. Kostka przewodów żółtych oczywiście przegrzana co było pewnie powodem uszkodzenia starego regulatora. Napięcie bez reflektorów zatrzymuje się na 14,3V , a po włączeniu reflektorów (dwie żarówki) oraz grzanetek przy 3000obr. utrzymuje się na 13,8V. Żadnych pulsacji napięcia na voltomierzu czy też na żarówkach nie zauważyłem przy całym zakresie obrotów. Temperatura przez ok 5 minut w ogóle nie wzrosła. Jest po prostu zimny.

Mavtm 21.05.2020 01:35

Super. Mój dotrze jutro :-)
Weekend przejeździłem na regulatorze kolegi. Zrobiłem z 200 km a napięcie jakie utrzymywał ten regulator to 13.5V, a na wyższych obrotach to nawet 13.2V
Mimo to żadnych problemów. Dodam, że ten regulator jest od rd04. Ale czarny przewód kontrolujący podpiąłem pod zasilanie wentylatora, który mam do chłodzenia regulatora bo tam było najbliżej. Jutro zapodam nowy. Światła nowe, regulator nowy - mam nadzieję że więcej wymian przez jakiś czas nie będzie :-)

klanol 21.05.2020 08:40

Super. Pamiętajcie tylko o akumulatorze bo to on w razie zużycia robi sporo trzody.

Dzieju 21.05.2020 09:02

13.2 to nieco za mało , będzie na lekkim głodzie.
13.8 to takie minimum , a idealnie ok 14,3 a max 14.6.
Na jachcie mam ładowanie z silnika zaburtowego przez prosty regulator ( koszt kilka zł) wprawdzie zestaw iskrownikowy przy max obr podaje ponad 15V ale przy normalnym płynięciu podaje ok 14V . Biorąc pod uwagę sporadyczne używanie silnika , żagle to podstawa , i 100Ah akumulator chwilowe podniesienie napięcia nic mu nie zrobi.
Małe akumulatorki motocyklowe są narażone bardziej na podwyższone napięcie.

Mavtm 21.05.2020 14:57

No właśnie o to chodzi. Aku w moto ma niewielką pojemność. Zakładając z grubsza, że zalecany prąd ładowania akumulatora kwasowo-olowiowego to około 0.1 pojemności akumulatora to 13.5V na zaciskach aku podczas jazdy wcale nie jest mało. Wszystko oczywiście zależy od kondycji akumulatora i to on w dużej mierze decyduje ile prądu pobierze na ładowanie. Dzisiaj zamontuję regulator od Sławka. Porobię pomiary na czasie, łącznie z prądami bo samo napięcie nie mówi wszystkiego.

Dzieju 21.05.2020 22:23

Nie mało ale ledwie podstawowo.
Do 10% to dotyczy ładowania prostownikowego i to liczone w amperach kiedy żaden odbiornik nie jest podłączony pod akumulator a ma na celu powolne wpompowanie prądu w płyty.
A w temacie mówimy o napięciu.

Mavtm 22.05.2020 00:05

Zgoda. Ale wartość prądu ładowania aku jest tym mniejsza im wyższe jest jego napięcie, tzn. im bardziej jest naładowany. Jutro pobawię się pomiarami. Tak z ciekawości. Póki co napięcie na akumulatorze z nowym regulatorem podobne jak u kdf. 13.8 przy włączonych wszystkich światłach (mijania + drogowe). Grzałek nie mam. Jest dobrze nie ma co psuć:-)

Kazmir 22.05.2020 00:44

1 Załącznik(ów)
Hm.......

klanol 22.05.2020 08:28

U mnie jest 14,5 ale jak wspominałem przy ok 3500 obrotów pulsuje ok 0,5 v w dół.

Mavtm 22.05.2020 12:54

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 682718)
Hm.......

Widziałem to też. Ale mimo wszystko nie przywiązywałbym się do tych woltów tak sztywno. W samochodach też w założeniu napięcie ładowania powinno być na poziomie 14,4V a są samochody, w których jest 13,6V i jeżdżą latami bez problemu. Kwestia wyposażenia dodatkowego, silnika, jakości aku i wiele innych. Inna kwestia to jakość woltomierza. A różnice pomiędzy wskazaniami woltomierzy różnej jakości (z TrueRMS lub bez) też potrafią być znaczne i oszukać o 0,5V bez problemu. Dzisiaj sprawdzę różnymi woltomierzami i oscyloskopem dla porównania u siebie.

ArtiZet 22.05.2020 13:06

Cytat:

Napisał Mavtm (Post 682752)
nie przywiązywałbym się do tych woltów tak sztywno.

Ja bym sie przywiązywał :) Bo jednak w motocyklach ładowanie jest napięciowe- nie ma czegoś takiego jak ładowanie pradowe 0,1 A bo to sobie możesz jedynie w ładowarkach ustawic jesli jest taka opcja.
W moto aku bierze prąd w zalezności od stanu naładowania aku(i napięcia na nim) np. mocno rozładowany może brac sobie np. 3-4A
Dla nowszych regulatorów MOSFET serii 008 czyli takich jak np. w Afri napiecie powinno być takie:
No-load regulated voltage=13.8 ~ 14.5 V

Mavtm 22.05.2020 14:19

Masz rację. Pisałem wcześniej właśnie o tym, że akumulator i jego stopień naładowania "decyduje" o tym jaki będzie prąd ładowania. Jak najbardziej. Ale jeszcze jest kwestia dokładności pomiaru. Możesz zamontować sobie woltomierz za 13 zł, a mozesz zapodać za 100 zł. Oczywiście nie zawsze droższy musi być bardziej dokładny.

Dzieju 23.05.2020 08:44

Cytat:

Napisał Mavtm (Post 682761)
.... że akumulator i jego stopień naładowania "decyduje" o tym jaki będzie prąd ładowania.

Tak ale jak zapodasz duży prąd ładowania to duży akumulator sobie z tym poradzi ale mały w końcu zagotujesz.

Mavtm 23.05.2020 16:32

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 682849)
Tak ale jak zapodasz duży prąd ładowania to duży akumulator sobie z tym poradzi ale mały w końcu zagotujesz.

O prądzie ładowania raczej zadecyduje napięcie po regulatorze i stan aku. Jak będziesz miał ok. 15V po regulatorze to siłą rzeczy prędzej zagotujesz akumulator niż przy 14V. Wczoraj w ramach relaksu robiłem pomiary napięć i prądów. Trzy różne multimetry cyfrowe w tym jeden z TrueRMS, jeden multimetr wskazówkowy (jemu ufam zawsze najbardziej) i oscyloskop. Robiłem zdjęcia ale żeby je wstawić muszę skitrać jakiś hosting. W każdym razie woltomierz przy kierownicy (taki za 15 pln) zawsze pokazywał mniej niż pozostałe o ok. 0,1 nawet do 0,4V. W zaleznosci od obrotów i tętnień. Cyfrowe multimetry w miarę podobnie do siebie wskazywały ale w porównaniu ze wskazówkowym mniej. Na magnetoelektrycznym woltomierzu napięcie nie spadło ponizej 14V. Podobnież na oscyloskopie. Tętnienia nie przekroczyły bodajże 300mV, ale te największe byly przy ok. 5000 obrotów. Przeważnie oscyloskop podawał tetnienia na poziomie 200mV i mniej.
Po przeglądnięciu i porównaniu tych wszystkich kombinacji pomiarów doszedłem do wniosku, że jak wotlomierz przy kierownicy pokaże 13,5V to nawet się tym przejmował nie będę bo zaniża i to sporo.
Co do prądu to dla przykładu na światłach (2x55W plus tył) przy obrotach ok. 3000 z regulatora pobierany był prąd ok 18A z czego na aku szło ok. 2A a reszta na moto.
Jakby chcieć to można jeszcze inne pomiary porobić. Ale jak działa to niech sobie działa :-)
Mam nadzieję, że nie dostanę po uszach za ten opis.

kdf 23.05.2020 17:30

Jak dla mnie jeżeli nie muszę zapychać motka po zgaszeniu, i nie przegrzewa mi akumulatora, to jeżeli ładuje nawet poniżej 11V czy też powyżej 15V, to generalnie mi to lata. Po co wymyślać problemy jeżeli wszystko działa?

Mavtm 23.05.2020 17:39

Cytat:

Napisał kdf (Post 682888)
Jak dla mnie jeżeli nie muszę zapychać motka po zgaszeniu, i nie przegrzewa mi akumulatora, to jeżeli ładuje nawet poniżej 11V czy też powyżej 15V, to generalnie mi to lata. Po co wymyślać problemy jeżeli wszystko działa?

:zdrufko:

Kazmir 23.05.2020 22:10

Cytat:

Napisał Mavtm (Post 682882)
Co do prądu to dla przykładu na światłach (2x55W plus tył) przy obrotach ok. 3000 z regulatora pobierany był prąd ok 18A z czego na aku szło ok. 2A a reszta na moto.

Chyba nie masz podczepionego pojemnika na prąd w motocyklu?;):)
Światła 7,8A. Dobra z zapłonem i żarówką w tylnej lampie 8A?
8-10A "idzie do ziemi";)
Rozumiem, że te 18A to pomiar na żółtych przewodach - prądu zmiennego?

Mavtm 24.05.2020 10:11

Sorki mój błąd. Mam spisanych tyle różnych wariantów, że już kręćka dostaję. Przy światłach mijania razem z drogowymi (czyli ok 225W wszystkie światła) było w okolicach 20,5A. A pomiary robilem na wylocie z regulatora czyli już na wyprostowanym.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28.